qqryq10 03.04.06, 22:48 Nie wiem, czy śmiać się czy plakać. Z jedniej strony fajnie, że ktoś od nas coś wygrywa, z drugiej - jak widzę takie "arycydzieła" to nawet nie mam ochoty na pisanie czegokolwiek na ten temat. Napiszę tylko jedno - DNO. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kija Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.ztpnet.pl 04.04.06, 09:51 może to był konkurs na "dowcip"?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frais Nie 100 tys, a 500 tys IP: *.dsl.club-internet.fr 04.04.06, 22:13 Jak wynika z artykułu zielonogorski malarz wygral po raz piaty: "Prestiżowy magazyn o sztuce "Art & Business" piąty już raz wybrał spośród 100 najciekawszych obrazów współczesnych twórców właśnie obraz zielonogórskiego malarza." Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: Nie 100 tys, a 500 tys 04.04.06, 22:20 no coz, ja zrozumialam z artykulu, ze mamy w zielonej wiecej niz jednego malarza, i przynajmniej raz wybrany byl wlasnie ten inny pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e. Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.04.06, 09:53 zapewne dla ciebie szczytem sztuki jest rozkladowka playboya:] PS: Żeby nie bylo, ze nie wiem o co Ci chodzi: nalezy rozroznic pseudo sztuke nowoczesna (jak odchody na srodku wystawy majace "dawac do myslenia" ;)) od czegos co jest faktycznie zgrabne, bystre, przewrotne i nowoczesne. Ten obraz zalicza sie do drugiej grupy i zasluzyl na nagrode. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TXT2 Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:54 zgodzę się - dobre! (o ile można sądzić po tak małej - niestety - reproducji). Odpowiedz Link Zgłoś
sasser.g Re: Sto tysięcy za obraz 04.04.06, 10:17 qqryq10 napisał: > Nie wiem, czy śmiać się czy plakać. Z jedniej strony fajnie, że ktoś od nas coś > wygrywa, z drugiej - jak widzę takie "arycydzieła" to nawet nie mam ochoty na > pisanie czegokolwiek na ten temat. Napiszę tylko jedno - DNO. Sztuka ma to do siebie, że bywa kontrowersyjna ale w tym siła jej prowokacji, może zwyczajnie jesteś zawistny ? stąd ta próba zdeprecjonowania, co ? >lokalny psuudopatrioto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bss Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:28 Jest to niezłe i ma w sobie przekaz dotyczący niemal wszystkiego co np.polskie. Ale obok tej nowoczesnej sztuki bądż co bądż potrzebnej brak jest tej prawdziwej, dzięki której np. włosi mają wspaniałą architekturę czy też piękną stylistykę "karoseri samochodów". Niemal wszystkie cenne zabytki w kraju zawdzięczamy w większości architektom włoskim. Czy na Matejce i Kossaku skończyła się tzw. prawdziwa "sztuka piękna". To jest moje zdanie i nikt nie musi się ze mną zgadzać. pozdrawiam ... sztuki piękne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwet14 Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.cust.bredbandsbolaget.se 04.04.06, 23:23 Pozdrawiam...piekne sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 01:02 czy twierdzisz że obok tej sztuki nowoczesnej powinno się tworzyć "solidne, porządne" malarstwo dziewiętnastowieczne? poczytaj sobie historię sztuki dwudziestego wieku i zobacz jak się ona rozwijała.. o architekturze, jeżeli się na niej nie znasz, to się nie wypowiadaj.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bss Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 20:49 Nie chodzi mi o styl czy to 19-to czy 15-to wieczny, ale o "artyzm". Czym możemy się pochwalić w świecie, jakim projektem - wystarczy popatrzeć na kiczowatą architekturę współcześnie budowanych kościołów, budynków itp w kraju. W motoryzacji przykładem polskiego artyzmu jest Polonez i Syrenka. Zobacz kiczowatą zabudowę ul.Westerplatte ( nie zawsze co tak proste jest tanie ). Sztuka nowoczesna w takich krajach jak np.Włochy jest kontynuacją tej jak mówisz 19-to wiecznej, sztuki w którą plastyk czy arczitekt włożył "serce". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk sztuki Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 18:16 Dla mnie to znaczy że Polska sztuka już osiagnęła i potwierdziła dno.O tempora o mores Odpowiedz Link Zgłoś
the.gypsy Re: Sto tysięcy za obraz 04.04.06, 18:50 intrygujaco prawdziwie interesujaco. wart stowaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maricn PŁAKAĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:07 Zobacz, ile wynosi nagroda. Wszystko jest dla pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktos Nie ma sztuki w Polsce IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.04.06, 19:57 Matko! Jakis czas temu obejzalem sobei obrazy ktore zaprezentowane byly na stronie Art & .... no i odrazu wiedzialem ze wygra jakis beznadziejny obraz! Cuz tak to jest... jak cos ma chwytliwy tytul to jest odrazu cool! Rafalku - wez sie lepiej do roboty, ale wlasciwie po co osiagnoles szczyt moznliwosci jaki dala ci szkola! Graluluje! A do Jury: Ludzie gdzie wy macie oczy! Szkoda ze polska szkola plakatu umarla tak szybko, ostatni z wielkich w zeszlym roku, szkoda ze nie ma dobrych grafikow w Polsce tylko jakies podstarzale zadufane w sobie dziady, ktore nie potrafia zaprojektowac nic od 20 lat i powielaja swoj jedyny w zyciu "najleprzy" projekt, szkoda ze malarsto sie skonczylo na Potworowskim, a zezba nie wychodzi dalej niz siwetna Abakanowicz. A potem dziwic sie ze studenci nazekaja ze Szanowni Profesorowie z Akademii karza im projektowac pod ich smak i bezgust - zabijaja przyszla konkurecje w zalazku... tylko dlatego bo boja sie o swoje stolki! No i gdzie tu jakis sens? Nie ma! Ale taki kraj, tacy ludzie. Wiec Rafalku- gratuluje! Nie ma sztuki w polsce, jest tylko slepe nasladownictwo zachodnich pseudomajestatycznych monumentow, ktore uwazane sa za piekno calkowite - np. plakaty filmowe - od 20 lat nikt w polsce nie zaprojektowal plakatu bo albo wsadzil tylko polski tytol, albo powielil juz istniejacy projekt! Tragedia! Ciekawe dlaczego inaczej jest np. w Szwajcarii, Niemczech, Austrii, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Frnacji, Hiszpanii, Portugalii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vera Re: Nie ma sztuki w Polsce IP: 209.89.159.* 05.04.06, 02:25 Ale sadzisz byki. Zanim cos napisesz - wez do reki ortografie. Wypowidasz sie ma forum,a nie umiesz pisac po polsku! Odpowiedz Link Zgłoś
dzzziewczynka Re: PŁAKAĆ 04.04.06, 20:02 ...szkoda, ze tak duzo osob nie jest w stanie docenic sztuki wspolczesnej - pewnie wolicie realistyczne martwe naturki..kwiatuszki, owoce itp. Problem w tym, ze sztuka to poszukiwanie czegos nowego...a nie stanie w miejscu, a to sa tematy juz doszczetnie wyekspoatowane :( Jesli chodzi o ten konkretny obraz, to mimo, ze jest bardzo syntetyczny az chce sie na niego patrzec...mam tylko jeden jedyny zarzut - gdzie jest ta oryginalnosc??? Wg. mnie poza kompozycja i "intrygujacym" tytulem nie ma tutaj nic wyrozniajacego..a polskich artystow malujacych w podobnym stylu jest mnostwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj80 Re: PŁAKAĆ IP: *.acn.waw.pl 04.04.06, 22:45 "Cuż", tak to jest, jak ktoś wypowiada się na temat, o którym nie ma zielonego pojęcia. D tego jeszcze robiąc takie byki. Pozdr DJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaa Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.06, 21:07 a co ty wiesz o sztuce? pewnie tyle że słoneczniki namalował Van Gogh śmiać mi się chce jak czytam posty takich ignorantów pewnie byś kiczowaty pejzażyk wolał co? albo martwą naturę w wersji kwiaty w wazonie litości!! ludzie żyjemy w XXI wieku!!! sztuka to już od dawna nie tylko słodkie obrazki heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kreska Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 23:09 Wielkie brawa dla Rafała Wilka za wsaniały talent i, jak mniemam, cieżką pracę!! fajnie , że Polacy są uznawani w sztuce ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przed Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 23:13 przede wszystkim to wielkie brawa dla UZ za to że kształci takich ludzi i że jak widzimy robi to całkiem nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artamanna Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.ny325.east.verizon.net 04.04.06, 23:26 Moj Boze! To chyba jest zart! A ten tytul...? Troche nas chyba okpiwaja z ta "sztuka nowoczesna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.sympatico.ca 05.04.06, 00:07 dobrze,ze GW pokazala to "dzielo" , bo niektorzy forumowicze tegoz portalu juz do "obciagania" sie chcieli zglaszac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 01:04 Taki biznes to sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
ggczar Re: Sto tysięcy za obraz 05.04.06, 07:53 Pewnie dostal ta nagrode,bo mial na mysli obecnego Prezesa.A swoja droga,to mial racje,bo do ciagniecia najlepiej nadaje sie osiol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZENON Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.biol.uni.lodz.pl 05.04.06, 09:09 A ja chyba zabiorę się za uprawianie sztuki. Bo jak widać, wcale to nie takie trudne, a forsa niczego sobie Odpowiedz Link Zgłoś