Dodaj do ulubionych

Twój Rynek - czy to się opłaca

09.09.08, 10:45
Cześć,

Mam pytanko, czy ktoś z szanownych forumowiczów korzysta z Twojego Rynku (taka
darmowa gazetka z ogłoszeniami jakby ktoś nie wiedział)? Koszty ogłoszenia
raczej są dość wysokie a efektów jakoś nie widać.
Proszę o opinię.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 09.09.08, 10:57
      Z słyszałeś o pozycjonowaniu? www.google.pl/search?q=pozycjonowanie+zielona+góra
    • Gość: Inga Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.08, 11:42
      Ja kiedyś zamieściłam u nich insert i reklamę, zero efektów, a ten
      sam produkt reklamowałam w gazecie lubuskiej odzew był duży.do mnie
      do firmy ta gazeta dociera, wywalam do kosza od dawna bez otwierania.
      pozdrawiam
    • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 09.09.08, 11:59
      Reklama w gazetach była popularna kilka lat temu, gdy internet nie był tak
      popularny.
      Ingo, gdy teraz potrzebujesz znaleźć jakiegoś fachowca z dowolnej branży, to z
      jakiego narzędzia korzystasz?
    • Gość: Mirek Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.tktelekom.pl 09.09.08, 12:23
      internet nie jest (przynajmniej na razie) taki wielki jak myślisz. Nie wszyscy
      używają internetu do wszystkiego, przykład samochody, wydawałoby się że
      wszystkie już się sprzedaje w internecie a tu okazuje się że mniej niż 20%
      transakcji jest zawierana za pośrednictwem lub z pomocą internetu.
      Reklama tradycyjna nadal jest skuteczna ale jak wygląda skuteczność naszego
      rynku to ja nie wiem. Wydaje mi się że marnie.

Inny przykład to allegro. Wszyscy myślą że to jakaś potęga. Nie znam aktualnych
      danych ale odnalazłem dane za 2005 rok. Na allegro sprzedano towary za 1,5 mld
      zł. Myślicie że to dużo? Tyle w 2005 roku osiągnęły sieci Piotr i Paweł z Żabką.
      To naprawdę nie są jakieś duże sumy w handlu ogólnokrajowym.
      Zapewne te dane w tym roku są znacznie większe ale też i zwykłe sieci sprzedaży
      robią zdecydowanie większe obroty.

Pozdrawiam
      Mirek
      • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 09.09.08, 12:39
        Oczywiście że sa produkty, które nie sprzedają się przez Internet. Nie wyobrażam sobie kupna auta za kilkadziesiąt tys. zł jednym kliknięciem. W tym przypadku Allegro służy tylko jako informacja i wstępne zainteresowanie zakupem. Nie wyobrażam także sobie kupna odzieży lub butów bez przymierzenia, ale wiem, że w tym przypadku wielu ludzi kupuje na Allegro.
        Wiele firm nie wyobraża sobie działalności bez Internetu. Przykład do księgarnia Helion czy Merlin. Co daje internet? Daje dużo, bo siedzibę firmy mogę mieć w Zielonej Górza a sprzedawać w całej Polsce, Europie lub na świecie. Zamawiasz dzisiaj, a jutro kurier przynosi Ci przesyłkę pod drzwi. Wychodzi taniej nawet z opłata kuriera zwłaszcza w przypadku elektroniki. A gwarancja? Większośc znaczących producentów zapewnia gwarancje door-to-door, czyli w przypadku awarii zamawiamy kuriera na koszt producenta.
        Możesz mieć najpiękniejszą stronę internetową, jednek bez jej reklamy (pozycjonowanie) nie masz szans z konkurencją, która działa w Internecie od wielu lat.
        Szczegóły: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,4974711.html
        • Gość: Mirek Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.tktelekom.pl 09.09.08, 14:17
          ok, pociągnijmy dalej temat pozycjonowania.
          Wynajmujesz firmę która pozycjonuje stronę. Zapewne ta firma pozycjonuje strony
          także innym firma bo z 1,2,10 to raczej nie wyżyje. I teraz zaczynają się schody
          - co zrobi ta firma gdy ma więcej niż jedna firmę o tej samej branży? Która z
          nich postara umieścić się wyżej? Tą co więcej zapłaci?
          Sprawa nie jest łatwa bo liczą się na Google maksymalnie 3 strony czyli średnio
          30 firm!!! W Polsce jest dużo więcej firm niż 30 i dużo więcej niż 30 dba o
          pozycjonowanie.
          Na pewno pozycjonowanie jest ważne ale nie najważniejsze. Zapytasz dlaczego - bo
          cholerne pierwsze miejsca zawsze zabiorą ci porównywarki cen oraz firmy reklamowe.
          Dlatego chyba pytający interesuje się także inną drogą reklamy - w tym przypadku
          twoim rynkiem.
          Z mojej strony powiem że twój rynek jest marny - trafia chyba tylko do firm a w
          firmach nikt nie ma czasu na przeglądanie głupich gazetek. Ja (poza
          wyszukiwarkami) bardziej polecam lokalna prasę oraz radio.
          Jeśli jednak celujesz w firmy a nie osoby prywatne to chyba tylko zatrudnienie
          handlowca z jakiejś dużej firmy przynosi skutek.
          • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 09.09.08, 15:20
            Nie zgodzę się z Tobą. Jeśli nie potrafisz wypozycjonować strony głównej serwisu swojego klienta przed jedną z podstron porównywarki cen, to nie powinieneś pozycjonować stron.
            Co do kilku firm z jednej branży: wszystko zależy od umowy. Jeśli klienta stać na zapłacenie wyłączności to proszę bardzo - nie ma z tym problemu. Tylko że z pozycjonowaniem strony nie jest tak prosto. Bardzo zależy od treści, która znajduje się w danym serwisie. Bardzo często jest tak, że to sam klient decyduje co znajduje się na stronie, a później narzeka, że nikt go nie odwiedza. Bo kogo interesują na stronie głównej informacje od kiedy działa firma i czym się szczyci? Tylko i wyłącznie właściciela strony! Tak więc pozycja strony zależy także od samej strony internetowej i tylko tym jedna strona może przewyższać inną, jeśli dany pozycjoner pozycjonuje kilka stron z jednej branży.
            Wg mnie pozycjonowanie jest bardziej skuteczne od radia i prasy. A zwłaszcza w Zielonej Górze, gdzie na większośc słów kluczowych w czołówce znajdują się serwisy typu: Panorama Firm, PTK czy Gazeta.pl I żniwo zbierają Ci, którzy docenili Internet i strony internetowe. A co z resztą kraju? Pozycjonowanie jest niezalezne od regionu kraju. Pozycjonując stronę internetową pod hasłem np. "kosiarki do trawy" mam szanse na sprzedaż w całym kraju. Umieszczając reklamę w Gazecie Lubuskiej, Twoim Rynku czy Radio Zachód reklamuję się tylko na rynku lokalnym.
            • Gość: Mirek Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.tktelekom.pl 09.09.08, 15:54
              czyli rozumiem że firmy pozycjonujące w Polsce to cienizny bo jednak zazwyczaj
              wyskakują na pierwszych pozycjach serwisy ogłoszeniowe.

Ale abstrahując - a jeśli ktoś chce sprzedawać na rynku lokalnym to dalej
              uważasz że inwestycja w pozycjonowanie za niemałe pieniądze jest najlepszym
              rozwiązaniem? Nie każdy ma aspiracje, możliwości, chęci bycia dużym
              przedsiębiorstwem z wielkim serwisem internetowym sprzedającym w sieci! W takim
              przypadku lokalna reklama oczywiście podparta jakaś estetyczną stroną w
              internecie wg mnie jest lepszym rozwiązaniem niż walka o każdą pozycję na
              listach w wyszukiwarkach.
              • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 09.09.08, 16:41
                Odnośnie Twojego Rynku: wykupując reklamę w tym piśmie ograniczasz się tylko do
                miasta Zielonej Góry. A co z okolicznymi miastami? Żary, Żagań, Krosno
                Odrzańskie, Lubsko, Słubice, Nowa Sól itp.
                Co do pozycjonowania i porównywarek cen, to w większości przypadków rywalizujesz
                z innymi firmami niż z porównywarkami. Wszystko zależy od branży.
                • Gość: remigiusz Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 12:37
                  nie zgadzam sie. umeszczam swoja reklamę w twoim rynku od klku lat i
                  bede zamieszczał nadal. To jedyne sensowne pismo z wszystkich
                  bezpłatnych. gromadzi najwieksza baze lokalnych firm. Co do
                  ograniczen terytorialnych wzmocnieniem nakladu jest strona
                  internetowa.pozatym wszystkie artykuly sa na poziomie i czytam od
                  dechy do dechy.
                  • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 10.09.08, 16:49
                    Uważasz, że ktoś to czyta? Być może jesteś zadowolony z reklamy, bo nie
                    próbowałeś innej.
                    A strona internetowa Twojego Rynku niczym się nie różni od pierwszego lepszego
                    katalogu stron. Poza tym jest daleko w wyszukiwarkach.
      • Gość: pro Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.09, 10:58
        Kiedyś dałem się nabrać banałom wypowiadanym przez szefów Agencji Reklamowej
        Avenue, bo Twój Rynek i Avenue to jeden pies. Stanowczo odradzam kontakt z tymi
        ludźmi, bo ich firma istnieje chyba tylko po to by wyciągnąć pieniądze i
        pożegnać się z klientem. A co do efektów reklamy w Twoim Rynku to kompletne
        zero!!! Wolałbym już sam wydrukować ogłoszenia i porozwieszać po słupach.
        Odradzam, no chyba że lubicie być robieni w konia!!!!
      • aski68 Re: Twój Rynek - czy to się opłaca 19.03.09, 20:02
        Gość portalu: Mirek napisał(a):

> internet nie jest (przynajmniej na razie) taki wielki jak myślisz. Nie wszyscy
        > używają internetu do wszystkiego, przykład samochody, wydawałoby się że
        > wszystkie już się sprzedaje w internecie a tu okazuje się że mniej niż 20%

ale wyszukiwanie owszem... a transakcja poza ... normalka

>
        >
        > Inny przykład to allegro. Wszyscy myślą że to jakaś potęga. Nie znam aktualnych
        > danych ale odnalazłem dane za 2005 rok. Na allegro sprzedano towary za 1,5 mld
        > zł. Myślicie że to dużo? Tyle w 2005 roku osiągnęły sieci Piotr i Paweł z Żabką

- jakby nie patrzeć 3-4 lata do dużo, wystarczy odszukać danych ilu ludzi miał
        dostęp do netu a ile ma go dziś ?

> To naprawdę nie są jakieś duże sumy w handlu ogólnokrajowym.
        > Zapewne te dane w tym roku są znacznie większe ale też i zwykłe sieci sprzedaży
        > robią zdecydowanie większe obroty.
        >
        - owszem robią, myślę, ze do czasu... ale ja jak mogę to kupuję "w Internecie"
        sprawdzam sobie firmy, sklepy i kupuję i na tym zarabiam np. na zmywarce 400 zł,
        na cyfrówce 200 zł, na filtrach, 100 zł, na piekarniku 300 zł itp

Wiadomo przecież, ze mięsa nie będę kupował i produktów codziennych a na nich
        jest największy obrót sieci sklepów.

pzdr

to są sumy które zaoszczędzam :)
    • Gość: Kazimierz52 Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 13:38
      Nie mam firmy, to się w Twoim Rynku nie reklamuję, ale każdego
      miesiąca biorę gazetkę ze swojego banku. Skorzystałem, gdy szukałem
      firm komputerowych, żeby kupić komputer synowi. Artykuły są bardzo
      ciekawe!
      • Gość: Piotr Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 13:46
        Wydaje mi się, że do dobrej jakości trzeba trochę dołożyć, ale
        efekty są naprawdę zadowalające - widać, że pracują tam specjaliści.
        Wiadomo, że GL czyta więcej ludzi, ale jeśli ktoś - jak pan
        Kazimierz, szuka konkretnej branży, to o wiele więcej oferuje mu
        Twój Rynek. Polecam!
        • Gość: jozin Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 19:32
          Najbardziej zaciekawiły mnie dwie wypowiedzi: Kazimierza i Piotra. Takie życiowe
          jak z reklamy :)Może to Panowie i Panie redaktorzy z twojego rynku zarabiają na
          swoje wynagrodzenie. No może się mylę ale dziwnie to wygląda szczególnie jak się
          przyjrzymy sposobie dodania komentarzy.
          A tak na poważnie gazetę widziałem raz bo raczej trudno na nią trafić ale ogólne
          wrażenie było pozytywne ale czy to się komuś opłaca, chyba nie. Może jeszcze
          kilka lat temu taka gazeta była interesującą pozycją na naszym rynku.
      • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 10.09.08, 17:39
        A czym się sugerowałeś wybierając firmę z gazetki nie widząc cen? :)
        • Gość: Kazimierz52 Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 19:09
          Chodziło mi o to, że w Twoim Rynku miałem adresy kilkunastu sklepów,
          do których mogłem sie udać i obejrzeć produkty. Bez tej wiedzy
          odwiedziłbym pewnie pierwszy lepszy sklep.
          • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 10.09.08, 21:34
            Tylko niepotrzebnie buty zdarłeś...
            www.google.pl/search?q=sklep+komputerowy+zielona+góra
            Kombinować z zapytaniami można na wiele sposobów.
            • Gość: zielony Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 21:43
              Jezeli chodzi o wyszukiwanie to tylko google tu znajdziesz wszystko a i google
              maps masz do dyspozycji wiec trafisz do celu
        • Gość: jyud Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.01.09, 22:19
          mialem przyjemność spotkac sie z szefowa tej firmy. ciezko sie
          dogadac. filozofka.
      • Gość: tony.halik Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.03.09, 12:04
        ciekawe artykuły to ostatnia rzecz jaką bym zachwalał
        a czy nadredaktor Pyrka wciąż tam pisze?
    • Gość: tk Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.backiel.com.pl 10.09.08, 17:13
      tak - właścicielom :)
      i tylko im :)
    • Gość: Marek Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 12:45
      Twój Rynek, nie polecam nikomu. Dałem się raz namówić na reklamę. Po 4
      miesiącach efektów nie było widać. Do teraz odwiedzają mnie handlowcy z tej
      firmy, ciekawe że co miesiąc inny (to też daje do myślenia). Strona internetowa
      twojego rynku chyba nie zachęci nikogo, a zapewniono mnie że to wsparcie dla
      reklamy w gazecie. Cena, tu już nikt nie powinien mieć wątpliwości. Polecam
      wydać te pieniądze na stronę internetową, jej rozbudowę lub na pozycjonowanie.
      Pozycjami wartymi zainteresowania na naszym rynku są Gazeta Wyborcza i Gazeta
      Lubuska.
      • Gość: Przemek Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.08, 11:24
        Naciągacze i tyle mam do powiedzenia.
        • Gość: jakaśpani Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.itserwis.com.pl 07.10.08, 14:58
          A tak wogóle, to na winiecie tego wydawnictwa jest błąd
          ortograficzny. Twój Rynek powinno się pisać wielkimi literami, jak w
          temacie tego wątku. Natomiast w logo mają ewidentnie "Twój rynek".
          • Gość: buli Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.04.09, 10:58
            coś ucichło...nic nie piszecie
    • Gość: meli Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.01.09, 22:01
      NACIĄGACZE!!!! przyjechała do mnie pewna pani Ewa 6 m-cy temu.
      Niestety odeszła...:( z firmy Po pół roku mam przyjemność rozmawiać
      z tą panią, która wtedy nie doprowadziła do finału i umowy. PISMO
      TOTALNE ZERO!!!
      • Gość: jyudit Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.01.09, 22:27
        mialem przyjemność spotkac sie z szefowa tej firmy. ciezko sie
        dogadac. filozofka.
      • Gość: Klient Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 19:02
        Nie polecam. Cena reklamy to spory wydatek, a efektów nie ma. Nie potrafią
        zrobić fajnej reklamy, zero pomysłu. A hasło agencji, która wydaje miesięcznik
        to "przede wszystkim pomysł". Chyba przede wszystkim naciągnąć !!!
    • Gość: zielee Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.09, 22:26
      Twoj Rynek widzialem pare razy jak pracowalem w biurowcu przy Zusie, bo lezal przy wejsciu do budynku :) , wczesniej o nim nie slyszalem i teraz tez go nie widze. Wiec z punktu widzenia mojego firmom sie nie oplaca bo kto to widzial i kto z tego korzysta? ja szukajac jakiegos towaru pierwsze co robie to google, ceneo, allegro, albo chodze po sklepach cos szukam a potem zamawiam przez neta bo tam taniej :) JAki ma on naklad i tak na prawde do jakiej ilosci ludzi dociera???
      • adrek22 Re: Twój Rynek - czy to się opłaca 10.03.09, 18:50
        ktoś odgrzebał temat więc jako rozpoczynający napiszę co i jak.
        Kupiłem reklamę w tej firmie pół roku temu licząc na jakiś efekt. Dzisiaj mogę
        śmiało napisać że wyrzuciłem pieniądze w błoto. Przez ten czas żaden z nowych
        klientów nie zadeklarował że zna nas z Twojego Rynku (a zawsze robimy taką ankietę).
        • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 11.03.09, 01:10
          I która forma reklamy jest najskuteczniejsza wg ankiety?
        • aski68 Re: Twój Rynek - czy to się opłaca 19.03.09, 20:04
          adrek22 napisał:

> ktoś odgrzebał temat więc jako rozpoczynający napiszę co i jak.
          > Kupiłem reklamę w tej firmie pół roku temu licząc na jakiś efekt. Dzisiaj mogę
          > śmiało napisać że wyrzuciłem pieniądze w błoto. Przez ten czas żaden z nowych
          > klientów nie zadeklarował że zna nas z Twojego Rynku (a zawsze robimy taką anki
          > etę).

może tu chodzi o dostępność reklamy, przyzwyczajenia ludzi zamieszkujących dane
          miasto
          u nas wiadomo Lubuska sobotnia ;)
    • Gość: jarząbek-owsiany Mi się nie opłaciło. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 08:44
      Jezeli są tui tacy co czutują to coś, to niech zaczną od
      benzodiazepin.
    • Gość: były Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.09, 13:41
      Wszystkim zainteresowanym odradzam!!!!! Zarówno kupować reklamę w tym ścierwie
      jak i pracować w tej rzekomej agencji. Kiedyś tam pracowałam i muszę powiedzieć,
      że Mądrale wykorzystują pracowników jak niewolników, a zarobki to najniższa
      krajowa!!!!Klientów traktują równie źle, wiele razy widziałam jak coś komuś
      obiecali, kasę wzięli a później ten biedak wydzwaniał i tylko na obietnicach się
      skończyło. Albo obiecują, że mają 20000 nakładu gazetki, a w rzeczywistości
      ponad połowa co miesiąc trafia do pieca Wiecha, albo do kubła z papierami bo
      dystrybutorzy mają kolportaż w d..pie.
      STANOWCZO ODRADZAM WSPÓŁPRACĘ Z TYMI LUDZMI!!!!!!!!!
      • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.09, 17:23
        Widać na forum jak kiepska jest ta gazeta. Mogłoby się wydawać że jest to
        niesprawiedliwa opinia :) jeżeli powstaje rozbudowana strona internetowa i
        kampania reklamowa w mieści, no to chyba gazeta działa sprawnie i jest
        dochodowa. Niestety to tylko taki ładny zabieg marketingowy ze strony Pani,
        którą wszyscy dobrze znają ale nie kochają :) Jest cała masa ludzi,
        przedsiębiorców, którzy dali się nabrać na reklamę, później słyszeli że na
        efekty trzeba poczekać. A więc wykupują przez następne miesiące nowe pakiety aż
        nie zderzą się z rzeczywistością. Chyba to wszystko Twojego Rynku, no może tylko
        taki mały szczegół, pracowałam tam długo i chyba byłam jak Ci biedni nieświadomi
        przedsiębiorcy.
    • aski68 Re: Twój Rynek - czy to się opłaca 19.03.09, 19:54
      adrek22 napisał:

Koszty ogłoszenia
      > raczej są dość wysokie a efektów jakoś nie widać.
      > Proszę o opinię.

a skąd ta wiedza, że reklama nie przynosi efektów ?
      to może powiedzieć jedynie ten który się tam ogłasza, a i tak może to wina
      koniunktury ... biznes jak to biznes...
      • Gość: gazeciarz Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.anonymouse.org 19.03.09, 20:37
        Jesli moge sie wtracic.
        Niedawno na rynek weszla nowa gazeta - Tydzien Lubuski (wczesniej Nasza Gazeta).
        Co o niej sadzicie?
        • Gość: ee Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 21:02
          Same reklamy.Taka sama kupa jak jej poprzednie wersje....To
          reklamowka.Co w reklamie piszczy taki tytuł powinno to miec.....
          • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 19.03.09, 22:55
            W dzisiejszych czasach podstawową formą reklamy jest reklama internetowa.
      • Gość: e3 Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 21:01
        ogłaszałem si etam 2 razy.Ceny z kosmosu efektów zadnych.Gazeta
        marna jakosc lipa.Nie wiem po co to wogóle wychodzi.Moze pralnia
        jakas.
        • Gość: koli Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 20.03.09, 08:56
          "dalem reklame i nie ma odzewu". No tak, tak najlatwiej powiedziec. A moze ciut
          wiecej o tej reklame? Jakie haslo, tresci, logo, jaka kolorystyka? Czy reklama
          byla raz, czy kilka razy? Na jakich stronach, z jakimi tekstami? Sory, ale jak
          widze reklamy typu "Kredyty, u mnie najtaniej" to nic dziwnego, ze nie ma
          odzewu. Skonczyly sie czasy wjezdzania na podworko Zukiem z napisem na plandece
          "wszystko dla domu". Moze czasem warto poczytac troche o skutecznosci reklamy,
          czy to tradycyjnej, czy internetowej .Juz wielu bylo takich, ktory
          pozycjonowanie utozsamiali z dodawaniem strony do katalogow, czy pisania na
          stronie ukrytych tresci typu "sex, darmowa muzyka, turystyka, praca", czy, jesli
          chodzi o gazete drukowana, czerwonego placka z bialymi napisami "kredyt". Aby
          praca przynosila efekty, musi byc zatrudniony specjalista, a nie "corka ma w
          szkole policealnej przedmiot "reklama" wiec sie zna", albo "phiiii, 500zl? Na
          allegro jest za 29zl".
          • skoczek301 Re: Twój Rynek - czy to się opłaca 21.03.09, 18:05
            Pracowałam dla nich kilka miesięcy...nikt tam dłuzej nie zagrzewa
            miejsca,co jakis czas w prasie poszukują nowych pracowników...gdy
            pojawiał sie potencjalny klient, szefowa tak kombinowała,żeby tylko
            wyciagnąc od niego jak najwięcej kasy.Każdemu wciskała te same
            banały i slogany, od nas wymagała tego samego...a kasa oczywiscie
            marniutka :(
          • Gość: rr Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.09, 22:49
            Najlepszą reklame w Zg robi MAGIK.Ostatnia kampania z nagimi
            dziewczynami.Ta agencja ma pomysły.Nie takie suche wizytówki jak
            reszta miasta.poprzednio z dziecmi mieli reklame z
            zuzlowcami.Agencjamagik.pl moim zdaniem chłopaki mają łeb do reklamy
            • Gość: Medżik Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 22.03.09, 07:57
              Hahahaaaaaaaaaaaa :D :D :D
              Magik i agencja reklamowa :D :D :D
              • Gość: b Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 12:15
                no i juz odezwali sie magiki itp.
                Kiedys pamietam mastercom robil takie zagrywki, najpierw pytali
                gdzie najtaniej kupic kompa a pozniej sami pisali ze u nich
                najlepiej i najtaniej.
                Nie wiem jak dlugo jeszcze ci panowie beda uwazali forumowiczow za
                totalnych idiotow.
                • Gość: Semi_Dry Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: 79.162.155.* 23.03.09, 23:22
                  Jeśli o reklamę z nagimi panienami chodzi, to żenada, a nie kreacja. Kobiece
                  ciało, jak wszystko, można pokazać na setki różnych sposobów:
                  tajemniczo,pięknie, zabawnie, zaskakująco. Magiki pokazują po prostu dwie nagie
                  laski. Szokować też trzeba z pomysłem i wyczuciem. W życiu nie powierzyłabym
                  promocji swojej marki kolesiom, którzy sobie robią taką antyreklamę, w dodatku w
                  kiepskim stylu :) Prostactwo :D
                  • Gość: ewa Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 09:03
                    A mi się podoba własnie.coś innego się widzi na telebimie niż suche
                    reklamówki.Może brak do ideału ale coś robią i za to należy się
                    brawo.A krytykanci siedza przed klawiaturą i tylko piszą
                    przegladając GL w rubryce praca napewno :)
                    • Gość: sara Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.03.09, 10:08
                      apropo tej gazetki....jak tam jej...twoj rynek. słyszał ktoś o tym?
                      ja nigdzie nie widziałam
                      • Gość: xyz Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.03.09, 11:57
                        to taka gazetka wykladana w urzedzie miasta tonami koło śmietnika
                        • Gość: Stefan :) Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.04.09, 17:34
                          Jakie miłe opinie :) jak sobie pomyślę że pani M to czyta to humor mi się
                          poprawia. Ja dołączę do grupy byłych pracowników :) i powiem tak... nigdy już
                          tam moja noga nie postanie. Pracowników traktują jak tanią siłę roboczą, a
                          klientów robi się w balona za plecami. Większość osób nawet nie wie jakie są
                          miejsca kolportażu gazety i do kogo trafia. A trafia przeważnie do jakiegoś
                          "Pana Rysia" w kotłowni.
                        • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.04.09, 17:53
                          Ostatnio odwiedziła mnie miła Pani z Twojego rynku. Po przeczytaniu forum
                          postanowiłem sprawdzić sam gdzie można trafić na gazetę. Po długich
                          poszukiwaniach mogę powiedzieć że to praktycznie "Mission Impossible". No ale
                          udało się trafiłem na nią w "Centrum Handlowym Polmozbyt", zakurzona podstawka
                          pod ociekające kwiaty. Wnętrze gazety to bardziej broszura reklamowa oraz kilka
                          nudnych artykułów w stylu Idzie wiosna buty kupisz w sklepie X. Z pewnością mogę
                          powiedzieć że gazetki hipermarketów są już ciekawsze. Nie zniechęcając się
                          przeglądałem gazetę w poszukiwaniu firm, które się tam ogłaszają. Ku mojemu
                          zdziwieniu w tym aspekcie Twój rynek ma czym się pochwalić, ale jakość reklam
                          pozostawia dużo do życzenia. Następnie zauważyłem kto jest wydawcą tego
                          nieszczęsnego miesięcznika. Okazało się że to dobrze mi znana agencja reklamowa.
                          Szybko zrozumiałem dlaczego nie warto się z nimi wiązać, podobnie jak agencja A.
                          robią coś na czym kompletnie się nie znają.
                          Na koniec chciałbym serdecznie pozdrowić właścicielkę agencji, która tak pięknie
                          i sprytnie robi z ludzi idiotów.
                          • Gość: kamel Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.anonymouse.org 02.04.09, 19:27
                            Zostaje wiec Tydzien Lubuski:)
                            W GL jest malo reklam (ciekawe jakie ceny), Zycie nad odra to troche lipa.
                            Twojego Rynku nie znam, a TL dostaje do skrzynki.
                            • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 02.04.09, 21:39
                              Kto dzisiaj czyta reklamy?
                              • Gość: dami Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.04.09, 10:06
                                pracowałem w twoim rynku przez pewien czas, gdy skonczyl mi sie
                                okres probny powiedzieli ze mam nie przychodzic dalej do pracy mimo
                                ze zrobilem im "porządek" w komputerze przydatny do pracy. oszukuja
                                nie tylko klientow ale i pracownikow na kase. Na odejscie oszukali
                                mnie z kasą. Poprostu nie wypłacili mi należytych pieniędzy.
                                oszukują wszystkich. za to traktowanie nie ma sie co dziwic ze co
                                miesiac kto inny tam pracuje.
                                • Gość: Zadowolony Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.04.09, 14:46
                                  Nie wiem dlaczego się czepiacie. Wykupiłem u nich reklamę i opłaciło mi się. W
                                  biurze bardzo miła atmosfera, i fachowe porady. Gazeta ma bardzo ładną oprawę i
                                  ciekawe artykuły, czytam "od dech co dechy". Uruchomiliśmy również nowy portal,
                                  w którym można odszukać wiele ciekawych informacji. Myślę że to ciekawa
                                  propozycja dla zielonogórskich firm. Poleca wszystkim, w szczególności nowe pakiety.
                                  Pozdrawiam
                                  • Gość: Robert Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 20:18
                                    ale wpadka co?
                                    najpierw piszesz że wykupiłeś reklamę a później że URUCHOMILIŚCIE nowy portal.
                                    Wasz "profesjonalizm" jest żałosny a wasz nowy portal jest tak samo popularny
                                    jak wasza gazeta.

Precz z wami.
                                    • Gość: tony.halik Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.04.09, 20:43
                                      rzeczywiście, dramatycznie żenujący wpis hehehe, jeśli agencja jest równie
                                      profesjonalna, to strach myśleć...
                                      Magik podobnie. rynek komputerowy przy tym kursie euro się sypie to magicznie
                                      sklep stał się agencją. ale chyba chłopaki nikogo nie oczarowali, skoro na
                                      swojej stronie mają głównie własne logo w 20 wersjach :-))))
                                      • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 03.04.09, 23:35
                                        Prowokacja...
                                        • Gość: Bolek Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.04.09, 11:10
                                          Żenada !!! odwiedziłem stronę twojego rynku, przejrzałem spis firm i odszukałem
                                          firmę w której ostatnio za krzesło biurowe zapłaciłem jak się okazało 2 razy
                                          więcej niż w innych sklepach za ten sam model. Dodałem opinie że nie polecam bo
                                          ceny wysokie. Po kilku godzinach komentarza już nie było. Oczywiście usunięty
                                          przez obsługę, poczytałem inne komentarze innych firm, wszystkie podobne i
                                          oczywiście pozytywne, aż za bardzo. Prawdopodobnie piszą je pracownicy twojego
                                          rynku albo sami przedsiębiorcy którzy płacą za reklamę. Proponuję kolegą i
                                          koleżanką z forum mały test - spróbujcie odszukać na ich stronie firmy która was
                                          oszukała lub w której zostaliście zle potraktowani. Zobaczymy jaka będzie
                                          reakcja na masową akcję, no i przekonacie się jak oni działają.
                                          • Gość: Robert Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.04.09, 15:20
                                            Miałem telefon z Twojego Rynku z propozycją reklamy na ich stronie. Oczywiście
                                            od razu zażądałem wiarygodnych statystyk oglądalności strony bo nie będę się
                                            reklamował na stronach niepopularnych. Miła Pani przyjęła do wiadomości moją
                                            uwagę i JUŻ SIĘ NIE ODEZWAŁA!
                                            • Gość: wągier Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.09, 12:13
                                              no u nich tak jest. najpierw wydzwaniają do ciebie a jak zadasz
                                              jakies pytanie to nie wiedza o co chodzi (szczegolnie jak pytasz o
                                              ich nowa strone). widac, ze pracuja tam "SPECJALISCI"
                                              • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 18.04.09, 21:59
                                                Naprawde myslicie, ze ludzie ktorzy w Internecie szukaja uslugi lub towaru to
                                                wchodza na strone Twojego Rynku? Przeciez ich strony nie sa w czolowce wynikow
                                                wyszukiwania. Są tylko te, ktore sa pozycjonowane!
                                                • Gość: widmo Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.04.09, 11:36
                                                  naprawdę widzę tu rózne opinie a jednak niektorzy sie oglaszają w
                                                  twoim rynku bo przeciez z czegos gazeta zyje. ja osobiscie widziałem
                                                  pare razy gazete a teraz nie widze zeby byla nawet w bankach
                                                  wykladana
                                                  • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 22.04.09, 21:52
                                                    Ogłaszają się Ci, którzy o marketingu zielonego pojęcia nie mają!
                                                    Jak chcesz, to możesz ogłosić się na moim samochodzie - też ktoś, gdzieś zobaczy
                                                    Twoją reklamę... Tylko czy o to chodzi w reklamie, by ktoś, gdzieś, kiedyś??
                                                • Gość: Ktos Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.09, 14:11
                                                  Znam Twój Rynek i agencje która go wydaje od innej strony, bardziej od środka.
                                                  Po pierwsze poznałem tam naprawdę fajnych ludzi, i wiele się nauczyłem. - to tak
                                                  do tych którzy narzekają że tak tam źle było. Jeżeli chodzi o gazetę TR:
                                                  Zdania są podzielone, jak zawsze nie ma idealnych produktów. Reklamuje się tam
                                                  sporo różnych firm więc aż tak źle jak piszecie nie może być. Gazeta stara się
                                                  przebić na zielonogórskim rynku, który nie jest specjalnie wymagający więc nie
                                                  oczekujcie jakości gazet z półek sklepowych. Ja nie będę zachęcał ani odradzał
                                                  każdy kto myśli o takiej reklamie powinien sam zobaczyć jak gazeta wygląda i do
                                                  kogo trafia. Co do postów umieszczonych na forum to mam mieszane uczucia, raczej
                                                  wątpię w ich prawdziwość i chęć podzielenia się obiektywną opinią.
                                                  • Gość: Gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 23.04.09, 17:48
                                                    Nic nie wniosłeś swoją wypowiedzią. Czekam na fakty dlaczego warto tam
                                                    umieszczać swoją reklamę.
                                                  • Gość: Ktos Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.09, 12:08
                                                    Ale ja nie twierdze ze tam warto się ogłaszać. Niech każdy oceni sam czy jest to
                                                    opłacalne. W tym wątku połowa opinii nic nie wnosi :) ale podważane są tylko te
                                                    pozytywne. Nie pałam jakąś szczególną miłością do tej gazety. Osobiście nie
                                                    umieściłbym tam reklamy ale może komuś będzie odpowiadała ich oferta.
                                                    Podsumowując, dla mnie opinie że ktoś ich nie poleca bo tam pracował nie są
                                                    wiarygodne. A więc jeszcze raz dla jasności, chciałem powiedzieć że szczególnie
                                                    nie polecam ale radzę dobrze sprawdzić żeby bazować na własnych opiniach a nie
                                                    tylko tych pisanych na forum i to tak naprawdę nie wiadomo przez kogo.
                                                  • Gość: ktos Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.09, 12:19
                                                    Mały przykład:
                                                    Re: Twój Rynek - czy to się opłacaIP: *.internetdsl.tpnet.pl
                                                    Gość: Przemek 07.10.08, 11:24 Odpowiedz
                                                    Naciągacze i tyle mam do powiedzenia.

i teraz pytanie czy tam opinia coś wnosi zawiera jakieś fakty??
                                                  • Gość: Olek Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 16:43
                                                    nie wiadomo kto?

Ty także jesteś osoba anonimową jak całe to forum więc to nie jest żaden
                                                    argument. Oczywiście pisanie "nie polecam" jest śmiesznie niedojrzałe, ale
                                                    znajdują się też tutaj opinie ludzi którzy zamieścili tam ogłoszenia i nie są
                                                    zadowoleni z promocji tychże przez firmę której powierzyli czasami niemałe
                                                    pieniądze.
                                                    Ja, podsumowując to co przeczytałem - nie zamieściłbym tam ogłoszenia ze względu
                                                    na to że ta ich gazetka jest prawie niedostępna (słyszałem że dostają ją ci
                                                    którzy zamieścili ogłoszenie).
                                                    Poza tym jak czasami widzę ich siedzibę to wydaje mi się że zbyt duża część
                                                    dochodów idzie na własne potrzeby a za mało jest przeznaczane na gazetki i inne
                                                    formy reklamowania klientów.
                                                  • Gość: Marek Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.04.09, 08:32
                                                    Nie wydaje mi się żeby stwierdzeni nie polecam było śmiesznie niedojrzałe, pod
                                                    warunkiem że jest sensownie argumentowane. Od tego jest forum internetowe żeby
                                                    dzielić się swoim zdaniem z innymi. Tak samo jak po przeczytaniu książki można
                                                    ją komu polecić lub odradzić przeczytanie. Bardziej nie podobają mi się
                                                    stwierdzenia "nie bo nie". Zbierając wszystkie opinie z tego tematu, większość
                                                    jest negatywnych część bezsensownych a mikroskopijny procent pozytywnych. Więc z
                                                    jak to się dzieje że gazeta nadal działa ? Ktoś się tam reklamuje. Muszą mieć
                                                    pieniądze na pokrycie kosztu i jak słusznie ktoś zauważył na odpowiedni wystrój
                                                    biura i otoczenia. Jak dla mnie brakuje tu kilku informacji gdzie i do kogo
                                                    trafia gazeta oraz jakie są koszty zamieszczenia reklamy. Skoro jest tu tak
                                                    wiele opinii ludzi którzy zamieszczali tam reklamę, może ktoś udzieli nam kilku
                                                    cennych informacji.
                                                  • Gość: byly Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.04.09, 09:55
                                                    ja powiem tylko tyle...cena reklamy jest bardzo wysoka, np. pół
                                                    strony reklamy kolor na 1 miesiąc wynosi około 800 zł.a kase na
                                                    wydanie gazety czy urządzenie siedziby maja wlasnie z reklam..-
                                                    patrzac na to , że pracownikow traktują jako tanią silę roboczą.
                                                    zauważcie równiez ze gazeta nigdy nie wychodzi jak to powinno byc 1-
                                                    go danego miesiaca. ukazuje sie gdzies okolo 10-tego albo w połowie
                                                    miesiaca...a pisza,ze np. wydanie kwietniowe....banał. nie mówiąc
                                                    juz ze nigdzie jej nie widac
                                                  • Gość: gizmo Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.05.09, 12:41
                                                    a ja slyszalem ze ta gazeta juz zbankrutowala i nie istnieje na
                                                    rynku. prawda??
                                                  • Gość: kw Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.uz.zgora.pl 27.05.09, 18:44
                                                    Skad Pan to słyszal ? Gazetka nie zbanrutowala i cały czas jest kolportowana po
                                                    Zielonej Gorze.
                                                  • Gość: gizmo Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.05.09, 08:46
                                                    slyszałem to od tych, którzy sie tam ogłaszaja, poniewaz gazeta NIE
                                                    JEST DO NICH KOLPORTOWANA
                                                  • Gość: gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 19:08
                                                    do nas nadal przynosi to jakaś młoda dziewczyna (od miesięcy ta sama). Niestety
                                                    jak kiedyś tak i teraz dziwię się firmą które zapłaciły za reklamę w tej gazecie
                                                    - ani nie jest to ciekawe wydawnictwo ani pomocne w wyszukiwaniu czegokolwiek.
                                                  • Gość: Darek Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 10:07
                                                    Kiedys wpadło mi do ręki to pismo. Jest to reklama lokalnych firm pod pretekstem
                                                    nic nie znaczących artykułów, że niby nie same reklamy.

Plusy:
                                                    Spora baza firm, ale co z tego, teraz wszystko, a nawet wiecej jest w
                                                    internecie, nawet z dojazdem pokazanym na mapce. Ale można sprawdzić w TR, a
                                                    później szczegółowo wyszukać w internecie.
                                                    Minusy:
                                                    Artykuły, sa to zapychacze, mało atrakcyjne, przeciez nie może być samych reklam..
                                                    Reklamy, z przodu 2 albo 3 strony, z tyłu to samo

Ale z czegoś trzeba żyć, ja bym nie dał sie namówić na to pismo, ale jeśli
                                                    ludziom odpowiada to czemu nie, niech kupują reklamy w TR, ich sprawa..
                                                  • Gość: Ramzes Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 16:47
                                                    Reklam jest trochę więcej, 2 lub 3 strony z przodu i z tyłu i do tego pierwsza
                                                    polowa gazetki w środku to jakieś tam artykuły które nic nie wnoszą, a druga
                                                    połowa to same reklamy już do końca. Reasumując około 70% to reklamy, a 30% to
                                                    słabe i bardzo ogólne artykuły. Tak przynajmniej ja to pismo odbieram.. Niech
                                                    każdy weźmie pismo do ręki, przeglądnie i sobie sam odpowie na pytanie zawarte w
                                                    temacie, natomiast ja jestem na nie.
                                                  • Gość: gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.netdrive.pl 08.07.09, 20:04
                                                    Proponuje przerzucic sie na Tydzien Lubuski. Tez darmowe, ale chyba z lepsza
                                                    perspektywa rozwoju.
                                                  • Gość: gosc Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.07.09, 10:43
                                                    wykupiłem u nich roczny pakiet.przyjechała pani, zapewniała ze
                                                    wszystko bedzie pieknie.efektów nie widac...no bo jak ma je byc
                                                    widac skoro ani do mnie ani do innych gazeta nie dociera.prosze sie
                                                    podzielic ze mna opinia czy do was (do tych co wykupiliscie pakiet)
                                                    dociera pismo.jestem oburzony i zrywam umowe
                                                  • Gość: gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.07.09, 12:45
                                                    A mowisz o TR czy o Tygodniu Lubuskim? Ja dalem ogloszenie drobne w TL i po
                                                    weekendzie musialem wylaczyc telefon, bo dzwonili nawet poznym wieczorem:) A co
                                                    do reklamy to nie wiem, ale slyszalem dobre opinie o oddzwieku.
                                                  • Gość: gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.07.09, 09:54
                                                    mówiłem o TR
                                                  • Gość: gość Re: Twój Rynek - czy to się opłaca IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.07.09, 17:37
                                                    No to tylko pogratulować. Nie wiem co zaoferowałeś ale na moją reklamę w
                                                    Tygodniu Lubuskim nie było za dużego oddźwięku.
    • kontorobota Re: Twój Rynek - czy to się opłaca 16.10.09, 13:12
      Jest jeszcze jeden aspekt tej podniosłej dyskusji. W sprawie tego czy
      zamieszczenie reklamy w takich pismach, czy gdziekolwiek indziej przyniesie
      efekt czy nie, ma znaczenie to co w niej pokarzecie. Ma znaczenie to, czy zdanie
      Pani Basi z sekretariatu, albo gust osobisty żony wspólnika weźmie górę. Ma
      znaczenie to czy wasze 'twórcze' zmiany do projektu będą w rzeczywistości na
      niego narzyganiem, nasraniem i to koniecznie w 'widocznych' kolorach. Ma
      znaczenie dodanie zdjęcia żony z wakacji, pieska z uśmiechem i to zdjęć z
      aparatu telefonicznego, i do tego większe logo, większe adresy.. łącznie z
      kontem pocztowym z wirtualnej polski albo innej jeszcze interii. To również
      sprawia, że potencjalny klient 'bardzo zechce' być przez waszą firmę ob.........
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka