Dodaj do ulubionych

Sto tysięcy za obraz

03.04.06, 22:48
Nie wiem, czy śmiać się czy plakać. Z jedniej strony fajnie, że ktoś od nas coś wygrywa, z drugiej - jak widzę takie "arycydzieła" to nawet nie mam ochoty na pisanie czegokolwiek na ten temat. Napiszę tylko jedno - DNO.
Obserwuj wątek
    • Gość: kija Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.ztpnet.pl 04.04.06, 09:51
      może to był konkurs na "dowcip"?!
      • Gość: frais Nie 100 tys, a 500 tys IP: *.dsl.club-internet.fr 04.04.06, 22:13
        Jak wynika z artykułu zielonogorski malarz wygral po raz piaty:

"Prestiżowy magazyn o sztuce "Art & Business" piąty już raz wybrał spośród 100
        najciekawszych obrazów współczesnych twórców właśnie obraz zielonogórskiego
        malarza."

Wstyd.
        • arwena Re: Nie 100 tys, a 500 tys 04.04.06, 22:20
          no coz, ja zrozumialam z artykulu, ze mamy w zielonej wiecej niz jednego
          malarza, i przynajmniej raz wybrany byl wlasnie ten inny
          pozdr
    • Gość: e. Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.04.06, 09:53
      zapewne dla ciebie szczytem sztuki jest rozkladowka playboya:] PS: Żeby nie
      bylo, ze nie wiem o co Ci chodzi: nalezy rozroznic pseudo sztuke nowoczesna
      (jak odchody na srodku wystawy majace "dawac do myslenia" ;)) od czegos co jest
      faktycznie zgrabne, bystre, przewrotne i nowoczesne. Ten obraz zalicza sie do
      drugiej grupy i zasluzyl na nagrode.
      • Gość: TXT2 Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:54
        zgodzę się - dobre! (o ile można sądzić po tak małej - niestety - reproducji).
    • sasser.g Re: Sto tysięcy za obraz 04.04.06, 10:17
      qqryq10 napisał:

> Nie wiem, czy śmiać się czy plakać. Z jedniej strony fajnie, że ktoś od nas
      coś
      > wygrywa, z drugiej - jak widzę takie "arycydzieła" to nawet nie mam ochoty
      na
      > pisanie czegokolwiek na ten temat. Napiszę tylko jedno - DNO.

Sztuka ma to do siebie, że bywa kontrowersyjna ale w tym siła jej prowokacji,
      może zwyczajnie jesteś zawistny ? stąd ta próba zdeprecjonowania, co ? >lokalny
      psuudopatrioto
      • Gość: bss Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:28
        Jest to niezłe i ma w sobie przekaz dotyczący niemal wszystkiego co np.polskie.
        Ale obok tej nowoczesnej sztuki bądż co bądż potrzebnej brak jest tej
        prawdziwej, dzięki której np. włosi mają wspaniałą architekturę czy też piękną
        stylistykę "karoseri samochodów". Niemal wszystkie cenne zabytki w kraju
        zawdzięczamy w większości architektom włoskim. Czy na Matejce i Kossaku
        skończyła się tzw. prawdziwa "sztuka piękna". To jest moje zdanie i nikt nie
        musi się ze mną zgadzać.

pozdrawiam ... sztuki piękne
        • Gość: szwet14 Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.cust.bredbandsbolaget.se 04.04.06, 23:23
          Pozdrawiam...piekne sztuki.
        • Gość: ... Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 01:02
          czy twierdzisz że obok tej sztuki nowoczesnej powinno się tworzyć "solidne,
          porządne" malarstwo dziewiętnastowieczne? poczytaj sobie historię sztuki
          dwudziestego wieku i zobacz jak się ona rozwijała.. o architekturze, jeżeli się
          na niej nie znasz, to się nie wypowiadaj..
          • Gość: bss Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 20:49
            Nie chodzi mi o styl czy to 19-to czy 15-to wieczny, ale o "artyzm". Czym
            możemy się pochwalić w świecie, jakim projektem - wystarczy popatrzeć na
            kiczowatą architekturę współcześnie budowanych kościołów, budynków itp w kraju.
            W motoryzacji przykładem polskiego artyzmu jest Polonez i Syrenka. Zobacz
            kiczowatą zabudowę ul.Westerplatte ( nie zawsze co tak proste jest tanie ).
            Sztuka nowoczesna w takich krajach jak np.Włochy jest kontynuacją tej jak
            mówisz 19-to wiecznej, sztuki w którą plastyk czy arczitekt włożył "serce".
    • Gość: historyk sztuki Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 18:16
      Dla mnie to znaczy że Polska sztuka już osiagnęła i potwierdziła dno.O tempora
      o mores
    • the.gypsy Re: Sto tysięcy za obraz 04.04.06, 18:50
      intrygujaco prawdziwie interesujaco. wart stowaka.
    • Gość: Maricn PŁAKAĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 19:07
      Zobacz, ile wynosi nagroda. Wszystko jest dla pieniędzy.
      • Gość: Ktos Nie ma sztuki w Polsce IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.04.06, 19:57
        Matko!
        Jakis czas temu obejzalem sobei obrazy ktore zaprezentowane byly na stronie Art
        & .... no i odrazu wiedzialem ze wygra jakis beznadziejny obraz! Cuz tak to
        jest... jak cos ma chwytliwy tytul to jest odrazu cool!

Rafalku - wez sie lepiej do roboty, ale wlasciwie po co osiagnoles szczyt
        moznliwosci jaki dala ci szkola! Graluluje!

A do Jury: Ludzie gdzie wy macie oczy! Szkoda ze polska szkola plakatu umarla
        tak szybko, ostatni z wielkich w zeszlym roku, szkoda ze nie ma dobrych grafikow
        w Polsce tylko jakies podstarzale zadufane w sobie dziady, ktore nie potrafia
        zaprojektowac nic od 20 lat i powielaja swoj jedyny w zyciu "najleprzy" projekt,
        szkoda ze malarsto sie skonczylo na Potworowskim, a zezba nie wychodzi dalej niz
        siwetna Abakanowicz. A potem dziwic sie ze studenci nazekaja ze Szanowni
        Profesorowie z Akademii karza im projektowac pod ich smak i bezgust - zabijaja
        przyszla konkurecje w zalazku... tylko dlatego bo boja sie o swoje stolki!

No i gdzie tu jakis sens? Nie ma! Ale taki kraj, tacy ludzie. Wiec Rafalku-
        gratuluje!

Nie ma sztuki w polsce, jest tylko slepe nasladownictwo zachodnich
        pseudomajestatycznych monumentow, ktore uwazane sa za piekno calkowite - np.
        plakaty filmowe - od 20 lat nikt w polsce nie zaprojektowal plakatu bo albo
        wsadzil tylko polski tytol, albo powielil juz istniejacy projekt! Tragedia!
        Ciekawe dlaczego inaczej jest np. w Szwajcarii, Niemczech, Austrii, Wielkiej
        Brytanii, Irlandii, Frnacji, Hiszpanii, Portugalii?
        • Gość: Vera Re: Nie ma sztuki w Polsce IP: 209.89.159.* 05.04.06, 02:25
          Ale sadzisz byki. Zanim cos napisesz - wez do reki ortografie.
          Wypowidasz sie ma forum,a nie umiesz pisac po polsku!
      • dzzziewczynka Re: PŁAKAĆ 04.04.06, 20:02
        ...szkoda, ze tak duzo osob nie jest w stanie docenic sztuki wspolczesnej -
        pewnie wolicie realistyczne martwe naturki..kwiatuszki, owoce itp. Problem w
        tym, ze sztuka to poszukiwanie czegos nowego...a nie stanie w miejscu, a to sa
        tematy juz doszczetnie wyekspoatowane :(
        Jesli chodzi o ten konkretny obraz, to mimo, ze jest bardzo syntetyczny az chce
        sie na niego patrzec...mam tylko jeden jedyny zarzut - gdzie jest ta
        oryginalnosc??? Wg. mnie poza kompozycja i "intrygujacym" tytulem nie ma tutaj
        nic wyrozniajacego..a polskich artystow malujacych w podobnym stylu jest
        mnostwo...
      • Gość: dj80 Re: PŁAKAĆ IP: *.acn.waw.pl 04.04.06, 22:45
        "Cuż", tak to jest, jak ktoś wypowiada się na temat, o którym nie ma zielonego pojęcia. D tego jeszcze robiąc takie byki.

Pozdr
        DJ
    • Gość: aaaaaaaa Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.06, 21:07
      a co ty wiesz o sztuce? pewnie tyle że słoneczniki namalował Van Gogh
      śmiać mi się chce jak czytam posty takich ignorantów
      pewnie byś kiczowaty pejzażyk wolał co? albo martwą naturę w wersji kwiaty w wazonie
      litości!!
      ludzie żyjemy w XXI wieku!!! sztuka to już od dawna nie tylko słodkie obrazki
      heheheh
    • Gość: kreska Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 23:09
      Wielkie brawa dla Rafała Wilka za wsaniały talent i, jak mniemam, cieżką pracę!!
      fajnie , że Polacy są uznawani w sztuce ;)))
      • Gość: przed Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 23:13
        przede wszystkim to wielkie brawa dla UZ za to że kształci takich ludzi i że jak widzimy robi to całkiem nieźle
        • Gość: artamanna Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.ny325.east.verizon.net 04.04.06, 23:26
          Moj Boze! To chyba jest zart! A ten tytul...?
          Troche nas chyba okpiwaja z ta "sztuka nowoczesna".
    • Gość: Bolek Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.sympatico.ca 05.04.06, 00:07
      dobrze,ze GW pokazala to "dzielo" , bo niektorzy forumowicze tegoz portalu
      juz do "obciagania" sie chcieli zglaszac
    • Gość: Emeryt Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 01:04
      Taki biznes to sztuka.
    • ggczar Re: Sto tysięcy za obraz 05.04.06, 07:53
      Pewnie dostal ta nagrode,bo mial na mysli obecnego Prezesa.A swoja droga,to mial
      racje,bo do ciagniecia najlepiej nadaje sie osiol.
    • Gość: ZENON Re: Sto tysięcy za obraz IP: *.biol.uni.lodz.pl 05.04.06, 09:09
      A ja chyba zabiorę się za uprawianie sztuki. Bo jak widać, wcale to nie takie
      trudne, a forsa niczego sobie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka