Dodaj do ulubionych

Rzeki coraz spokojniejsze

07.04.06, 07:38
Jakie spokojniejsze rzeki ???
Takie gadki przypominają mi rysunek z Angry, stoi premier po pas w wodzie a
dziennikarz się pyta czy będą w tym roku powodzie ? :):)
I tak ma się sprawa z Odrą która robi się niemal co chwile wyższa, zalewa
więcej terenów.
Proponuję się przejechać w okolice Krosna, Raduszca, Połupina... śliczne
rozlewiska... o ile się nie mieszka za blisko wody :)
Obserwuj wątek
    • Gość: as Re: Rzeki coraz spokojniejsze IP: *.sg / 195.116.23.* 07.04.06, 07:41
      a tu pada i pada i śniegu po kolana jeszcze w górach
    • magjug Re: Rzeki coraz spokojniejsze 07.04.06, 07:57
      oj aski, spokojniejsze, bo nie przybierają gwałtownie, nurt nie jest gwałtowny,
      stan wody opada. a co do rozlewisk, one były, są i będą. a jak ktos buduje się
      na terenie zalewowym, to robi to na własną odpowiedzialność. i tyle.
      • aski68 Re: Rzeki coraz spokojniejsze 07.04.06, 08:05
        ależ ja jestem spokojny :) i to niemal zawsze ;)
        Proponuję postawić jeszcze kilka tam, wyprostować rzeki bo po diabła budowć wały.
        To wina Niemców, ze takie liche i niskie wały wybudowali, że nas teraz zalewa :):)
        Rozlewiska były i będą a jednak nadal się buduje na terenach zalewowych,
        zwłaszcza w okolicach Wrocławia.
        To już nie jest własna odpowiedzialność tylko głupota, głupota min. tych którzy
        dają pozwolenia na takie budowy.
        pzdr
        • Gość: maxi Re: Rzeki coraz spokojniejsze IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.04.06, 08:10
          tos mnie uspokoił:) to nie tyle chodzi o tamy, co o budowe polderów zalewowych,
          zbiormików retencyjnych, kanałów ulgi... ale od razu jazgot ekologów sie
          rozlega, jak tylko zaczyna sie ten temat... a co do budowania chałup na
          terenach zalewowych, własna odpowiedzialnosc to też jest, bo przeciez jak ktos
          sobie upatrzy działke i sie uprze, to zbudiuje dom choćby bez zezwolenia, w
          mysl zasady "a jakos to będzie"... potem jest przekonany, ze jego na pewno nie
          zaleje, a jak juz zaleje to żal do wszystkich i pretensje...
          • aski68 Re: Rzeki coraz spokojniejsze 07.04.06, 08:14
            Większość rzeka ma naturalne tereny wylewowe... tylko, że już zamieszkane :):)
            I jak tu pogodzić rzekę z człowiekiem ?
            Może osuszyć ?! :):) tylko gdzie będę łowił ??? :):):)
            • Gość: maxi Re: Rzeki coraz spokojniejsze IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.04.06, 08:16
              raczej jak pogodzic człowieka z rzeką... bo to my się wpiernczamy na jej teren.
              takie działania o ktorych pisałam, to działania prewencyjne, ale skuteczne,
              tyle, ze nie budujemy, bo brak kasy:( to i potem zalewa... a osuszanie nie
              wchodzi w grę, pustynia to tez niedobre:)
              • aski68 Re: Rzeki coraz spokojniejsze 07.04.06, 08:22
                Ojj niedobre :) te pustynie
                A z kasą to nie całkiem tak... niedawno był artykuł ile wydaje się kasy min. na
                odszkodowania a ile na nowe wały... i powiem Ci, że owe dopłaty są o niebo wyższe!
                Wychodzi na jaw kolejny chory system, jak ze służbą zdrowia, nie ma kasy na
                profilaktykę, ani na leczenie. Ale też nie wszystko można zwalić na brak kasy,
                częściej na brak pomyślunku :)
                Cóż począć , taki poukładany jest ten świat :):)
                • magjug Re: Rzeki coraz spokojniejsze 07.04.06, 08:28
                  wiem ile kasy idize na odszkodowania, swego czasu robilismy takie porównanie na
                  spotkanie w mrirw jakie sa nasze potrzeby finansowe na konserwację, utrzymanie
                  i budowę wałów, a ile dostajemy pieniędzy na to z budżetu..... cóż, rozpiętośc
                  między tymi dwoma elementami z roku na rok coraz większa.. i co roku modlimmy
                  sie o mało śnieżna zimę... żeby nie poszło dużo pięniędzy na pracę
                  przepompowni... ale faktycznie masz rację, nasze państwo woli wywalic na
                  odszkodowania niz wydac na profilaktykę. i to ejst faktycznie chore, przecież
                  każdy wie, ze lepiej zapobiegac niż leczyc.
                  • aski68 Re: Rzeki coraz spokojniejsze 07.04.06, 09:02
                    Postaram się dziś lub jutro dołączyć zdjęcia tej spokojnej rzeki :)
                    pzdr
                    • Gość: maxi Re: Rzeki coraz spokojniejsze IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.04.06, 09:03
                      wyślij wyślij:) może inne niż ja mam:) zawsze będie do dokumentacji.
                      • aski68 Re: Rzeki coraz spokojniejsze 07.04.06, 09:10
                        niedługo jadę w okolice wody, więc wstąpię i popstrykam :)
                        • Gość: maxi Re: Rzeki coraz spokojniejsze IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.04.06, 09:20
                          super, to ja czekam:) aha, mam meldunek z 8ej rano zestawienie wodowskazów,
                          chesz których konkretny?
                      • aski68 Re: Rzeki coraz spokojniejsze 07.04.06, 14:38
                        Gość portalu: maxi napisał(a):

> wyślij wyślij:) może inne niż ja mam:) zawsze będie do dokumentacji.

Mam zdjęcia :)
                        Jak będą się nadawały to umieszczę je dziś na forum
                        pzdr
                        • aski68 Re: Rzeki coraz spokojniejsze 08.04.06, 18:04
                          Zdjecia mam ale do forum ich nie wkleję :(
                          Za wielkie rozmiary, głupi ja nie pomyślałem o tym :)
                          Następnym razem pomyślę :)))
                          • arwena Re: Rzeki coraz spokojniejsze 08.04.06, 20:19
                            mozesz pomniejszyc, jakims programem do grafiki (nie bardzo sie na tym znam,
                            sama czasami walcze z irfanview)
                            pozdrawiam
                            • aski68 Re: Rzeki coraz spokojniejsze 08.04.06, 21:46
                              Wiem :)
                              Ale ciut szkoda, nawet próbowałem
                              ale nieszkodzi jest fajna pogoda pojadę na kolejną wycieczkę :)
                              pzdr
                    • Gość: NS Re: Rzeki coraz spokojniejsze IP: *.ztpnet.pl 07.04.06, 12:28
                      www.nowasol.com.pl/news/fullnews.php?id=184
                      Tu sa zdjecia tej nieslychanie spokojnej wedlug urzedsow rzeki :) Zdjecia z
                      Nowej Soli i bliziutkiej okolicy
            • Gość: NS Re: Rzeki coraz spokojniejsze IP: *.ztpnet.pl 07.04.06, 12:26
              A jak Ty chcesz osuszyć rzekę? gdzieś deszcz się musi przecież podziać czy nam
              się to podoba czy nie hehe, najwyzej mozna zmienic nieco jej bieg
              • aski68 Re: Rzeki coraz spokojniejsze 07.04.06, 14:34
                NS ... z tym osuszaniem rzeki to...hm... drwina, kpina lub żart :)
                Jak kto woli
                A zmianę biegu rzeki odradzam :):) Odra już raz zmieniła swój bieg i jest jak jest
                pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka