kuba.m77 12.05.08, 19:06 Napiszcie Wasze opinie na temat tej ekspozycji znajdującej się w Muzeum Ziemi Lubuskiej. Jeśli byliście w podobnych miejscach w Polsce czy za granicą piszcie również. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kiki Re: Muzeum Dawnych Tortur IP: 92.244.51.* 12.05.08, 23:31 Byłem u nas w Muzeum i widziałem. Wystawa ciekawa, bardzo "miła" odmiana biorąc pod uwagę to, co oferuje nasze Muzeum ziemi Lubuskiej. Fajny klimat wystawy też :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faer Re: Muzeum Dawnych Tortur IP: *.ztpnet.pl 14.05.08, 11:28 Ja byłem z rodziną w ratuszu w Lwówku Śląskim. Spore wrażenie robi tam ekspozycja narzędzi tortur oraz 6-metrowej głębokości loch głodowy w wieży. Przewodnik o wszystkim opowiada z prawdziwą pasją! POLECAM :) Odpowiedz Link Zgłoś
deptak2 Re: Muzeum Dawnych Tortur -Bzdura 14.05.08, 21:53 Muzeum tortur? Pasjonuje was to? W publicznej instytucji. skandal . To tak jakby pokazywac babe z brodą i chlopa z czarnogóry z trzymtrowym rogiem na głowie. Muzeum tortur dawnych? jejku jejku. Pokażcie muzeum tortur niedawnych NKWD GEstapo UB. No smialo. ludzie po szyje w zimnej wodzie. No!!! Niektorzy jeszcze żyją ktorzy to przeszli. A wam tortury sie kojarza tylko ze sredniowieczem i dawnymi czasami i takie glupiutkie wystawy jak ta w Zielonej Górze tylko to mylne wyobrazenie utwierdzają. XX to jest wiek tortur!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makarin Re: Muzeum Dawnych Tortur -Bzdura IP: 92.244.44.* 20.05.08, 18:40 Może się sam wystaw trollerze i krytykancie. Muzeum DAWNYCH Tortur. Z naciskiem na dawnych czyli m.in. średniowiecznych, a nie NKWDowskich czy UBeckich, które miały miejsce kilkadziesiąt lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarol-zg Re: Muzeum Dawnych Tortur -Bzdura 21.05.08, 15:43 deptak2 napisał: > Muzeum tortur? Pasjonuje was to? W publicznej instytucji. skandal . > To tak jakby pokazywac babe z brodą i chlopa z czarnogóry z > trzymtrowym rogiem na głowie. Muzeum tortur dawnych? jejku jejku. > Pokażcie muzeum tortur niedawnych NKWD GEstapo UB. No smialo. ludzie > po szyje w zimnej wodzie. No!!! Niektorzy jeszcze żyją ktorzy to > przeszli. A wam tortury sie kojarza tylko ze sredniowieczem i > dawnymi czasami i takie glupiutkie wystawy jak ta w Zielonej Górze > tylko to mylne wyobrazenie utwierdzają. XX to jest wiek tortur!!!! Panie deptak! Proszę czytać ze zrozumieniem. Autor wątku prosi o opinie na temat MUZEUM DAWNYCH TORTUR, a nie o gadanie nie na temat... W każdym wątku na tym forum są jakieś pieniacze nie znające się na niczym i rozwalające główny temat.ach te dzieci neostrady:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krykiet Re: Muzeum Dawnych Tortur -Bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 19:36 deptak poniekąd ma rację. Pyta o sens istnienia takiego muzeum bądż co bądz mieszczącym się w publicznym gmachu. Otóż tam nie ma żadnej idei, poza epatowaniem okrucieństwem i sprawianiem radochy bezmyślnym turystom. Z takiej ekspozycji nic nie wynika, to ma klasę disco polo, jeśli szukać porównab muzycznych. Deptak trafił w sedno. Takie muzeum to głupota bezkresna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: Muzeum Dawnych Tortur -Bzdura IP: *.ztpnet.pl 22.05.08, 14:26 Postulujcie o zamkniecie Auschwitz-Birkenau. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Muzeum Dawnych Tortur -Bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 14:25 hm, wnioskuję, że najchętniej pozamykałbyś inne muzea też, każąc oglądać współczesną twórczość (wyrzućmy np. Matejkę czy Memlinga "Sąd ostateczny"); nie przesadzajmy z martyrologią w takiej sytuacji, to jest muzeum historii, średniowiecza. Jeśli czegoś nie rozumiesz to odpuść sobie komentowanie i wypisywanie pierdół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Muzeum Dawnych Tortur IP: *.dip.t-dialin.net 23.05.08, 00:57 to w muzeum ziemii lubuskiej takie rzeczy eksponują? czy ziemia lubuska z tortur słynie? a jak wielka jest ekspozycja poświęcona miejscowości na ziemi lubuskiej w której schowany był pod koniec wojny najcenniejszy polski księgozbiór? sześć wagonów najcenniejszych druków i rękopisów z biblioteki narodowej w warszawie. podczas wojny był tam obóz jeniecki dla francuzów. w 1819 roku osiadł tam potomek szkockiego rodu szlacheckiego fryderyk wilchelm leopold von gaudy. jako wychowawca synów fryderyka wilchelma III i jego żony luizy, freiherr von gaudy miał duży wpływ i szacunek na dworze hohenzollernów. w szczególności jego wychowankami byli książe i późniejszy król fryderyk wilchelm IV i jego brat późniejszy król i w końcu cesarz wilchelm I. można powiedzieć, że tu wyrastali przyszli władcy znacznej częci europy, ale również jego syn franz von gaudy. urodzony w 1800 roku w franz freiherr von gaudy był bliskim przyjacielem z dzieciństwa króla fryderyka wilchelma IV. był pisarzem, dziennikarzem felietonistą i tłumaczem literatury francuskiej i polskiej. tłumaczył niemcewicza i mickiewicza. w 1833 roku został zaproszony przez wojciecha von chamisso do współpracy przy tworzeniu "deutschen musenalmanach" (niemiecki almanach muz). zmarł w 1840 roku. grobowiec rodzinny von gaudy w pałacowym parku był prawdziwym arcydziełem stuki. został po drugiej wojnie światowej dokładnie zniszczony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kociapa Re: Muzeum Dawnych Tortur IP: *.adsl.proxad.net 23.05.08, 09:02 Zielona Gora słynie z konkursu piosenki radzieckiej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Muzeum Dawnych Tortur IP: *.dip.t-dialin.net 23.05.08, 10:14 kociapa napisała: > Zielona Gora słynie z konkursu piosenki radzieckiej ! dla mnie to też tortury. :) ja pisałem nie o zielonej górze tylko o małej wsi w środku województwa, która nie jest nawet gminna i która jutro obchodzi 550 lecie. wykopaliska wskazują na ślady osadnictwa wiele wiele wcześniejsze. w pobliżu jest też stare grodzisko wzmiankowane już w 1375 roku. dla ułatwienia dodam, że wieś leży między dwoma głębokimi jeziorami polodowcowymi i nie jest to łagów. :) Odpowiedz Link Zgłoś
deptak2 Re: Muzeum Dawnych Tortur-bzdura 23.05.08, 12:29 Co ciekawe wystawe ogladaja podobno wycieczki szkolne. Ciekawe jakie tresci wychowawcze dzieci wynosza z takiej lekcji. Cyrk, cyrk, cyrk po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Muzeum Dawnych Tortur-bzdura IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.08, 07:05 deptak2 napisał: > Co ciekawe wystawe ogladaja podobno wycieczki szkolne. Ciekawe jakie tresci wychowawcze dzieci wynosza z takiej lekcji. Cyrk, cyrk, cyrk po prostu. < pewno myślą, że dzisiaj nie są aż tak straszne czasy jak to wyznawcy różnych sekt w progu drzwi do mieszkania opowiadają... jeżeli się zestresowałeś zieloną górą, to wyjeddź na urlop. najlepiej na karaiby, ale i w miejscowości o której pisałem znajdziesz na przykład tdzień harmonizujący masażu dźwiękiem, albo seminarium intuicji i sukcesu i.t.p. ;) NADA BRAHMA SEMINARE Odpowiedz Link Zgłoś
wahazar123 Re: Muzeum Dawnych Tortur-bzdura 25.05.08, 21:06 Jedna propozycja. A może warto tam w tym muzeum pokazac jeszcze płonącą czarownicę. Na przykład taki myk. Dyrektor muzeum psika sobie nieowlosione czesci ciala bulgarskim dezodorantem a bileter muzealny przeprany za kata podpala go. Bedzie fajnie plonal a nic mu sie nie stanie. Bylby fajny dodatek ku uciesze gawiedzi turystycznej typu bekający blondyni. Wartpo by to muzem tortur jakos rozkrecić. Nie uważacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Muzeum Dawnych Tortur-bzdura IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.08, 04:34 > Jedna propozycja. > A może warto tam w tym muzeum > pokazac jeszcze płonącą czarownicę. druga propozycja. pokazać też współczesne praktyki sm. ;) SM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus ps. IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.08, 12:10 przed laty w nocowałem w łagowie w zamku. dali mi jedyny wolny pokój, tzw. "katownie". pokój był zaopatrzony we wszystkie urządzenia i akcesoria, ale niestety nie miałem żadnej do katowania. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: ps. IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.08, 15:29 kaaarol-zg napisał: > Chwalisz się czy żalisz? żartuje. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: ps. IP: 92.244.44.* 26.05.08, 18:03 Kolega z Łagowa chyba przespał się na kołysce Judasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: ps. IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.08, 15:37 qqq napisał: > Kolega z Łagowa chyba przespał się na kołysce Judasza. nie. łóżko było całkiem normalne. tylko wszędzie wisiały różne łańcuchy, kajdany i.t.p. akcesoria. był to jedyny pokój położony blisko wejścia, a więc wygodnie. był w wieży z grubymi murami, więc temperatura była stała tak jakby był z klimatyzacją. ogólnie byłem zadowolony bardziej niż z tych wynajmowanych za dziedzińcem. było to wiele lat temu. teraz tam się dużo zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba.m77 Re: Muzeum Dawnych Tortur-bzdura 26.05.08, 17:59 Ale się podnieciłeś .Ja uważam, że masz nawalone we łbie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mass Re: Muzeum Dawnych Tortur-bzdura IP: *.centertel.pl 27.05.08, 02:10 Nie widziałem na świecie nic bardziej głupiego niz to muzeum tortur dawnych. No chyba że rozkręcimy jakoś to cudo. Może jakies cykliczne podpalanie stosików z czarownicami , tak w okolicach Winobrania. Co wy na to? Publika by kupiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Muzeum Dawnych Tortur IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.08, 15:43 kuba.m77 napisał: > Jeśli byliście w podobnych miejscach w Polsce czy za granicą > piszcie również. przed laty w jakimś muzeum, lub klasztorze, chyba w płocku lub czerwińsku widziałem wysoką beczkę z ostrymi kolcami, jak od brony, skierowanymi do wewnątrz. podobnież w takiej beczce zamykano niewierne żony i następnie beczkę skulgiwano ze stromej góry. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba.m77 Re: Muzeum Dawnych Tortur 27.05.08, 18:49 Taką samą akcję zrobili tubylcy zamieszkujący tereny dzisiejszego Budapesztu. Misjonarza o imieniu Gelert umieścili właśnie w takim urządzeniu i ''sturlali'' go ze wzniesienia... Stąd Góra Gelerta;) Odpowiedz Link Zgłoś
wahazar123 Muzeum Dawnych Tortur - a dzieci? 28.05.08, 22:54 Tortury tour - pod takim hasłem moża by sprzedawac pakiet turystyczny, taką lubuską ofertę przyciągającą nie tylko bekających blondynow ale także bardziej wyrafinowanych turystów, ktorzy siedza w temacie i bez trudu odróżniają madejowe łoże od pręgieża. Ale tak Muzeum Ziemi Lubuskiej sie postarało i co dalej? Gdzie jest lubuski pokój 101 ? Acha i w Muzeum Tortur Dawnych mozna by przygotować także jakis pokoik dla dzieci , jakąś taka wystawkę lżejszych tortur. Np. kiedy mama z tatą będa z wypiekami na twarzy oglądąc jakies obcęgi do wyrywania paznokci nygus mógłby sobie w tym czasie pokleczec w kącie na grochu. No na gwalt trzeba to muzeum rozkrecić. Żeby zdążyc przed Winobraniem. Odpowiedz Link Zgłoś