Dodaj do ulubionych

Rośnie znaczenie Urzędu Marszałkowskiego.

06.01.06, 15:37
Polecam lekturę
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3097360.html
Czyżby to znaczyło ,że Zielona Góra będzie "ważniejszą"
stolicą Lubuskiego?
Obserwuj wątek
    • Gość: zg Re: Uffff co za ulga....narazie IP: *.ztpnet.pl 06.01.06, 16:11
      Do czasu gdy wygral PiS bylem spokojny o byt ZG jako stolicy.
      Nawet twierdzilem iz jescze troche a bedzie to jedyna stolica w woj. bo
      marszalek bedzie przejmowal to nowe zadania od wojewody no i ta kasa ktora ma
      rozdysponowania.

Po objeciu rzadow przez PiS a zwlaszcza przez Kazia nagle zaczely pojawiac sie
      nowe trendy.

Okazalo sie iz PiS (nieformalnie) bedzie dazyl do centralizacji wladzy a
      wojewoda bezie przejmowal obowiazki od marszalka.

Nawet w omawianej tu ustawie kompetencyjnej zaczely pojawiac sie roznego
      rodzaju matactwa ku zdziwieniu poslow ze wszystkich pratrii w tym rowniez PiS.

Jak widac naszczesnie Polska to nie Bialorus a zalecenia UE beda zachowane.

Chodz trzeba uwarzac.
      Kazio niech likwiduje wszystkei urzedy "w ramach oszczednego panstwa"
      oczywiscie tlko w ZG ale U.Marszalka jest cenniejszy od wszystiego i tego
      trzeba bronic.

Tylko ze tu akurat byl opisany U.Marszalka w Toruniu mam nadzieje ze to samo
      tyczy sie w ZG

PZDR
    • Gość: ryanzg Re: Rośnie znaczenie Urzędu Marszałkowskiego. IP: *.ztpnet.pl 06.01.06, 16:49
      Wlasnie kto ma info o "oszczednym panstwie" mam nadzieje ze to sie nie spelni...
      • Gość: zg Re: Rośnie znaczenie Urzędu Marszałkowskiego. IP: *.ztpnet.pl 06.01.06, 18:47
        Oszczedne panstwo to tak jak sami gorzowianie z duma pisza

"likwidowanie tylko tych urzedow co znajduja sie w ZG"

Nowe do GW np. KRS

PZDR
    • marcin_zielonagora Re: Rośnie znaczenie Urzędu Marszałkowskiego. 06.01.06, 21:53
      Nareszcie Zielona Góra wyszła na swoje. Kiedy powstawało województwo lubuskie, to właśnie nasze miasto miało pierwszeństwo w wyborze, czy chcemy wojewodę czy marszałka. W sejmie właśnie trwały prace nad ustawą która dawała bardzo dużo władzy marszałkowi. Jednak się przechytrzyliśmy. Z przekazania kompetencji nic nie wyszło i przez następne lata nie ma się co czarować dominował Urząd Wojewódzki. Jednak teraz Urząd Marszałkowski trzeba traktować jak perełkę, będzie miał coraz więcej do powiedzenia (poniekąd wymusza to na Polsce Unia Europejska). Kilka lat temu wolabłym mieć w ZG wojewodę, teraz lepszy jest marszałek. Faktycznie to on decyduje o wielu rzeczach. Dzieli pieniądze, a to, jak zauważył "zg", oznacza faktyczną władzę w województwie.
      • Gość: zg Re: Rośnie znaczenie Urzędu Marszałkowskiego. IP: *.ztpnet.pl 06.01.06, 22:11
        No ja to stawiam inaczej.

Na wojewode targneli sie gorzowianie jak na male dizecko na cukiereczki.
        Komenda, woejwoda, w atlasach nawet pisza ze GW wieeeeeeelka stolica.

A tu prosze. Ost. laty marszalek caly czas zyskiwal na znaczeniu.
        Kasa ech ta kasa i przydaje sie ale czasmem to przeklenstwo bo ciaglych
        pretensji ze strony GW juz sluchac sie nie da.

Ost. wymyslili aby CEA bylo finansowane przez marszalka (kilkadziesiad baniek)
        a przypominam iz na biblioteke tam marszalek dal kilkanascie baniek.
        No ale tam zawsze zle.

Tak czy inaczej ile sie mowi o wojewodzie??????/
        Prawie nic.

O marszalku ciagle cos slychac.

Mimo tego trzeba uwazac bo gorzowianin jest premierem (doskonalym premierem)
        ale....... zaczelo sie zle robic w lubuskiem od tamtego czasu.

Kazo jednak to nie BOG a poslowie rozum maja i wladzy samorzadowej na dla
        wojewody nie oddadza:)

PZDR
        • Gość: anty Re: Rośnie znaczenie Urzędu Marszałkowskiego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 22:21
          Nie podniecaj xię tak mocno. UM z marszałkiem też można przenieść jak komendę
          policji lub inne instytucje z ZG do Gorzowa, a jest to bardzo prawdopodobne.
          Rozwalić to województwo i po proplemie.
          Cześć
          • Gość: zg Re: Rośnie znaczenie Urzędu Marszałkowskiego. IP: *.ztpnet.pl 06.01.06, 22:31
            Ciesze sie poprostu ze nie udaly sie matactwa.
            Ost. naczytalem sie odgrazan ze strony GW.

UM z marszałkiem też można przenieść jak komendę
            > policji

A dlaczego to niby???
            W ZG nikt nie mysli o przeniesieniach U.Wojewody do ZG
            My mamy marszalka wy wojewode.

Dwie stolice sa i beda do konca woj. czyli przez 15-20 lat jeszcze.

Ps. a komenda poszla do GW bo jest przy wojewodzie i nic nie przenoszono
            Poprostu zlikwidowano w ZG + zgrabiono ja do golych scian ale w GW nie lubia o
            tym czytac:)

PZDR
        • marcin_zielonagora Re: Rośnie znaczenie Urzędu Marszałkowskiego. 06.01.06, 22:34
          Mylisz się "zg". O podziale kto ma wziąć wojewodę a kto marszałka decydowała ZG. Pisali nawet o tym w gazetach, że ZG chciała marszałka. Zresztą Gorzów mimo tego że dostał wojewodę, to i tak ZG obdarła go z większości instytucji, które powinny być przy wojewodzie. Marcinkiewiczem aż tak się nie przejmuj. Mimo tego, że jest premierem, dla Gorzowa jeszcze nic nie zrobił. Miał być KRS w GW, a chyba nic z tego nie będzie w najbliższym czasie. W końcu wprowadzane jest "tanie państwo". Nie twierdzę, że KRS jest niepotrzebny w GW (uważam że powinien tam powstać), ale przy tak małym województwie nie jest to tak do końca racjonalne. Zresztą premier ma na głowie o wiele więcej problemów, w końcu trzeba utrzymać rząd mniejszościowy, co jest bardzo trudne. Twierdzisz że jest dobrym premierem. Dla mnie kwestia dyskusyja. Oceniany jest przez pryzmat poglądów politycznych każdego obywatela. Ja nie przepadam za PiS, a i szczerze mówiąc znudziły mnie ciągłe wymijające odpowiedzi pana premiera. Od rządu przede wszystkim oczekuję bardziej radykalnych zmian w sferze gospodarczej, tego mi najbardziej brakuje. Ale dosyć o polityce. To bardzo drażliwy temat i szybko wzbudza konflikty. Ja tylko uważam, że gorzowianie zbyt przeceniają swoją pozycję polityczną. O przenosinach Urzędu Marszałkowskiego mogą zapomnieć. Trzeba zmienić wtedy ustawę, co dla polityków Gorzowa będzie bardzo trudne. Pozdrawiam.
          • marcin_zielonagora Do zg :) 06.01.06, 22:39
            Może ty "zg" się orientujesz: jak to było z decyzją o utworzeniu drugiego ośrodka migracyjnego ksiąg wieczystych, który ma ruszyć w ZG na wakacje. Dla mnie ta decyzja o dwóch ośrodkach w województwie lubuskim była dziwna, aczkolwiek bardzo mnie ucieszyła.
            • Gość: MM Re: Do zg :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 11:26
              Czy ktoś wie, czy ośrodek migracyjny w ogóle powstanie w Zielonej Górze?Podobno
              władze miasta niezbyt sie starają z oddaleniem budynku i szansa na ponad 50
              nowych etatów pracy może przejść koło nosa.
          • Gość: zg Re: Rośnie znaczenie Urzędu Marszałkowskiego. IP: *.ztpnet.pl 06.01.06, 22:44
            Nie o to mi chodzilo marcin

Oczywiscie ze kto co ma decydowala ZG i mieli racje.
            Przynajmniej mam taka nadzieje ze mieli.

Wiekszosc politykow ZG tak chciala

Politycy gorzowscy rowniez przystali na ta propozycje ale chyba zbyt ufnie bo
            az im sie oczka swiecily.
            Zreszta nie mieli nic do stracenia wtedy a tylko do zyskania.

Ps. kiedys zdaje sie ze opiekun forum marek_p pisal jak to byl blisko tych
            wydazen i prosil niektorych politykow gorzowskich aby sie nie lapali na
            wojewode bo niedlugo straci na znaczeniu.
            Nie wiem kto to byl ale pamietam niektore zdania co sam slyszalem z dobrych
            zrodel.

Tak czy inaczej spowolnil sie troche jak to w Polsce proces przekazywania
            wladzy marszalka a ost. byly proby nawet zachamowania go no ale jak widzimy
            jest oki.

Przeniesc U.Marszalka nie przeniosa to fakt ale....

Zaloz taka syt.

Kazio krzyczy.

"tanie panstwo, dublujace urzedy laczymy"

I jak myslisz co polacza albo inaczej co do czego????

Dzieki tej ust. moje obawy w tym temacie nieco opadly poniewaz ciezko by mu
            bylo wytlumaczyc dlaczego wzmocnioneny urzad marszalka ma podpiac sie pod
            wojewode a nie odwrotnei.

Przekazywanie kompetencji to nie wszystko w naszym regionie przejdzie
            kilkunastu urzednikow z U.Woj. do ZG.

PZDR
            • Gość: zg Re: Do marcina IP: *.ztpnet.pl 06.01.06, 22:48
              Pewnie zadzialalo jakies lobby aczkolwiek mialo atuty.

Osrodek w GW nie poradzi sobie sam.
              ZG bedzie obslugiwac nie tylko poludniowa czesc woj. ale rowniez region
              Poznanski.

Mie tez to cieszy ale ten urzad jest na ok 15 lat wiec...

PZDR
    • Gość: zg Re: Rośnie znaczenie Urzędu Marszałkowskiego. IP: *.ztpnet.pl 07.01.06, 18:59
      Oby....

W spoleczenstwie dalej trwa przekonanie iz wojewoda to gospodarz w woj. nawet
      U.wojewodzki brzmi jak brzmi.

Naszczescie wszystko sie zmienia i miejmy nadzieje ze przekazywanie obowiazkow
      samorzada wojewodzkim bedzie trwac nadal az do pelnego przejecia wladzy wtedy
      wojewoda z mocno okrojonym skladem bedzie tylko sie tylko przygladal.

PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka