Dodaj do ulubionych

IV RP proboszczów na remis

26.04.06, 21:20
Debata była ostra, sama tam byłam. To ważne, że ludzie podejmują się tej
trudnej dyskusji. Mówi się o tym wszędzie, ale nie ma wielu chętnych, aby
mówić o tym głośno. Widać to było po doborze mówców - tylko młodzi byli na
tyle odważni, aby stanąć i publicznie dyskutować "za tezą". Z drugiej
strony "przeciwko tezie" argumenty też były wyważone. Dawno nie widziałam tak
trudnej debaty. Gratuluję wszystkim mówcom, bo obie strony miały dobre
argumenty!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: bywalec Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.ztpnet.pl 26.04.06, 22:19
      Tez bylem,gratuluje mówcom!A żeby trzymać się faktów-pytań nie przyjmował
      przede wszystkim ksiądz,a szkoda.
    • Gość: Me Buahhha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 00:47
      Głupszej tezy na UDO jeszcze nie słyszałem!!!
    • Gość: Ninhursag Re: IV RP proboszczów na remis IP: 80.51.235.* 27.04.06, 07:31
      "Jesteśmy zmuszani do oglądania telewizji Trwam, by obejrzeć podpisanie paktu stabilizacyjnego" - ??? Pani Marto! W jaki sposób została Pani do tego zmuszona? Ktoś przywiązał Panią do krzesła i kazał gapić się w telewizor? Moża warto pogodzić się jednak z tym, że PO po prostu przegrała wybory... Czy mam pisać analogiczne bzdury, że jestem zmuszany do oglądania TVN 24? Przecież w każdym odbiorniku jest taki pstryczek, który pozwala go włączyć i wyłączyć. Można również przy pomocy pstryczka do woli zmieniać kanały TV. Jestem zażenowany...
      • Gość: paweł Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 08:39
        PRzeciez to nie chodzi o to,kto wygral wybory,tylko co sie po nich dzieje! Nie
        wyobrazam sobie, zeby w innym europejskim kraju jedno z najwazniejszych
        wydarzan politycznych transmitowala jakas radykalna religijna stacja tv!
        • Gość: Poldek Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.uz.zgora.pl 27.04.06, 11:18
          "jedno z najważniejszych wydarzeń..." hipokryzja, aż dym leci!
          • Gość: paweł Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 13:14
            Faktycznie, ważniejsze było tylko expose premeira na antenie Radia Maryja
    • Gość: hanno Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.04.06, 07:46
      Byłem, i zastanawia mnie skąd młodzież czerpie wiedzę o otaczającej nas
      rzeczywistości.
      Nieżyjacy już Tischner określił ten stan umysłowości w postrzeganiu świata jako
      „homo sovieticus” , przyznam że wówczas tego nierozumiałem. Dziś określił bym
      to jako widzenie świata przez okulary Adama Michnika. Mówiąc inaczej, wszystko
      to o czym pisze Gazeta Wyborcza istnieje, zaś to o czym nie pisze nie istnieje.
      • Gość: MAXX Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.04.06, 09:08
        Trza bylo drugą strone do tej dyskusji zaprosić np:ojca-dyktatora....
    • tomamor Re: IV RP proboszczów na remis 27.04.06, 09:30
      "przywiązani do krzeseł, zmuszani do do oglądania TV Trwam"???

Pani Sawicka znów nie popisała się :( Nikt nigogo nie zmusza.
      Gratuluję organizatorom tej debaty i żałuję że mnie nie było.
    • Gość: Marek Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.04.06, 09:32
      Też byłem na debacie i chciałbym podkreślić, że ojciec dyrektor nie jest
      proboszczem, a ponadto jest jednym kapłanem wśród tysięcy w Polsce, skąd więc
      analiza tezy u Pani Marty tylko w oparciu o ojca dyrektora. Apropo dla jasności
      z ojcem dyrektorem też się nie zgadzam, ale ataki w stylu, "bo premier tam
      występuje" - w RMF, ZET, TVP itd. też występuje. Pani Marto - wystąpienie
      emocjonalne, a nie merytoryczne, rzekłbym dziewczynka tupająca i krzycząca.
    • Gość: paweł Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 09:45
      Racja,ale dla wielu ludzie w Polsce ksiądz to niepodważalny autorytet,
      pośrednik pomiędzy Bogiem a człowiekiem. Jezeli wiec ksiadz (jakikolwiek -
      proboszcz Zbawiciela czy o. dyrektor) wskazuje na jakiegos polityka czy tez
      ugrupowanie,dla wielu ludzi w naszym kraju oznacza to namaszczenie przez
      Opatrznosc. Perfidne.
      • Gość: widz Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.04.06, 10:33
        A mnie sie podobały argumenty strony przeciwnej tezie.Z drużyny za najlepiej
        wypadła Sawicka.Natomiast porażką jet ten Pyrka,asystent Danielak.Czerwony
        oszołom.
        • Gość: tip top ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 13:15
          Ciekawi mnie co robi razem z teamem Marty pan Pyrka, asystent Danielak? Czyżby
          pani Marta znowu zmieniała front? Który to już raz?
          • mareczek0071 Re: ??? 27.04.06, 14:40
            Znam Martę. Wiem, że ma poglądy i nie trzyma się spódnicy ani spodni żadnego
            polityka. W przeciwieństwie do osób, które o swoim kręgosłupie już dawno
            zapomniały.
            • outlet1 Re: ??? 27.04.06, 23:55
              "Marta nie trzyma się spódnicy ani spodni żadnego polityka". Buahhhaaa.
              Martusia jest tak pazerna na władze, że siedzi w spodniach pewnego
              polityka..:)))
          • Gość: !!! Re: ??? IP: *.ztpnet.pl 28.04.06, 13:42
            Pani Sawicka zapomniała już jak wspomagała klerykalną kampanię Pani Ronowicz i
            była jej rzecznikiem?
            • lewwalczace Re: ??? 28.04.06, 14:58
              ... dlatego właśnie ma dziś takie, a nie inne podgądy!!!
    • Gość: John F. Kennedy Małomiasteczkowa Marta - Szprotawa - proboszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 16:36
      Dla osobników małomiasteczkowych istnieje problem proboszcza.
      Ich świat określa stosunek do probaszcza - jest się "za", lub "przeciw".
      Z tak wyznaczonego horyzontu niektórzy nigdy nie wyrastają,
      nawet gdy przeprowadzają się do trochę większego miastka
      Panna Marta jako wierna córka "Wujka Bronka (Geremka)" w PO
      kontynuuje tradycje uniowolnościowe.

Panno Marto dobrze byłoby zabierając głos na temat proboszczów katolickich
      powiedzieć, czy rodzice i otoczenie jest wyznania katolickiego, czy
      prawosławnego. Tak jest uczciwiej.
      • Gość: magda Re: Małomiasteczkowa Marta - Szprotawa - proboszc IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.04.06, 23:51
        A niektórych wcale nie trzeba pytać o to, czy z proboszczem są za pan brat, czy
        nie. Wystarczy "panno Marto", by się zorientować, że mój poprzednik ma bardzo
        tradycyjny światopogląd - jednak "pani" lepsza niż "panna" (bo mężatka i ma
        swojego właściciela), a najlepiej, żeby baby w ogóle nie gadały...
        • Gość: Aga Re: Małomiasteczkowa Marta - Szprotawa - proboszc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 23:59
          "panna" Marta żyje w konkubinacie. Toż to grzesznica i wrodzony diabeł co tylko
          święconej wody się boi.
          • Gość: MAXX Re: Małomiasteczkowa Marta - Szprotawa - proboszc IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.04.06, 08:18
            No to juz wiadomo czemu ona z PO , bo w PISie z tym konkubinatrem (czy jak to
            nowoczesne poganstwo się nazywa) nie mialaby czego szukać -wszak tam sami prawi
            i uczciwi i moralni.....co tylko z męzami i żonami ( swoimi oczywiście)......
            • Gość: karol Re: Małomiasteczkowa Marta - Szprotawa - proboszc IP: *.centertel.pl 29.04.06, 00:00
              jestem przedsiebiorca ze szprotawy i jestem dumny,ze nasze miasto ksztalci
              takie osoby jak pani Marta,ktora na autorytet i szacunek ciezko pracowala juz
              od szkoly podstawowej.Tak was kole w oczy,ze sami monotonnie wypisujecie
              papierki i pierdzicie w stolki,zamiast cos robic...Jakie to ma znaczenie-
              katoliczka czy nie?? Jasne moze teraz w zalosnym panstwie rydzyka i pis-
              u,trzeba sie legitymowac sakramentami,ale gdzie w tym sens....!!! tu miernikiem
              powinno byc dzialanie, a sadzac po tym co czytam w prasie ona ciagle cos robi...
              • Gość: John F. Kennedy naucz się pisać po polsku - Szprotawa - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 15:27
                Panie przedsiębiorco ze Szprotawy, naucz się najpierw pisać po polsku.

Swego czasu Mark Twain przyjechał do hotelu w Nowym Jorku i wpisując się do
                księgi gości hotelowych zobaczył poprzedni wpis "Lord Snowdon ze służącym", po
                czym dokonał wpisu następującej treści - "Mark Twain z walizką ze świńskiej skóry".

Na razie nie słyszałem o żadnych osiągnięciach niejakiej rzeczonej Marty
                Sawickiej. Jej kariera streszcza się w trzech zdaniach.

1. Zaczęła "karierkę" w tzw. młodzieżówce Unii Wolności - jak wiadomo
                przybudówki "Gadżety Wyborczej" i ludzi rozumnych pokroju Michnik, Kiszczak i
                Geremek.
                2. Została rzecznikiem prasowym koleżanki partyjnej z Unii Wolności prezydentki
                po-Ronowiczowej ksywa Babka Kiepska, po czym obie baby rozstały się.
                3. Przeszła do Platformy Obywatelskiej z nadzieją, że jak "premier z Krakowa"
                dopuści ją do łupów, a ona w zamian za to, będzie krzewić "idee ludzi rozumnych"
                w nowej partyjce. Aktualnie jest drobnym aparatczykiem partyjnym w biurze
                poselskim PO w Zielonej Górze. Łupów zabrakło, pozostało krzewienie.

To jest cała kariera tej panienki - dumny pżedsiebiorco (nie poporawiać!) ze
                szprotawy.

Nie interesuje mnie życie prywatne p. Sawickiej, czy jest konkubentką, czy
                mężatką. Natomiast mam prawo oceniać ją jako osobę aspirującą do odgrywania
                jakiejś roli w życiu publicznym. Nie jest mi obojętne, w jaki sposób "wielka
                nadzija białych" postrzega świat, jak go kategoryzuje, jakie stawia pytania.
                I tu politolożka Sawicka daje ...ciała. Nie potrafi zastosować odpowiednich
                procedur poznawczych do opisu rzeczywistości, nie potrafi odróżnić opisu od
                ideologii. Samo uczestnictwo w dyskusji o tak sformułowanym pytaniu,
                dyskwalifikuje jej uczestników. Po prostu na dzisiaj nie ma żadnej IV RP, jest
                jej projekt. Co może przysłowiowy proboszcz zrobieć za przeproszeniem takiemu,
                (czy takiej) Pyrce. Skoro IV RP nie istnieje, proboszczowie nie mogą nic nikomu
                zrobić, to znaczy, że nie istnieje PRZEDMIOT dyskusji, że mamy do czynienia z
                bełkotem ideologicznym. Kto tego nie rozumie, ten nic nie rozumie i powinien dać
                sobie spokój z udziałem w życiu politycznym. Ma po prostu za mały rozumek, za
                słabe Pentium. Niestety jak widać dotyczy to również Marty S., który ciężko
                zapracowała na swoją opinię.
                A Szprotawy jest sympatyczną mieścinką. Bycie jej mieszkańcem wcale nie musi
                oznaczać, że ma się świadomość małomiasteczkową. Ale to zupełnie inna historia...
                • Gość: psycholożka Re: naucz się pisać po polsku - Szprotawa - IP: *.ztpnet.pl 29.04.06, 18:29
                  Szanowny Panie Kennedy!
                  Może i na politologii się nie znam,ale kilkunastoletnie doświadczenie w
                  zawodzie podpowiada że... że jest pan najzwyczjniej w świecie zakochany w Pani
                  Sawickiej.Jest Pan obecny na każdym wątku z jej udziałem,zawsze
                  krytyczny,zawsze doskonale poinformowany o tym co robi/robiła. Czy stoi Pan
                  wieczorami pod jej oknem?Jestem pewna,że gdyby zapytać,wie Pan doskonale gdzie
                  mieszka.Oczywiście Pan zaprzeczy,zawsze zaprzeczają...
                  • Gość: John F. Kennedy Re: naucz się pisać po polsku - Szprotawa - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 19:17
                    Wielce szanowna Pani psycholożko

Bardzo mnie Pani rozbawiła, przypisując mi stan zakochania w pannie Marcie S.
                    Niestety diagnoza jest nietrafna, a Pani twierdzenie, że jestem zawsze obecny w
                    każdym wątku z jej udziałem jest drobną przesadą.
                    Nie wiem jaki jest cel Pani postu ? Sprowadzenie treści wypowiedzi, do
                    postawienia diagnozy o stanie uczuć jej sprawcy ?
                    Oj, wy czterdziestolatki sprowadzacie wszystko do jednego.
                    Tzw. prognoz samosprawdzających się ani się nie potwierdza, ani zaprzecza, co
                    niniejszym czynię.
                    Pozdrawiam serdecznie i chętnie umówię się z Panią na kawę.
              • Gość: obi Re: Małomiasteczkowa Marta - Szprotawa - proboszc IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.04.06, 18:36
                Z ty m autorytetem to przesada...
    • Gość: veri Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 08:23
      Zwłaszcza Dorn:-)
      • Gość: SP Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 11:26
        I oto całą Polska w pigułce.
        Zamiast podyskutować o temacie, poprzeć tezę, lub znaleźć i przedstawić
        argumenty przeciwko niej, zaczynacie z wycieczkami ad personam.
        Tak właśnmie wygląda dialog, wymiana zdań, dyskusja ... że przytoczę
        nieśmiertelne "a u Was biją murzynów"!
        Osobiście miałem nadzieję, że może tu dyskusja potoczy się na argumenty
        logiczne zimne i chłodne, oparte na myśleniu logicznym, a nie magicznym, no
        cóż ...

Szanowni Państwo, drodzy ludkowie, którzy piszecie coś o kimś. Wy, którzy tak
        łatwo wydajecie wyroki i osądzacie, miejcie na tyle cywilnej odwagi by
        przynajmniej się podpisać imieniem i nazwiskiem. Nie skrywajcie się za nickami,
        anonimowością internetu. Mnie osobiście nie interesuje kto z kimś śpi, czy żyje
        w związku małżeńskim czy w konkubinacie. Nie interesuje mnie, czy jada golonkę
        w Wielki Piątek, czy też pości od godziny czternastej. Nie interesuje mnie czy
        ktoś chodzi do kościołą, czy nie, czy modli się i do kogo. Na prawdę, czy nie
        widzicie takiej subtelnej granicy między prywatnością, a tym co staje się
        publiczne?

Marto na tym forum raz jeszcze dziękuję za zaproszenie i jak głosi stara
        prawda "nie ważne, że mówią źle, ważne że mówią"!

Sylwester Pyrka

PS "czerwony oszołom" bardzo mi przypadł do gustu, za co serdecznie dziękuję!
        • Gość: Klarka Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.ztpnet.pl 29.04.06, 12:46
          Szanowny Panie Pyrka! Byłam na tej debacie i szczerze mówiąc to Pan najslabiej
          wypadł.Pańskie argumenty było b.mocno ideologiczne i często przywoływał Pan
          temat chuci.W sumie zupełnie niepotrzebnie,ponieważ nie pasowało to do
          tematu.Trafiały do mnie za to argumenty Pani Sawickiej(zdecydowała w tym
          przypadku emocjonalność wystąpienia)oraz Panów Szczęsnego,Kwiatkowskiego i
          Budzińskiego(logika wywodów).Słabo wypadł również,ku mojemu zaskoczeniu obecny
          w drużynie przeciwników ksiądz.
    • Gość: max Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 00:36
      zostawcie czarne
      nic nie mogą
    • Gość: wirek Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 00:37
      dużo mogą
    • Gość: wendka Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 01:48
      byle było więcej
    • Gość: jola Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 09:12
      załuje ,z emnie nie było
      • Gość: satanis! Re: IV RP proboszczów na remis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:07
        Ksieża na ksieżyc, Pyrka na sztandary!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka