Gość: gimn IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 21:20 możliwość wyboru trzech szkół nie jest dobrym rozwiązaniem. Wielu musi czekać łaskawie na wolne miejsca, nawet gdy mają niezłe wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rodzic Re: Szkoły ponadgimnazjalne wywiesiły listy przyj IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 22:27 to nie jest dobry system naboru, jeden wielki stres! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Szkoły ponadgimnazjalne wywiesiły listy przyj IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 28.06.03, 09:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorgus Re: Szkoły ponadgimnazjalne wywiesiły listy przyj IP: *.czerwiensk.sdi.tpnet.pl 28.06.03, 10:19 Gość portalu: gimn napisał(a): > możliwość wyboru trzech szkół nie jest dobrym rozwiązaniem. > Wielu musi czekać łaskawie na wolne miejsca, nawet gdy mają > niezłe wyniki. No nmożei stres ale wkoncu nie trzeba przecież składac podania do 3 elitarnych szkół....mozna do tej wymarzonej i do miejsca awaryjnego- jest to nie dobry system ale chyba lepszy niz póxniejsze szukanie szkoły na łeb na szyje jak to było w przypadku kiedy mozna było składac zaledwie jedno podanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były licealista. 3 Lo IP: *.czerwiensk.sdi.tpnet.pl 28.06.03, 10:24 Bardzo cieszę sie że skończyłem "trójke" wchodziłem tam jakies 5 lat temu jako do jednej z najgorszych szkół w całym miescie a z roku na rok systematyczną praca(nie koniecznie mordercza), świetnie przeprowadzpone "reformy" przez dyrekcje... Tam jest naprawde dobry klimat do nauki Niep odoba mi sie "marketingowa" strategia tej od wieków "najlepszej" jedynki- przykro mi lata swietności sie skończyły a sztcznie lub na siłe nic sie nie zrobi... Reszty szkół nie znam wiec sie wypoiwadał nie będe.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LO_IV Re: 3 Lo IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 28.06.03, 11:38 Ave... LO skonczylem jakies 8 lat temu... wtedy LO3 bylo uwazane za gorsze. Z roku na rok obserwuje te szkole (pracuja tam moi znajomi, nauczyciele) i jestem pod wrazeniem! LO3 nie produkuje olimpijczykow, uczy solidnie i systematycznie. Nie ma calej otoczki pseudoelitarnosci (hic!) - dosc mocno przesadzonej. Moj typ to LO3 albo lO4 (sentyment bo te szkole konczylem). Odradzam LO1 ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedynka Re: 3 Lo IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 16:45 Sorki kto jak kto ale to chyba jednak 3-ka uprawia marketing, bo co innego moze oznaczac certyfikat ISO. Tak mozna znakowac rury nierdzewne no ale nauka ?? Ludzie myslicie ze z tym znaczkiem wasza wiedza bedzie wiecej warta?? No a klimat to sprawa subiektywna jeden lubi nauke drugi zabawy trzeci sztuke a czwarty jeszcze co innego, to co podoba sie tobie innemu moze nie przypasc do gustu.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trójka Re: 3 Lo IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 28.06.03, 17:23 nauka w szkole musi być na pierwszym miejscu, to chyba oczywiste ? trójka robi to doskonale (moim subiektywnym zdaniem), ma dobry system oceniania, który mobilizuje do pracy - a o to chodzi w tym sporcie ! Ma także certyfikat szkoły przyjaznej uczniom - mówi Ci to coś ? Nauczyciele (w większości) są OK - dobrze uczą i wymagają, ale są sprawiedliwi. Na pewno jedynka jest dobrą szkołą ale nie jest bezkonkurencyjna , co widać po ilości kandydatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tentaki Re: 3 Lo IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.07.03, 10:03 Gość portalu: jedynka napisał(a): > Sorki kto jak kto ale to chyba jednak 3-ka uprawia marketing, bo > co innego moze oznaczac certyfikat ISO. Tak mozna znakowac rury > nierdzewne no ale nauka ?? Ludzie myslicie ze z tym znaczkiem > wasza wiedza bedzie wiecej warta?? No a klimat to sprawa > subiektywna jeden lubi nauke drugi zabawy trzeci sztuke a > czwarty jeszcze co innego, to co podoba sie tobie innemu moze > nie przypasc do gustu.Pozdrawiam To prawda. Proces certyfikacji szkoly jest realizowany na schemacie procesu produkcyjnego a produktem finalnym jest uczen. Certyfikat ISO jest glejtem dla dyrektora i chwytem marketingowym. A ze nadzor pedagogiczny ze strony kuratorium nie istnieje nie ma zadnych podstaw do wlasciwej (pozytywnej lub negatywnej) oceny szkoly i nalezy tylko ubolewac nad stanem lubuskiej oswiaty. Wyrazy wspolczucia uczniom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: was Re: 3 Lo IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 01.07.03, 13:07 Gość portalu: jedynka napisał(a): > Sorki kto jak kto ale to chyba jednak 3-ka uprawia marketing, bo > co innego moze oznaczac certyfikat ISO. Tak mozna znakowac rury > nierdzewne no ale nauka ?? Ludzie myslicie ze z tym znaczkiem > wasza wiedza bedzie wiecej warta?? No a klimat to sprawa > subiektywna jeden lubi nauke drugi zabawy trzeci sztuke a > czwarty jeszcze co innego, to co podoba sie tobie innemu moze > nie przypasc do gustu.Pozdrawiam Marketing swoją drogą, a długa droga, którą przeszła Trójka na szczyt to druga sprawa.Nic nie dały by certyfikaty,gdyby nie olbrzymia praca dyrekcji i belfrów.Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
markoniec Re: Szkoły ponadgimnazjalne wywiesiły listy przyj 28.06.03, 11:42 Polska to średnio zasobny kraj, w którym mimo luki budżetowej nie oszczędza się. Miliony świadectw i ich odpisów sporo kosztuje. Powinno się zrezygnować z wydawania świadectwa po każdej klasie. Uczeń otrzymywałby jedno świadectwo - ukończenia szkoły. Co z nim zrobi, to jego sprawa. Jeżeli nie ukończy szkoły, wtedy otrzymuje świadectwo o ukończeniu ostatniej swej klasy. Może wzorem Poznania prowadzić nabór centralnie , gdzie wprowadza się do komputera wyniki egzaminów końcowych, oceny z wybranych przedmiotów, oraz ustawione w wybranej przez ucznia kolejności szkoły, które go interesują. Po zakończeniu wprowadzania danych rekrutacja trwa chwila moment. Ten pomysł ma szansę powodzenia, był także rozważany w lubuskiem. Ma jeszcze jedną podstawową zaletę - znajomości (z dyrekcją )przestają się liczyć ! Odpowiedz Link Zgłoś
tezgucio Re: Szkoły ponadgimnazjalne wywiesiły listy przyj 28.06.03, 18:24 markoniec napisał: > Może wzorem Poznania prowadzić nabór centralnie , gdzie wprowadza się do > komputera wyniki egzaminów końcowych, oceny z wybranych przedmiotów, oraz > ustawione w wybranej przez ucznia kolejności szkoły, które go interesują. > Po zakończeniu wprowadzania danych rekrutacja trwa chwila moment. > Ten pomysł ma szansę powodzenia, był także rozważany w lubuskiem. > Ma jeszcze jedną podstawową zaletę - znajomości (z dyrekcją )przestają się > liczyć ! Ale tam zarówno w kuratoruim jak i w szkołach decydenci wiedzą do czego służy komputer, sieć i szanują czas i pieniądze. Tam się pracuje a u nas "urzędniczy". Odpowiedz Link Zgłoś
markoniec Re: Szkoły ponadgimnazjalne wywiesiły listy przyj 28.06.03, 19:40 Mam wrażenie ocierające się o pewność , że gdyby przy ministrze i kuratorach było więcej praktykujących informatycznie, to już w przyszłym roku padłby rozkaz komputerowej rekrutacji, a tak może tylko minister padnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAWID Re: Szkoły ponadgimnazjalne wywiesiły listy przyj IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.06.03, 19:46 Koncentrujecie sie na liceach. Zgadzam sie z bardzo dobra ocena L O 3, przez ostatni okres ostro prze do przodu. Czytajac zestawienia ilosci chetnych do poszczegolnych liceów w Z.Gorze cieszy mnie spadek notowan L O 1 - ludzie przejrzeli na oczy, mam nadzieje, ze za rok bedzie jeszcze mniej osob chetnych do jedynki. A co slychac w szkolach dawniej zwanych zawodowymi ? Czolowke nadal chyba stanowi elektronik, oprocz tradycyjnego tecznikum ma ciekawe licea profilowane, rowniez informatyczne. Chetnych duzo, ale uruchamiaja duzo klas. Fajna szkola, super atmosfera, mam nadzieje, ze polaczenie z samochodowka ja nie zmieni. Fajni nauczyciele ( w wiekszosci - jak wszedzie )przyjazna dyrekcja, dobra baza sportowa, dobre wyniki - dlatego polecam. Zaluje, ze jestem juz jej absolwentem, jednym z wielu, ktorzy koncza juz studia i maja szanse na super prace. Odpowiedz Link Zgłoś