zabka221 02.09.06, 09:35 Zwracam się do wszystkich o podpisanie się pod listem w obronie Jacka Kuronia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marian Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 02.09.06, 11:28 Jacek broni się sam, raczej zajmijmy się głupcami, którzy dorwali się do władzy i róbmy wszystko aby więcej takich oszołomów nie wybierać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kor Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.ztpnet.pl 02.09.06, 12:09 jasne że obroni się sam, ale dla mnie jest 1000000... razy lepszy od girtychów i kaczyńskich. A giertych niech swoim dzieciom mówi kto ma być autorytetem!!! Mnie nie będzie pouczać. NIE dLA GIERTYCHA i obecnego rządu. TAK DLA KURONIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.gala.net.pl 12.09.06, 10:37 popieram Mariana i mam nadzieję, że teraz juz wiecie, kto dorwał się do władzy, będą kolejne wybory to trzeba pisuary z ich lprem i samoobrona usunąć od polityki ! idźcie na wybory, żeby nie mogli choć w terenie nami rządzić! to wstyd, że naszym krajem rzadzi giertych, lepper; ludzie, jak to sie stalo? wiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.09.06, 12:50 Pracował jako działacz komunistyczny, zakłądając czerwone harcerstwo, potem pracował w MIlicji Obywatelskiej skąd go wyrzucono za niesubordynację idoelogiczną, wreszcie wszedł w nurt opozycji ateistycnej po 68 roku. Zaszłużył się działalnością przeciw komunie, ale też sączył ateistyczną truciznę w życie społeczne (sam mówił, że ma problemy z transcendencją) Jako Żyd, który utracił wiarę(pokoleniowo), stał się antyikoną prawdy i musiał się stoczyć w objęcia PRLu. Gdy zobaczył, że to tyrania, szukał dalej, tym razem pod szyldem Solidarności. Niestety wiele zła przez jego działalność i jego zaplecza pojawiło się już w wolnej Polsce. przede wszystkim to że możemy sobie poradzić sami bez Pana Boga. Dlatego zostały po nim "zpuki Kuronia" i kuroniówki... A przeciez "...mamy sobie czynić Ziemię podległą..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 02.09.06, 13:51 no właśnie , przekrój przez polskie społeczeństwo wygląda dramatycznie, dobrze , że zabrałeś głos, to pokazuje nam dlaczego IVRP jest jaka jest - ludzie zaczynają uciekać z własnej Ojczyzny, także ze strachu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Szukajmy Prawdy a błądzących nie potępiajmy IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.09.06, 15:07 Ja wróciłem z emigracji i cieszę sie z tego choc zyje mi sie trudniej. Europa jest w stanie agonii duchowej i większość Polaków, którzy dzis wyjeźdźają z Polski niebawem powrócą, powodowani wewnętrznym pragnieniem, często nieuświadamianych motywów natury transcendentnej. Tych motywów w bogatej materialnie Europie prawie już nie ma! Umarły, tak jak umarł Kuroń i jego fałszywe materialistyczne ideologie, sztucznie podsycane do życia przez demo-liberalne media. JP II chciał byśmy weszli do UNi Jewropejskiej nie po to by konsumować materialny dobrobyt wraz z nimi ale po to by zanieść ducha wiary jekiego Niejaki Kuroń nie chiał przyjąć (publicznie się do tego sam przyznał) ... Zatem opowiadanie o emigracji z powodu ciemnoty ludu jest swoistym chorobowym widzeniem faktycznego stanu rzeczywistości - tej transcendentej szczególnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgreg Zibi spieprzaj dziadu skąd przyjechałeś!!! IP: 85.195.123.* 02.09.06, 19:24 Jak Ci się nie podoba to wypad z mojego kraju. Proponuję Chiny tam znajdziesz szczęście a od Pana Kuronia wara. Żygać mi się chce jak pomyślę, że tacy ludzie jak Ty rządzą w Polsce. PS urodziłem się po 74 więc nie używaj argumentów typu SB, UB itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olas Re: Zibi spieprzaj dziadu skąd przyjechałeś!!! IP: *.ztpnet.pl 02.09.06, 21:41 do zgrega.ale argument ZSMP używać mogę czerwony kut..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgreg Re: Zibi spieprzaj dziadu skąd przyjechałeś!!! IP: 85.195.123.* 02.09.06, 22:09 Do Olas. Twój poziom rozumowania to już nie PISuar ale obsrany g.wnem sedes. No cóż... Na tym dyskusję kończę. Z g.wnem się nie bawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goguś Re: Zibi spieprzaj dziadu skąd przyjechałeś!!! IP: 195.175.37.* 02.09.06, 22:17 Typowy przejaw lewackiej kultury. A propos faktów: Nowatorska teoria negocjacji Niezależnie jak /czy inteligentnym jest pułkownik Lesiak, napewno nie on wymyślił cele strategiczne Koru, transformację doradców w reprezentantów strony społecznej. Z dokumentów wynika, że Kuroń snuł przed esbekiem wielowątkowe konstrukcje polityczne. Jak rozumieć wywody Kuronia z 1985 roku, w których stwierdza, że podziemie słabnie. Jeżeli przyjąć na chwilę opinię Salonu za dobrą monetę to wynika z tego, że wg nich i Kuronia negocjacje polegały na przedstawieniu swojej (podziemia) sytuacji w możliwie najczarniejszych barwach: "– TKK traci wpływy w zakładach pracy. Działalność prowadzona w konspiracji jest mało efektowna. Na obecnym etapie nawet niepotrzebna. Jednak członkowie TKK nie mogą się ujawnić ze względów prestiżowych. W sumie są w sytuacji bez wyjścia i prawdopodobnie „niedługo ich wyłapiecie”. W sytuacji, gdyby uzyskali jakieś korzyści społeczno-polityczne (nie precyzował bliżej jakie), ujawniliby się; – J. Kuroń zdecydowanie zaprzeczył, ażeby kierował jakimkolwiek ciałem organizacyjnym d/s wyborów. Odmówił jednak jakichkolwiek wyjaśnień na temat wydawanej „Gazety Wyborczej”; " (O co chodzi z tą Wyborczą w 1985 roku? Powinno być chyba Tygodnik Mazowsze ?) Echa akcji Renesans " (Kuroń)... stwierdził, iż wiadomo mu, że były ze strony władzy propozycje ewentualnego reaktywowania „Solidarności”. Odmówił odpowiedzi co do czasu, miejsca i osób w nich uczestniczących. Propozycje sformułował następująco: a) eliminuje się z nazwy związku słowo „Niezależny”, b) struktura organizacyjna tylko branżowa’ c) związek przyjmuje na siebie odpowiedzialność za aktywny udział w łagodzeniu nastrojów społecznych wynikających z obniżenia stopy życiowej oraz za rozwiązanie problemów ekonomicznych, d) sporządzona zostaje liczba osób, które nie mogą być członkami tego związku. W ocenie J. Kuronia były to propozycje, które mogły stanowić podstawę do negocjacji. Jednak skończyło się tylko na propozycji. Tu mamy echa przygotowywanej przez Kiszczaka reaktywacji neosolidarności. Jak widać Kuroń gotów był na daleko idący kompromis. Jak rozumiem i tu miał przyzwolenie Wałęsy. Z dokumentów wynika, że gdyby Kiszczak zdecydowałby się na przejęcie Solidarności przez Tw, to miałby zapewnione poparcie guru opozycji laickiej Jacka Kuronia. Chyba proroczo pisałem o roli pożytecznych idiotów w tej operacji. Sprawa Renesansu będzie się przewijała w następnych ujawnianych przez IPN dokumentach. Każdy miał swojego Lesiaka ? Dlaczego Kuroń pomógł Lesiakowi w przejściu weryfikacji? Jak to się ma do afery inwigilacji prawicy u progu III RP ? Przypominam, że mieliśmy tam do czynienia z nacinaniem opon, przewodów hamulcowch czyli działaniami, które mogły zakończyć się śmiercią polityków prawicy. I jeszcze jedno pytanie; Kuroń pomógł tylko Lesiakowi, czy może innym Sbekom też? Pytam, bo we wspomnieniach Kuronia o tym cicho. Czy te specyficze relacje między oficerem bezpieczeństwa a ofiarą, skutkujące w III RP świadczeniem sobie wzajemnych uprzejmości, były tylko wyjątkiem czy może zasadą ? Może więcej prominetnych działaczy opozycyjnych pomogło swoim "oprawcom" w znalezieniu się w nowej rzeczywistości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olas Re: Zibi spieprzaj dziadu skąd przyjechałeś!!! IP: *.ztpnet.pl 03.09.06, 08:08 Do zgrega.Masz rację, że nie bawisz się z g.wnem,ty je na forum po prostu robisz,broniąc Kuronia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Zibi spieprzaj dziadu skąd przyjechałeś!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.09.06, 22:24 Typowo faszystowska mentalność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Zibi spieprzaj dziadu skąd przyjechałeś!!! IP: *.gorzow.mm.pl 03.09.06, 12:34 PS urodziłem się po 74 więc nie używaj argumentów typu SB, UB itp. a ja urodziłem się przed 74 i argumenty SB< UB itp. sa dla mnie b. istotne. Według twojej argumentacji gestapo, ss itp. to też nie argument , jak ktoś urodzl się po 45 to czego się ma czepiać Hansa z SS, np w latach 50tych, 60 tych. Młodzi ludzie macie wpojone między innymi przez Kuronia brak samodzielnego myslenia i luki w wiedzy historycznej."Jak Ci się nie podoba to wypad z mojego kraju." typowy argument komuny, który udanie realizowała , ale co ciebie to obchodzi, wszak urodziłes się po 74!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 18:53 W tym kraju nie szanuje się wielkich rodaków i zawsze znajdzie się jakieś ścierwo które szarga dobre imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Korwin-Mikk Kuroń, tak jak Hitler i Stalin siedział w więziniu IP: *.icm.edu.pl 02.09.06, 22:07 W ogromnej większości zgadzam się z twierdzeniami Romana Giertycha. Zawsze mówiłem, że tak to było. Powiem o tym, z czym się nie zgadzam. Nie zgadzam się, że postawa Kuronia była moralną okropnością, dlatego, bo gdyby przyszedł ktoś do Giertycha, czy do mnie z bezpieki i powiedział, że chce ze mną robić Polskę liberalną, to ja bym się oczywiście ucieszył jak jasna cholera i byśmy razem się konsultowali. Więc trudno skazać Kuronia za to samo. On zawsze był socjalistą i zawsze to twierdził, że w SB są prawdziwi socjaliści. Tak więc zrozumiałe jest to, że kiedy zaproponowali mu, że będą budowali prawdziwy eurosocjalizm, to Kuroń się ucieszył i trudno go za to moralnie obciążać. Moralnie nieuczciwe jest tylko to, że oni wszyscy twierdzili, że budują kapitalizm, a tak naprawdę pogłębiali socjalizm i to widać dokładnie po ilości urzędników. Mamy ich dzisiaj więcej niż w 1988 roku. To oszustwo jest obciążaniem dla Kuronia. Bezpieki nie będę oceniał moralnie, bo wiadomo, co to było. Uważam ponadto, że to był spisek bezpieki przeciwko PZPR i generałowi Jaruzelskiemu. Jaruzelski robił PRON, był otwarty na środowiska również prawicowe. Bezpieka chciała budować neosocjalizm. Bezpieka do spółki ze swoją agenturą, socjalistami, budowała socjalizm. To był spisek przeciwko ówczesnej władzy. Swego rodzaju nowością jest to, że robiła go do spółki z Kuroniem i lewicą zachodnioeuropejską. Pan Giertych powinien się z tym zgodzić, bo to również wyjaśnia rolę jego ojca. Jego ojciec próbował rozmawiać z Jaruzelskim i namawiać go na tworzenie prawicy, a tutaj bezpieka do spółki z Kuroniem te wysiłki, konkretne dokonania, likwidowała. To jest istotne. Nie należały odbierać Orła Białego Kuroniowi. Kuroń wierzył, że dobro Polski istnieje w socjalizmie, ja twierdzę odwrotnie. Jestem przeciwnikiem politycznym Kuronia, ale to nie jest powód, żeby odebrać krzyż. Uważam, że dobro Polski leży w likwidacji socjalizmu, a nie w jego budowie. Kuroń uważał odwrotnie. I robił, co mógł, by socjalizm tworzyć. Oczywiście prezydent Kwaśniewski był socjalistą i dawał mu za to ordery. Z drugiej strony dzisiejsza motywacja prezydenta Kaczyńskiego, który powiedział, że Kuroniowi należy się Order Orła Białego, bo siedział w więzieniu, jest błędna. Przypominam, że Stalin siedział jeszcze dłużej w więzieniu. Samo to, że ktoś został osadzony nie jest więc powodem, by mu dawać od razu ordery. Nie zawsze wtrącenie do celi oznacza, że ktoś ma rację. Hitler też siedział w więzieniu, był internowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodak Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 02.09.06, 22:11 to prawda absolutna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fel Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.gala.net.pl 12.09.06, 10:58 te, koleś, co dla ciebie jest prawdą absolutną? to tylko pojęcie, którego nie rozumiesz, bo prawdy absolutnej nie ma, jak tego, co kryje się pod pojęciem dobro absolutne, liczba nierzeczywista, nieskończonoć itd.; twoja prawda dla mnie może być nieprawdą, twoja racja dla mnie duperelą i musisz z tym żyć, mam prawo inaczej myśleć; twoja ideologia faszystowska jest dla mnie obrzydliwa ale póki cię nie znam i nie przeszkadzasz mi żyć, mam to w doopie; jeśli popełnisz zbrodnię to cię policja złapie, sady osądzą, pewnie wyspowiadasz się i bedziesz mogl znowu spokojnie grzeszyć, amen; nie zazdroszczę twoim sąsiadom! matce wspólczuję, ze takie dziecko ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.gala.net.pl 12.09.06, 10:44 Joanno, ludzie zaczynają uciekać, bo między nami są tacy, jak Zibi; kto urodził takich? kto wychował? to socjopata! Kuroń jako idealista społeczny, krytykują go tylko tchórze, gnoje, którzy niczego dobrego na rzecz innych nie zrobili! cisza nad tą trumną! uszanujcie człowieka, ktorego nie jesteście w stanie zrozumieć, bo jesteście za mali! ty Zibi i do ciebie podobni! zejdźcie z niego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koroner Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 22:32 Im już żywi nie wystarczają, zabierają się za zmarłych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 02.09.06, 22:33 to straszne, że najgorsze przed nami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 23:30 Pampersy jesteście jak glina Takie Giertychy,Rydzyki i Korwinny robią z wami co chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niobe Zdrada w Magdalence IP: *.icm.edu.pl 02.09.06, 23:27 Pietrzyk: (...) odbyło się posiedzenie KKW zwołane przez Walęse. Związane było wyłącznie z wyborami do parlamentu i wyborem prezydenta. KKW liczyla 20 osób, ponadto uczestniczyli w niej zwykle doradcy (Geremek, Mazowiecki, Stelmachowski, Kuron, Michnik) z prawem zabierania głosu, ale bez prawa głosowania. Z reguły posiedzenia prowadził Janusz Pałubicki. Byłem zwolennikiem wolnych wyborów i przegrałem. Prof. Geremek jako przewodniczący zespołu reform politycznych Okrągłego Stołu, przekonał KKW, że powinniśmy przyjąć propozycje wyborów okrojonych - dla nich 65 proc., dla nas 35. A potem nastąpiła najbardziej haniebna chwila. Na stanowisko prezydenta zaproponowano dwie kandydatury: Kiszczaka i Jaruzelskiego. Jak można było na posiedzeniu KKW "Solidarność" w ogóle brać pod uwagę Kiszczaka i Jaruzelskiego na najwyższy urząd w państwie? Oceniłem to jako niesamowity upadek, wręcz profanację "Solidarności" A tu bez żadnych protestów, niemal natychmiast doszło do głosowania: Kiszczak, albo Jaruzelski. Padło stwierdzenie, że jak prezydentem ma być taki typ jak Kiszczak, to lepiej postawić na Jaruzelskiego. Po tym stwierdzeniu Pałubicki poddał wniosek o poparcie Jaruzelskiego pod głosowanie. Tylko ja byłem przeciw, dwoje wstrzymało się. Reszta była za. Z wiekszością najwyraźniej wcześniej odbyły się rozmowy. Potem odbyło się jeszcze parę posiedzeń w Magdalence. Wciąż rosła komitywa warszawiaków z obu stron barykady. Mieli już stałe, wręcz towarzyskie - przy wódce - kontakty. Jeśli Kiszczak powołuje się na rozstrzygnięcia Okrągłego Stołu, zwalniające go z poniesienia odpowiedzialności, to może chodzić jedynie o ustalenia podjęte w wąskiej grupie osób. Bardzo dobrze było widać, że niektórzy uczestnicy rozmów afiszowali się z generałami, wręcz brudzia wypijali, jak na przykład Adam Michnik. To te osoby dały generałom pewne gwarancje, ale nie publiczne, tylko w rozmowach kuluarowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kor Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.gala.net.pl 12.09.06, 11:04 tak, koroner, niedlugo wezma sie za historię starożytną, żeby inaczej ją napisać i wykorzystać do swoich celów w jakiś pokretny sposob, bo nie wiedzą jak sie wziąć za sprawy naprawdę ważne, zostawią Polske z długami, ktoś to za nich będzie musiał nadrabiać, lecimy gospodarczo w dół, coraz więcej bezrobotnych, place mamy małe, ceny Unii Europejskiej; rozjeżdźaja sie służbowymi samochodami z całą kawalkadą samochodów, weszpolacy to ich zaplecze; straszne czasy! rządzą nami faszyści, ksenofoby, ciemniacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Po co zdrajca Kuroń "negocjował" z SB IP: *.udsm.ac.tz 02.09.06, 23:29 Adam Strzembosz: - Znam wypowiedź Jacka Kuronia: "ludzi z którymi się rozmawia, nie wsadza się do więzień". Ja w jednym z wywiadów protestowałem przeciwko możliwości niestosowania istniejącego prawa. Powiedziałem, że umowy nie mogą być wiążące dla organów ścigania. Natomiast Adam Michnik powiedział, że dla niego byłyby wiążące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Jacek Kuroń - lewak, komunista, trockista IP: *.icm.edu.pl 02.09.06, 23:43 Cytat Kuronia: "Nie palmy komitetów, zakładajmy własne" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Zambrowski Były przyjaciel Kuronia, o nim: IP: *.udsm.ac.tz 02.09.06, 23:49 Po chwili rozmowy zabrał mnie na spotkanie z Jackiem koło bramy wejściowej na cmentarz. Z Jackiem byli Gajka, Maciek, Jan Józef Lipski, Adam Michnik oraz Krzysztof Śliwiński, który przed więzieniem dostarczał mi do prowadzonego przeze mnie samizdatu teksty przemówień sejmowych posłów katolickiego klubu "Znak". Przywitałem się kolejno ze wszystkimi zebranymi i ostatni w kolejce Jacek niespodziewanie nie chciał podać mi ręki. Zapytałem zdziwiony: "Co to, traktujesz mnie jak majora SB Bartczaka?" Jacek nie odpowiedział. Pożegnałem się ze wszystkimi ostentacyjnie, podając im rękę i odszedłem w kierunku bramy. Przy bramie dogonił mnie Jacek i przeprosił za afront. Wytłumaczył mi, że ma pretensje do mnie o to, że składałem zeznania w śledztwie i wsypałem zbyt wiele osób. I dodał z dumą: "Mierzyłem cię swoją miarą". Jacek istotnie odmawiał zeznań, ale ja nie brałem udziału w ich konspiracji i dążyłem do wykazania, że nie mam nic wspólnego z "Ruchem 8 marca". Wymieniłem w śledztwie wiele osób, ale były to na ogół osoby już znane SB. Nie sypnąłem - dla przykładu - Krzysztofa Śliwińskiego ani też Dariusza Fikusa, u którego przepisałem fragmenty przemówienia prof. Leszka Kołakowskiego na słynnym zebraniu na UW (Bogna Modzelewska przekazała ten tekst do "Kultury" paryskiej). Strzegłem ludzi, którzy za współpracę ze mną mogli ponieść przykre konsekwencje. W "Ruchu 8 marca" było wiele osób, które załamały się w śledztwie (np. Jan Tomasz Gross), ale Jacek wyładował swą złość na mnie. Od tego czasu nigdy pierwszy nie podawałem mu ręki. W swoje urodziny 3 marca Jacek organizował co roku przyjęcia u siebie dla całej ówczesnej opozycji, ale ja zostałem zaszczycony zaproszeniem tylko raz, gdy - jak podejrzewam - liczył on, że przyjdę z moją młodą i przystojną żoną (ślubna żona opuściła mnie, więc ożeniłem się ponownie, biorąc ślub cywilny) Przyszedłem do niego sam i w dodatku odniosłem na przyjęciu sukces towarzyski, więc zostałem skreślony. Mimo to przyszedłem do niego po wypadkach radomskich w czerwcu 1976 roku, gdy poprosiły mnie o to moje koleżanki z pracy, które zebrały pieniądze dla robotników Ursusa i Radomia. Jacek pieniądze przyjął i poprosił o napisanie relacji o strajku w mojej fabryce, czyli w Polskich Zakładach Optycznych na Kamionku. Relację napisałem natychmiast na Jackowej maszynie do pisania. Gdy powstały pisma II obiegu "Biuletyn informacyjny" oraz "Krytyka", miałem żal do Jacka o wprowadzony przez niego zapis cenzuralny na moje artykuły. Redaktorzy nie drukowali mnie. Jacek ogłosił w Biuletynie artykuł dyskusyjny "Uwagi o programie działania" i redakcja wezwała do nadsyłania wypowiedzi. Wręczyłem więc Sewerynowi Blumsztajnowi artykuł polemizujący z Jackową koncepcją finlandyzacji, ale redakcja nie raczyła go zamieścić. Gdy przyniosłem Wiktorowi Woroszylskiemu dla wydawanego w II obiegu pisma "Zapis" swój zapis relacji mego ojca o układach w kierownictwie PZPR za czasów Bolesława Bieruta pod tytułem "Chozjain i Gospodarz", Wiktor odrzucił go, tłumacząc mi, iż mam drewniane pióro. Bardzo się zdziwił (Jacek go o tym nie poinformował), gdy mu wyjaśniłem, że przed wydaleniem z Partii przez wiele lat współpracowałem z "Polityką" oraz "Życiem Gospodarczym", więc nie byłem początkującym autorem. W związku z tymi szykanami nawiązałem współpracę z Antonim Macierewiczem i Piotrem Naimskim - wydającymi miesięcznik "Głos", w którym za sprawą Jakuba Karpińskiego zamieściłem artykuł "Rady dla polskiego Kadara". Dzięki przyjaźni z zespołem "Głosu" poczułem się bardziej bezpieczny w obliczu pozaprawnych działań SB. Ostracyzm ze strony grupy Jacka w KSS KOR doszedł z czasem do tego stopnia, że gdy w kwietniu 1980 roku zostałem wraz z Grzegorzem Liesem zatrzymany przez SB po mszy katyńskiej w kościele św. Krzyża, w Komunikatach KSS KOR ukazała się informacja o zatrzymaniu jedynie Grzegorza Liesego. Na nic im się to nie zdało, gdyż jako uczestnik Akcji Wiernych "Chrystus w środkach przekazu", zbierający podpisy po apelem o mszę w radiu i TV, zdobyłem rozgłos i uznanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Z kim pił Kuroń IP: *.udsm.ac.tz 03.09.06, 00:04 www.polonica.net/Magdalenka.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: Z kim pił Kuroń IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 03.09.06, 09:45 okrągły stół - większość Polaków odetchnęła z ulgą, krwiopijcom nigdy dość. Wódkę mężczyźni piją przy wszelkich okazjach, ta była warta kielicha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władysław Re: Kuroń to wielki człowiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 11:54 Dziękujemy Ci Jacku dzięki Tobie krew się nie polała.To była jedyna zwycięska rewolucja w dziejach kraju bez żadnych ofiar i to jest najważniejsze, pamientajmy o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Kuroń to wielki człowiek IP: *.icm.edu.pl 03.09.06, 12:40 Chyba za wcześnie na sądy, czyli na opluwanie, czy stawianie pomników. Historia osądzi. Jeszcze nie wszystkie dokumenty ujrzały światło dzienne, jeszcze nie znamy pełnej historii tamtych czasów. Żenujące jest, że obiektywne dokumenty publikowane przez IPN, są stronniczo wykorzystywane przez media i co ciekawe, skrytykowano IPN a nie stronniczość artykułu na podstawie obiektywnych badań. Efekt działań opozycji był wspaniały, czyli odzyskaliśmy niepodległość i wyrzuciliśmy wojska ZSRR z Polski. Motywy tych działań nie muszą być już tak wspaniałe, ale za wcześnie na roztrząsanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.09.06, 19:06 członka PZPR , socjalistę i sprzedawce Polski przy okrągłym stole !!! NIGDY !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 03.09.06, 19:15 a Pan co zrobił dla wolnej Polski ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Polak Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 21:24 Stefan to wszechpolak ci to wypisują na tym forum różne rzeczy tylko się wstydzą napisać że są od giertycha.Jak to powiedział Borowski wysoki wzrostem a jednak politycznym karłem jest ten gość.Tak więc polityczne karły nie powinny zabierać głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.gala.net.pl 03.09.06, 21:30 Nie popieram lpru ani giertycha, ale borowski jest teraz nikim, a giertych wicepremierem, więc niech ten pan 'nikt' mądrośi nie wygłasza, gdyż nie ma do tego prawa, jako że sam nawet karłem politycznym nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HooDy Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.icm.edu.pl 03.09.06, 21:35 Ciekawe, że gdy dzisiaj pokazywali jego grób, świeczki zapalali mu sami byli członkowie PZPR: Mazowiecki, Kwaśniewski, Michnik. Akcja prowadzona ze strachu? Czują, że ich teczki także czekają na swój czas. oczywiste, że ani Kuroń, Kwaśniewski ani Michnik i Mazowiecki nie byli TW, gdyż SB miało zakaz werbunku wśród swoich, czyli członków PZPR. Negocjacje odbywały się pomiędzy ówczesnymi pzprowcami a byłymi komuchami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bystry Brońmy prawa do uczciwego pokazywania historii IP: 195.175.37.* 03.09.06, 21:44 Przez te szesnaście lat „salonowi” udało się stworzyć pewną psychozę. Otoczono pewne postaci wieloma zbrojeniami psychologicznymi. Mając w rękach większość mediów potrafią skutecznie blokować jakąkolwiek dyskusje o tych ludziach. Przy próbach krytyki wytaczane są najcięższe armaty. Oto kierowca Frasyniuk – technik z wykształcenia, miesza z błotem historyków z IPN-u, zarzucając im brak wiedzy. Nawet przeciwnicy polityczni Kuronia mają lęk przed ocenami. Prezydent Kaczyński, w pierwszym momencie, również się zawahał i stanął po stronie salonu. Dopiero później – na szczęście zobiektywizował swój pogląd i stwierdził, że sprawę należy zbadać. Pewnie musi jeszcze sporo wody upłynąć, zanim będzie można otwarcie dyskutować o takich ludziach, jak Kuroń. Choćby tak, jak to czynimy na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox Co wy QRWA leszcze wiecie o historii ???!!! IP: *.ztpnet.pl 03.09.06, 22:07 Historia to qrwa stara jak świat. Każdemu za kase.Za wierszówki debilnym pismakom. Za polityke naciągaczom historii. Komu, komu, bo zabieram du/pę do domu.No Korwin albo sie debilu decydujesz albo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chomik Re: Co wy QRWA leszcze wiecie o historii ???!!! IP: *.udsm.ac.tz 03.09.06, 22:11 Lewica we wspólnym bloku będzie budować "polskę jacka kuronia". Już powstaje nowa tradycja pielgrzymowania do jego grobu pod przywództwem Aleksandra K. i Adasia M. Pierwsza niedziela września będzie świętem upamiętniającym powstanie nowego państwa w jEwropie Środkowej. Pomysłodawców odebrania Orderu Orła Białego ojcu nowego narodu wybiórczego należy "wyrżnąć", ale narazie to postulat Bujaka ograniczony do "gęby". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Co wy QRWA leszcze wiecie o historii ???!!! IP: *.gala.net.pl 03.09.06, 22:16 No ja myślałam, że się przewrócę ze śmiechu przy oglądaniu Faktów. Lewak Michnik z agnostykiem Kwaśniewskim zapalają świeczki zagorzałemu ateiście Kuroniowi. Akcja rodem z Mrożka!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Co wy QRWA leszcze wiecie o historii ???!!! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 03.09.06, 22:18 a ja się wzruszyłam, czas na zasypywanie polskiego szamba, w którym dobrze czują się tylko szczury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Co wy QRWA leszcze wiecie o historii ???!!! IP: *.gala.net.pl 03.09.06, 22:27 Bo się miałaś wzruszyć, akcja to miała na celu, aby bezkrytycznie łykający frazesy z tv i gw ludzie się wzruszyli. Po chwili zastanowienia się nad paranoją tej całej sytuacji, każdy myślący Polak wybucha śmiechem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Co wy gnoju wiesz o historii ???!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 23:13 Zamknij sie gnoju. Kalanie ludzi, którzy walczyli o to, abyś dzisiaj żył w wolnym krajuj jest zwykł podłością. Szcunek dla Jacka Kuronia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Co wy gnoju wiesz o historii ???!!! IP: *.gala.net.pl 03.09.06, 23:32 Panie Polak, rodzice kultury nie nauczyli i rozumu w genach nie przekazali? Kolejny wzruszony, gdy widzi czerwonych ateistów palących świeczki nad grobem innego czerwonego ateisty? Kwaśniewski nawet w Watykanie wierzącego nie udawał, a tu świeczki z Michnikiem pali? Widać, że plotki jakoby myślenie nie bolało są mocno przesadzone... Odpowiedz Link Zgłoś
jak-szymon Re: Co wy gnoju wiesz o historii ???!!! 04.09.06, 12:36 "Gnoju" - to wysokiej klasy argument ludzi, którzy sami w takim(psycho)gnoju żyją Kuroń to degenerat (duchowy) i podobnych sobie przyciąga... on już poszedł na zatracenie a teraz ciągnie podobnych sobie. spośród Żydów najbardziej cenię Miriam (Najświętszą Maryję Pannę) i jej syna Jezusa Chrystusa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Re: Co wy gnoju wiesz o historii ???!!! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 04.09.06, 13:11 Jacek Kuroń to bohater narodowy, największy Polak po II wojnie, dzięki niemu Polska jest dziś uznawana za inspiratora największych zmian w Europie i to bezkrwawych, wolałbyś aby tak z 20 tys. młodych wilków poległo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Polak Re: Co wy gnoju wiesz o historii ???!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 13:40 Jeszcze raz proszę gościa który zmienia się jak kameleon na tym forum żeby dał sobie spokój ze szkalowaniem wielkiego Polaka.To podpada pod kodeks karny pamietaj wszechpolaku o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Także Polak Cytaty z książek Kuronia Lewackiego guru IP: 61.47.15.* 04.09.06, 16:03 "Trzy miliony wymordowanych polskich Żydów to przecież trzy miliony mieszkań, które w większości zajęli Polacy, a do tego dodać trzeba inne mienie: złoto, meble, warsztaty, futra czy choćby stare palta, buty, ubrania itp. Niemcy brali tylko to, co lepsze, a i tak nie do wszystkiego umieli dotrzeć. Nie ulega wątpliwości, że eksterminacja Żydów połączona była z awansem społecznym polskiej biedoty (...) " Źródło: Wiara i wina, s. 20. "Ruszył proces wyradzania się partyzantki w bandytyzm. Od chwili rozwiązania AK coraz trudniej było rozróżnić bandę rabunkową od grupy niepodległościowej. Najpierw zabijali działaczy PPR, z czasem cała ich działalność ograniczyła się do rabowania [o Armii Krajowej]. " Źródło: PRL dla początkujących, s. 18-19. "W statucie naszego związku napisaliśmy, że nawiązujemy do najbardziej postępowych tradycji polskiego ruchu młodzieżowego. To stwierdzenie zobowiązuje. Najbardziej postępowe oznacza przecież organizacje młodzieżowe związane z ruchem robotniczym, a przede wszystkim jego najkonsekwentszym nurtem, z partią komunistyczną. Tak więc w naszej ocenie przeszłości harcerskiej obowiązuje nas przede wszystkim punkt widzenia PKK i KZMP." Źródło: Harcerstwo nr. 17-18, s. 41 Cały życiorys: geralt.blox.pl/2006/08/Za-co-Kuron-dostal-Orla-Bialego.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Co wy gnoju wiesz o historii ???!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.09.06, 00:03 Co będziesz takiemu tłumacył.Hitler niszczył autorytety m.in. poprzez palenie ich książek. "Larwy Hitlera" też usiłują to robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Co wy gnoju wiesz o historii ???!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.09.06, 15:59 Ciekawa forma 'hitler', 'larwy'. Z tego co wiem, to Michnik uuuuups, miało być Hitler (nikt ich nie rozróżnia, nawet GW: galba.blox.pl/2006/08/Precedens-medialny-czyli-menel-gwiazda- salonow.html ) niszczył autorytety przez promowanie nowych fałszywych, teraz larwy Michnika, uuuuups Hitlera, próbują ratować swoją twarz traconą na oczach wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Co wy gnoju wiesz o historii ???!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.09.06, 16:05 Najwyższą formą uznania jest naśladownictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Re: Co wy gnoju wiesz o historii ???!!! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.09.06, 11:15 do kogo to było ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re:Trupy bronią trupa IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.09.06, 10:35 Zmiany w w Polsce i Europie rozpoczęły sie od słów papieża "...niech stąpi Duch TWój i odnowi oblicze ziemi, tej ziemi" a kuroź to żaba, którawyciagnęła nogę wtedy gdy kuli konie. Wielkie przemiany mogły sie odbyć po włączeniu się Regana i militarnej potęgi USA (wykońcyła wyścigiem zbrojeń ZSRR - 50 tyś czołgów sowieckich zardzewiało) i wielki ruch społecznej odnowy pod hasłem "Solidarność" z Lechem Wałęsającym sie tu i tam na czele!!! Jeśli tego nie widzisz to znaczy, że dysponujesz jedynie postmarksistowską zmasakrowana przez media duchu demo-liberalnym świadomością Kuroń i jego zupki=kuronówki to cuchnącą niemocą historia wywołana antyspołeczną polityką (Saksa) Balcerowicza. Teraz nadchodzi czas odłoniecia tych knowań Światowego rządu Bildenberga Odpowiedz Link Zgłoś
jarii1 Re:Trupy bronią trupa 05.09.06, 10:55 Zibi,Także Polak,mała i inni to nic innego jak ten sam człowieczek pisał kiedyś pad nickiem IIIks ale całe forum się z niego śmiało wiec wpadł na pomysł i podczywa się pod rózne nazwy, muszę przyznać że jest dość sprytny bo wykorzystuje rózne IP. Jest to gość chory który zieje nienawiścią i wkłada w to dużo czasu i energii.Zawsze znajdzie sobie wroga taki ma charakter podejrzewam że to facet skrzywdzony przez los. Odpowiedz Link Zgłoś
po_lubuskie Re:Trupy bronią trupa 05.09.06, 13:41 Chyba ktoś tu popada w paranoję. Ja niestety jestem za młody, aby pamiętać co takiego złego zrobił Kuroń, ale zauważyłem, że osoby popierające tutaj Jacka Kuronia, zamiast dyskutować z argumentami, wyzywają i zieją jadem. Może by tak odnieść się do argumentów przeciwników Kuronia, a nie wyzywać samych przeciwników? Taka postawa jego popleczników w sumie zraża mnie do samej osoby, która jak się okazuje jest jednak kontrowersyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re:Trupy bronią trupa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 14:33 To tak samo jakby oczerniano Ojca Świętego i czy byłby sens używania argumentów? Niestety do kretynów argumenty nie docierają.Jacek był wielkim Polakiem i powinniśmy być dumni z tego przed całym światem a nie obrzucać go g..... dla dorażnych celów politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re:Trupy bronią trupa IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.09.06, 15:51 Ooooo, z komunisty i ateisty Kuronia, lewaki zrobiły swojego ojca świętego!!! To dlatego ten jazgot na forach, lewackie świętości się szarga <<ubaw>>. Zrozumcie ludzie, że Kuroń podobnie jak Michnik czy Geremek nie jest żadnym autorytetem, a tym bardziej świętym. O historii trzeba rozmawiać jasno i prawdziwie, choćby ta prawda bolała, odchodzimy od rozdawania w polskiej polityce przez żydów rodem z PRL'u. Odstawiamy w końcu fałszywe autorytety tam gdzie ich miejsce, czyli na śmietnik historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re:Trupy bronią trupa IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 05.09.06, 17:33 nie jest Pan dobrym człowiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re:Trupy bronią trupa IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.09.06, 17:48 Nie jest dobrym człowiekiem, kto obraża Ojca Świętego równając go do lewackiego ateisty Kuronia. Ap 19:20 Bw "I pojmane zostało zwierzę, a wraz z nim fałszywy prorok, który przed nim czynił cuda, jakimi zwiódł tych, którzy przyjęli znamię zwierzęcia i oddawali pokłon posągowi jego." 2Tes 2:1-12 Bw "Niechaj was nikt w żaden sposób nie zwodzi; bo nie nastanie pierwej, zanim nie przyjdzie odstępstwo i nie objawi się człowiek niegodziwości, syn zatracenia, przeciwnik, który wynosi się ponad wszystko, co się zwie Bogiem lub jest przedmiotem boskiej czci... ...A ów niegodziwiec przyjdzie za sprawą szatana z wszelką mocą, wśród znaków i rzekomych cudów, i wśród wszelkich podstępnych oszustw wobec tych, którzy mają zginąć, ponieważ nie przyjęli miłości prawdy, która mogła ich zbawić. I dlatego zsyła Bóg na nich ostry obłęd, tak iż wierzą kłamstwu, aby zostali osądzeni wszyscy, którzy nie uwierzyli prawdzie, lecz znaleźli upodobanie w nieprawości.” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepo Re:Trupy bronią trupa IP: *.gala.net.pl 12.09.06, 11:24 "po lubuskie", to nie Kuroń jest kontrowersyjny, to jego krytykanci są nienormalni, używają języka niekulturalnego, bo po prostu nie mają ani klasy, ani wiedzy, tylko mają wpojoną nienawiść przez indoktrynację rydzykową, ci, którzy bronią Kuronia, piszą cywilizowanym językiem; "po" ty sam się ucywilizuj, jakie argumenty zastosujesz wobec rydzyka i ogłupionych przez niego? to tak jak z tymi terrorystami, co w imię boże mordują; "po lubuskie" bezpłciowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajusz Re:Trupy bronią trupa IP: *.icm.edu.pl 05.09.06, 17:01 Spisek? Zapewne pan Michałkiewicz to też jest zamieszany: www.michalkiewicz.pl/tor_05-09-2006.php "Ta nowa zdobycz teologiczna ludu pracującego miast i wsi może znaleźć doniosłe praktyczne zastosowanie w sprawie Jacka Kuronia. Krakowski naukowy dwumiesięcznik „Arcana” ogłosił odnalezione w archiwach IPN protokoły rozmów Kuronia z oficerami SB z drugiej połowy lat 80-tych, z których wynika, iż przywódca ówczesnej opozycji negocjował z ubekami warunki podzielenia się władzą nad polskim narodem. Chodziło mu o uzyskanie dyskretnej pomocy władz w wyeliminowaniu z podziemnej „Solidarności” wszelkiej „ekstremy”, czyli politycznych konkurentów „lewicy laickiej”, a w zamian za to owa „lewica”, jako „strona społeczna” udzieli przemalowujacym się właśnie komunistom gwarancji bezpieczeństwa w trakcie transformacji ustrojowej. Krótko mówiąc, w drugiej połowie lat 80-tych Jacek Kuroń nakreślił ubekom program „okrągłego stołu”. Oczywiście, zgodnie z taktyką stosowaną przez J. Ekscelencję, można by zaprzeczyć autentyczności tych protokołów, gdyby trochę chyba wystraszony Lech Wałęsa nie powiedział, że osobiście upoważnił „około 20 osób” do prowadzenia takich negocjacji z SB, w szczególności zaś Jacka Kuronia i Adama Michnika. Wyświadczył w ten sposób niedźwiedzia przysługę, bo w tej sytuacji o żadnym zaprzeczaniu nie mogło być już mowy. I w tym momencie okazało się, jak wielka rolę w takich kłopotliwych sytuacjach może odegrać teologia, a zwłaszcza – dialog z judaizmem. Utworzony spontanicznie ruch obrony Jacka Kuronia postąpił bowiem dokładnie tak, jak Żydzi opisani w „Dziejach Apostolskich”, we fragmencie przedstawiającym zlinczowanie św. Szczepana. Jak pamiętamy, w podobnie kłopotliwej sytuacji „podnieśli wielki krzyk i zatkali sobie uszy”. I tak właśnie zachowują się czciciele Jacka Kuronia, gwoli podtrzymania legendy okrągłego stołu, no i oczywiście hagiografii nieboszczyka, bo w przeciwnym razie – cały pogrzeb na nic..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re:kiepski z ciebie śledczy IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.09.06, 23:10 i nie trafiłeś, na tym forum rzadko bywam i zawsze pod powyższym nikiem. Ale ton twych argumentów odsłania tylko twoje lewackie nieuctwo i zabitego ducha, bowiem trupy do trupów ciągną. Wszak podobne przyciąga się Nie dziwię się zatem, ze kuroniowe wycie beznajdziei jest dla ciebie harmonijną symfonią. Dla mnie jest ono co najwyżej wyciem dzikiego człowieka, który nie znalazł prawdy. Nawet gdyby jego działalność była wielkimi piramidami z Gizy to i tak jest to zdziczały człowiek a piramidy prędzej czy później się rozsypią Jeśli naprawdę szanujesz Jacka kuronia to zwróć się do Boga z prośbą o miłosierdzie dla niego - to chyba jest mu dziś najbrdziej potrzebne. jeśli nie potępił się sam to mimo cierpienia właśnie MIłOSIERDZIA najbardziej mu potrzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bystry Prawdziwa historia IP: 195.175.37.* 05.09.06, 23:49 gdanszczanin.blox.pl/html ...Publikowany w ostatnich Arcanach przedruk rozmowy Wałęsy z SB z listopada 1982 roku: "Ma pan dowody, że robiłem porządek.W Gdańsku wyrzuciłem wszystkich, którzy wam mogli się nie podobać Borusewicza, Walentynowicz. (....) Nie zarzuci mi pan nic, że w Gdańsku miał pan jednego człowieka, który wam mógł się nie podobać. Wyczyściłem. Nie zarzuci mi pan, że tam gdzie miałem wpływ,to znaczy w Prezydium Komisji Krajowej, które dobierałem, dobrałem jednego człowieka, który wam nie odpowiadał. Pytałem się nawet.. Myśli pan, że odsunięcie Onyszkiewicza, Gwiazdy to łatwa sprawa? Poradziłem sobie jednak." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fokir Re:kiepski z ciebie śledczy IP: *.gala.net.pl 12.09.06, 11:35 Zibi, jeśli potrzebujesz, to módl się o miłosierdzie, są tacy ktorzy tego czegoś nie potrzebują, są inni, rozumiesz?, w bajki nie wierzA; może wierzysz też w karasnoludki, dlaczego nie? w dobrą wróżkę? też można! dlaczego nie, jeśli musisz, jeśli tak ci lżej zyć, to wierz; trudno uwierzyć ci że mozna nie wierzyć w to , co ty wierzysz i być porządnym człowiekiem, nie? jesteś po prostu ograniczony, dlatego nie przyjmujesz, że można mieć inne zdanie; Kuroń nie potrzebuje miłosierdzia, nie potrzebował; był porzadnym czlowiekiem a ty nie, mimo, ze chodzisz do koscioła; Kuroń nigdy by tak jak ty nie napisał o innym człowieku, bo ludzi szanował, rozumiał potrzeby innych i ich prawo do innego zdania; papież też mówił o szanowaniu innych ludzi, ale ty nie rozumiesz, co on do ciebie mowił; nie dziwię się tobie, bo rydzyk i giertych też go nie rozumieli i dalej nie są w stanie zrozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witoldo Re:kiepski z ciebie śledczy IP: *.icm.edu.pl 12.09.06, 15:29 Lewackie harcerstwo kuronia tak móżdżek sprało? A ty jesteś oświecony bo wierzysz w 'boga kuronia' i masz prawo nazywać innych ograniczonymi? Jakim prawem powołujesz się na słowa papieża, skoro nie jesteś w stanie pojąć, że lewactwo kuronia nie ma z papieżem niczego wspólnego? Twój bożek kuroń kazał ci poniżać innych za to, że są chrześcijanami? Wyrazy współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychiatra Re:Trupy bronią trupa IP: *.gala.net.pl 12.09.06, 11:17 Zibi to psychopata Odpowiedz Link Zgłoś
jarii1 Re:IIks wiecznie żywy 12.09.06, 11:44 Ten jak to ujmujesz psychopata pisze tu kilkanaście wątków dziennie pod różnymi nickami i różnymi IP.Chwała mu za to że ciągnie te forum bez niego było by nudno a tak czytając różne rzeczy można się przynajmniej pośmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abp Re:IIks wiecznie żywy IP: *.gala.net.pl 12.09.06, 11:48 "Społeczeństwo, które nie nauczy się szacunku dla swoich przodków, stwarza klimat, gdzie następne pokolenia będą w podobnym stylu i z podobną nonszalancją krytykować tych, którzy nie zdobyli się na szacunek. Jest czymś żenującym atakowanie kogoś, kto za niezależność myśli płacił cenę więzienia (...). Kiedy spotykamy się z żenującymi przejawami ataków, w których krytykuje się Zbigniewa Herberta czy Jacka Kuronia, jest to postawa, przeciwko której pedagog musi protestować". Arcybiskup Józef Życiński podczas mszy z okazji wojewódzkiej inauguracji roku szkolnego 2006/2007. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.P. Re:Ideał Lenina wiecznie żywy IP: 212.109.135.* 12.09.06, 13:57 Tak, oto grono rozpalpnych mitomanów wzrusza się i gawędzi, bo lubią ckliwe opowieści. Bredząc budują bajeczkę, która sławi polityczne zaczadzenie JACKA. Postawcie mu koniecznie jakiś pomnik. Może być prosty i niezbyt wyszukany w swej formie. Najlepiej, gdyby to był kocioł zupy. Ta zupa to sens jego życia, tak kiedyś o niej żarliwie opowiadał. Można też umieścić skromny napis: "Ciepła zupka, goła d...", tak ku przestrodze, gdyby w przyszłości jakiś polityk chciał tak jak Kuroń "uszczęśliwiać" Polaków swoimi ZUPKAMI. Poniżający żart z rodaków. Pozostała po nim tylko KURONIÓKA i nic więcej. Szkoda zajmować się takimi, co wykazywali się w czasie ucisku komunistycznego "...niezależnością myśli", lecz gdy trzeba było wykazać się działaniem w wolnej Polsce na rzecz wspólnego dobra obywateli, to proponowali in hasełko: "Ciepła zupka, goła d...". Jaki to działacz, każdy widzi. Porównania ze Zbigniewem Herbertem są niezbyt stosowne. Gdzie Krym, gdzie Rzym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Coś ci się pomieszało, schizofrenia? IP: *.udsm.ac.tz 12.09.06, 15:37 Najpierw obrażasz ludzi wierzących a teraz cytujesz Życińskiego? Przypomina mi to zeszłotygodniową sytuację, gdy ateistyczni lewacy Kwaśniewski, Michnik i Mazowiecki, zapalali świeczki nad grobem lewackiego ateisty Kuronia - schizofrenia, czy perfidne wyrachowanie? Nie wiesz, że "za niezależność myśli płacił cenę więzienia" także Hitler, Stalin i Michnik? Tacy jak ty, twierdzą, że nie można teraz szukać prawdy historycznej, bo Kuroń nie żyje i nie może się bronić? Hitler i Stalin także nie żyją, nie można szukać prawdy historycznej o nich, bo nie mogą się bronić? Jak się okazało, nie można tym bardziej szukać prawdy o tych, którzy żyją, gdyż gdy Zbigniew Herbert skrytykował adolfa michnika, ten nie wybaczył mu nawet po śmierci. Paszkwile na Herberta w 'gw' i 'wprost' to skutki krytyki różowo- czerwonego salonu. Zemsta michnikowszczyzny, na podłości której Herbert się szybko poznał, dopadła go także po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajrii Re:IIks wiecznie żywy IP: *.gala.net.pl 12.09.06, 11:52 jarii, masz dziwne poczucie humoru, pozdrawiam cię; jednak wydaje mi się, że to co pisze Zibi, pisze ze śmiertelną powadą i świadomością słuszności jak ktoś komu pomieszało się w łepetynie, dlatego jest straszno a nie śmieszno; wolę śmiać się z innych kawałków; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re:psychiczni IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.09.06, 16:01 Synku, idziesz szeroką drogą na zatracenie a twoja wiara w swój racjonalisytyczny "rozumek" przypomina rodzaj mitomanii, którą próbujesz wypełnic pustkę po Transcendecji. Tę akurat wyrugowałeś ze swego zycia i pozostaje ci tylko pusty śmiech z tego czego nie rozumiesz. Ateizm praktyczny jest rodzajem choroby duszy a jak mawiał prof Kempiński to czystej maści schizofrenia. Leczć ja mozna tylko na jeden sposób - szukaniem prawdy. jako że ...Prawda jest jedna... znajdziśż sens życia i wtedy zapłaczesz na d soba i obecnie prezentowaną pustką wyuzdanego ego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jarii1 Re:psychiczni 12.09.06, 21:56 Nie wiem chłopcze czy twój bełkot był do mnie ale ci odpowiem Jestem praktykującym i bardzo wierzącym katolikiem który się bardzo smuci jak ktoś używa różnych słów nie znając ich znaczenia.Nie ćpaj tyle bo żle skończysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re:psychiczni IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.09.06, 23:36 Judasz też był wierzący!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re:psychiczni IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.09.06, 11:54 Jeśli jesteś praktykującym katolikiem, to jak to się stało, ze praktyczny ateista i kolaborant sowiecki jest twoim idolem... wszak jest powiedziane nie będziesz miał bogów (bożków) cudzych przede mną. Nawet jeśli Kuroń przyczynił się do czegoś co było małym trybikiem w wielkim procesie uwalniania ludzkości od Czerwonego Smoka (Orędzia z Fatimy 1917 rok) - to owoce ostateczne nagłośnione (przez ukryte interesy czerwonych poprzez media) są robaczywe - TO Z CAŁĄ PEWNOśCIą FAłSZYWY PROROK. W jakiej kondycji jest zatem twoja wiara jeśli idziesz za fałszywym prorokiem (św. Jan Apokalipsa)? ... "a cała ziemia powiodła wzrokiem za Bestią (i fałszywym prorokiem na jej usługach) i pokłon oddali Smokowi bo władzę dał Bestii...a dano jej usta mówiące wielkie rzeczy...' (Ap.13) Z całą pewnościa te wielkie rzecz to naukowy (w rzeczywistości pseudo naukowy) marksizm i obecnie neomarksizm tak obecny na niestety większości uniwersytetów. Kuroń jako zwolennik tych doktryn (co najwyżej przeciwstawiał się w jej ramach formie marksizmu sowieckiego). Za pomocą dziesięciu rogów bestii (tuby propagandowe takie jak TV, radio, gazety)stał się mocno obecny w ludzkiej świadomości (za przyzwoleniem grup interesów - przede wszystkim służb specjalnych) Choć szanuje go jako człowieka - to jego owoce działania są zatrute w sensie zapisu Janowej Apokalipsy . Nie wystarczy deklarować się jako wierzący bowiem wiara to konkretna treść transcendentna, którą Jezus Chrystus przez sukcesję kolejnych papieży przekazuje wybranym do życia wiecznego. Jeżeli wierzący zmienia je, to tak jakby najadł się mentalnego blekotu - będzie mówić tak jak mówi Bestia a to są jej czasy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.P. Re: Co wy QRWA leszcze wiecie o historii ???!!! IP: 212.109.135.* 13.09.06, 08:29 Miło przeczytać, że są tacy jak gość portalu: mała, co mają zdrowe odruchy na telewizyjny przekaz zbiorowej histerii. Mnie także ten zestaw modlącego się lewactwa wszechświatowego nad grobem Kuronia rozbawił do łez. Był także artykuł J. Fusieckiego (03.09.2006), który zaczynał się tak: "Wśród pielgrzymujących do grobu Jacka byli przedstawiciele wszystkich pokoleń. - Jacek Kuroń pomagał mojemu dziadkowi. Dlatego jadę zapalić znicz na jego grobie - powiedział nam siedmioletni Jaś Uszko". No i dalszy fragment tej bajeczki: "A jak pomagał? - zapytaliśmy. Jaś: - Dawał paczki robotnikom, gdy mieli ciężko...A dlaczego właśnie dziś jedziemy zapalić znicz? - zapytała syna. - Bo teraz Jacek Kuroń jest atakowany niesprawiedliwie i politycznie - odparł siedmiolatek." Takie wzruszające propagandowe brednie sączy GW. Kabaret i cyrk w jednym zestawie. Warto było czekać przez te wszystkie lata, by na własne oczy JAJA te zobaczyć. Był też Mazowiecki, który poprosił wierzacych, aby wspólnie odmówili "Ojcze nasz". Nad grobem komunisty!!!! Pielgrzymka była udana, bo Michnik, Kwaśniewski, Bujak i Mazowiecki obrzucili błotem wszystkich, co nie zgadzają się na beatyfikację Kuronia. Jaja do kwadratu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: przeciw chamstwu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 11:20 Jarii ma racje ten wątek przeciwko Kuroniowi ciągie tylko jeden człowiek,który nie szanuje zmarłych, obraża ludzi,obrzuca błotem Jacka.Jak czytam te mizerne kłamliwe wypociny to jako lekarz uważam że to jakiś psychopata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.P. Re: Przeciw super chamstwu. IP: 212.109.135.* 13.09.06, 12:31 Ja zamierzałem wskazać tylko, że ta histeria krasnych ludków z SLD, UW, PD, KLD, PO i Gazety Wyborczej (całej kacapii) o swoje życiorysy, to jest dopiero SUPER CHAMSTWO. Można tylko się zastanawiać, cóż to z ciebie za lekarz, który nie potrafi analizować faktów i pisze po przeczytaniu mojego tekstu, że to "...mizerne kłamliwe wypociny". A sprawdziłaś wskazany materiał żródłowy w GW? To czysta propaganda z lat 50-tych w PRL-u. Brak w kojarzeniu związków pomiędzy przyczynami i skutkami jest poważną wadą. Skorzystaj koniecznie z porady lekarza od głowy, bo ślepota twoja jest chyba nieuleczalna. Pacjenci powinni uważać na takich lekarzy, bo im się jeszcze może pomylić prawa ręka z lewą nogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walczący Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 13.09.06, 16:21 na tym forum są naiwni, którzy myślą, że dawna władza chciała dobrowolnie oddać rządzenie krajem w nowe sprawiedliwe ręce. Wyjścia były dwa - otwarta wojna domowa i tysiące zabitych, albo stopniowe wyrywanie kolejnych fragmentów tej władzy, najczęściej narażając się przy tym na liczne przesłuchania, więzienie , wygnanie i inne przyjemne dolegliwości. Wybrano drogę dialogu popieranego strajkami i manifestacjami. Ta forma wymagała rozmów z przeciwnikami. Nie wszystkim to się podobało i dziś także zdania są podzielone. Dziś także są w kraju ludzie, którym marzy się wymachiwanie szabelką. Nie podobało się to także wielu oddającym władzę, którzy widzieli prostsze rozwiązania. Dziś zapewne nie byłoby tej dyskusji. Kuroń był mym bohaterem i zostanie takim na zawsze. Mam wrażenie, że podobnie uważa większość Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliks Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: 195.175.37.* 13.09.06, 16:58 Mylą ci się daty. Gdy Kuroń negocjował z SB w drugiej połowie lat osiemdziesiątych, było już wiadomo, że upada Związek Radziecki i czołgi ani wojna nam nie groziły. Kuroń po prostu zdradzał towarzyszy z własnego związku. Ustalał z Kiszczakiem za pośrednictwem Lesiaka jak odsunąć od rozmów prawicę solidarnościową, a umieścić przy stole głównie solidarnościową (KORowską) frakcję lewicy laickiej (Michnik, Mazowiecki, Kuroń, Geremek) z prostakiem Bolkiem jako kwiatkiem do kożucha. To ujawniły te dokumenty. Dlatego ani Kuroń, ani Michnik nigdy nie ujawnili tego, że prowadzili za plecami związkowców rozmowy z SB. Też bym się wstydził. Odpowiedz Link Zgłoś
jarii1 Re: Brońmy Jacka Kuronia 13.09.06, 17:08 WP,feliks to ten sam faszystowski wał.Podszywa się też pod inne nicki i zmienia różne IP.Nawet te chamskie wypociny nie zmienią faktu że Kuroń jest bohaterem narodowym.Mała grupka ludzi chce zmienić na siłe fakty ale to się im nie uda.Nawet Marcinkiewicz mówi że będzie w Warszawie ulica Kuronia. Odpowiedz Link Zgłoś
behemotkocur Re: Brońmy Jacka Kuronia 13.09.06, 17:18 Jacek Kuroń to bohater, precz z łgarzami ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.P. Re: Brońmy Jacka Kuronia i naszego kociołka IP: 212.109.135.* 14.09.06, 07:50 Może twoim tak, ale nie dla wszystkich, bo brak mu podstawowych standardów. Zasłużył tylko na pomnik - kociołek z napisem: "Ciepła zupka, goła d...". Takich jak on "bohaterów" obudowywanych legendami i mitami jest sporo, najbardziej pamiętamy tych z dzieciństwa pojawiających się zwykle w bajkach np. Czerwonego Kapturka, co to nie lękał sie Wilka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliks Nie płakałem po Jacku Kuroniu IP: 195.175.37.* 13.09.06, 17:23 Jakiś argument zamiast wyzwisk? Tylko na to cię stać? Nie płakałem po Jacku Kuroniu i mam do tego prawo. P.s. Powiadasz, że ja jestem w kilku osobach? Widzisz zjawy? Czujesz spisek? Nie dociera do mózgu, że istnieją w tym kraju ludzie myślący samodzielnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.P. Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: 212.109.135.* 14.09.06, 08:07 Kuroń ma pewne zasługi, lecz nie można powiedzieć o nim, że to bohater narodowy. To poważne nadużycie. Faktów nie da się zmienić, bo one są znane. Budowanie legendy Kuronia przez lewactwo, wokół tej krzykliwej i mało produktywnej postaci w warunkach wolnej Polski, ma im pozwolić na rzucanie haseł: "Budujmy Polskę Jacka Kuronia", "Jacek jest ciągle żywy wśród nas" itp. brednie, aby grać na sentymentalnych obrazkach - Jacek dawał z kociołka zupki, był taki dobry. TO JEST CYNIZM I OBŁUDA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lars Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 12:10 a ty co zrobiłeś dla Polski ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.P. Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: 212.109.135.* 14.09.06, 14:44 Nie jest to miejsce na licytowanie wielkości zasług. Każdy ma swoje. Co mogłem to zrobiłem kiedy było trzeba. Na pewno nie tak jak ci, którzy dzisiaj tworzą mity o Kuroniu, opowiadają ckliwe bajeczki, aby mieć lepsze samopoczucie grzejąc się legendami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 17:32 Oj feliks czyś Ty czasem nie Dzierżyński??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilith Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.09.06, 10:03 Dziwię się mieszkańcom niepodległej już Polski, że tak szybko zapominają o ludziach, którzy pomogli Polsce tą niepodległość osiągnąć. Dziwi mnie też postawa ludzi, którzy bezsprzeczne fakty mieszają z dziwnymi efemerydami, które wychodzą z ust naszych 'inteligentnych' polityków. W wyniku tego w mediach widzimy teraz fantasmagoryczne państwo, które straciło w ciągu okresu rządów PiSu wszystko to, co wypracowało w ciągu ostatnich 15 lat. Łącznie z wolnością słowa w mediach. Jako dziennikarka czuję, że mam zaszyte usta i nie wolno mi mówić jasno i otwarcie o sprawach, które mnie szokują i irytują w dzisiejszej polityce. Jeśli dziennikarza, który chce obiektywnie przedstawiać problemy współczesnego kraju stawia się w obliczu zwolnienia z pracy, to chyba nie mogę powiedzieć, że PiS nie zniewala. Wracając do wątku głównego - oddałam hołd Jackowi Kuroniowi, bo moim skromnym zdaniem jest on osobą, której zasług w żadnym wypadku nie powinno się deprecjonować. Wątpiąc w zmarłych, którzy zrobili wiele dla naszego kraju, powinniśmy też wątpić we własną tożsamość i w wolę życia w niepodległym, niezależnym i wolnym od ucisku państwie. Szalom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.P. Re:A ja się niczemu nie dziwię IP: 212.109.135.* 15.09.06, 11:28 Spróbuję odpowiedzieć na te zdziwienia dziennikarki lilith, która pisze: "Dziwię się mieszkańcom niepodległej już Polski, że tak szybko zapominają o ludziach, którzy pomogli Polsce tą niepodległość osiągnąć." Mieszkańcy niepodległej już Polski, lub może lepiej Polacy, WIĘCEJ MAJĄ INFORMACJI o takich "walczących o niepodległość" tuzach jak Kuroń, Michnik, Wałęsa, Geremek, Mazowiecki i inni, aby nie umieli wyciągać właściwych wniosków. Z akt IPN ujawniane są dokumenty, które rozbijają te mity przez nich samych wcześniej głoszone, aby bronić własnych życiorysów - legendy walecznych. JA SIĘ NIE DZIWIĘ, BO WIEM JUŻ O TYM OD DAWNA. No kolejne zdziwenie: "Dziwi mnie też postawa ludzi, którzy bezsprzeczne fakty mieszają z dziwnymi efemerydami, które wychodzą z ust naszych 'inteligentnych' polityków." Mnie znowu nie dziwi, że politycy dziennikarki lilith są "inteligentni". Przecież wystarczy obejrzeć i posłuchać występy młodych SLDUP-ów, takiego np. Napierniczaka, Olejarskiego i Szmajdzińskiego, a także Onyszkiewicza i Frasyniuka z PD gertriatrycy.pl. No i głownie platformersów, takiego Tuska Donalda z Janem Marią Władysławem Rokitą i H. Gronkiewicz-Waltz. Nieżle się prezentuje niejaki Balcerowicz Leszek, któremu koniecznie potrzebny jest lekarz od głowy. No i właśnie - "W wyniku tego w mediach widzimy teraz fantasmagoryczne państwo...". Ale przecież to nie jest zasługa PiS. No i otrzymaliśmy coś na deser: STRACH przed PiS, który ZNIEWALA - "Jako dziennikarka czuję, że mam zaszyte usta i nie wolno mi mówić jasno i otwarcie o sprawach, które mnie szokują i irytują w dzisiejszej polityce. Jeśli dziennikarza, który chce obiektywnie przedstawiać problemy współczesnego kraju stawia się w obliczu zwolnienia z pracy, to chyba nie mogę powiedzieć, że PiS nie zniewala." A może jest tak, że sprawy, które szokują i irytują dziennikarkę lilith w dzisiejszej polityce nie są tak SZOKUJĄCE. Wracając do wątku głównego - MNIEJ PATOSU, BO ETOS KURONIA JEST NIEWIELKI - O CZYM WIELE FAKTÓW Z JEGO ŻYCIA NAS UPEWNIA (ŻYJĄ JESZCZE CI CO MOGĄ TO OPISAĆ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psychiatra Re:A ja się niczemu nie dziwię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 11:45 W powyższym poście mamy dobitny przykład co można zrobić z mózgiem młodego człowieka. -- "Młody człowiek jest jak plastelina można go formować jak się chce" - O.Rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.P. Re:A ja się niczemu nie dziwię IP: 212.109.135.* 15.09.06, 12:20 Brawo!!! Gość portalu Psychiatra, wybitny specjalista, wie dużo o mózgu młodego człowieka. Z mózgami starszych nie praktykuje. Może też z tekstu, którego nie rozumie, wnioskować o stanie mózgu autora. No rewelwcja!!! Temu też się nie dziwię, są takie przypadki medyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilith Re:A ja się niczemu nie dziwię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 14:49 W.P. wierz mi, że są w tym państwie rzeczy i fakty, o których Ci się nawet nie śni. Dziennikarze nie publikują wszystkich brudów, które im wpadną w ręce. W archiwach IPNu każdy z politycznego olimpu ma swoją teczkę, z kaczyńskimi na czele, przez giertycha, zawiszę, o. rydzyka aż do leppera. Gdybyśmy chcieli uporządkować i sprawdzić wiarygodność wszystkich tych informacji zajęłoby nam to wieki, a taka selekcja udowodniłaby, że 80% z tych dokumentów oskarża niewinnych ludzi. Dziennikarze mają swoją godność. Jeśli dostaję od prezesa mojej firmy dokument, w którym jasno i wyraźnie zawarte jest stwierdzenie, że "jeśli nie zaprzestanie Pani publikować tendencyjnych, quasi - faktograficznych artykułów dotyczących koalicji rządzącej, które bazują na materiałach archiwalnych IPN", to niestety, ale będziemy zmuszeni Panią zwolnić, to dochodzę do wniosku, że ten kraj przez takich jak W.P. ma zamiast mózgu czaszkowy pustostan, w którym żyje tylko chęć wypromowania własnej osoby. Po trupach, do celu nie zważając na nic, co w naszym kraju ma jakąkolwiek pozytywną historię. Kuroń z pewnością nie był aniołkiem. Nie on jeden. W mojej opinii, nawet jeśli miał kontakty z SB, to Jego zasługą jest walka o niepodległość naszego kraju. W tym przypadku liczy się efekt. Szalom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.P. Re:A ja się niczemu nie dziwię IP: 212.109.135.* 15.09.06, 15:40 Bez żadnych wątpliwości, szef gazety odpowiada za materiał ukazujący się na jej łamach i ma prawo oczekiwać od dziennikarza dobrej dokumentacji, a nie quasi- faktograficznych opisów. Jesli jednak dziennikarz jest przekonany, że ma dobry materiał, który da się obronić w sądzie, bo trzeba i taki stan mieć na uwadze (mamy przecież państwo prawa), a jego szef działa z pobudek politycznych - to ma inną drogę. Może przecież zainteresować swoje stowarzyszenia i poprzez ich działanie skorygować takie upolitycznione zapędy swojego zwierzchnika (a może się mylę?). Pytanie można postawić tylko takie, czy sam dziennikarz zachowuje właściwą równowagę, i także równie pilnie wcześniej, przygotowywał artykuły dotyczące przeszłości postkomunistycznych działaczy, gdy byli przy władzy (dawnego PZPR i ZSMP) - cimoszewicza, jaskierni, szmajdzińskiego, oleksego, millera, kwaśniewskiego, no i o jaruzelskim oraz kiszczaku nie zapominając. Jak czytam taki fragment tekstu lilith: "...dochodzę do wniosku, że ten kraj przez takich jak W.P. ma zamiast mózgu czaszkowy pustostan, w którym żyje tylko chęć wypromowania własnej osoby. Po trupach, do celu nie zważając na nic, co w naszym kraju ma jakąkolwiek pozytywną historię."wyrażnie skierowany do mnie, to myślę, że powinnaś szanowna redaktorko właściwie umeblować swój czaszkowy pustostan. Więcej odwagi i wymagania od siebie, a wtedy może te trudne prace porządkowe, prace nad sobą, przyniosą jakieś plony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psychatra Re:Kretyni i inni na tym forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 16:05 lilith zrozumiał/a/co się dzieje z mózgiem W P i podobnych. Choć sugerowano że pisze to jedna i ta sama osoba ja się do tej tezy pczyłączam nie wierze w zbiorowy pustostan to są pojedyńcze przypadki w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilith Re:Kretyni i inni na tym forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 20:18 W.P. - nie pracujesz w tym zawodzie, więc nie wiesz, jak to wygląda. Sądy? Broniąc swojego artykułu w sądzie tracę pracę na conajmniej 1,5 roku. Nawet jeśli wygram sprawę to zostaję z chorą córeczką i dorastającym synkiem na lodzie, dlatego, że mało kto będzie chciał mnie zatrudnić. Dziennikarstwo to nie buzie z wiadomości czy innych programików, dziennikarstwo to nie znane ze słyszenia w radiu nazwisko serwisanta, który odczytuje wiadomości. Dziennikarstwo to ciężka, wcale nie tak dobrze płatna profesja, do wykonywania której naprawdę powinno się mieć zapał. Tak jest w moim przypadku. Od 12 lat pracuję w tym zawodzie. W ciągu ostatniego roku z mojego miejsca pracy zostało zwolnionych 9 osób. Za co? Ponieważ artykuły, które OBIEKTYWNIE, ale jasno i bez żadnych zawoalowanych informacji, zostały napisane przez moich kolegów i koleżanki, nie pasowały szefostwu. Gratuluję ludziom, którzy zwalniają rzetelnych i słownych pracowników tylko dlatego, że ukazują prawdę. Media i wolność słowa w Polsce są zagrożone. Władza nie przyjmuje tego do wiadomości. Czuję się, jakbyśmy znowu byli jednym z żyjących demoludowych krajów. To jest chore. Szalom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re:Kretyni i inni na tym forum IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 16.09.06, 11:36 jestem z Tobą, mamy kolejną powtórkę z historii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.P. Re:Kretyni i inni na tym forum IP: 212.109.135.* 18.09.06, 13:07 Jakiś dziwny stan ducha redaktorki lilith, która "...od 12 lat pracuje w tym zawodzie." Pisze ona, że "...W ciągu ostatniego roku z mojego miejsca pracy zostało zwolnionych 9 osób." To jest alarmujące. No i nic nie robi. I dalej czytam: "Za co? Ponieważ artykuły, które OBIEKTYWNIE, ale jasno i bez żadnych zawoalowanych informacji, zostały napisane przez moich kolegów i koleżanki, nie pasowały szefostwu. Gratuluję ludziom, którzy zwalniają rzetelnych i słownych pracowników tylko dlatego, że ukazują prawdę." Nie widzę tu innych powodów, jak słabe kwalifikacje szefa, który nie umie organizować pracy zespołu przygotowującego zgodnie z linią pisma, jak pisze lilith rzetelny i obiektywny materiał. Jeśli materiał był RZETELNIE PRZYGOTOWANY, to może nie trzeba zaraz dopatrywać się zaraz jakichkolwiek podtekstów politycznych. Może to raczej jest NIEUDACZNICTWO i KUNKTATORSTWO. A jeśli to zdarzyło się w ciągu jednego roku, to już nie jest wina jakiejś mitycznej WŁADZY, o której pisze lilith: "...Władza nie przyjmuje tego do wiadomości." A skąd ta władza ma wiedzieć, że w jakiejś redakcji NIEUDACZNY KUNKTATORSKI szef nie umie sobie radzić z właściwym organizowaniem prac i ich merytoryczną oceną? A te 9 osób nie może się lepiej zorganizować i "nagłośnić" problem? Wygląda, że to jednak SZEFOWIE redakcji są serwilistyczni wobec każdej władzy. Może jest i tak, że najpierw "kadzili" wybranym SLDUP-om, a teraz próbują się przypodobać nowej władzy. Bo im tak wygodniej. Ja nie widzę tu kontekstów politycznych. Media i wolność słowa w Polsce są zagrożone nie przez WŁADZĘ, ale przez same MEDIA (ich właścicieli i szefów redakcji). Trzeba się wyzwolić. Takie pokiereszowane, bez właściwego "kręgosłupa" zespoły redakcyjne są bez wątpienia chore. A ich działanie wobec czytelników szkodliwe. A tak na marginesie, nie rozumiem co oznacza podawane na zakończenie, z uporem - Szalom! W moim kręgu kulturowym nie jest używane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.P. Re:Kretyni i inni na tym forum IP: 212.109.135.* 18.09.06, 12:18 Gość portalu: Psychatra, prezentujący szczególnie gładkie powierzchnie swojego mózgowia, zwolnione z myślenia, gdy próbuje wyrażać "gładkie" poglądy o innych. Sam nie dostrzega tego, co dzieje się z jego mózgiem. Brak ćwiczeń w myśleniu pozostaiwia taki nieodwracalne wygładzenie kory mózgowej. To pozostałość po SLDUP-owskim, UD-eckim, PO-wskim i PD-owskim praniu mózgu. Został dobrze wykrochmalony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuleń Całym sercem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 21:53 Tylko wściekłe podłe psy mogą dyskredytować wielkiego człowieka. PiSy won Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Brońmy Jacka Kuronia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 09:54 oj, bronmy nalezy mu sie Odpowiedz Link Zgłoś