Dodaj do ulubionych

Proboszcz buduje basen

20.07.06, 19:36
W brudnej wodzie pływają się strzępy kanap... hehe Marta gdzie ty sie uczylas
polskiego? W 16 ? Smutne doprawdy ...
Obserwuj wątek
    • Gość: vts popieram całym sercem p.K. IP: *.ztpnet.pl 20.07.06, 20:02
      nieudaczniki z magistartu starciły 8 lat
      moze Ksiedzu się uda
      • Gość: eye Re: popieram całym sercem p.K. IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.07.06, 09:19
        Popieram . To jest niesamowite miejsce - prawie w centrum. Naprawdę warto coś
        tam zorganizować.PS: takie spirited away ;)
    • Gość: Józek Re: Proboszcz buduje basen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 00:33
      rewelacja !!!
      Wierzę że ten stanowczy i zdecydowany Ksiądz to zrobi. Będę Go wspierał jak
      tylko możliwe materialnie ale przede wszystkim modlitwą żeby się udało.
      Gratuluję pomysłu, myślę że Magistrat również wesprze takie przepiękne
      inicjatywy. I chyba parafianom także będzie zależało na urokliwym miejscu
      niedaleko swoich domów. Powodzenia.
    • Gość: Łukaszek O co chodzi?? IP: *.uz.zgora.pl 21.07.06, 07:46
      temu katabaskowi?? może o budyneczek?? a może o ziemie?? przecież to nierealne
      oczym on mówi ludzie zejdźcie na ziemie teren po basenie proponuje zaorać i
      sprzedać pod budownictwo a nie oddać plebankowi bo ten z tego zrobi kort albo
      domek dla siebie bo plebania za ciasna (choć największa w mieście).
      • 1tomala Re: O co chodzi?? 21.07.06, 09:20
        zazdrośc cie zrzera, że możma zrobic coś dobrego bezinteresownie
        twoi koledzy dostali eksmisje z niepodległości za uczciwość
    • Gość: zielonogórzanka Re: Proboszcz buduje basen IP: 62.87.177.* 21.07.06, 07:47
      brawo- wierzę, że się uda i bedzie tam przyjemne miejsce na letni wypoczynek!!
    • Gość: Jelin Re: Proboszcz buduje basen IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.06, 09:27
      Jestem za!! bardzo mi sie podoba ten pomysł.Przyłaczę sie do tgo pomysłu także i
      materialnie. i myśle że cała moja rodzinka a jest duuuża też sypnie groszem!!!
      Jelin
    • Gość: myszka Re: Proboszcz buduje basen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 09:32
    • Gość: myszka Re: Proboszcz buduje basen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 09:43
      cieszę się bardzo, ze wreszcie ten zakątek znajdzie własciciela, proszę nie
      przejmować się tymi, którzy będą rzucali kłody pod nogi, nie ma znaczenia
      (nawet dla tych co krytykuja kler)że to parafianie przyczynią się do tego, że
      basen z mojego dzieciństwa będzie otwarty
      brawo za pomysł
      szkoda, że nasi włodarze przez tyle lat nie potrafili wskrzesić tego miejsca
    • Gość: Jan Szulgo Re: Proboszcz buduje basen IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.07.06, 10:08
      Autorka artykułu pisze: "Planów odnowienia basenu przy ul.Źródlanej było już
      wiele, każdy kończył się niczym". Ja znam jeden, konkretny. Pod koniec lat
      osiemdziesiątych UM w Zielonej Górze zlecił WTTP 'FLAMAL S.A. renowację tego
      basenu Projekt obejmował: odbudowę niecki, budowę hotelu na bodajże 40 miejsc,
      budowę ogrodzenia, parkingu, portierni-biura, boisk sportowo- rekreacyjnych
      oraz kotłowni do podgrzewania między innymi wody w basenie w okresie wiosenno-
      jesiennym. Basen miał być oddany do użytku w 1990 roku. Pomimo zaangażowania
      robót, w co najmniej 50 % i wykonania specjalnych urządzeń i zbrojenia na około
      20 % wartości robót pozostających do zakończenia budowy, ówczesny Prezydent ZG
      Błachowiak, zerwał umowę przekazując pieniądze na rekonstrukcję stalowej
      konstrukcji palmiarni obok amfiteatru i budowę baseniku dziecinnego na Och
      Basenik do dzisiaj nie wykorzystywany a wspomniana konstrukcja nowej palmiarni
      dawno rozebrana na złom.. Jako dyrektor FLAMALU, byłem przekonany, że sąd zmusi
      Urząd Miasta do kontynuowania bodowy pod rygorem zapłaty odszkodowania za
      bezpodstawne zerwanie umowy i materiały przygotowane pod tę budowę. Stało się
      inaczej. Powołany przez urząd rzeczoznawca sądowy Piotr Rupieta - to ten od
      wlokącej się latami likwidacji Polskiej Wełny, zażądał potrójnego przebicia w
      stosunku do ceny zlecenia opłacanej przez sąd, za korzystny wyrok , który
      według jego wieloletniego doświadczenia sąd nie znając się na budownictwie
      oprze wyłącznie na jego opinii. Odmówiłem i zostałem z ręką w nocniku a miasto
      bez basenu. Piszę o tym, żeby potomni wiedzieli, komu zawdzięczają brak tak
      potrzebnego basenu w Zielonej Górze
      • Gość: Sportowiec Re: Proboszcz buduje basen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 19:48
        To jest prawda!Zabrakło dobrej woli ze strony rządzących.Bo było wyposażenie do
        uzdfatniania wody,pompy które chyba wyrzucono na złom ,a było tak blisko
        ukończenia.To tak jak z elektrpwnią w Zarnowcu 2 miliardy dolarów wyzrucone w
        błoto! Basen na Zródlanej był wykonany pzred wojną i był chlubą Zielonej
        Góry,tak jak oczyszczalnia ścieków na Foluszowej też zniszczona.Niech tabliczki
        informacyjne pokażą gdzie to się znajduje.Pokażcie jak dawniej tętniło życie na
        Wagmostawie.Zapytajcie dziadkówe i babcie jak balowli,lepiej jak w studio i
        winiarni!
    • Gość: John F. Kennedy Rewelacja - popieram - dobrowalnie dam na tacę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 10:45
      W swojej publicystyce Stefan Bratkowski opisywał udane przedsięwzięcia
      gospodarcze czy społeczne, jako skutek pomysłowości, wiedzy i odwagi ludzi
      często mieszkających gdzieś na zapomnianej prowincji, którzy nie godzili się z
      biedą, narzekaniem, ograniczeniami. Dobrze to pokazywał film oparty na książce
      Bratkowskiego "Najdłuższa wojna w Europie". Jest tam również b. ciekawa postać
      księdza Marcinkowskiego, który sam działa mądrze i skutecznie między innymi przy
      samoorganizowaniu się kółek rolniczych.

Z tego co wiem, ks.Romaniuk jest bardzo dobrym organizatorem, praktykiem i na
      pewno da sobie znakomicie radę z tak postawionym celem. Samo podejście do tematu
      już mi zaimponowało. ON MA WIZJĘ !!! On widzi kroki, jakie trzeba podjąć, by
      sprawa się powiodła, on widzi to w czasie. Tego oczekiwałem i niestety od dawna
      przestałem oczekiwać od takich od władz miasta - jak beznadziejni prezydenci w
      rodzaju Listowski czy po-Ronowiczowa, od takich radnych jak np. Markiewicz,
      Kukulska, Domaszewicz, Kościelniak, czy kwiaciarka itd.

I w tym momencie nie obchodzą mnie opinie zawodowych antyklerykałów. Gdyby
      członkowie SLD w czasie swojej potęgi zamiast przejmowania kamienicy w centrum
      miasta (na szczęście nieudanej)przeznaczyli swoje składki na budowę basenu i
      stylu działania zaprezentowanego przez ks. Romaniuka, też mówiłbym o nich
      dobrze, chociaż przyznaję, że musiałbym przełykać ślinę w gardle. Ale ta
      dywagacja ma charakter utopijnej mrzonki. Na taki gest nie stać postkomuchów,
      oni są od mataczenia i wyciągania pieniędzy publicznych, a nie od inicjatyw
      społecznych.

W przypadku gdyby całe przedsięwzięcie odpaliło, deklaruję wsparcie finansowe -
      z kwotą trzycyfową ( na tyle mnie stać). Zakładam, że całe przedsięwzięcie
      będzie solidnie rozliczane z każdej złotówki i regularnie będą przeprowadzane
      audyty. Ot zwykły standard. pzdr i trzymam kciuki za pomysłodawcę

• Gość: Biaz Kruk Re: Rewelacja - popieram - dobrowalnie dam na tac IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.07.06, 10:59
        Johnie widzę że masz dobre informacje środowiskowe. Niestety muszę cię
        zmartwić. Magistrat do tej pory tępił próby zrobienia basenu przez kogokolwiek
        innego. Dlaczego? ;) To jest dobre pytanie do tych którzy przyprowadzają za
        rączkę prywantych inwestorów tzw speców od budowy basenów :D
      • Gość: ewo brawo Kazik!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 12:49
        rzuc na tace
    • Gość: cmok Hezbullach w Libanie, - dotrzymana obietnica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 11:27
      tak jak oni w Libanie, u nas Panowie tez niech chca buc gorsi, tylk oswieceonej
      owdy nalac i bedzie fajnie, a i jeszcze dac swiadectwo, te maturalne od giertycha!))
      • Gość: Anka Brawo dla Księdza! IP: *.ztpnet.pl 21.07.06, 12:11
        Trzymam kciuki,wierzę,że się uda.Takich księży nam brakuje, z inicjatywą.Co to
        do ludzi wychodzą.
        • Gość: hen z inicjatywa??? przez dziesiat lat patrzyli jak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 12:48
          za plotem jest ruina basenu i nic??? i teraz laske robia, rzuc na tace to sie
          przekonasz czy bedzie
    • Gość: nolo A Papierz mowil by sie NIE Zajmowac budowlanka!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 13:44
      i co?? Benadykta ma gdzies?? o co chodzi czy kosciol to jest kosciol
    • Gość: nolo A Papierz mowil by sie NieZajmowac budowlanka!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 13:44
      i co?? Benadykta ma gdzies?? o co chodzi czy kosciol to jest kosciol
      • Gość: Jan szulgo Re: A Papierz mowil by sie NieZajmowac budowlanka IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.07.06, 07:09
        Wyskoczyłeś chłopie jak przysłowiowy "Filip z konopi". Dobry pasterz powinien
        dbać o swoją trzódkę i troszczyć się o nią wieloaspektowo. Dotyczy to również
        dobrego proboszcza. Przykładów pożytecznych inicjatyw ze strony księży jest
        wiele. Tę należy przyjąć z aprobatą i powszechnym poparciem, o co apeluję do
        wszystkich mieszkańców naszego pięknego miasta a szczególnie do lokalnych
        przedsiębiorców. A radni i miejscowi parlamentarzyści powinni pierwsi rzucić na
        tacę, dając tym dowód poparcia dobremu przedsięwzięciu, z którym sami jakoś nie
        potrafili się uporać. Brawo księże proboszczu! Życzę powodzenia i z całych sił
        będę pomagał w urzeczywistnieniu wytyczonego celu. SZCZĘŚĆ BOŻE.
    • Gość: Popieram Re: Proboszcz buduje basen IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.07.06, 16:18
      Pomysł bardzo dobry oby tylko radni się zgodzili na przekazanie ziemi w
      dzierżawe. lepiej zeby miejsce słuzyło zielonogórzanom niż straszyło ruinami i
      brudem. Proboszczowi napewno się uda bo za sobą ma całe mnóstwo ludzi do pracy-
      najczęściej społecznej. Powodzenia
      • Gość: trabancik Re: Proboszcz buduje basen IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.07.06, 11:41
        byłoby OK gdyby Kościół występował o dzierżawę jako normalny podmiot. A będzie
        jak zawsze - przekazanie majątku nastąpi za 1% wartośći. Każdy prywatny inwestor
        zrobiłby coś dobrego mając taki prezent.
        Stop prezentom dla Kościoła

żenada
    • Gość: Zielonagórzanka Re: Proboszcz buduje basen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 12:33
      Wspaniały pomysł!!!
      Szkoda,że jakieś 3 lata temu proboszcz na to nie wpadł
      kiedy ten piekny poniemiecki dom
      przy basenie był w dobrym stanie.Koszty byłyby mniejsze.
      Do czego to doszło,że parafia ratuje zabytki bo
      od 1945 roku żadna władza w ZG nie potrafiła zadbać o całą
      Dolinę Luizy i Wagmostaw.
      Nieudolność kolejnych ekip rzadzących budzi we mnie wstręt i złość...
      Teraz po nowych wyborach nowa władza powinna postawic sobie za cel
      odbudowanie Wagmostawu i odebranie gruntu ze zgliszczami
      nieudacznikowi Haburze.
      A obecna,za symboliczną tylko sumę oddać w dzierżawę grunt
      o którym mowa.
      Ekipo pani Ronowicz...nie wstyd wam,że przez ostatnie 4 lata nie kiwneliście
      palcem w tej sprawie.Budynek był w dobrym stanie jeszce 3 lata temu!!!!!!!!!
      Listowskiego ekipy nawet nie pytam czy im wstyd bo z nim na czele to ludzie
      pozbawieni wstydu,morale -patrz:ONI NADAL SA W RADZIE MIASTA!!!:(TACY
      NIEUDACZNICY!
      oby to juz były ich ost podrygi....

• Gość: makary Re: Proboszcz buduje basen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 08:59
        Genialny felieton
        fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news/Ha%F1ba_pacyfizmu,774125
      • Gość: Michał Re: Proboszcz buduje basen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 10:52
        Zobaczymy czym te obietnice skończą.Bo budować myślami i na papierze jest
        łatwo. Na zawołanie szczupaka niech się wola stanie taka i w basenie wszyscy
        się topią! bo nie dotrzymali przyżeczenia !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka