histora 20.10.08, 20:53 www.mzk.zgora.pl/index.php?bmF2PTEmbGFuZz1wbCZkYmlfaWQ9MTgz CO WY NA TO? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rozbef Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 21.10.08, 18:29 Myślę ,że to niezłe rozwiązanie :)) Wilk syty i owca cała... Zastanawiam się tylko jak "przegub" wykręci z Jaskółczej w Ogrodową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.10.08, 10:59 autobusy linii 2, 9 i 44 daja rade, wiec 0 tez pojedzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hulo Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 21:48 To jest własnie paranocja MZK, albo wszystkie autobusy, labo żaden! NP. Jazda lini w kierunku Zatonie, Barcikowice. nr. 30 - godz. 15:23 nr. 33 - godz 15:29 Nastepny autobys w tamtym kierunku godzina 16:01 to czysta PARANOJA. Czy nie tanije, prościej jest póścić jeden przegubowiec o 15:25, a o 15:45 drugi ?. I tak systuacja wygląda w wiekszości godzin. Do tego dochodzą te cholerne opóźnienia, szczególnie nr. 0, które wyjeżdza z pętli 5 minut przed czasem, i trzeba rano zgadyać czy autobus będzie na czas, czy przed czasem, czy może sie spóźni 10 minut, czy może w ogóle nie przyjedzie. Nie wymyslam tego pętla przy ul. Wrocławskiej tak własnie wygląda! Dzisiaj zero w kierunku wrocławskiej spoźniło się 10 minut..... jak zawsze... Nie winię tu kierowców, korków w mieście, czy pogody. Winni sa ci pajace w MZK. Skoro autobusy sie nie wyrabiaja to niech zmienią godziny odjazdów/przyjażdów i wszystko będzie grać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 19.01.09, 12:52 Kiedy ktoś w mzk zaiteresuje się nowym rozkładem jazdy kiedy jeżdzą puste autobusy a gdzie przepełnione a gdzie nie można wogóle dojechać jako społeczństwo za taki rozkład Pani Dyrektor i Pana Profesora będziemy domagać się zbadania sprawy i cofnięcia dotacji z budżetu miasta apeluję do niezadowolonych o powołnie społecznego komitetu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klientka mzk Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.01.14, 22:17 29.01.2014 r. godz.19,01 przy CENTRUM w Zielonej Górze podjeżdża 8 i co?wsiedli pasażerowie prawie wszyscy! zostało dwoje młodych ludzi/dziewczyna i chłopak/ i ja/starsza za nimi. tych dwoje i ja nie mogliśmy wsiąść bo kierowca przed nosem zamknął drzwi! ot co!ze zdumienia /że tak można się zachować/ nawet nie zareagowałam w czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promyczek Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 22.10.08, 08:48 Wspaniałe rozwiązanie Dobrze pomyślane dla uczniow Ktorzy tą trasę codziennie Muszą pokonywać pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: 62.254.178.* 22.10.08, 14:24 Chyba sobie jaja robia... Tego MZK-badziewia i tak nic nie uratuje. Tak beznadziejnych rozwiazan jak w ZG nie ma chyba w zadnym innnym miescie... Jeden autobus na godzine na 95% linii... Smiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 15:12 MZK w Zielonej Górze jest jednym z najlepszych zakładów komunikacyjnych w Polsce. Jedynie rozkład jazdy wymaga poprawek i fajnie, że się on zmieni. W tej chwili jest dużo połączeń bezpośrednich, ale nie przesadzajmy że wszystko jeździ raz na godzine. Jak będzie po zmianach ocenimy w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: 62.254.178.* 22.10.08, 16:09 Chlopie, przeciez to zenada. Autobusy moze i ladne, ale co jezdzi CZESCIEJ niz raz na godzine??? 8 0 1 Hmmm... Chyba wszystko nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 16:45 Ja nie wiem, jak mozna powtarzac takie bzdury, ze MZK ZG jest jednym z najlepszych w kraju (wierze, ze nie jest to pisane pod wplywem hurraoptymizmu zwiazanego z posiadaniem tablic elektronicznych, bo wiedz, ze to nie swiadczy o poziomie uslug, a jest jedynie dodatkiem). A prawda jest taka, ze poza 8 i 0, to zadna linia nie jezdzi regularnie (niektore, jak 1, 14 i 19 co ok. 25-30 minut w blizej nieokreslonych odstepach). Nawet w Gorzowie ok. 6 linii jezdzi w regularnych odstepach co 15-20 min, a nie jest to miasto duzo wieksze. Poza tym sam przebieg tras (np. 10, by pozbierac ludzi okraza cale miasto i podroz staje sie nieznosnie dluga), co ukazuje tylko zasciankowosc myslenia wladz miasta, MZK i jak sie okazuje niektorych mieszkancow :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 22.10.08, 20:34 Gość portalu: gosc napisał(a): > Ja nie wiem, jak mozna powtarzac takie bzdury, ze MZK ZG jest jednym > z najlepszych w kraju (wierze, ze nie jest to pisane pod wplywem > hurraoptymizmu zwiazanego z posiadaniem tablic elektronicznych, bo > wiedz, ze to nie swiadczy o poziomie uslug, a jest jedynie > dodatkiem). A prawda jest taka, ze poza 8 i 0, to zadna linia nie > jezdzi regularnie (niektore, jak 1, 14 i 19 co ok. 25-30 minut w > blizej nieokreslonych odstepach). Nawet w Gorzowie ok. 6 linii > jezdzi w regularnych odstepach co 15-20 min, a nie jest to miasto > duzo wieksze. Poza tym sam przebieg tras (np. 10, by pozbierac ludzi > okraza cale miasto i podroz staje sie nieznosnie dluga), co ukazuje > tylko zasciankowosc myslenia wladz miasta, MZK i jak sie okazuje > niektorych mieszkancow :( Swięte słowa... A linia 10 to rzeczywiście megadziwoląg, powinna jeszcze do Przylepu zajeżdżać i jechać przez Dolinę Zieloną, byłoby pełne kółko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plot Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 20:50 Ciekawe czy po nowym roku obaj tu wrócicie i pochwalicie za nowe rozkłady jazdy dzięki którym wszyskie linie będą odjeżdżać regularnie co 10,20 czy 40 minut?? A to, że nasze mzk zawsze jako pierwsze w Polsce wprowadza nowości żadną krytyką mu nie odbierzecie (chociażby automaty w autobusach od 7 lat jako jedyni w Polsce, czy też przecieranie szlaku dla tablic na przystankach rownież jako pierwsi). A skoro tak chwalicie Gorzów pojedźcie tam i przekonajcie się jak tam jest z punktualnością odjazdów. Niestety tam kierowcy nie mają komputerów, które wskazują dokładny czas obecności na przystankach, więc z punktualnością bywa różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maraczek Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.10.08, 06:45 Świetlne tablice przystankowe to żenada są bo są Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 16:45 Niczego nie zamierzam chwalic, poniewaz odjazdy AUTOBUSOW (nie danej linii) co 10 min z przystanku np. przy "Focus Parku" to nie jest rozwiazanie, ktore powaliloby mnie na kolana, bowiem w praktyce oznacza to, ze mniej wiecej co 10 min pojawi sie JAKIS autobus na danym przystanku, czyli krotko mowiac 6 autobusow jadacych w rozne strony na godzine rowniez da zakladana czestotliwosc. Dla potwierdzenia powiem, ze 1 (teraz co 25-30 min) bedzie od nowego roku przyjezdzac co 40min :( Ponadto dziwi mnie oznaczenie tej nowej linii "80" (bo jezdzi po trasie 0 i 8), to takie niepraktyczne, tym bardziej ze zwykle linie koncza sie na 44, a 77 to linia bezplatna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garry Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 16:49 Racja. Poza tym linie podmiejskie można by oznaczać od 100. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gauche Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 23.10.08, 18:32 Codzienne jeżdżę do pracy rano ósemką do centrum z zawadzkiego i wracam po 15. Za każdym razem autobus załadowany do granic możliwości. Nikt w MZK nie wpadł na to, aby przed 8 rano autobusy jeździły częsciej niż np. ok.12. Jeżeli to jest komfort najlepszego MZK w Polsce, to jak wygląda to najgorsze? Ludzie pewnie jeżdzą jak w Indiach na dachu autobusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.08, 22:39 Ok jedynka będzie jeździć co 40 minut, ale na chynowie przeplatana dwiema 17 co da wspólną częstotliwość 20 minut, z drugiej strony linią 13 aż do Jędrzychowa co 40 minut, czyli znów na wspólnym Jędrzychów-Dworzec co 20 wspomagana częstszymi kursami 37 od Sienkiewicza w kierunku centrum. Po co co 25 minut ma jeździć jedynka z lewdo zajętymi miejscami siedzacącymi. Niestety ale tak jest poza godzinami szczytu. Mało kto jeździ z samego Jędrzychowa do Chynowa i odwrotnie. Jak już chcecie krytykować to choć poczytajcie dokładnie propozycje zmian.Apropo ósemki po to właśnie wprowadza się nową linię, by odciążyć przeładowaną ósemke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 15:57 "1" nie jezdzilaby pusta, gdyby zapewnic jej rownomierna czestotliwosc kursowania. A puszczanie kilku linii co 40 min nie rozwiazuje problemu, gdyz w rezultacie tej zmiany generalnie jakis autobus bedzie jechal co 20min do centrum, ale juz dalej, to sytuacja sie nie poprawi, a wrecz pogorszy. Ponadto, nie wiem po co tworzyc linie o kosmicznym numerze 80, skoro mozna zwiekszyc czestotliwosc kursow "8" do 7-8 min, lub po starej trasie "0" skierowac na os. Slaskie, a nowa linie na Wroclawska przez Konst. 3 Maja, poniewaz priorytetem komunikacji powinien byc jak NAJSZYBSZY dojazd z pktu A do B, a nie zbieranie pasazerow po calym miescie, jak w przypadku 10 czy nawet 0. A tak a propos, to autobusy w ZG sa wyjatkowo miernej jakosci, poruszaja sie wolno i nie sa uprzywilejowane na skrzyzowaniach, co sprawia, ze podroz MZK w przypadku posiadania samochodu nie jest ZADNA altenatywa :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.08, 16:22 No to mamy w ZG specjaliste od rozkładów mądrzejszego od tych którzy się tym zajmują na co dzień. Marnujesz się chłopie. Zatrudnij się u profesora z Gdyni, może uda Ci się podważyć doświadczenie jego i kilkunastoosobowej załogi fachowców. P.S. A co do taboru to bez komentarza, jakie mamy wozy kazdy widzi. Ja uważam, że w jest dobrze, ale każdy może mieć swoje zdanie, szkoda tylko , że nie podparte faktami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: MZK Zielona Góra IP: *.tpn.ceron.pl 07.01.09, 19:45 wiesz ten profesor z zespolem jakims takim psychiatrycznym... w ktorym miesci autobusy jezdza koniecznie wszystkie kolo dworca oraz gdzie jezdza tzw. wycieczkowe, ktos ladnie napisal na tym forum, ze dziesiatka powinna jeszcze zahaczyc doline zielona i juz bedzie kolko... metropolia jak cholera wszyscy wkolo mista na dworzec szukac polaczen, to mial byc wezel i jest - trudny do rozwiazania... mam wiek sredni i moge jeszcze smigac centrum wroclawska, ptasia focus, itp. w kazdym razie zycze mzk wkur.... klientow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.08, 16:24 Wracając do jedynki, uważam że mieszkaniec Chynowa z pewnością będzie bardziej zadowolony gdy na przemian będzie miał autobus linii 1 i 17, a nie 3 kursy jedynki i jeden 17. Poza tym pokrytykujemy jak zmiany wejdą w zycie, teraz sie tu rozpisujesz, a jak będzie dobrze to już nie pochwalisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 20:31 W nawiazaniu do Twych 2 postow, to stwierdze, ze w ciagu swego krotkiego zycia mialem szanse zyc 7 lat w innym miescie niz ZG (nie bede podawal w ktorym) i wiem jak sprawnie moze dzialac komunikacja. Co do zielonogorskich "specjalistow" od rozkladow, to no comment (bo wszyscy widzimy jak jest). A ten profesor z Gdyni to ponoc niezle namieszal w Olsztynie z komunikacja. Ponadto, autobusy w ZG w wiekszosci skladaja sie z uzywanych wozow, w ktorych notorycznie psuja sie drzwi (kilka razy tego doswiadczylem i bylem bardzo zly, kiedy spoznialem sie). W mojej opinii zielonogorskie rozwiazania komunikacyjne byly dobre, ale moze 10 lat temu. Zwroc uwage chocby na oznaczenia przystankow. Co to jest "ul. Luzycka przed rondem", 2 przystanki przy Wyszynskiego na wysokosci Wisniowej(1 z nich to "Wyszynskiego I", a drugi "Wyszynskiego III"), gdzie tu logika? W zadnym wiekszym miescie nie stosuje sie juz takich oznaczen(nawet w Gorzowie). Po prostu w ZG ludzie odpowiedzialni za komunikacje nigdy nie widzieli rozwiazan spoza tego marnego miasta i preferuja zasciankowy, wrecz ciasny sposob myslenia :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 17:13 Ja myśle, że najlepsze byłoby wprowadzenie osobnych pasów dla autobusów (nawet kosztem samochodów) i zwiększenie częstotliwości ich kursowania. W pózniejszym czasie można pomyślec o tramwajach na nowo budowane osiedla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x DO MZK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.08, 21:06 Ja bardzo proszę aby autobusy jeździły w różnych odstępach czasu, a nie wszystkie naraz! Np. są pory dnia gdy na przystanku na Wojska Polskiego (w kierunku miasta)co minutę przejeżdżają tabuny autobusów, a potem nie jedzie nic przez kilkanaście minut! Jest to okropnie denerwujące! Dlaczego też w kierunku cmentarza nie jeździ jakiś bezpośredni autobus? Odpowiedz Link Zgłoś
histora Re: DO MZK! 24.10.08, 21:14 LECHIA - JAROTA, sobota godzina 14.30, ul. Sulechowska. NIE BĄDŹCIE TACY - PRZYJDŹCIE NA TEN MECZ - BŁAGAM !!! miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,35162,5844990,Wezwanie_dla_kibi cow_na_ostatni_mecz_jesieni_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: DO MZK! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.10.08, 11:01 Mówiąc szczerze nie wiem, kto to określił, że zielonogórska komunikacja miejsca jest jedną z najlepszych w Polsce. Może to jakiś konkurs typu 'Zapisz się, wpłać wpisowe a my Cię wybierzemy'. Zdarzało mi się bywać w wielu miastach Polski i za granicą, ale takiego bałaganu i niekonsekwencji jak w Zielonej Górze, to nigdzie nie wydziałem. Zacznijmy od linii (miejskich): 0 - konkretna trasa, dość regularna częstotliwość 1 - powinna bardziej zahaczać o centrum, żeby była korzystniejszą alternatywą dla samochodów wśród mieszkańców Chynowa, częstotliwość 2-3 na godzinę, bez jakiejś zasady 2 - trasa dobra, ale powinna być przedłużona do Przylepu, częstotliwość żałosna, raz na godzinę, są godziny kiedy nie ma żadnego 3 - trasa niezła, częstotliwość żałosna, 10 autobusów dziennie, bez jakiejś konkretnej zasady ani co godzinę 4 - hmmm, trasa kiepska, z dworca do jednego osiedla, częstotliwość żałosna, raz na godzinę oczywiście bez zasady 5 - trasa dubluje się z 4, ale objeżdża całe miasto, częstotliwość standardowa, raz na godzinę i rzadziej. 6 - trasa sensowna, częstotliwość żałosna 7 - linia "studencka", która omija kampus B jadąc przez Zacisze, kuriozum, częstotliwość żałosna, zwykle rzadziej niż na godzinę, ogólnie parodia, 8 - dobra trasa, dobra częstotliwość, na tej linii widać co tworzy sukces komunikacji miejskiej - CZĘSTOTLIWOŚĆ - po prostu jak mam gdzieś jechać, to mi wisi linia którą mam blisko, ale która cholera wie kiedy jedzie, idę dalej na przystanek 8 ale wiem, że jakiś autobus ZARAZ (w perspektywie ok. 5 minut) A jak mam do wyboru tylko autobus cogodzinny, wybiorę samochód. 9 - dobra trasa, parodia jeżeli chodzi o częstotliwość 10 - trasa kuriozum, nie będę się na ten temat rozpisywał, pojawiło się wcześniej, częstotliwość standardowa. 11 - trasa pokrywa się z 2, 4 autobusy na dzień do likwidacji a zaoszczędzone autobusy dać na poprawienie częstotliwości na 2, 9 itd. 12 - trasa się pokrywa z 22, 19, itd, do likwidacji, 9 autobusów na dzień, żałość 13 - trasa dobra, częstotliwość raz na godzinę, czasami raz na 30 min, kiepsko. 14 - dobra trasa, częstotliwość raz na 20 min, 30 min, zwiększyć 16 - co to za kuriozum, pokrywa się z 8, do likwidacji, częstotliwość żałosna, bez jakiejś wyraźniej zasady. 17 - trasa pokrywa się z 5 w wielkiej części, do likwidacji, częstotliwość żałosna. 19 - trasa do rozbudowania, obsługuje jedno osiedle a mogłaby dojeżdżać na drugą stronę miasta, Kisielin, Jędrzychów, ?, częstotliwość 20, 30 min, brak zasady. 24 - co to za dziwoląg???, likwidować, 9 busów na dzień. 36 - pokrywa się z innymi, do likwidacji, częstotliwość 30-60 min, bez wyraźnej zasady. 37 - trasa dobra, częstotliwość żałosna. No i to wszystkie linie miejskie, beznadziejnie to wygląda. Załóżmy że chcę dojechać z Kisielina na Jędrzychów, wsiadam w 8 oczywiście (najczęściej kursuje), jadę do centrum a tu niespodzianka, następny bus za pół godziny! Powrót? Podobnie, z Jędrzychowa do centrum czekanie dość długie, a potem 8. Co proponuję, jak już nadmieniłem, sukces komunikacji zapewnia jej CZĘSTOTLIWOŚĆ a nie niesamowita ilość bezpośrednich linii. Np. zrobić po jednej linii z każdego peryferyjnego osiedla max. co 15 min a w centrum zrobić centrum przesiadkowe. Zmienić bilety, wprowadzić czasowe, ale nie taki badziew jak w Poznaniu, ale system jaki jest we Francji, bądź w Szwecji... Czyli kupuje bilet jeden, ale jest on ważny na GODZINĘ, czyli na de facto całą podróż, na wszystkie środki transportu. Czyli: wsiadam na Zaciszu, dojeżdżam do centrum, przesiadam się na często jeżdżący autobus i dojeżdżam na Chynów w ciągu max. 40 minut. I można tak mnożyć. W obecnym kształcie komunikacja miejska w ZG jest skazana na powolny zgon. Oczywiście można podniecać się tablicami, bardzo zresztą rozpowszechnionymi na świecie. Ale co z tego jak pokazują one następny autobus za 40 min. Ładne, nowe autobusy? Nie oszukujmy się, taki jest już teraz standard w Polsce. Pojedźcie do jakiegokolwiek większego miasta. Automaty do sprzedaży biletów w autobusach? No i co z tego? W Wielkiej Brytanii i Francji można kupić bilet u KAŻDEGO kierowcy bez dodatkowej opłaty. W Rosji i Chinach w autobusach są konduktorzy, którzy sprzedają bilety... Też nie trzeba się martwić o bilet wsiadając do busu. Co jest w ZG co najmniej dziwne, to to, że nie można kupić biletu w zwykłym kiosku. Często wsiadam do zapchanej do granic możliwości ósemki (często jeździ;)), no i zanim się dopcham do biletomatu, to już wysiadam i jadę de facto za darmochę... Pozdrowionka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: DO MZK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.08, 12:45 Kto stwierdził, że jest jedną z lepszych?? Specjaliści w tej dziedzinie. Poza tym rozpisałeś się strasznie, a obecny system tras z częstotliwością będzie obowiązywał jeszcze z 2 miechy z kawałkiem. Poza tym piszesz by pisać nie znająć dokładniej zagadnienia. Pozdro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: DO MZK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 15:51 Kubaa ma swieta racje, totez nie zamierzam komentowac jego slow :) A MZK ZG to rzeczywiscie agonia. Nie wiem, kto ci nawkladal tych bzdur, ze MZK ZG to najlepszy zaklad w Polsce, jacy specjalisci ?? No chyba nie ten pozal sie Boze profesor, ktory dokonywal analizy na zlecenie MZK ? I powtarzam, wystarczy pojechac chocby do Gorzowa i zobaczyc, ze te ich 3 linie tramwajowe i 2 autobusowe kursuja co 15 min oraz kolejne 3 linie autobusowe co 20 min (oczywiscie wszystko w regularnych odstepach). A w ZG ?? :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12343 Re: DO MZK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 16:36 0 - ten autobus przyjezdzający z pętli przy cmentarzu jeżdzi jak chce! Raz przyjedzie raz nie, jak juz jest to 3-4 minuty za wcześnie lub za póżno. Najlepsze jest to, z ludzie dojezdzający z pobliskich wiosek Raula, Drzonków, linia 30 , jest na wrocławskiej przy komendzie o godz. 8:34 , zerówka powinna być o 8:32 , ale nie bo o 8:34 juz zerówka dawno pojechała! Specjalnie trzeba jechać 10 minut dłużej by wsiąśc koło elzbietanek w autobus do centrum lub czekac na wrocławskiej 15 minut na następne 0. 8 - strasznie napchane, powinny jezdzic co 5 minut. Tak jak ktoś wyzej wspominał. Mzk ZG tak porobiła linie autobusów by mozliwie zataczały duże koła, by mozna było zebrać wszystkich dookoła miasta, ale nikt nie myśli o tych któzy chcą dojechac do domu a przez te ich chore nadrabianie tras jeżdzi sie 10 minut dluzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gauchee Re: DO MZK! IP: *.ztpnet.pl 28.10.08, 17:05 Zrobienie modelu komunikacji, która polega na objeżdżeniu miasta dookoła, a nie na szybkim przemieszczaniu się pasażerów powoduje, że autobusami jeżdzą tylko ci co muszą. Autobus nie jest żadna alternatywą dla poruszania się samochodem. Kto posiadający samochód wsiądzie w 10, aby odcinek w linii prostej 3 km pokonać w ok. 35 m. Połączenie Zawadzkiego z os. Śląskim w nowym rozkładzie jazdy zajmie 40 minut zamiast 20 minut dzisiejszą 14. Należy się cieszyć, że dyrekcja MZK nie wpadła na pomysł jednej linii w mieście, która objeżdza je dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: DO MZK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.08, 17:20 Te czasy jazdy autobusów to sobie wziąłeś tak zupełnie z kapelusza. Ale jak chce się uderzyć psa zawsze znajdzie się kij. Oczywiście Zawadzkiego ma mieć autobusy szybkie wolne itd a inne cześci miasta w ogóle. Pomyśl troche człowieku i przeanalizuj czas jazdy. Ósemka w szczcie od pętli do petli jedzie 35 a nie 40 minut. A 14 29 minut, O 6 minut wojna?? 6 minut dzięki którym nie będzie równych i równiejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gauche Re: DO MZK! IP: *.ztpnet.pl 30.10.08, 22:32 Świetna argumentacja. Niestety codziennie pokonuję tę trasę autobusem i czas przejazdu nie jest wymyślony. Po co ma być lepiej, szybciej i wygodniej jak może być byle jak, i tak miasto dopłaci do mzk pare milionów z podatków mieszkańców. A kto ma samochód nie wsiądzie do autobusu i nie będzie się zastanwiał czy wszyscy mieszkańcy są sobie rowni czy rowniejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braindv Re: DO MZK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.08, 23:08 Może dlatego nasze MZK też robi rewolucje w rozkładach. Tylko trzeba pamiętać-większa częstotliwość=mniej linii bezpośrednich. Coś kosztem czegoś. Apropo Gorzowa, ciekawe, że w Gorzowie przyznają, że u nas lepiej... miasta.gazeta.pl/gorzow/1,37664,4473416.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolejarz_zg Re: DO MZK! 28.10.08, 14:28 Kubaa ma niestety racje. Ciekawa gdyby przeliczyc jaki procent pasazerow jezdzi na 8 i 0 a jaki na reszcie... 90-10?? Miejmy nadzieje, ze nowy rozklad bedzie lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oo Re: DO MZK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 20:03 Przydałoby sie jeszce wypieprzyc na złom wszystkie Ikarusy i inne 20 letnie szmelce. Ile mozna jeżdzic w tych spartańskich warunkach. Przeciekające uszczelki przy oknach - ładny strumyczek , grzyb, smród i splendor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xmen Re: DO MZK! IP: *.ztpnet.pl 28.10.08, 21:10 Nie ma w mzk Zielona Góra innych 20 letnich szmelcy. Te inne, najstarsze to 15 letnie jelcze 120MM.Są również cztery ikarusy 280B, ale też nie mają jeszcze 20 lat i takiego wieku na pewno u nas nie doczekają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: DO MZK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 23:05 Byc moze zadnych autobusow 20 - letnich juz nie ma, ale za to z sukcesem (watpliwym) zastapily je uzywane 12 - letnie MANy, ktorymi MZK sie szczyci, i ktore jezdzily beda przez kolejnych 10 lat. Wspaniale :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: DO MZK! IP: 62.254.178.* 29.10.08, 14:28 Obojetnie czy stare czy nowe, ale jest ich ZA MALO! Miasto sie rozwija a MZK zdaje sie tego nie widziec i stoi w miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Częstotliwość kursów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.08, 09:52 Czy można ułożyć plan tak aby autobusy jeździły w mniej więcej równych odstępach czasu, np co 5 czy 10 minut? Żeby nie było tak, że przejeżdża seria co minutę, dwie, a potem przez 15 minut nie jedzie nic w kierunku miasta albo z miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: Częstotliwość kursów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.08, 14:18 Można i tak będzie od stycznia 2009r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwester Re: Częstotliwość kursów IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.08, 15:03 OTO KONKRETNY PRZYKŁAD JAK W MZK ZIELONA GÓRA "SPECJALIŚCI" UKŁADAJĄ ROZKŁADY JAZDY: przystanek przy WROCŁAWSKIEJ koło CMENTARZA kierunek ZAWADZKIEGO LINIA "F" LINIA "10" 09.37 09.41 w ciągu 4 min. dwa autobusy, następny za 36 min. 10.17 10.08 w ciągu 9 min. dwa autobusy, następny za 30 min. 12.27 12.22 w ciągu 5 min. dwa autobusy, następny za 30 min. 12.57 13.00 w ciągu 3 min. dwa autobusy, następny za 27 min. 14.02 14.09 w ciągu 7 min. dwa autobusy, następny za 23 min. 15.02 15.06 w ciągu 4 min. dwa autobusy, następny za 33 min. 15.37 15.39 w ciągu 2 min. dwa autobusy, następny za 28 min. 16.34 16.25 w ciągu 9 min. dwa autobusy, następny za 28 min. 17.05 17.02 w ciągu 3 min. dwa autobusy, następny za 73 min. (!) CZY TAK CIĘŻKO KURSY AUTOBUSU LINII DODATKOWEJ ("F") WPASOWAĆ POMIĘDZY KURSY AUTOBUSU LINII "10" SKORO PRZEZ WIĘKSZĄ CZĘŚĆ TRASY JADĄ TAK SAMO (OPROĆZ DZIAŁKOWEJ I ZACISZA) ?! Dodam, że na jednej i drugiej linii kursują po 2 autobusy, a czas przejazdu jest zbliżony (ewentualnie autobus linii "F" może kilka minut dłużej postać na pętli)... MYŚLICIE TAM W MZK CZASAMI? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: Częstotliwość kursów IP: 62.254.178.* 31.10.08, 15:35 Tak pracuja specjalisty w naszym MZK. I tak niezla sprawa ze 38min tylko trzeba czekac. Standard zielonogorskiego MZK to 60-70 czekania na kolejny autobus a tyle to mozna dojsc pieszo pewnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: Częstotliwość kursów IP: 62.254.178.* 31.10.08, 15:36 Tak pracuja specjalisty w naszym MZK. I tak niezla sprawa ze 38min tylko trzeba czekac. Standard zielonogorskiego MZK to 60-70 czekania na kolejny autobus a tyle to mozna dojsc pieszo pewnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Częstotliwość kursów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 21:07 No coz takie rzeczy, to tylko w Zielonej Gorze :) A po 1 stycznia ilosc autobusow na trasach sie nie zmieni (napisano w tym projekcie optymalizacji), tylko ponoc beda lepiej skoordynowane. Ale co tu koordynowac, skoro autobusow jezdzi tak malo ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bswh Re: Częstotliwość kursów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.08, 01:04 Serdeczne dzięki dla całego MZK za osługę linii cmentarnych w dniu 1 listopada. Nie było żadnych problemów z dotarciem na cmentarz. Jak co roku zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zg Re: Częstotliwość kursów IP: 217.98.20.* 02.11.08, 10:02 We Wrocławiu np. nie sposób spóźnić się do pracy - zawsze jedzie jakiś autobus czy tramwaj co 3-4 minuty w moim kierunku. W ZG jak nie zdążysz, to telefon do pracy i spóźnienie najmniej 0.5h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Violetta Re: Częstotliwość kursów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.08, 12:20 No właśnie! A w Zielonej przejeżdżają hordy autobusów (np. przystanek naprzeciwko Lidla), a potem przez kilkanaście minut nic nie jedzie w kierunku miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Częstotliwość kursów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 13:52 A moze rozwiazaniem jest zlamanie monopolu MZK na przewozy, jak ma to miejsce w Warszawie, ale takze i w Radomiu czy Bydgoszczy. Nalezy oglosic przetarg, wygra np. Mobilis, Arriva lub MZK (jesli zlozy korzystna oferte) i nie bedziemy uzaleznieni od tych malo perspektywicznie myslacych i zasciankowych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: Częstotliwość kursów IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 02.11.08, 17:05 To jest konkretne rozwiązanie, widać to po trasie chociażby ZG-NS albo ZG-Sul. Autobusy śmigają co 10-15min bo jest konkurencja. I jakoś się opłaca! Swoją drogą to 4 razy częściej niż bus MZK na moje osiedle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jester Re: Częstotliwość kursów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:59 Autobusy jeżdżące stadami tą samą trasą przez miasto, a potem głucha cisza, to nadal jest największa od lat prowizorka w MZK. Pisano o tym na forach od dawna. Jeśli rzeczywiście w końcu zostanie to poprawione to tylko pogratulować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brawo Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 14:38 BRAWO MZK! W JEDNE Z NAJBARDZIEJ RUCHLOWYCH DNI W CIĄGU ROKU, NIE MOŻNA WEJŚC NA STRONĘ MZK.ZGORA.PL BRAWO BRAWO BRAWO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.08, 18:24 A co dziś się działo w autobusach linii O jadących na Wrocławska, czyli na cmentarz!!! W okolicach południa "wypadły" z kursu 2 autobusy i na przystankach czekały tabuny ludzi! W jedynym przejeżdżającym autobusie był ścisk nie do opisania! Z cmentarza też nie można było wyjechać! Czy w Dzień Zaduszny przypadający na dodatek w niedzielę nie można było dać więcej kursów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.11.08, 21:02 Nie można - się nie opłaca - im się nic nie opłaca! P.S. Skandalem jest, że w taki dzień jak dzisiaj na cmentarz przy Wrocławskiej jeździły tylko 3 autobusy na linii "0", 2 autobusy na linii "F" oraz po jednym autobusie na liniach "10", "30" i "33"!!! A TUTAJ CYTAT Z bwsh: "Serdeczne dzięki dla całego MZK za osługę linii cmentarnych w dniu 1 listopada. Nie było żadnych problemów z dotarciem na cmentarz. Jak co roku zresztą". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.11.08, 22:36 > A TUTAJ CYTAT Z bwsh: > > "Serdeczne dzięki dla całego MZK za osługę linii cmentarnych w dniu > 1 listopada. Nie było żadnych problemów z dotarciem na cmentarz. Jak > co roku zresztą". Pewnie, najlepiej piechotą albo wozem własnym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.08, 23:16 Przez takich kretynów jak Ty tworzą się korki. Wygodnych dupków, którzy się liczą tylko ze sobą i wkurza ich jak muszą wypuścic z zatoki autobus w którym jedzie 150 pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.11.08, 23:43 Ja akurat poszedłem pieszo, ale chciałem pokazać co pozostaje przy mizerii oferty MZK... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.11.08, 08:16 A ja jechałam autobusem w jedną stronę linią B, w drugą A. Może MZK ma Ci jeszcze helikoptery zapewnić. Ci którzy wybrali się 1 listopada na cmentarz autobusem widzieli ile ich kursuje. Jeśli Ty dostałeś zaćmienia to już tylko Twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: 62.254.178.* 05.11.08, 08:55 W tej dyskusji nie tyle chodzi o wszystkich swietych bo to dosc nadzwyczajna okazja co o mizerie codzienna oferty MZK. Na przyklad na co dzien ode mnie na cmentarz przy Wroclawskiej mam jeden autobus na 70 min, ktory w dodatku objezdza cale miasto, wiec mam wycieczke krajoznawcza przy okazji... Na cmentarz jedrzychowski bus co 2 godziny okolo... PARODIA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.11.08, 09:45 I jeszcze kiciu po BARDZO DOBREJ komunikacji 1 listopada - FATALNA w dniu 2 listopada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BogdanS. MZK - Mizeria Zielonogórskiej Komunikacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 19:36 Właśnie! Po co to objeżdżanie całego miasta! Kiedyś tego nie było! I komu to przeszkadzało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK - Mizeria Zielonogórskiej Komunikacji IP: 62.254.178.* 13.11.08, 08:58 Gość portalu: BogdanS. napisał(a): > Właśnie! Po co to objeżdżanie całego miasta! Kiedyś tego nie było! I komu to > przeszkadzało? No ale teraz jednym autobusem mozna objechac cale miasto i powiedziec ze MZK wszedzie dociera. To ze kilka razy w ciagu dnia juz sie pomija. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 05.01.09, 23:09 nie podoba mi się nowy rozkład Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 06.01.09, 13:10 gdzie są wpisy niewygodne dla dyrakcji i pana profesora to jest skandal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolko Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 06.11.08, 13:03 Wszystko fajnie,że próbują myśleć, tylko dlaczego chcą spieprzyć linie nr 14 i puścić w stronę Wojska Polskiego. To jest faworyzowanie pacowników i studentów z "uniwersytetu". A ludzi z Piastowskiego myśliciele z mzk mają głęboko gdzieś - TO SKANDAL!!! PRZEMYŚLĆCIE TO JESZCZE RAZ FACHOWCY Z MZK, BO JA SIE NA TO NIE ZGADZAM!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: 62.254.178.* 06.11.08, 16:03 Niech sobie jedzie jak chce, byleby jakis autobus sie czesciej pojawial na przystanku niz raz na godzine. Tak moge smignac do centrum i tam sie przesiasc na czesto jezdzacy inny bus i dotrzec do miejsca przeznaczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 16:34 Kicia to zdaje sie jakas aktywistka z MZK, ktora nie widziala rozwiazan komunikacyjnych w wiekszych miastach. W istocie oferta MZK pozostaje bardzo mizerna, a nie zmieni sie to szybko, jesli nie wprowadza otwartych przetargow na obsluge poszczegolnych linii (o czym juz pisalem). A tak na marginesie, to takze szedlem na cmentarz pieszo i w zwiazku z tym pozdrawiam wszystkich bojkotujacych ten komunistyczny relikt - MZK ZG w ten sposob :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:08 Jeśli chcesz porównywać ZG to porównuj do miast podobnej wielkości, a nie większych, bo to chyba logiczne, że większe miasta mają więcej kursów. A pokarz mi miasto pokroju ZG w którym : - Każdy autobus jest wyposażony w wielotaryfowy automat biletowy, - Autobusy są punktualne,czyste i zadbane (wystarczy pojechać do takiego Wrocławia i porównać wnętrza autobusów i tramwajów), - Wszystkie pojazdy posiadają kamery, - Na przystankach są tablice świetlne, - większość autobusów zapowiada przystanki, itp itd. Pokarz mi prosze choć jedno miasto WIELKOŚCI ZIELONEJ GÓRY, które ma podobne rozwiązania i przez to lepszą komunikację od "komunistycznego" MZK w Zielonej Górze. Twoje wypowiedzi znakomicie pasują do wójta Bukowieckiego (gmina Zabór), który to niechce mostu w Milsku, bo będzie musiał drogę budować:) i autobusów MZK za które musi płacić.Szkoda, że nie rozumie, że łaski żadnej nikomu nie robi. Nie twierdze, że w MZK nie ma nic do poprawienia - chociażby rozkład jazdy.Moim zdaniem w tej chwili jest za dużo połączeń bezpośrednich, które odbijają się na częstotliwości na niektórych liniach. Ale z tego co mi wiadomo od stycznia ma się to zmienić. Pytanie czy wtedy tu wrócisz i pochwalisz. Nie wierze w to. Ale nie martw się ile byś tu postów krytycznych nie napisał MZK ZG zawsze będzie miał pasażerów i nic mu nie grozi, dlatego, że świadczy usługi wysokiej jakości i nie musi bać się konkurencji. Potwierdzają to specjaliści zajmujący się zagadnieniami na co dzień, a nie tylko tacy, którzy w temacie nie mają zbyt wielkiego poglądu na to o czym piszą. Pozdrawiam i życze więcej obiektywizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jester Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:51 > - Każdy autobus jest wyposażony w wielotaryfowy automat biletowy, To że bilety można kupić tylko w automacie, lub (o ile się nie mylę) w jednym z nielicznych punktów MZK, to moim zdaniem jest pierwszym argumentem na minus w ocenie MZK. We wszystkich miastach w których zdarzało mi się korzystać z komunikacji, bilety można było kupić w każdym kiosku, a często nawet w takich miejscach jak warzywniaki itp. Mało tego: w niektórych miastach na każdym z ważniejszych przystanków stoją budki zakładu komunikacji w których sprzedaje się tylko bilety ! I wcale nie jest tu mowa o miastach wielkości stolicy. W ZG muszę zawsze mieć przy sobie drobniaki bo inaczej (szczególnie wieczorem) czeka mnie spacer, bo u kierowcy też nie kupię biletu. Gdybym miał więcej czasu to przeprowadziłbym osobistą krucjatę na rzecz przywrócenia sprzedaży biletów w punktach handlowych, tak jak to było kiedyś. Automaty powinny być co najwyżej uzupełnieniem dystrybucji biletów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 13:16 Otoz pokazuje - Gorzow Wielkopolski, Jelenia Gora, Legnica. Tam byc moze nie ma "tablic elektronicznych", ktore de facto w ZG zadnej roli nie spelniaja, ale autobusy jezdza znacznie czesciej. Co do tego, ze w ZG autobusy MZK sa zadbane, to odsylam do wynikow kontroli ITD, ktora wykazala, ze 30% taboru nie powinno wyjezdzac na ulice. I na koniec, prosze nie prownywac mnie do zadnego wojta, gdyz Twe amatorskie argumenty swiadcza o Twym braku obycia w innych realich niz zielonogorskie oraz tzw. know-how. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.11.08, 15:11 A jeżeli wyjdziemy poza Polskę to mogę podać przykład z Francji, jeżeli tak się boimy prywatnych przewoźników. Miasto 200tyś, więc niewiele większe od ZG, autobusy linii miejskich, standardowo co 10-15, wszystkie miejskie linie! O tym się nie śniło w zielonogórskim MZK. Dobra nie było tam tablic, ale jak przyszedłem na przystanek to jestem PEWIEN że w ciągu max. 10-15 minut coś pojedzie, w ZG mogę sobie podejść na przystanek i zobaczyć na super-wypas tablicy, że mój bus za godzinkę podjedzie... Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 17:01 Zadabane i punktualne autobusy w ZG? HAHA ! Powiedz mi czy przeciekający autobus, strumyczki wody kapiące na siedzenia, pleśń , i grzyb od wilgoci to "zadbanie" ? Poprzyklejane gumy do siedzeń też ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.11.08, 17:45 Gość portalu: yy napisał(a): > Zadabane i punktualne autobusy w ZG? HAHA ! > Powiedz mi czy przeciekający autobus, strumyczki wody kapiące na siedzenia, > pleśń , i grzyb od wilgoci to "zadbanie" ? Poprzyklejane gumy do siedzeń też ? Chyba najbardziej obiektywna była ostatnia kontrola ITD, 30% autobusów nie nadaje się do jazdy... To coś do myślenia dla tych, co się zachwycają tymi zadbanymi autobusami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtas Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 18:22 Ej patrzcie na inne linie nie tylko w miescie np. taka linia 27 zatloczona rano 44 miało taką sytuacje jak 27 i co dostalui autobus przegubowy ale oczywiście 27 tez git codzinnie jezdzi scania i najnowszy man wiec ja mówie ze mzk jest ok ale są złe strony przetłoczony 8 co 8 minut niby a zawsze tłok to znaczy ze co 5 minut powinna być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 18:28 Tylko zwaz, ze zazwyczaj 27 i 44 jezdza jeden za drugim i jak sie spozniasz (mi tak czesto sie zdarza) to na oba jednoczesnie. Poza tym nie wiem, dlaczego na 27 zawsze jezdza najlepsze autobusy (czyzby dlatego, ze w Ochli mieszka szefowa MZK ?), a na 14 i 1 puszczaja uzywance (choc mogliby nawet puszczac stada 15-letnich ikarusow, gdyby zwiekszyli czestotliwosc kursow). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 20:03 Krótkie wozy wymieniają się na wszystkich liniach. Ten który dziś jest na 27 jutro moze być na 1,3,5,7,12,13,14,17,19,20,22,23,25,28,33,34 albo 44. Używane scanie (2 sztuki) też jeżdżą na wszystkich liniach i nieprawda, że tylko na 14 i 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 20:07 Fakt, jednak zauwaz, ze w kierunku Ochli zawsze jezdza najlepsze wozy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.11.08, 20:33 Gość portalu: gosc napisał(a): > Fakt, jednak zauwaz, ze w kierunku Ochli zawsze jezdza najlepsze > wozy. Prawda, MZK ma swoich faworytów, drugi faworyt to Zacisze, stamtąd można dojechać prawie wszędzie, co prawda za każdym razem co godzinę, ale zawsze to lepiej niż z Raculki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 23:55 Czy autobusy z linków poniżej jeżdżące na 27 są rzeczywiście najnowsze. Panowie nie szukajcie dziury w całym. Na 27 jeżdżą many ale też jelcze i scanie. Autobusy zmieniają linie tak jak kierowcy. I nieprawdą jest, że tylko najnowsze jeżdżą na 27. Bo stare też tam jeżdżą. Zmieniają się tak samo jak w mieście. www.zkmkm.org/showphoto.php?photo_id=1645 www.phototrans.eu/14,262925,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: 62.254.178.* 12.11.08, 16:01 Nie chodzi tu o konkretne modele autobusow, ktore akurat jezdza, ale o ogolna mizerie zielonogorskiego MZK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 16:27 Ja mam takze zastrzezenia do nazewnictwa przystankow. Mianowicie, jak mozna nazwac przystanek "Szosa Kisielinska - przed skrzyzowaniem", nastepny to "szosa Kisielinska - przed wiaduktem", a dalszy to "Szosa Kisielinska - za wiaduktem". Na Wyszynskiego jadac od centrum przystanek "Przychodnia" to "Wyszynskiego I", a do centrum "Wyszynskiego III". Czy nie powinni nazywac przystankow zgodnie z ulicami, ktore znajduja sie przy tej glownej lub najbardziej znanych budynkow w okolicy, np. "Wyszynskiego I (lub Wyszynskiego III - nielogiczne)nazwano by wowczas "Kraljevska", a "Szosa Kisielinska przed skrzyzowaniem" - "Mragowska". Tak jestw KAZDYM duzym miescie (tak, rowniez w Gorzowie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.11.08, 16:39 Znajdź mi w Gorzowie gadający autobus albo tramwaj to będziesz dobry :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmen Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 12.11.08, 17:46 "gość" nie ma MZK za złe gadających autobusów tylko nielogiczne nazwy(zapowiedzi)przystanków i z tym się z nim zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.11.08, 17:48 do braidv Czy on napisał o gadającym autobusie?! Napisał o nazwach przystanków w rozkładzie internetowym MZK! Masz problemy z zatrybieniem prostego tekstu? Czyli trybisz jak specjaliści od rozkładów w naszym MZK... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.11.08, 17:48 Gość portalu: gosc napisał(a): > Ja mam takze zastrzezenia do nazewnictwa przystankow. Mianowicie, > jak mozna nazwac przystanek "Szosa Kisielinska - przed > skrzyzowaniem", nastepny to "szosa Kisielinska - przed wiaduktem", a > dalszy to "Szosa Kisielinska - za wiaduktem". Na Wyszynskiego jadac > od centrum przystanek "Przychodnia" to "Wyszynskiego I", a do > centrum "Wyszynskiego III". Czy nie powinni nazywac przystankow > zgodnie z ulicami, ktore znajduja sie przy tej glownej lub > najbardziej znanych budynkow w okolicy, np. "Wyszynskiego I (lub > Wyszynskiego III - nielogiczne)nazwano by wowczas "Kraljevska", > a "Szosa Kisielinska przed skrzyzowaniem" - "Mragowska". Tak jestw > KAZDYM duzym miescie (tak, rowniez w Gorzowie). Dokładnie, tym bardziej że wiele autobusów jedzie długo tą samą ulicą i świetnie by to ułatwiło orientację w przystankach. Taka 19 jedzie praktycznie tylko i wyłącznie Batorego. Poza tym krótkie nazwy przystanków jak Kraljevska czy Rzeźniczaka łatwo zapamiętać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.11.08, 17:53 Moje propozycje to (przykładowo): Linie jadące Batorego: *Batorego przy Źródlanej *Batorego przy Rzeźniczaka (z powrotem przy Zamoyskiego, a nie durne KTBS) *Batorego przy Trasie Północnej *Batorego przy ogrodnictwie Linie jadące Wyszyńskiego: *Wyszyńskiego przy Węgierskiej (ew. przy Kraljevskiej, ale tu można język sobie połamać i dlatego wolę Węgierską) *Wyszyńskiego przy Monte Cassino *Wyszyńskiego przy Wiśniowej (ew. przy Ptasiej) A nie jakieś głupie numerki (I, II, III)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 19:58 Jak widzę naklejki na autobusach "Zmień wóz na bus" to ręce opadają. Zamienił stryjek siekierkę na trociny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.08, 20:02 do cezarego Pojeździj sobie 19 i 23 i przekonaj się co jest zapowiadane, bo z tego co piszesz widać wyraźnie, że dawno nie jeździłeś :). Odnośnie Wyszyńskiego zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.11.08, 21:01 Właśnie, można by też nadać konkretne nazwy a nie je zmieniać jak coś komuś akurat pasuje. Moim faworytem był swego przystanek przy Centrum (sic!). Pamiętacie jak się nazywał??? Boh. Westerplatte Biuro Kredytowe "Multiko" Wiadomo, wszyscy wiedzą gdzie jest Multiko a gdzie jest Centrum to nikt. Czy ktoś za to pieniądze bierze??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.11.08, 14:58 do braidv Mnie nie interesuje bełkot z głośników (tak bełkot, bo albo prawie nic nie słychać, albo facet sepleni) tylko to co jest na stronach internetowych z rozkładem jazdy MZK ZG! A na Batorego poza Źródlaną i ogrodnictwem nazwy przystanków są do dupy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 17:15 Fakt, zapowiedzi w autobusach sa na plus dla MZK ZG, natomiast tresc mojego zarzutu nie dotyczy tego (choc przewaznie z tylu autobusow tych zapowiedzi nie slychac), lecz jak juz wyjasniano (za co dziekuje) braku spojnosci i logiki w nazewnictwie przystankow. Przyklady: -przystanek przy Carrefourze: w jedna strone "Dabrowki przy parku", a w druga "Dabrowki" (wg mnie mozna by nazwac "Park sw. Trojcy", bo o ile mi wiadomo ten skwerek nosi taka nazwe) -przystanek przy sklepie Tobi przy Ssie Kisielinskiej do centrum "Szosa Kisielinska za wiaduktem" z centrum "Szosa Kisielinska przed Raculka" Wiecej przykladow mozna by mnozyc, ale niedawno wracalem z Droszkowa linia 25 i najwieksza "sympatie" zdobyl (zapowiadany zreszta dumnie przez tego lektora przystanek "Szosa Kisielinska przed skrzyzowaniem" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfgg Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 19:54 Czy MZK musi na wszystkim zarabiac, że nawet w ogłoszeniach przystanku słychac reklamy! Np. przystanek przy poczcie na ul. Weterplatte jest zapowiadany jako: "Szkoła językowa Lingua Viva - Języki świata". To już nie można było powiedzieć "Poczta" ? Tak samo sytuacja sie ma na przeciwko elżbietanek "szkoła tańca Gracja". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadowolny Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.08, 23:53 A ja dziękuję MZK za to, że autobusy nie jeżdzą na czas:) Mam więcej kasy w kieszeni i jestem zdrowszy od tego chodzenia rano na piechotę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zegarmistrz Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 18:42 zegarek sobie ustaw i bedzie po problemie.pisac bzdury kazdy potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbef Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 21.11.08, 21:37 A ja uważam ,że nasze MZK jest naprawdę dobre:)) I imponujące jest dążenie do ciągłego rozwoju i ekologi. Tutaj link do artykułu w Infobusie: transinfo.pl/text.php?id=20371&from=tag Zwłaszcza podoba mi się pomysł z duobusami:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbef Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 21.11.08, 21:43 Tutaj wypowiedz p. Langner: << Mówi Barbara Langner, Dyrektor Miejskiego Zakładu Komunikacji w Zielonej Górze: Jesteśmy gotowi, po ogłoszeniu przez Marszałka naboru, do aplikowania o unijne wsparcie II etapu projektu. Mamy również założenia i pracujemy już nad III etapem, w którym chcielibyśmy stworzyć opracowany na podstawie opinii naukowej zespołu prof. Olgierda Wyszomirskiego korytarz wysokiej jakości obsługi pasażerskiej. Będzie to ciąg linii priorytetowych obsługiwanych przez pojazdy o napędzie elektrycznym tzw. „duobusy'. Pojazdy te na odcinkach z trakcją elektryczną pojadą jak trolejbus, a tam gdzie nie ma trakcji, poruszać się będą przy pomocy silnika dieslowego, produkującego energię elektryczną. Jest to dość odległa przyszłość, ale już o niej myślimy. >> Niezły pomysł:)) oby tylko jak najszybciej udało się go zrealizować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 23:34 Zapraszam na www.zkmkm.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.08, 14:39 Po co w ZG tak droga zabawka, skoro wzorem autobusów również te duobusy będą grzęzły w korkach, jak to ma miejsce teraz ?? "Światła" pani Langner zamiast bawić się w tę pseudoekologię niech lepiej zwiększy częstotliwość kursowania autobusów, bo te zmiany w ramach optymalizacji są wyłącznie kosmetyczne i wykazują dbałość o jeden ciąg komunikacyjny. A co do tej ekologii, to zdaje mi się, że większość floty MZK to 10-12 jelcze i wpodobnym wieku używane MANy, w których notorycznie psują się drzwi. Przykro mi czytać takie bzdury, które wypisujecie. W tak wielu mastach komunikacja działa dużo sprawniej niż w ZG, a te quasi-ekologiczne rozwiazania (o których słyszalem już pół roku temu) jakości komunikacji nie poprawią z perspektywy zwykłego pasażera.Postuluję więc o ustanowienie przewoźników na poszczególnych liniach drogą otwartych przetargów. Niech wygrywa najlepszy, a nie monopolista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.08, 20:11 Widziałeś już nowe rozkłady jazdy??? To może tak nie ktytykuj czegoś czego jeszcze na oczy nie widziałeś. Wszystko u Ciebie jest na nie. Top sam kup autobusy i obsługuj nimi mieszkańców a nie tylko wypisujesz bzdury na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbef Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 23.11.08, 20:19 Ręce opadają jak się czyta takie "wypracowania"! Należysz dla ludzi wiecznie niezadowolonych i stale narzekających:(( Co by tu nie napisano to i tak bedziesz się czepiał! A więc pozwól ,że wyraże swoją opinię: uważam ,że nasze MZK jest może nie wzorowe ale na tle Polski bardzo dobre. W niektórych polskich miastach "zwijają" trakcje elektryczne ( patrz tramwaje w GOP) a u nas poważnie się myśli o stworzeniu czegoś nowoczesnego i ekologicznego. Niestety na miarę Polski to ewenement. Tak trzymać MZK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 17:37 Racja, nie jestem zadowolony, ale powiedz mi, proszę, co mi zwykłemu z ekologicznych rozwiązań (które, gwarantuję Ci, nie wejdą w ogóle w życie), skoro autobusy kursują tak RZADKO. Nie lepiej dokupić więcej nowych tudzież ekologicznych autobusów, by jeździły częsciej niż bawić się w coś takiego ? A co do nowych rozkładów, to wiem jak jest i po tylu latach korzystania z MZK, nie wierzę, że będzie lepiej. Czekam tylko, kiedy miasto pójdzie po rozum do głowy i zorganizuje przetargi na komunikację miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqwe Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 19:50 MZK chce ekolgii? To niech za kupi Solarisy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbef Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 25.11.08, 21:18 Tutaj cos dla tych co się "boją" ekologii miasta.gazeta.pl/plock/1,40703,5985561,Tramwaj_w_Plocku__Za_czy_przeciw__Glosuj_.html Jak widać inne , nawet polskie miasta, poważnie rozważają budowe tramwajów. Płock jest miastem porównywalnym z ZG więc dlaczego mamy zostawać w tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwwe Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 21:46 Solaris będzie bardziej ekologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 22:51 Akurat z mojej strony tramwaj znaduje pełną aprobatę ! Ja jestem ZA tramwajami ! Nie popieram jednak tych pseudo-trolejbusów, bo one i tak staną w korkach. Poza tym jak się zdecydują na tram, to przynajmniej będą w miare często kursować... Ale to odległa przyszłość, a na stronach związanych z MZK znalazłem kolejny prawdziwie "racjonalny i ekologiczny" zakup MZK ZG www.zkmkm.org/tydzien/1a.jpg Jak dla mnie, ten autobus wygląda gorzej od jelczy. Gratuluję zakupu, ktory za 5 lat się rozwali ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłośnik km Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 23:19 Widzisz Mistrzu i znów się mylisz!!!!!! Bo to nie jest zakup przez MZK tylko test marki której w ZG jeszcze nie mamy.Kolejny raz dałeś dowod, że wypowiadasz sie w temacie o którym niezbyt wiele wiesz.To narazie test i tylko test rozumiesz???? Poza tym nawet jeśli te wozy miały by być kupione nie mam wątpliwości, że niskopodłogowe mercedesy są lepsze od wysokopodłogowych jelczy. Widać, że niektórych boli, że MZK w ZG radzi sobie całkiem nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgorzanin Re: MZK Zielona Góra IP: 83.16.0.* 26.11.08, 07:10 Pomysł z tramwajami jest bardzo dobry. To teraz renesans w świecie. Skoro Płock, Olsztyn czy inne miasta mogą to dlaczego nie my? Może zamiast duobusów zainwestować w tramwaje? Ale z drugiej strony słyszałem ,że ten profesor z Gdańska co nam przygotowywał analizy jest "miłośnikiem" autobusów toleruje trolejbusy a nie lubi tramwajów:(( Ja też jestem ZA tramwajami w ZG! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 10:40 Nawet jeżeli to testy, to autobus wygląda jak przedpotopowy, więc gratuluję ROZWAZANIA kupna czegoś takiego ! Spójrzcie na Gorzów, jakie tam kupiono przegubowe MANy, a jakie w ZG - śmiech. MZK ZG świetnie sobie radzi - chyba w mniemaniu miłośników komunikacji, bo rozkład i racjonalizm połaczen jest gorszy niż w Kazachstanie. Autobusy jeżdżą jeden za drugim (szczególnie 0, 27 i 44). Jak spóźnisz się na jeden, to przeważnie na wszystkie. I gdybym swym życiu nie mieszkał długi czas poza ZG, to może nie wiedziałbym jak może funkcjonować komunikacja z prawdziwego zdarzenia. Życzę Ci, żebyś kiedyś miał taką okazję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłośnik km Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.11.08, 13:09 W takim razie odpowiedz mi na pytanie dlaczego miłośnicy komunikacji z GORZOWA przyznają, że to Zielona Góra ma lepszą komunikację miejską ? miasta.gazeta.pl/gorzow/1,37664,4473416.html Zanim odpowiesz o ile w ogóle pozwole sobie stwierdzić, że są obiektywni. Co do rozkładów jazdy masz racje wymagają one poprawek i o ile mi wiadomo to są one w tej chwili tworzone z pomocą specjalistów w tej dziedzinie z zespołu profesora. A układa je też nie byle kto bo chyba największy miłośnik komunikacji w ZG założyciel klubu miłośników (www.zkmkm.org), który etapami awansował w mzk i zna tą firmę jak własną kieszeń. Ciekawy jestem, czy pojawisz się tu w styczniu i napiszesz choć jedno dobre słowo po zmianach, które mają nastąpić. Szczerze w to wątpie, bo nawet krytykowałes już coś czego na oczy nie widziałeś. dlatego cieszy, że głosów bardzo negatywnych jest zdecydowanie niewiele. A jak tak bolą Cie zakupy autobusów dla MZK, to na pewno mieszkańcy miasta jak i sama firma nie będą mieli nic przeciwko jeśli zafundujesz im kilka nowych autobusów, by nie musiało wybierać pojazdów używanych, którymi ratują się wszystkie firmy komunikacyjne w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 17:16 Ja tylko czekam, kiedy miasto pojdzie po rozum do głowy i rozpisze przetargi na obsługę poszczególnych linii i uwolni się od monopolu MZK. Co do tego miłośnika, to nie będę się wypowiadał, gdyż być może zna firmę, zna się na autobusów, ALE rozkładów to on tworzyć nie potrafi, czego dobitny przykład miałem dzisiaj na przystanku przy Głowackiego (o, przepraszam, zielonogórskie MZK wymyśliło nazwę "Jaskółcza-szkoła"), kiedy przed nosem przejechało mi 0 i 27. Nie wiem czy masz świadomość, że sentymentalizm nie zawsze służy dobru mieszkańców, ale w tym mieście tego nie rozumieją, czego odzwierciedleniem jest poziom inwestycji w ZG. A co sie tyczy Gorzowa, to być może niektórzy uważają, ze w ZG jest lepiej pod wzgl. komunikacji, ale fakt, ze w GW kursuje 6 linii w regularnych odstepach czasowych, a w ZG 2 mowi sam za siebie. Poza tym zaważ jak nieefektywne są połączenia w ZG (np. 10). W takiej konfiguacji nie opłaca sie jezdzic autobusem, gdyż okrąża on całe miasto i podróż, ktora powinna trwać 10 min zajmuje poł godziny. Po nowym roku nic na tej linii się nie zmieni... Z całym szacunkiem do czego Ty chcesz mnie przekonywać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłośnik km Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.11.08, 17:42 Jedna mała uwaga. Rozkłady jazdy obowiązują od lat. A prace tego człowieka i to czy on umie układać rozkłady czy nie będziesz mógł ocenić w styczniu po wprowadzeniu w życie rozkładów , które teraz są układane. Trudno, by to co było kiedyś stworzone przypisywać komuś kto tego nie robił. Mam nadzieje, że będziesz miał na tyle obiektywizmu i w styczniu przyznasz, że miałem racje i że np. 0,27 i 44 nie jeżdżą już razem, tylko rozłożone w sensownym takcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 18:22 Być może...choć liczyłem, że autobusy generalnie jeździły bedą częściej, a niestety tak nie będzie :( Ponadto te kombinacje z linią 0, nie wspominając o całkowitym puszczeniu jej przez Wyszyńskiego, co z mojej perspektywy wydłuzyłoby jazdę z 10 do 25 min. nie napawają mnie optymizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milosnik km Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 18:58 Linia "0" zostaje na swojej trasie. Nową linią wspomagającą linie 0 i 8 będzie 80.Różnica w czasie jazdy między linią 0 po starej trasie, a linią 80 po nowej trasie to ok. 8 minut a nie 15. Co do częstotlwiości poczekajmy aż pojawią się nowe rozkłady. Do tego czasu życze więcej optymizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 17:29 Gratuluję MZK ZG, za dokonały rozkład jazdy linii 0. Dziękuję, że nie będzie kursowała w soboty i niedzielę, a w zamian za to zafundowana zostanie mi przejażdżka linią 80 przez całe miasto !!! Brawo ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.08, 17:17 już jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.swi.vectranet.pl 23.12.08, 19:21 co i gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.08, 19:26 Nowy rozkład oczywiście: www.mzk.zgora.pl/rozklad2/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 06.01.09, 13:11 jak w komunizmie obowiązuje cenzura i branie pod stołem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 24.01.09, 17:02 Kiedy Gazeta Lubuska I Radni Miasta zajmną się nowym rozkładem jazdy i krytycznymi uwgami mieszkańców miasta kiedy Pani Dyrektor MZK rozlczy się z Panem Profesorem ze swojego dzieła społeczeństwo zielonej góry nie zapomni o tym i w krótce się upomni wcześniej niż Pani Dyrektor sobie mysli nikt nie będzi czekał do wiosy na przejawy indolecji i niegospodarnośći a mieszkańców się ma za idiotów i ma się w nosie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.11.08, 10:30 transinfo.pl/text.php?from=mail&id=20371 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alcia Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 23:34 A ja zgadzam się z "gosc". Mogą pisać co chcą, "miłośnik KM" i inni również; dla mnie liczy się to co jest teraz, a odnoszę wrażenie, że MzK Zielona nie dość, że nie inwestuje w nowe połączenia, ale rzeczywiście puszcza autobusy jeden za drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.11.08, 10:57 No i co? Na początku grudnia mieliśmy poznać nowy rozkład, który ma obowiązywać od 1 stycznia... POZNAMY? Może ktoś z MZK coś napisze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWEL Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 29.11.08, 17:51 Poczatek grudnia to nie to samo co koniec listopada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klo Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.08, 18:52 Kiedy nastapi ta wielka optymalizacja rozkładów jazdy? Czy zmiany kursów zostana tak samo zmienione jak pokazuje plik pdf. który jest dostepny na stronie mzk.zgora.pl ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 01.12.08, 12:29 Wszelkie zmiany rozkładów i takie tam nie rozwiążą podstawowego problemu. Autobusów jest za mało, jak ktoś nie wierzy, niech się przejedzie ósemką lub zerówką. Trudno w ogóle wejść. Zmiany powinny iść w kierunku rozwoju zakładu, wszędzie w PL powstają nowe linie bo wszyscy stawiają na komunikację publiczną. Duobusy to świetny pomysł, tańsze niż tramwaje a równie ekologiczne, wytyczyć dla nich buspasy i korki mamy z głowy. Pytanie które należy sobie postawić, czy opłaca się budować całą trakcję i infrastrukturę dla dwóch trolejbusów na godzinę?? Taki jest obecny standard niestety.... Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbef Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 01.12.08, 20:15 No nie przesadzałbym z tymi dwoma trolejbusami na godzinę;(( Jeśli powstaną (OBY)to częstotliwość musi być nieporównywalnie większa. Myślę ,że będzie to co 8-10 minut (duobusy mają byc przegubowe) a więc powinno wystarczyć;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 16:53 Tak, autobusow jest zdecydowanie za malo no i trasy. Zobaczymy,jak bedzie wygladal nowy rozklad, ale watpie, zeby sie znaczaco poprawil. Ponadto ja jestem za trmwajami, a nie duobusami, bo jaka to ekologia skoro poza centrum i tak bedzie jezdzil na silniku spalinowym. To tylko rozmienianie sie na drobne; taka niby-inwestycja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.12.08, 19:54 Nie przesadzajmy, że w naszym mieście rokład jazdy jest taki tragiczny. Kiedyś był problem ze stadami na Zaciszu i Batorego. Teraz został jeszcze na liniach 0 i 44. W każdym razie autobusy u nas jeżdżą i to widać. Na pewno ten rozkład wymaga poprawek i od stycznia ocenimy ten który wprowadzą. A jak może wyglądać rozkład jazdy w mieście podobnym do Zielonej Góry zobaczcie sami. Koszalin 120.00 mieszkańców. Polecam link z rozkładem w tym właśnie mieście. Ilość linii - 15 plus jeden nocny na plus tego miasta ale w tragicznych godzinach www.mzk.koszalin.pl/rozklad.php . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.12.08, 20:57 Teraz już opinie nie są brane pod uwagę. Właśnie zakończyło się przygotowywanie nowych rozkładów jazdy w dni robocze. Teraz zespół pracuje nad sobotami i niedzielami. W przyszłym tygodniu nowe rozkłady pojawią się na przystankach (obok starych) i na stronie internetowej MZK. www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081202/POWIAT16/909314984 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.12.08, 20:58 www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081202/POWIAT16/909314984 Właśnie zakończyło się przygotowywanie nowych rozkładów jazdy w dni robocze. Teraz zespół pracuje nad sobotami i niedzielami. W przyszłym tygodniu nowe rozkłady pojawią się na przystankach (obok starych) i na stronie internetowej MZK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 21:12 Ale w ZG o nocnych jeszcze nie pomysleli. No coz...W GW sa 3 linie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.08, 22:05 Tak, 3 linie z 3 kursami o 23:30, 0:00 i 3:30. To przewozy pracownicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomex Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 10:18 Szlag mnie trafia jak slucham p.dyrektor Langner, ktora z uporem maniaka twierdzi, ze zmiana trasy linii "14" jest konieczna w celu polaczenia kampusow. Wszystko oczywiscie tlumaczone jest dobrem mieszkancow. Problem w tym, ze zmiana ta w istocie wyglada to na jakis kiepski zart wobec mieszkancow zachodniej czesci miasta od lat korzystajacych z czternastki. Moje pytanie brzmi: dlaczego likwiduje sie linie nr "7", ktora laczy kampusy, i ktora wedlug szefostwa byla jedna z najmniej rentownych linii, ale mimo to na sile wpycha sie na jej trase zmieniona "14"? Do tego mit o laczeniu kampusow - skoro juz tak bardzo chce sie je polaczyc jedna linia, to z tego co czytam od stycznia bedzie je laczyc "25" - dlaczego wiec nie zostawic "14" na starej trasie? Wedlug mnie cala ta "optymalizacja" w wydaniu MZK ZG kupy sie nie trzyma. Lansowane sa pomysly, ktore niewiele maja wspolnego z potrzebami mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.12.08, 14:35 Po to właśnie by nie dawać pola do popisu kolegą kktórzy ciągle sie wypowiadają, że w ZG autobusy jeżdżą za rzadko. Jeśli mają jeździć częściej to linii musi być mniej. 8 jeździ raptem kilka minut dłużejod 14. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 16:47 "Tomex" ma rację. Skoro brakuje autobusów, to po co je sprzedają ?? www.mzk.zgora.pl/index.php?bmF2PTEmbGFuZz1wbCZkYmlfaWQ9MTg5 Jak dla mnie, nie ma znaczenia czy jeżdża Ikarusy czy Solarisy, ważne by jeździło dużo (tak, dużo) autobusów, którymi można dojechać do każdej części miasta. A usprawiedliwianie głupiej zmainy "14" presją tych czy innych ludzi jest doprawdy idiotyczne ze strony "delete". Gratuluję małomiasteczkowego myślenia ("raptem kilka minut dłużej" jeździ także "10" - modelowa linia MZK ZG). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodex Re: MZK Zielona Góra IP: *.icpnet.pl 03.12.08, 17:23 Bez sensu jest ta zmiana trasy "14" jeśli ma być likwidowana "7". "14" z Zawadzkiego na Śląskie dotychczasową trasą to było bardzo dobre rozwiązanie. Obecnie praktycznie tylko 8 zostanie mieszkańcom os. Piastowskiego żeby do centrum dojechać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodex Re: MZK Zielona Góra IP: *.icpnet.pl 03.12.08, 17:27 Do tego "25" ma jeździć też na Wyczółkowskiego, a przecież "8" czy "13" zatrzymują się też blisko dawnego WSP. Na pewno studenci mają bliżej ze skrzyżowania Wojska Polskiego/Zacisze/Wyszyńskiego na uczelnię niż mieszkańcy os. Piastowskiego będą mieli na 14, zwłaszcza że teraz sporo osób jeździ do Focus Parku, a 10 jeździ rzadko i na około... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.08, 21:57 Jasne, jedni mają mieć 2 linie do wyboru a inii wcale. Bo ósemka jedzie 6 minut dłużej. No straaaaszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 22:52 Ja domagam się przetargów na usługi komunikacji miejskiej tak, jak ma to miejsce w wielu miastach. Niech w końcu powołają jakąś komórkę w Urzedzie Miasta, która będzie odpowiadała za utrzymanie komunikacji (np. jak ZTM w Warszawie) i to ona będzie ustalala kursy; powinno się skończyć z monopolem MZK i ogłosić przetarg na prowadzenie danych linii i po sprawie. Skoro MZK nie ma autobusów, to z pewnościa znajdzie je prywanty przewoźnik, który będzie woził ludzi honorując miejskie bilety (nie MZK, bo wydawanie biletów przez MZK to swoiste kuriozum; tym powinna zajmować się miasto poprzez ZTM czy ZDiK - zależnie od nazwy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty fularz :) Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.08, 01:39 "Kibic z dala niech się nie wpie..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.12.08, 09:50 Obecnie na linii "14" jeżdżą trzy autobusy (dwa całodzienne i jeden od 7 do 17) a na linii "7" dwa autobusy (od 6 do 17). Czy nie można było linii nr "7" skierować od Wyszyńskiego przez Wojska Polskiego do Wyczółkowskiego (zamiast przez Zacisze i Prostą) a na linii "14" zabrać jeden autobus (jeżeli szukano oszczędności taborowych) i tak ułożyć rozkład żeby na odcinku od Łużyckiej do Szosy Kisielińskiej te autobusy jeździły co 15 minut - naprzemiennie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.08, 20:54 A czy nie można zjechać na wyszyńskiego 3 przychodnia ósemką przejść na 2 strone i wsiąść w 14 ??? Po cholere tworzyć kolejne linie rzadko kursujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodex Re: MZK Zielona Góra IP: *.icpnet.pl 05.12.08, 09:00 Studenci mogą sobie przejść z przystanku cenrtala nasienna na uczelnię. A 14 ma dobrą trasę, po co zmieniać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oler Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 18:14 A ja mam pytanie. Co prawda nie jeżdżę autobusem nr. 8 ale jak widze jakie ludzie tortury musza przechodzic to irytuje mnie to całe MZK. czy tak trudno w godzinach szczytu puścić dwie 8 jedna za drugą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.08, 01:03 Przecież za niecały miesiąc wprowadzają nowy rozkład. Od Śląskiego ósemke odciąży 19, a od Wyszyńskiego nowa 80. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Gora IP: 92.112.218.* 12.12.08, 09:03 Dzien dobry,Ponizej przesylam propozycje (dwie) dotyczace rozwiaan w numeracji linii autobusowych MZK Zielona Gora. Ich wprowadzenie nie zaszkodzi planowanym zmianom, a wrecz pomoze. Za jednym razem rozwiazane zostana dwie kwestie: nowe polaczenia (moim zdaniem korzystne) oraz numeracja (konieczna - obecnie mamy calkowity haos, brak konsekwencji, puste numery).Propozycja rozwiazan numeracji linii MZK Zielona Gora1. Moim zdaniem najlepsze rozwiazanie (wyrazny podzial linii na miejskie i podmiejskie)Miejskie:0 obecnie 01 obecnie 12 obecnie 2 (dodatkowy autobus do Zawadzkiego po likwidacji 11)3 obecnie 194 obecnie 45 obecnie 56 obecnie 67 planowana 808 obecnie 89 obecnie 910 obecnie 1011 obecnie 4412 obecnie 1213 obecnie 1314 obecnie 1415 obecnie 3716 obecnie 17Podmiejskie:100 obecnie 3101 obecnie 41102 obecnie 22103 obecnie 23104 obecnie 34105 obecnie 25106 obecnie 26107 obecnie 27108 obecnie 28109 obecnie 29110 obecnie 30111 obecnie 33112 obecnie 322. Rozwiazanie likwidacji wolnych numerow 0 obecnie 01 obecnie 12 obecnie 23 obecnie 34 obecnie 45 obecnie 56 obecnie 67 obecnie 808 obecnie 89 obecnie 910 obecnie 1011 obecnie 4412 obecnie 1213 obecnie 1314 obecnie 1415 obecnie 3716 obecnie 4117 obecnie 1718 obecnie 3419 obecnie 1920 obecnie 3321 obecnie 3222 obecnie 2223 obecnie 2324 obecnie 3025 obecnie 2526 obecnie 2627 obecnie 2728 obecnie 2829 obecnie 29Mam, nadzieje, ze przedstawione rozwiazania zostana rozpatrzone, i ze jedno z nich (najlepiej pierwsze) zostanie wprowadzone przy planowanych zmianach.Pozdrawiam,Slawomir Lepak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 00:09 Niech nie sprzedają autobusów, skoro nie mają czym świadczyć przewozów. Odpowiedz Link Zgłoś