Dodaj do ulubionych

Miasto chce Castoramy!

IP: scutum:* / 10.2.0.* 20.08.03, 18:20
Jestem za budową Castoramy, ale nie w centrum miasta. A po drugie, dlaczego
ma zarabiać na sprzedaży gruntu prywatna firma, a nie miasto. Nie lepiej by
było sprzedać dla tej sieci sklepów grunt w innym miejscu (grunt oczywiście
należący do miasta). Poza tym Castorama powinna być ulokowana tak jak np.
Auchan, czyli daleko od centrum.
Obserwuj wątek
    • Gość: wawa Re: Miasto chce Castoramy! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 18:34
      Masz rację też tak sądzę.
    • tezgucio Re: Miasto chce Castoramy! 20.08.03, 19:08
      Gość portalu: Marcin napisał(a):
      > Jestem za budową Castoramy, ale nie w centrum miasta. A po drugie, dlaczego
      > ma zarabiać na sprzedaży gruntu prywatna firma, a nie miasto. Nie lepiej by
      > było sprzedać dla tej sieci sklepów grunt w innym miejscu (grunt oczywiście
      > należący do miasta). Poza tym Castorama powinna być ulokowana tak jak np.
      > Auchan, czyli daleko od centrum.

A ta prywatna firma to od kogo kupiła grunt i na jakich zasadach?
      Z ulokowaniem Castoramy poza centrum w pełni się zgadzam.
      • Gość: Marcin Re: Miasto chce Castoramy! IP: scutum:* / 10.2.0.* 20.08.03, 23:55
        Nie wiem na jakich zasadach i od kogo został kupiony ten grunt, ale nie ma co
        ukrywać, że miasto nie będzie miało z tego wiele pożytku. Pozatym teraz wartość
        gruntu bardzo podskoczyła i tak naprawdę zarobiła na tym prywatna firma.
        • Gość: Krasnal Re: Miasto chce Castoramy! IP: 157.25.149.* 21.08.03, 18:50
          Zielona Góra staje się miastem hipermarketów i stacji benzynowych. Kiedy tu
          jakiś porządny inwestor zawitał? Nie pamiętam. Czarna rozpacz.
          Jeśli powstanie Castorama, to będziemy wygodniej robić zakupy, to fakt, ale
          padnie kilkadziesiąd średniej wielkości firm budowlanych i kilkaset osób straci
          pracę.
          W jakim kierunku zmierza Zielona Góra?
          • Gość: RPO Re: Miasto chce Castoramy! IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.08.03, 22:31
            Gość portalu: Krasnal napisał(a):

> Zielona Góra staje się miastem hipermarketów i stacji benzynowych. Kiedy tu
            > jakiś porządny inwestor zawitał? Nie pamiętam. Czarna rozpacz.
            > Jeśli powstanie Castorama, to będziemy wygodniej robić zakupy, to fakt, ale
            > padnie kilkadziesiąd średniej wielkości firm budowlanych i kilkaset osób
            straci
            >
            > pracę.
            > W jakim kierunku zmierza Zielona Góra?

Już dotarła- do korupcji.
    • kolejarz_zg Re: Miasto chce Castoramy! 22.08.03, 23:01
      Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Jestem za budową Castoramy, ale nie w centrum miasta. A po drugie, dlaczego
      > ma zarabiać na sprzedaży gruntu prywatna firma, a nie miasto. Nie lepiej by
      > było sprzedać dla tej sieci sklepów grunt w innym miejscu (grunt oczywiście
      > należący do miasta). Poza tym Castorama powinna być ulokowana tak jak np.
      > Auchan, czyli daleko od centrum.

zgadzam się w całej rozciągłości
    • Gość: fiodor Re: Miasto chce Castoramy! IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.08.03, 16:04
      Mniejsze sklepy z materiałami budowlanymi nie mają szans w konkurencji z
      Castoramą. Po pierwsze nie mają możliwości zbijania cen tak jak duża sieć, po
      drugie w przyszłym roku obroty w tej branży prawdopodobnie mocno spadną, bo nie
      będzie już ulg budowlanych. A jak Castorama już nie będzie miała konkurencji w
      mieście to niekoniecznie bedzie nadal takim fajnym super tanim sklepem. Do
      tego, jak juz Krasnal zwrócił uwagę, jest jeszcze kwestia zatrudnienia.
      Kilkadziesiąt mniejszych podmiotów (producentów, hurtowni, sklepów) to kilkaset
      miejsc pracy, a ilu ludzi zatrudni Castorama?
    • Gość: akcept Re: Miasto chce Castoramy! IP: scutum:* / 10.2.2.* 24.08.03, 08:12
      Przeczytałem w Gazecie Wyborczej (sobotniej) wypowiedź pani rzecznik na temat
      Castoramy. Potem przeczytałem wypowiedź na ten sam temat zamieszczoną na
      forum. Jestem zdumiony. To dwie różne wersje tych samych wydarzeń. Która jest
      prawdziwa?
      • brornba Re: Miasto chce Castoramy! 24.08.03, 12:23
        A mnie się bardzo spodobał styl tej wypowiedzi, szczególnie "chciałam
        wyjaśnić". :)
        • Gość: Stefcia.R Re: Miasto chce Castoramy! IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.08.03, 22:33
          brornba napisała:

> A mnie się bardzo spodobał styl tej wypowiedzi, szczególnie "chciałam
          > wyjaśnić". :)

Ja wiem, która jest prawdziwa, ale nie powiem.
          • tezgucio Re: Miasto chce Castoramy! 26.08.03, 12:20
            Gość portalu: Stefcia.R napisał(a):
            > Ja wiem, która jest prawdziwa, ale nie powiem.

No to bierz zabawki i idż do innej piaskownicy.
    • Gość: Enton Re: Miasto chce Castoramy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.03, 18:52
      Najgorsze jest to ,że siano wydane w supermarkecie wyjeżdza z miasta zabierając
      ludzią prace.Bo włąsciciel małego sklepiku oprócz tego ,że płaci
      podatki,zarobione pieniądze wydaje tu na miejscu w Zielonej Górze idąc np. do
      fryzjera, kosmetyczki, kina, Baru itd.W ten sposób daje on praced innym
      mieszkańcom danego miasta. Natomiast pieniądze wydane w
      supermarkecie "wyjeżdzają" do kraju właściciela i tam robią dobrobyt, krąząc od
      reki do rekiw Berlinie , Paryżu. Niestety nam Polakom brakuje podstawowych
      wiadomości z Ekonomii, my wiemy tylko ,że Supermarket jest fajny bo jest
      kolorowy i troche tańszy zapominając o tym ,że podcinamy sobie gałąź na której
      siedzimy.Pozdrawiam
      • Gość: klepka Re: Miasto chce Castoramy! IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.08.03, 21:27
        Skąd się wziąłeś przyjacielu w tym morzu głupoty
        zapraszam do współpracy
        www.klepka.blog.pl/
        • Gość: Enton Re: Miasto chce Castoramy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.03, 22:42
          A no żyje sobie w tym pieknym mieście.
          enton1@gazeta.pl
          • Gość: ser Re: Miasto chce Castoramy! IP: *.sympatico.ca 28.08.03, 23:01
            dobrze
      • Gość: Gocha Re: Miasto chce Castoramy! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 11:39
        Brawo!Wszyscy powinni to wreszcie zrozumieć a ci,którzy już zrozumieli głośno o
        tym mówić-nie tylko na Forum-może wtedy zmieni się poziom świadomości
        społecznej.Władza i to żadna władza nie pomoże społeczeństwu,jeśli ono samo nie
        zacznie się o siebie troszczyć i głośno domagać tego ,co jest dla niego lepsze.
      • Gość: RPO Re: Miasto chce Castoramy! IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.08.03, 07:15
        Gość portalu: Enton napisał(a):

> Najgorsze jest to ,że siano wydane w supermarkecie wyjeżdza z miasta
        zabierając
        >
        > ludzią prace.Bo włąsciciel małego sklepiku oprócz tego ,że płaci
        > podatki,zarobione pieniądze wydaje tu na miejscu w Zielonej Górze idąc np.
        do
        > fryzjera, kosmetyczki, kina, Baru itd.W ten sposób daje on praced innym
        > mieszkańcom danego miasta. Natomiast pieniądze wydane w
        > supermarkecie "wyjeżdzają" do kraju właściciela i tam robią dobrobyt, krąząc
        od
        >
        > reki do rekiw Berlinie , Paryżu. Niestety nam Polakom brakuje podstawowych
        > wiadomości z Ekonomii, my wiemy tylko ,że Supermarket jest fajny bo jest
        > kolorowy i troche tańszy zapominając o tym ,że podcinamy sobie gałąź na
        której
        > siedzimy.Pozdrawiam

Niestety masz rację. Brak wiedzy ekonomicznej na pewno tak ale głównie
        zasługa " grubej kreski Mazowieckiego" W Polsce rządzą SB -ecy i ich
        potomkowie świadczą o tym przywileje dla służb specjalnych uchwalane przez
        kolejne Sejmy i brak dostepu do archiwów UB mimo że upłyneło 50 lat Polską
        rządzą sprzedajne miernoty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka