Dodaj do ulubionych

Komunikacja nocna

28.03.07, 12:46
Tekst dla tych wszystkich , którzy winią MZK upadek imprez kulturalnych i
życia nocnego w centrum poprzez brak komunikacji nocnej.Tekst z Radia Zielona
Góra :

Wiele hałasu ... o hałas na starówce. Kilkudziesięciu mieszkańców śródmieścia
złożyło petycję do Rady Miasta, w której domagają się ograniczenia imprez
organizowanych na deptaku. Zielonogórzanie narzekają przede wszystkim na
cykliczne koncerty, skarżą się również na ludzi do późnych godzin
świętujących w ogródkach piwnych.

Nie jest to jednak opinia wszystkich mieszkańców starówki - wśród tych, z
którymi dzisiaj rozmawialiśmy są i tacy, którzy do hałasu zdążyli się
przyzwyczaić. Sprawą zainteresował się przewodniczący Rady - Adam Urbaniak,
który zwrócił się do Urzędu Miasta z pytaniem czy można wpłynąć na
właścicieli ogródków piwnych na deptaku. Urbaniak pyta czy koncerty na
deptaku można organizować rzadziej i krócej oraz czy ogródki piwne mogą
funkcjonować do jakiejś określonej godziny. Urbaniak zdaje sobie jednak
sprawę z faktu, że starówka z natury powinna tętnić życiem. O krok dalej
idzie wiceprezydent - Mariusz Woźniak, który jest zdania, że skoro ktoś
mieszka w centrum, to powinien liczyć się z hałasem. „Tak jest na całym
świecie” - mówi Woźniak. „Koncerty i inne imprezy nie mogą się kończyć minutę
po 10.00. Trzeba znaleźć nić porozumienia” – dodaje. A tą nicią porozumienia
będzie pomysł prezydenta - Janusza Kubickiego, który zadeklarował, że imprez
na deptaku ograniczać nie zamierza, postara się jednak wpłynąć na poziom
hałasu.
www.rzg.pl/info.php?mode=add
Lubie naszego Prezydenta.
Gdyby deptak w nocy tętnił życiem pewnie i autobus zarobiłby na siebie.

www.zkmkm.prv.pl
Obserwuj wątek
    • ryanzg Re: Komunikacja nocna 28.03.07, 15:58
      Dokładnie Jacek, tylko dlaczego mieszkańcy starówki burzą się, że jest głośno ?
      Po cholerę wybrali takie mieszkanie ? Zapewniam Ich, że sprzedając je na pewno
      uzyskają porządną cenę i będzie ich stać na mieszkanie w bloku, jak się nie
      podoba :/
      • Gość: ziutek Re: Komunikacja nocna IP: *.ztpnet.pl 28.03.07, 18:39
        > Dokładnie Jacek, tylko dlaczego mieszkańcy starówki burzą się, że jest głośno ?

Moze dlatego, ze halas w nocy im przeszkadza?

> Po cholerę wybrali takie mieszkanie ? Zapewniam Ich, że sprzedając je na pewno

Przeciez nie mieszkaja tam ludzie mlodzi.

Co nie znaczy, ze ich popieram.
    • Gość: brathek Re: Komunikacja nocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 18:23
      jestem za przywróceniem komunikacji nocnej
      • Gość: tk Re: Komunikacja nocna IP: *.backiel.com.pl 28.03.07, 18:59
        ja też :)
    • Gość: k_novy Re: Komunikacja nocna IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.03.07, 19:01
      Cisza nocna na Rynku to dramat Zielonej. Majac w tym miescie tylu studentow, to
      miejsce powinno tetnic zyciem, a nie zamierac po 22...
      -------------------------------------------------------
      www.zielona-gora.net - Fotorelacje z inwestycji
      • Gość: decybel prawo natury-zimą musi być zimno a na rynku głośno IP: *.tpn.ceron.pl 28.03.07, 20:06
        Głośno to chyba fioletowym twarzom okupującym w dzień ławki a w nocy
        odsypiającym dzienne popijawki.
        Z całym szacunkiem, ale ludzie starsi mają przytępiony słuch to o co chodzi z
        tym hałasem...Może mieszkańcy deptaka posiadają linię boczną(organ u ryb) i
        wyczuwają wibracje wzbudzane hałasem za murami. Cóż może się to stać kolejną
        atrakcją turystyczną.Widzę bilbordy w miastach Polski "Zaginiony a odnaleziony
        organ.Tylko u mieszkańców zielonogórskiego deptaka. Przyjedź i przekonaj się.
        Zapraszamy"
        • Gość: Jacek z MZK ZG Re: prawo natury-zimą musi być zimno a na rynku g IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.03.07, 06:38
          Ja też jestem za przywróceniem komunikacji nocnej, ale tylko wtedy kiedy będzie
          ona miała sens i będzie na siebie zarabiała choć w połowie.A jeśli będziemy
          wyciszać deptak i po 22 nic się tam nie będzie działo, to kogo my mamy wozić po
          23??? I śmiać mi się chce kiedy to MZK jest winione przez niektórych za
          społeczno- kulturalną zapaść centrum w nocy.Między innymi znanego działacza
          ZIELONYCH, który to przecież zrobił tak wiele dla komunikacji w naszym mieście.
          Podsumowując mam nadzieje, że doczekam czasów, kiedy po 23 nikt mnie nie będzie
          wyganiał (czy uciszał)z ogródka na deptaku, a do domu wróce bezpiecznie nocnym
          autobusem.Tego sobie i Wam życze.
          www.zkmkm.prv.pl
          • Gość: Sylwester Re: prawo natury-zimą musi być zimno a na rynku g IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.03.07, 20:04
            Jacku małe pytanko odnośnie tablic.

Tablica przy Bohaterow Westerplatte ( przy Poczcie Głównej ):

godzina 18.12 ( na tablicy a nie na moim zegarku ):
            linia 32 za 2 min.
            linia 4 za 5 min.

Wg rozkladu papierowego w gablocie:

linia 32 za 3 min. (18:15)
            linia 4 za 6 min. (18:18)

Obydwie linie zaczynaja trase z Dworca PKP wiec nie moga miec przyspieszenia
            ani opoznienia...

Jak to wytłumaczyć ?
            • Gość: tralala Re: prawo natury-zimą musi być zimno a na rynku g IP: *.ztpnet.pl 29.03.07, 21:34
              A ja myślę ,że te tablice nigdy nie będą działały
              "perfekt" ,tylko w przybliżeniu,bo pokazują czas "prognozowany"
              czyli uśredniony a nie faktyczny.
              Ciekawe p. Jacku ,jak zachowa się tablica gdy np. (nie daj Boże)
              będzie wypadek na drodze i autobus zostanie opóżniony o np. 10 minut?
              Coś mi sie wydaje ,że zero będzie migało 10 minut przed przyjazdem.
              • Gość: zgorzanin Re: prawo natury-zimą musi być zimno a na rynku g IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 22:49
                Jak dla mnie te tablice dość dobrze się spisują i przydają mi się. Czasami
                niedobrze działa tablica na przystanku koło dworca w stronę centrum dla
                autobusów zaczynających trasę na pętli przy dworcu. Zauważyłem, że jeżeli o
                danej godzinie ma nadjechac taki autobus razem z innym, jadącym z kierunku ul.
                Staszica (np. ósemką), to zawsze wg tablicy "odjeżdżają" oba, mimo, że tamten
                ciągle stoi na pętli (i de facto zalicza opóźnienie).
                • Gość: Jacek z MZK ZG Re: prawo natury-zimą musi być zimno a na rynku g IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.03.07, 00:10
                  To ciekawe z tą 4 i 32.Ewentualnie 4 mogła być opóźniona i nie dojechała
                  jeszcze do Dworca i system przeliczył, że będzie opóźniona także w drugą
                  stronę.Co do znikających odjazdów mimo, że bus stoi jeszcze na pętli, to
                  wiadomym jest, że ciężko przewidzieć kiedy w końcu ruszy, więc system zaczyna
                  zbierać dane, jak już wóz z pętli wyjedzie.I zauważcie , że właśnie na tej
                  tablicy na Sulechowskiej przy Dworcu, mimo, że planowo zniknie, pojawi się
                  znowu, gdu autobus zbliży się do przystanku.I na kolejnych tablicach będzie już
                  pokazywany czas rzeczywsity.
                  Podobnie, gdy będzie wypadek, czy opóźnienie.Dziś miałem 33 i po 15
                  przyjechałem na Westerplatte 8 minut do tyłu(w strone Barcikowic).Na tablicy
                  mrugałem jako zero.6 minut stałem w korku na skrzyżowaniu
                  Zjednoczenia/Energetyków.Na Boh.Westerplatte i na Pl.Piłsudskiego moje 8
                  minutowe opóźnienie zostało uwzględnione.
                  Mimo, że w ruchu w tym czasie było 67 innych pojazdów.A jednak działa.
                  • Gość: Sylwester Re: prawo natury-zimą musi być zimno a na rynku g IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.03.07, 20:43
                    To jakby 4 byla opozniona to byloby w przod a nie w tyl...

Mi chodzi o to ze prognoza czasu nie jest zgodna z rozkladem papierowym na
                    tablicy - po prostu tablica pokazuje odjazd wcesniej niz prawidlowy rozklad a
                    skoro autobus stoi na petli przy dworcu to jak system wie ze autobus przyjedzie
                    wczesniej ???
                    Przeciez to bez sensu...

P.S. Wyzej wymienione autobusy nie przyjechaly w tym tygodniu ani razu
                    wczesniej czyli po prostu na tablicy autobusy znikly i dopiero potem
                    przyjechaly...
                    • Gość: Jacek z MZK ZG Re: prawo natury-zimą musi być zimno a na rynku g IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.03.07, 02:11
                      Prognoza określa czas rzeczywisty a nie teoretyczny zawart w rozkładzie.Poza
                      tym jeśli mamy np godzinę 18.12, a odjazd rozkładowy jest o 18.15 tablica
                      pokarze, że do odjazu zostały 2 minuty i 60 sekund.Sekundy w ostatniej minucie
                      mrugają zerem.
                      • Gość: Sylwester Re: prawo natury-zimą musi być zimno a na rynku g IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.03.07, 16:11
                        Wyzej wymienione autobusy nie przyjechaly w tym tygodniu ani razu
                        wczesniej czyli po prostu na tablicy autobusy znikly i dopiero potem
                        rzeczywiście przyjechaly...
                        Czyli system nie potrafi przewidzieć odjazdu z poprzedniego przystanku tzn.
                        jednego za petlą...
                        Ale badziew...
                        • Gość: Jacek z MZK ZG Re: prawo natury-zimą musi być zimno a na rynku g IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.03.07, 22:10
                          Na logike , a skąd ma przewidzieć kiedy kierowca ruszy z pętli , kiedy już
                          powinien to zrobić? Jeśli autobus nie ruszył , skąd system ma to wiedzieć??
                          Masz racje badziew zdemontować i zezłomować.
                          • Gość: Jacek z MZK ZG Re: prawo natury-zimą musi być zimno a na rynku g IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.03.07, 22:14
                            Poza tym dziś tam byłem i widiałem, że busy podjeżdzały tak jak pokazywała
                            tablica, ale Ty tam jesteś od tygodnia i obserwujesz wszystkie odjazdy , więc
                            pewnie mi się przewidziało.Zapraszam jutro od rana będę na linii 20
                            poobserwujemy wspólnie.
                            • ryanzg Re: prawo natury-zimą musi być zimno a na rynku g 31.03.07, 22:34
                              Jacek, kurde przejechałbym się kiedyś z tobą ;D
                              • Gość: Jacek z MZK ZG Re: prawo natury-zimą musi być zimno a na rynku g IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.03.07, 22:47
                                Zapraszam, na pętli zawsze można pogadać. Jutro od rana do 14.00 jestem na
                                linii 20 oczywiście wóz 217, a tam są długie przerwy.I nie byłbyś pierwszy :)
                                Cały mój klub to ludzie których poznałem przeważnie w moim busie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka