Dodaj do ulubionych

HAUST - co się dzieje

04.08.08, 23:22
Zielona Góra, 4.08.2008.
Do dnia dzisiejszego, za jeden z lepszych lokali w Zielonej uważałem Haust:
mały browar, dobre piwo (pszeniczne super!!!), klimatyczny wystrój, miła i
profesjonalna obsługa.
Niestety, dzisiejszy wieczór każe mi zweryfikowac moją opinię - amatorszczyzna
i wyrachowanie.
W skrócie: umówiłęm się z kolegą - dwa lata nie był w kraju i w mieście, myślę
- Haust - fajne miejsce na podjęcie gościa. Tym bardziej, że gościłem już w
nim wielokrotnie i ceniłem sobie to miejsce na mapie Zielonej Góry.
Tradycyjnie: wyśmienite piwo i szybka obsługa.
Niestety około 22:45 cos pękło... Pan za barem, w odpowiedzi na nasze
zamówiewnie zakomunikował, że piwa już nie podają... Powód - nie opłaca się.
(???) Dostałem wykład, że koszt pracy browaru to ponad 100 złotych na godzinę,
a przecież sam widzę, ile jest osób w lokalu (poza nami były jeszcze dwie
dziewczyny). Na pytanie, o której zamykają, padła odpowiedź, że o 23, więc
jeśli chcemy możemy posiedzieć do tej godziny... tia... (sic!)
Potrafię zrozumieć, że sezon urlopowy, to ciężki czas dla właścicieli pubów,
ale nie potrafię zrozumieć podejścia do klienta. Oczekiwałbym określenia
godziny, o której lokal jest zamykany lub zaprzestaje swojej działalności.
Mam nadzieję, że to tylko incydent, "wypadek przy pracy" i że będziemy mogli
dalej się cieszyć piwem z Hausta...

TOlas
Obserwuj wątek
    • tolas69 Re: HAUST - co się dzieje 05.08.08, 10:31
      Mały błąd w tekście - była godzina 21:45...
    • Gość: xyz Re: HAUST - co się dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 18:50
      HAUST ?????? nie na pewno nie
    • Gość: anka Re: HAUST - co się dzieje IP: *.ztpnet.pl 05.08.08, 20:44
      pewnie właściciela nie było na miejscu i obsługa chciała wcześniej
      pozbyć sie gości
      • Gość: fan Re: HAUST - co się dzieje IP: *.ztpnet.pl 06.08.08, 13:56
        Trzeba to wyjaśnić.
    • Gość: Tomek Re: HAUST - co się dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 09:04
      Daj spokój człowieku, nie masz większych zmartwieć niż pisanie takich postów ? jednorazowy incydent, być moze tylko z winy tego pracownika. To tylko człowiek i mógł mieć kiepski dzień, myślał że zamknie wcześniej a tutaj przyszło dwóch gejów którzy chcieli sobie przed stosunkiem umilić czas :D
      Moze spróbuj założyć własny interes i pokierować firmą chociaż kilka miesięcy to zupełnie zmienisz podejście do kwestii usług.
      Co ma zrobić właściciel ? pozabijać, porozganiać czy może nadal wchodzić fizolom w d... bez mydła. Niestety w dzisiejszym klimacie europejskim to pracownicy są górą.Na Twoje nieszczęście nie żyjemy w feudaliźmie. Tak więc zamiast udawać oburzonego światowca trzeba było wrócić do pierwszej Żabki i wydoić tego browara na świeżym powietrzu. Łatwo jest psuć reputację tak ciężko zdobywaną, zawsze znajdzie się jeden amator który uważa się za poszkodowanego.
      Dla wiadomosci nie mam nic w spólnego z tym pubem ale obracam się w usługach i wiem jakimi gnojami potrafią być klienci lub konkurencja.
      • biebie Re: HAUST - co się dzieje 07.08.08, 11:48
        troche cie ponioslo kolego.

W godzinach otwarcia pub'u browar ma byc podawany. Koniec, kropka.
        Jesli to sie nie oplaca, zamknac lokal w cholere.

Nic do rzeczy nie ma tu bycie "swiatowcem" lub "gnojem".

• Gość: Tom Re: HAUST - co się dzieje IP: *.acn.waw.pl 07.08.08, 11:50
        > a tutaj przyszło dwóch g
        > gejów którzy chcieli sobie przed stosunkiem umilić czas

partner cie zostawił, ze masz zły dzień i postanowiłeś się wyżalić na forum jaki
        to z ciebie zajebisty businesswoman ?
        • Gość: Mirek Re: HAUST - co się dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 12:46
          a ja także uważam że ci marudzący powinni otworzyć działalność i zobaczyć jak to
          jest.
          Na pewno siedzieliście 5 godzin przy jednym piwie i potem się dziwicie że was
          olewają.
          Ekonomia niestety nie ma zmiłowania.
          Poza tym pogadajmy o napiwkach? Dajecie uczciwe 10%? Nie wydaje mi się.
          • Gość: anka Re: HAUST - co się dzieje IP: *.ztpnet.pl 07.08.08, 19:09
            a na jakiej podstawie wydaje ci sie że ktos nie daje napiwków?
          • Gość: Jester Re: HAUST - co się dzieje IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.08.08, 01:41
            A co to dawanie napiwków to obowiązek ? To tylko dobra wola klienta za miłą i
            profesjonalną obsługę. W moim przypadku jeśli obsługa jest niemiła to nie tylko
            nie otrzyma złamanego grosza napiwku ale też traci bezpowrotnie klienta, choć
            pewnie wynajęta obsługa i tak ma to w d.. Ważne żeby właściciel miał tego
            świadomość. Pod względem jakości obsługi w lokalach jesteśmy daleko za
            murzynami. Powody pewnie różne, m.in. sezonowość takiej pracy (studenci na
            wakacje itp.), często niska średnia wieku personelu i co za tym idzie jej ogólny
            tumiwisizm. Można by długo gadać...
      • Gość: ziutek Re: HAUST - co się dzieje IP: *.ztpnet.pl 11.08.08, 10:36
        > Daj spokój człowieku, nie masz większych zmartwieć niż pisanie takich postów ?
        > jednorazowy incydent, być moze tylko z winy tego pracownika. To tylko człowiek
        > i mógł mieć kiepski dzień, myślał że zamknie wcześniej a tutaj przyszło dwóch g
        > ejów którzy chcieli sobie przed stosunkiem umilić czas :D

Jestes taki wyrozumialy to zycze ci zeby jakis pracownik gastronomii plul do
        twojego zarcia, bo mial zly dzien :)

> Moze spróbuj założyć własny interes i pokierować firmą chociaż kilka miesięcy t
        > o zupełnie zmienisz podejście do kwestii usług.

Moze i tak. Nie zmienia to faktu, ze to klient glosuje portfelem czy knajpa mu
        sie podoba czy nie.

> Co ma zrobić właściciel ? pozabijać, porozganiać czy może nadal

Nie wiem. To jakby nie klienta brocha co ma zrobic wlasciciel.
    • elza66 nie masz kasy pij w domu..proste 07.08.08, 21:59
      Podoba mi się to co napisał Mirek.
      Obśmiałam sie jak norka:))
      No i Mirek ma rację!
      ja też pracuję w usługach i też mnie wku..ają
      biedaczyny co przyjda na jedno piwo i zajmuja stolik przez
      kilka godzin.
      Jak ktoś nie ma kasy to niech siedzi w parku albo w domu na balkonie
      przy piwie a nie przychodzi do knajpy czy restauracji
      wpieniać właścicieli,kelnerów i tych co naprawdę che sie napić i coś
      zjeść.
      amen
      • Gość: jula Re: nie masz kasy pij w domu..proste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 22:52
        no z takim podejsciem to ci kariery w uslugach nie wroze.
        • Gość: BB Re: nie masz kasy pij w domu..proste IP: *.ztpnet.pl 07.08.08, 23:25
          Knajpa jest do spotkan,
          nie masz obowiazku kupowania caly czas,
          jesli masz ochote mozesz siedziec godzinami przy wodzie z cytryna.
          umowmy sie, w zielonej górze nigdy nie zajmujesz stolikow innym, bo zawsze sa wolne:D
      • Gość: Pamparampam Re: nie masz kasy pij w domu..proste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 00:25
        No i przez takie osoby jak ty właśnie u nas w Zielonej Górze jest tak a nie inaczej.Jak by mi z takim tekstem wyskoczył kelner to bym to odebrał za obrazę. Nie po to idę do baru na piwo żeby się dowiedzieć ...że mi piwa nie sprzedadzą bo się im nie opłaca. Jak im się nie opłaca to niech w cholerę zamknął ten lokal i otworzą np.kwiaciarnie.Czasami trzeba dopłacić do interesu żeby później zaczął on przynosić korzyści.A co do tego jak to bardzo Ciebie wszystko denerwuje , możne lepiej zmienić profesje np na sprzątaczkę wtedy nikt ciebie nie będzie denerwował- może od czasu do czasu kij do miotły. A knajpy są po to żeby sobie w spokoju posiedzieć i jak knajpa jest otwarta do 23 to powinna funkcjonować na full. Miłego wieczoru.
      • Gość: ziutek Re: nie masz kasy pij w domu..proste IP: *.ztpnet.pl 11.08.08, 10:38
        Podaj nazwe knajpy w ktorej robisz. Bedzie wiadomo czego unikac.

Przypomina mi sie taksowkarz, ktory z fochem mowi "dziekuje" bo kurs byl za dyche :)
    • Gość: elza Re: HAUST - co się dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 00:49
      faktycznie pójde sprzątać albo pod latarnię..bo
      własnie dzięki takim "klientom" co siedzą pół dnia w knajpie o jednym
      piwie albo o wodzie z cytryną.
      nie róbcie jaj!
      tylko Polacy traktują knajpy w taki sposób.
      na zachodzie w knajpach się je i pije..a nie tylko pieprzy trzy po
      trzy.
      • Gość: aaaa Re: HAUST - co się dzieje IP: 92.244.58.* 09.08.08, 18:33
        nie oszukujmy się-bo na zachodzi stać nas na kilka piwek, a o
        obsłudze nie wspomne,po prostu głupio nie zostawić napiwku,tak się
        starają.A w zielonogórskich lokalach...szkoda gadać,dlatego nigdy
        nie daje napiwków.A kto powiedział,że nie moge siedziec kilku h przy
        1 piwie?dlaczego?
        • Gość: Z. Re: HAUST - co się dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 01:05
          dlatego,że wkuriasz właściciela:)
          • Gość: ewa Re: HAUST - co się dzieje IP: *.ztpnet.pl 11.08.08, 19:10
            Właśnie siedzą godzinami a porządny człowiek nie może się nawet piwa
            napić.
            • Gość: liift Re: HAUST - co się dzieje IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.08, 19:41
              Polskich knajpek niema nawet co poruwnywać do zachodnich(miła
              obsługa bo dobze zarabia)a u nas no jest tak a nie inaczej wiele lat
              żeby sie coś zmieniło.A co do hausta to taki tam sobie bar z czeskim
              piwkiem do którego dodaje się kilka składników
              pozdrawiam
    • Gość: tomek mi tez sie to przydarzylo w Hauscie IP: 92.244.57.* 17.08.08, 13:06
      Ale byla akurat sobota(!), godz. 0.30. Siedzimy z kolegami przy piwku (jeszcze tak po polowie mielismy), oprocz nas byly jeszcze 2 inne stoliki - i przychodzi kelnerka nam zakomunikowac, ze za pol godziny zamykaja. Ja pytam, co jest zgrane, bo przeciez jest napisane, ze lokal jest otwarty w sobote do 2.00 - i dostalem wyjasniajaca wszystko odpowiedz "ale my zamykamy" i sobie poszla.

Od tego czasu moja stopa tam nie postawila.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka