fars 11.04.06, 18:56 ciekawa akcja we Włoszech, a my za kilka lat mamy mieć euro ... wiadomosci.onet.pl/1328100,720,kioskart.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uczciwy lekarz moje pensja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 21:52 1100 szpital 1000 dyzury 1000 prywatny gabinet ------------------------ okolo 3000 miesiecznie (pracuje po 280 - 300 godzin miesiecznie) Odpowiedz Link Zgłoś
aski68 Re: moje pensja 11.04.06, 22:37 moja pensja...hm... nigdy nie była zadowalająca :):) czyli zawsze za mała :)) ale tak ma chyba większość :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: moje pensja IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 11.04.06, 23:19 i większości jakoś to wystarcza, ale jak wejdzie euro, to nam zabraknie i o tym trzeba myśleć już. Lekarze mają rację w swym proteście, jeżeli w ciągu najbliższych lat nie będzie znaczących podwyżek, to normalnie zęby w ścianę i nastanie najgorsza z rzeczypospolitych , biedna i stara, bo młodzi uciekną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usługodawca. Re: moje pensja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 00:03 Jeśli to prawda (ja wierzę) , to coś nietęgo zarabiają uczciwi lekarze. Ja zarabiam (usługi niemedyczne) ok. 3000-4000 na czysto, 150-200 godzin/mies. (właściwie teraz do mnie dotarło, że prawie 1000 euro). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zly Re: moje pensja IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 12.04.06, 08:57 no to jak na nasze warunki zarabiasz dużo, ale większość moich znajomych /po studiach/ zarabia średnio około 400 euro, czyli fatalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usługodawca Re: moje pensja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 09:36 coś Ci zdradzę: zarabiam nieźle, ale już ponad 10 lat się tym zajmuję. Ciężko było na początku, oj ciężko! (np. 300 zł miesięcznie...). Odpowiedz Link Zgłoś
aski68 Re: moje pensja 12.04.06, 14:03 300 zł ? - to z czego żyłeś ? bo jakoś nie wyobrażam sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usługodawca Re: moje pensja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:20 bywało 300, bywało 500 zł/mies. - na jedzenie i bilety starczało, ale już na opłaty nie, zadłużałem się straszliwie - potem przez jakieś 1,5 roku powoli spłacałem rodzinie i znajomym. No, i przez lata pracowałem "na szaro", oczywiście. Znam zresztą - niestety - ludzi, którzy i na poczatku i na końcu tyle zarabiali. Gdy porzucili swe pomysły mieli już kilkanaście - dwadzieścia kilka tysięcy długu (mowa o drobniutkiej działalności, oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
aski68 Re: moje pensja 12.04.06, 14:23 Zazdroszczę saomozaparcia, uporu i konsekwencji :) Jak widać się opłaca pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poco Re: moje pensja IP: *.ztpnet.pl 12.04.06, 16:51 1400 zł na rękę. GLINA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: moje pensja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 18:21 Straż Graniczna 2 tys. - 15 lat pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena K. Re: moje pensja IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 13.04.06, 17:27 nauczyciel stażysta 1143 brutto, kontraktowy 1355 brutto, mianowany 1716 brutto, dyplomowany 2059 brutto, do tego stażowe i dodatek prezydencki średnio 50 brutto i ewentualne nadgodziny, ale u nas niemile widziane przez magistrat, bo psują statystyki zatrudnienia. Oczywiście drażni wszystkich 18 godzin pensum, ale kto ma nauczyciela w rodzinie, to wie, że średnio z pracą w domu wychodzi lekko 40 godzin , w tym wiele w wolne soboty i niedziele. Reasumując , zanim dojdzie się do dyplomowanego /10-12 lat/, to tragedia i dlatego młodzi uciekają z tego zawodu i słusznie. Absolutnie odradzajcie swoim bliskim ten zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
fars Re: moje pensja 13.04.06, 19:21 wg mnie rząd powinien zrobić wszystko , a nawet więcej aby podwyższyć znacząco płace w sferze budżetowej. Lekarze dali początek , ale to pójdzie lawinowo. O innych sektorach nie mówię, bo tam funkcjonują inne prawa. W jednych jest bardzo dobrze , w innych /klasjerki marketowe / dennie. Zasilenie całej tej grupy budżetowej da mocny impuls rynkowy. Polacy z miłą chęcią wydają swe pieniądze, zwłaszcza kobiety, które w tej populacji dominują. Te pieniądze będą wielokrotnie w obrocie , a przy każdym ruchu pomnażają majątek narodowy. Handlowcy będą przecierać oczy ze zdumienia, a urzędy skarbowe zacierać rączki z nagłego, niespodziewanego przyrostu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zasieki1 Re: moje pensja 13.04.06, 23:05 a zyta dostanie migotania przedsionkow. na szczescie religa czuwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dok migotanie przedsionkow p. Zyty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 00:15 Raczej nie dostanie, bo to domena ludzi z hipertyreoza a Ona nie jest fenotypem nadczynnosci! Ale znam pacjentow z normalna masa ciala i FAP glownie palacych tyton (czy Ona pali?) i majacych nerwowa prace... Nauczyciele sa niehomogenna grupa, od WFistow poczawszy (sorry!!) pracyjacych realnie 18 godzin w tyg. do humanistow (glownie polonistow) pracujacych grubo ponad 40 godzin w tyg. (sprawdzenie 30 prac po kilka stron A4 w liceum zajmuje troche czasu). Dlatego zarobki polonisty i wyefisty maja inny wymiar. Ale aby nie faworyzowac humanistow, wyobrazcie sobie 65 lrtnia pania wyefistke fikajaca koziolki?! No przeciez polamie sie biedaczyna od osteoporozy!! A do 65 lat musi pracowac zanim doczeka sie emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasieki1 Re: migotanie przedsionkow p. Zyty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 00:40 > czy Ona pali? sadzac po timbrze pali jak smok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dok Re: migotanie przedsionkow p. Zyty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 21:21 ale moze sie nie zaciaga...? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: louder Re: nasze płace IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 13:43 Euro u nas ? Przy zarobkach 1200 zł mamy stawac w szranki z mieszkańcami UE? mieliśmy czuć się jak prawdziwi członkowie UE, a jesteśmy pomywaczami.Mam całować po tyłku pracodawce który zawsze powie "nie podoba się? to zmykaj" za 300 euro? przecież do tego abysmy byli parobkami nie trzeba już IV rozbioru Polski. Szkopy zrobiły to czyto i bez rozlewu krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
yepes-boski za granicą lepiej... 16.04.06, 14:46 Ale tylko,jeżeli chodzi o płacę i możliwości,życie za granicą wcale nie jest takie różowe,tam zawsze jest się auslanderem.Mam dylemat-kończe studia i co dalej?Iść do pracy za 1000zł netto(jak dobrze pójdzie) i brać kredyt na mieszkanie,które spłacę przy pomocy rodziców w ciągu 7-8 lat najwcześniej czy wyemigrować,popracować rok,dwa i wrócić?Każdego dnia z Polski wyjeżdża za granicę średnio 800 osób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: louder Re: za granicą lepiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 14:57 No to witaj w klubie:) równiez koncze studia, i mam identyczny dylemat.Mam kilka propozycji na oku i to wlasnie poprzez wyjazd, ale ktos kiedys w filmie "Ostatni prom" powiedział, że "...w tym kraju trzeba umieć żyć" i może miał rację. Wyjadę i co ? miałoby to sens gdybym miesiac pracował tam, a drugi żył tutaj.Co z domem, rodziną ? U nich jak sam piszesz wcale nie jest tak różowo. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom.zgora Re: za granicą lepiej... IP: *.ztpnet.pl 16.04.06, 15:05 No tak, zarabiając 1000 netto to rzeczywiście spłacisz kredyt w ciągu 7-8 lat ;-) Zauważ, że przy kredycie w granicach 80.000 - tyle średnio kosztują w Z.G mieszkania 2-pokojowe (to chyba minimum, jeśli planuje się założyć rodzinę), musiałbyś płacić ok. 950zł. rat miesięcznie. Jeśli rodzice Ci pomogą to masz szczęście. Co mają jednak powiedzieć ci, którzy nie mogą liczyć na wsparcie finansowe rodziny? Zarobek 1000 netto, kredyt na mieszkanie na 15-20 lat (raty po 500zł, do tego opłaty, wyżywienie itp.). I co? wegetacja od pierwszego do pierwszego po to, aby w wieku 40 lat powiedzieć - mam własne, już spłacone mieszkanie? Nie ma się co dziwić, że młodzi wyjeżdżają za granicę. Jak tak dalej pójdzie to za 10 lat zostaną tu sami starcy i 400 i 400 baranów w Sejmie, którzy 4 miesiące po wyborach zamiast wziąść się do roboty planują następne przedterminowe wybory (ile kasy na to pójdzie). Oni się świetnie bawią za 20 tys. miesięcznie, a młodzi ludzie myją gary i sprzątają kible za granicą, żeby zarobić na życie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opus Re: za granicą lepiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 15:27 Smutna prawda niestety.Nic dodać nic ująć.Polska za kilka lat może stać krajem z przewaga starych ludzi jak to mam miejsce w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasieki1 Re: za granicą lepiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 12:36 sprawa z wzieciem kredytu na mieszkanie wyglada nieco inaczej. kredyt bierzesz dzisiaj na 20 lat. rata jest stala przez ten okres. 500 zl dzis to polowa twoich zarobkow, ale za 20 lat juz tylko powiedzmy 10% (albo jeszcze mniej). po drodze zmieniasz prace, awansujesz, zakladasz rodzine (dochodza zarobki partnera) itd. jesliby miec do wyboru kupno na kredyt vs. oszczedzanie to wiadomo, ze trzeba kupowac dzis i zaciskac pasa. na poczatku bedzie ciezko, ale z kazdym rokiem coraz lepiej. w opcji oszczednej, za 10 lat moze sie okazac, ze to co oszczedziles nie starczylo nawet na polowe wartosci mieszkania (ceny rownaja w gore do sredniej europejskiej). poza tym oszczedzajac zawsze napotykasz pokuse - w tym miesiacu nie odkladam, bo jade na wakacje (kupuje sobie tv itp). kredyt MUSISZ splacac bez dwoch zdan, dlatego robisz to systematycznie. wniosek: brac mieszkanie/dom na kredyt. caly swiat tak robi. myslicie, ze dunczyka stac na mieszkanie w kopenhadze za 500 tys. euro? tez sie zadluzaja na 20 lat. dochodzi jeszcze nastepujacy wybor: mieszkanie na kredyt vs. wyjazd za granice (najczesciej do pracy w gastronomii, rolnictwie itp. czyli ciezka orka). rowniez tu mam dobra rade (niczym wujek dobra rada). brat mojej kolezanki wlasnie konczy studia (AE we wroclawiu). podczas studiow czesc wakacji poswiecal na staze w roznych firmach, czesc na wyjazdy zarobkowe za granice (nauka jezykow), dobrze sie uczyl. dzis jest na ostatnim semestrze i juz pracuje w duzej firmie amerykanskiej ( 3 tys. netto na okresie probnym). dodam jeszcze, ze wybieral w ofertach kilku powaznych firm (volvo, 3M itp.) wniosek: jak sie chce to mozna i w polsce. czego wszystkim mlodym absolwentom zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studenciak Re: za granicą lepiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 22:29 Ja pracuję jako kurier za 4,2zł na godz,to daje mi troszkę czasu na pisanie pracy,bo nie zawsze jest kocioł,a i fundusze podreperuje,tyl;ko z czasem i zmęczeniem coraz gorzej,a brak czasu na pisanie pracy to juz moja wielka bolączka.Tez myśle co tu robić po skonczeniu pracy i napisaniu mgr.Do pracy za 800zł jak dobrze pójdzie czy za granicę?trudny wybór,oj trudny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAXX Re: za granicą lepiej... IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.04.06, 04:13 A może zamiast narzekać jakaś własna działalność gospodarcza??????Bo to mycie kibelków w irlandii to w gruncie rzeczy kiepski pomysł......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: louder Re: za granicą lepiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 14:06 dlaczego zaraz kibelków ? elektronike mam w paluszku, informatykę również. Znam perfekcyjnie układy wtryskowe w samochodach, systemy alarmowe > jeżeli człowiek startuje z niczym a do wszystkiego dołoży brak pewności siebie to zawsze będzie fizykiem w drelichu. Ja tam idę do przodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gary Re: nasze płace IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 18.04.06, 18:26 "Przeciętne wynagrodzenie brutto w marcu 2006 roku wyniosło 2.613,67 zł, co oznacza, że w skali roku wzrosło o 5,4 proc., a w ujęciu miesięcznym wzrosło o 3,5 proc. - podał we wtorek Główny Urząd Statystyczny" to ciekawe, bo moje wynagrodzenie wzrosło o ok 2% , czyli w takim tempie za 20 lat będę zarabiał ok 500 euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz ze szpitala podwyzki w szpitalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 22:01 Szykuja sie podwyzki w naszym ZG szpitalu!! Bedzie tego jakies 100 zlociszy na reke :) Ale sie ciesze!! Ostatnia podwyzke dostalem 4 lata temu (o 100 zlotych - po zdaniu specjalizacji) i teraz mam na reke 1200 zlociszy za miesiac pracy. Tym samym wzrosna mi stawki za dyzury i pewnie dorobie na dyzurach dodatkowa jedna pensje. :) Alleluja!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: podwyzki w szpitalu IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 18.04.06, 23:10 no widzisz , a średnia brutto wynosi w kraju 2600 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz ze szpitala średnia brutto wynosi w kraju 2600 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 19:05 wiem, ale chcialem napisac cos optymistycznego i bez narzekania! Pozdrawiam cieplo (wiosna pelna para!!) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: nasze płace IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.04.06, 09:37 dość płacenia z naszych pensji na nierobów i urzędasów a pensja rosnie do ok.3000 zł.!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wika Re: nasze płace IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 21.04.06, 15:47 bardzo ciekawy program o płacach nauczycielskich pokazała tvn , za kilka lat naszedzieci będą uczone przez policję, bo nauczyciele wyjadą Odpowiedz Link Zgłoś