lucjusz1987 02.05.09, 00:45 Jak pisalem juz wczesniej... zakazać poruszania sie autobusami grubym wazacym ponad 100 kg! Taki czlowiek w razie gwaltownego hamowania moze polamac komus kark! Zakazac poruszania sie ludziom! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KIEROWCA TANKOWCA MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.aster.pl 02.05.09, 01:02 TANIEJ JEST CHYBA WOZIĆ ZA DARMO INWALIDÓW SPECJALNYMI BUSAMI, NIŻ PRZERABIAĆ WSZYSTKIE AUTOBUSY I INSTALOWAĆ JAKIEŚ WINDY I INNE CUDA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2263 Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 11:01 niech ktos mnie przekona,ze Polska to nie sredniowiecze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonny MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.hsd1.nj.comcast.net 02.05.09, 03:26 W innych krajach jakos nie ma z tym problemow;w autobusach miejskich i w komunikacji miedzymiastowej sa specjalne miejsca dla osob niepelnosprawnych w ktorych zainstalowano uchwyty i pasy ktorymi mocuje sie wozek-elektryczny rowniez.Obowiazkiem kierowcy jest umocowanie takiego wozka,a takze pomoc niepelnosprawnemu w opuszczeniu pojazdu.A,co by bylo,gdyby ktos z rodziny "naczalstwa miasta lub mzk" byl niepelnosprawny? Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie 02.05.09, 10:37 Gość portalu: Jonny napisał(a): A,co by bylo,gdyby ktos z rodziny "naczalstwa > miasta lub mzk" byl niepelnosprawny? Jak to co by bylo? Kierowca wysiadalby zza kierownicy i pomagal wniesc wozek do autobusu i jeszcze szprychy w kolach wyglancowal. Samoloty juz nie odlatuja bo baba posla nie zdazyla sie umalowac na czas, co dopiero gdyby byla niepelnosprawna? Zielonogorzanie wybierajac takich ludzi do samorzadu sa sami sobie winni. Przemyslcie to przed nastepnymi wyborami. A te viceprezydent, wredna "babe" do zmywania garow w jadlodajni po nastepnych wyborach Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Na zgnilym zachodzie jest tak 02.05.09, 13:38 - obnizane zawieszenie autobusu, a jesli to za malo - wysuwana spod drzwi platforma - miejsce dla inwalidy z pasami i oparciem (prawidlowo zainstalowany wozek jest tak samo bezpieczny, jak kazdy inny pasazer) - szerokie przejscie - i przede wszystkim zyczliwosc O takich banalach jak obowiazek udostepnienia osobom niepelnosprawnym kazdego budynku uzytecznosci publicznej nawet nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Na zgnilym zachodzie jest tak IP: *.aster.pl 02.05.09, 19:14 > - obnizane zawieszenie autobusu, a jesli to za malo > - wysuwana spod drzwi platforma > - miejsce dla inwalidy z pasami i oparciem (prawidlowo zainstalowany > wozek jest tak samo bezpieczny, jak kazdy inny pasazer) > - szerokie przejscie > - i przede wszystkim zyczliwosc Tak jest nie na zgnilym zachodzie, ale np. w Warszawie,w niskopodlogowcach. Wlacznie z pomoca kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchat Re: Na zgnilym zachodzie jest tak IP: *.gl.digi.pl 04.05.09, 09:48 i w Gliwicach tez.Wiekszosc nowych autobusow jest niskopodlogowa z platformami dla wozkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogorzanin Re: Na zgnilym zachodzie jest tak IP: *.icpnet.pl 02.05.09, 23:04 i powiem Ci krotko ćwoku, że to wszystko tutaj jest...jeśli nie wierzysz zapraszam. Decyzja radnych jest wiec zasadniczo dziwna i prawdopodobnie zostanie zmieniona.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin 2 Re: Na zgnilym zachodzie jest tak IP: 212.109.135.* 04.05.09, 11:43 A Ty co od ćwoków ludzi wyzywasz. Kompleksy jakieś masz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eye Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: 212.20.246.* 04.05.09, 14:14 Dokladnie - wrecz jest wstydem (a moze nawet w brew prawu) gdy autobus miejski nie obsluguje wozkow inwalidzkich. To co MZK chce zrobic to proba wcisnieci ludzia zupelnej nieprawy. A prawda jest taka, ze MZK nie chce inwestowac w rzeczy dla klientow i tyle. Jezeli mysla, ze uda sie przekonac ludzi to ich krzywego spojrzenia na niepelnosprawnych to albo sa totalnymi zacofanymi ignorantami, albo traktuja nas zwyczajnie jak tepych debili... c gorsze to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przysłowiowe Tak z innej beczki... IP: *.net.pulawy.pl 02.05.09, 07:33 Ktoś zna przysłowie o "jednej babie"? ;/ Idę się napić "przysłowiowej" filiżanki herbaty bo ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Tak z innej beczki... IP: 62.29.174.* 04.05.09, 09:26 No jak to... "Przychodzi baba do lekarza...". Nie znasz takiego przysłowia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesiu Re: Tak z innej beczki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 10:00 Nie przychodzi bo nie ma czym dojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
xdominikax MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie 02.05.09, 10:25 podobnie było w Gdańsku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogorzanka MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.adsl.alicedsl.de 02.05.09, 13:56 Od kilku lat mieszkam w Niemczech ,jestem Zielonogorzanka,i niestety to co przeczytalam przeraza mnie.Jeszcze sie nie spotkalam ,zeby osoby na wozkach(wszystkich) byly wypraszane z autobusow.Tutaj kierowca opuszcza swoja kabine i pomaga osobie niepelnosprawnej, aby ta mogla spokojnie i bezpiecznie wjechac do autobusu. Ale niestety Zielona Gora nadal odbiega od Europejskich norm ,a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.05.09, 20:19 Tutaj > kierowca opuszcza swoja kabine i pomaga osobie niepelnosprawnej hehe ale sie usmiałam;) u nas kierowca opusci swój tron??? nie zartuj. Zapewne sa wyjatki.. ale najczesciej spotykam gburowatych facetów z syndromem "niedopchniecia" Przykład - kilka dni temu, nie pamietam dokładnie kiedy, ale moge sprawdzic, linia nr 37 w kierunku Lechitów. Sienkiewicza jest remontowana. Pomijajac fakt ze kierowca kilka razy obtrabił auto jadace przed nim, którego kierowca był na tyle zyczliwy ze wpuscił inny samochód wyjezdzajacy z Focusa, pózniej obrzucił stekiem wyzwisk kierowce i instruktora L ( choc ta nie zrobiła nic dziwnego. po prostu jechała wolno i ostroznie na dziurach) to na koniec jeszcze zwymyslał kobiete, która stała na przystanku za WK i ruchem reki zaptala ( no co jak? krzyczec miała) czy kierowca zatrzyma sie na przystanku. Sytaucja wygladała tak, ze autobus niemal minoł przystanek i nic nie wskazywało na to ze ma zamiar sie zatrzymac. Sama zwatpiłam czy tam jest przystanek czy nie.. kobieta jak pisałam grzecznie wskazała reka przystanek a z jej ust mozna było wyczytac wyraznie "zatrzyma sie?" w koncu łaskawy kierowca sie zatrzymał a kobieta zadowolona wsiadła. Tylko ze ten gbur ja nawyzywał i objechał jak dziecko ze osmieliła sie machac na niego... siedziałam w drugim rzedzie siedzen wiec wszystko wyraznie słyszałam i widziałam. Jesli ten pan to czyta to mam nadzieje ze chociaz opluje swój monitor ze złosci ze komus nie podobało sie jego zachowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit Alez opuscil IP: 85.4.199.* 04.05.09, 09:54 i ja wzial i wyrzucil. Starodawna polsko-katolicka goscinnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: 87.205.149.* 04.05.09, 10:06 Każdy kraj ma swoją cywilizację. Szwaby mają komory gazowe a my wypraszanie niepełnosprawnych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.05.09, 14:01 "Nie trzeba robić paniki przez jedną babę - uspokajała wiceprezydent Haręźlak." - Po takim tekście w normalnym kraju polityk jest spalony i nawet już nie startuje w żadnych wyborach, bo wiadomo że jest dożywotnio przegrany w polityce. A to chyba już nie pierwsza wpadka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: 79.162.159.* 02.05.09, 14:20 dla tej haręźlak życzenia WSZYSTKIEGO NAJGORSZEGO, MAŁO ZDROWIA, DUŻO CHORÓB, DZIECI NARKOMANÓW I PROSTYTUTEK!!!!Wychodzi słoma z butów. wpuścić h.... na salony i proszę, a Kubickiemu w to graj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajaa74 Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.aster.pl 02.05.09, 21:29 No tos sie popisala. Zyczenia na miare tego co pisal. CO do kierowcow to sa i tacy i tacy. Tak jak z ludzmi sa dobrzy ale sa i zli. Natomiast nie zycze nikomu zle bo wtedy bym byl taki sam jak tez co mu zle zycze. AJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BubaLucifer MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 16:19 Jakis czas temu mialem ciekawa sytuacje..otoz bylo dosc cieplo na dworze, a w autobusie chodzilo ogrzewanie! do tego okien nie dalo sie otworzyc w super manie z odzysku to sa zamykane pewnie przez kierowce , obok klamik taki kwardqat metalowy jest...udalem sie do kirowcy i poprosilem go aby wylaczyl ogrzenie. Jakie bylo zdziwnie gdy wasaty pan oznajmil mi , ze wylacznik jest w komorze silnika, a on ma w angazu prowadzenie a nie obsluge pojazdu:) wiec dalej sie dziwcie ze te leniuchy nie chca otwierac klap do wozkow? trzeba podniesc swoje 4 litery, nachylic sie i wykonac czynnosc, jakze to ciezkie:) ale oni tak wczesnie wstaja, ciezko pracuja za te grosze:) smiech na sali, mzk to poskomuszy beton ktory trzeba rozbic, mlotem pneumatycznym najlepiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz K. MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.05.09, 16:57 jestem w glebokim szoku / kolejny raz zielona gora pokazuje jak jest slaba i beznadziejnie prowincjonalna. strach pomyslec, ze ktos wierzy / jest przekonany w to, co mowi. to jest totalna dyskryminacja / rasizm wobec niepelnosprawnych. to jest jakas totalna nonszalancja.. brak sumienia, skrupulow. ludzie, opamietajcie sie!! Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 serdeczne gratulacje! 02.05.09, 19:14 macie wyjatkowych prezydentów,wyjatkowych radnych.warto im zapewnić sławę ogólnopolską a może nawet europejską.rok 2009-tacy ludzie żyją w Zielonej Górze. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Wstyd Zielona Góro! 02.05.09, 20:20 wstyd to za mało.podłość i głupota winny być ukarane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul8550 MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.hlrn.qwest.net 02.05.09, 19:27 Buce wybraly sobie glupiego komuniste na prezydenta miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goisc Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.gorzow.mm.pl 02.05.09, 21:45 A Platforma Obywatelska w całosci poparła regulamin MZK , podobnie jak PiS. I nie przepraszają. Ale buta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e. MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 22:13 Zal mi tej dziewczyny, tylu nas tu jest, zlozmy sie na ten bilet miesięczny, niech nie zrezygnuje z zajęc... Odpowiedz Link Zgłoś
0karola MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie 03.05.09, 00:45 to zenujace. kazdy powinien moc jezdzic komunikacja miejska? Czym sie rozni wozek inwalidzki od wozka z dzieciakiem? W kazdym autobusie powinno byc min 1 miejsce dla wozka (takiego czy innego) Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie 03.05.09, 01:30 Głupoto zielonogórska, ty nad poziomy wylatuj... Sytuacja tej dziewczynki mówi sama za siebie dlatego powstrzymam się od dalszego komentarza:/ Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie 03.05.09, 08:56 a ja sie pytam:będziecie głosowali na tych radnych?na tego prezydenta?a może szybko zapomnicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McDrive Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 09:49 Umiecie wy wszyscy czytać???? Tu nie chodzi o zwykły mały wózek inwalidzki , który waży paręnaście kilogramów, i z takim wózkiem w większości autobusów nie ma problemów(przynajmniej u mnie w mieście gdzie jest 95% niskopodłogowych autobusów), tylko o wózek samojezdny, który jest dużo większy, cięższy i żaden , zapewniam Was żaden producent autobusów na świecie nie dostosowuje swoich produktów do transportu takiego monstrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.netdrive.pl 03.05.09, 10:09 Taki wózek ma 2 rodzaje hamulców - mechaniczny i elektryczny. Słyszałeś o jakimś wypadku w Polsce czy na świecie, gdzie elektryczny wózek by kogoś zabił w autobusie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek226315 Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 11:09 McDrive -zanim banialuki bedziesz prawil przejedz sie po cywiliwizowanym swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie 03.05.09, 17:52 bzdura.24 kwietnia jechałem we Frankfurcie autobusem którym jechał również inwalida w wózku z elektrycznym napędem.nie szukajmy alibi dla ludzi chorych na znieczulicę i brak wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.otp.pl 04.05.09, 09:32 A autobusy są podobno przystosowane, prawda? Są nawet takie specjalne "rusztowania", ale kto by w ogóle o tym pamiętał... Kierowca chyba by udaru dostał, jakby musiał pomóc np. przyp[iąć wózek... Odpowiedz Link Zgłoś
adkalin Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie 04.05.09, 09:37 Z Ciebie jest niezłe monstrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Obejrzyj sobie to "monstrum" ciołeczku IP: *.173.10.15.tesatnet.pl 04.05.09, 10:05 Jest fotografia z Patrycją na wózku tuż obok artykułu. Trzeba na nią kliknąć, to się powiększy. No, ale jeżeli jesteś takim kurduplem jak prezydent to od biedy można ciebie usprawiedliwić. Chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie 04.05.09, 13:54 zamieszczonej w artykule - ten wózek jest mniejszy od niejednego 'normalnego' wózka inwalidzkiego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
peppito Libicki jest niezrzeszony 03.05.09, 11:18 Nie ma posła Filipa Libickiego. Natomiast poseł Jan Filip Libicki nie jest w PiS lecz obecnie jest niezrzeszony: www.sejm.gov.pl/poslowie/posel6/463.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malorie Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 12:13 A ja jestem za zakazem przewozu wózków z dziećmi. Wsiądzie taka matrona ze swoim wrzeszczącym bachorem i jak jej ktoś zwróci uwagę, że dziecko przeszkadza innym, albo kogś kopie, to zaraz awantura na cały tramwaj. Tak się składa, że nikt nie ma obowiązku słuchać, jak jakiś dzieciak się wydziera, a mamusia jeszcze się cieszy i mu przyklaskuje, jak to jej bestyjka żywo reaguje i wogóle. Sama niestety znam taką kretynkę, która swojemu dzieciakowi pozwala dosłownie na wszystko, gó...arz wstaje z wózka w autobusie czy tramwaju, biega, zaczepia pasażerów. A Gosia co? Nic, bo to przecież tylko dziecko i mu wolno. Dzieciak ma 4 lata, panienka 20. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes A może zakazać jeździć autobusami studentom? Bo 04.05.09, 08:12 brzydko pachną piwem:D albo staruszkom, bo bywają niedomyte i są takie "nieestetyczne":D no i trzeba wprowadzić zakaz jeżdżenia psom, bo ich sierść uczula a po deszczu jej zapach... fuj...:D ciężarne też powinny siedzieć w domu, bo płacą tylko za jedną osobę:D no i jak autobus zahamuje, to może się coś dziecku stać:D Ilu głupców poprze te moje postulaty? No ilu:D Odpowiedz Link Zgłoś
anarchoateo Re: A może zakazać jeździć autobusami studentom? 04.05.09, 11:38 leszekes napisał: > brzydko pachną piwem:D albo staruszkom, bo bywają niedomyte i są > takie "nieestetyczne":D no i trzeba wprowadzić zakaz jeżdżenia psom, > bo ich sierść uczula a po deszczu jej zapach... fuj...:D ciężarne też > powinny siedzieć w domu, bo płacą tylko za jedną osobę:D no i jak > autobus zahamuje, to może się coś dziecku stać:D > Ilu głupców poprze te moje postulaty? No ilu:D Tu na forum raczej nikt, ale jak byś zapytał w Urzędzie to poparcie murowane. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cozy MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie 04.05.09, 07:45 "Wózek z napędem samojezdnym waży ok. 100 kg. Prawa fizyki mówią same za siebie, jeżeli doszłoby do gwałtownego hamowania, taki ciężki wózek może stanowić dla pasażerów poważne zagrożenie - tłumaczyła Barbara Langner" Wielu pasażerów komunikacji miejskiej waży 100 kg i więcej. Przy gwałtownym hamowaniu stanowią znacznie większe zagrożenie dla współpasażerów niż wózek przypięty w autobusie, w miejscu do tego przeznaczonym. Odpowiedz Link Zgłoś
test1410 Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie 04.05.09, 09:35 Ciekaw jestem ile osób miało okazję poruszać się autobusem podczas gwałtownego hamowania - z pośród pasażerów mocno wypełnionego ikarusa ustała jedna osoba, kilka wisiało na barierkach/współpasażerach, reszta leżała na podłodze. Argument, że niektórzy pasażerowie mają masę większą niż 100kg jest dość słaby ponieważ wózek raczej jest ciałem sztywnym i w przeciwieństwie do otłuszczonego pasażera nie pochłania energii kinetycznej. Tolerancja i pomoc niepełnosprawnym oczywiście, ale nie wbrew prawom fizyki. Nie wiem do jakiej masy można przewozić (wg producenta) wózki w miejscach przygotowanych do tego (deska + pasy które są rzadko zapinane) - jeśli wytrzymają wózek elektryczny to jego przewóz powinien być dozwolony (ale tylko jednego w danym momencie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Od razu widać, że nie jesteś na bieżąco w IP: *.173.10.15.tesatnet.pl 04.05.09, 09:49 temacie. Gdzie jeszcze jeżdżą IKARUSY? Ja już prawie zapomniałam jak one wyglądały. Nowoczesne pojazdy maja specjalne miejsca do przypinania jednego, albo dwóch wózków inwalidzkich. Na dodatek są wyposażone w dzwonki, aby kierowca wiedział, że niepełnosprawny chce opuścić pojazd i mógł specjalnie dla niego obniżyć podłogę (tzw. "przyklęk"). Odpowiedz Link Zgłoś
test1410 Re: Od razu widać, że nie jesteś na bieżąco w 05.05.09, 20:51 pl.wikipedia.org/wiki/Ikarus_280 - jak widać w wielu miastach ;) Dodatkowo MZK Zielona Góra eksploatuje: pl.wikipedia.org/wiki/Jelcz_120M . Dobrze wiem, jak wygląda nowoczesny autobus - ale też sami niepełnosprawni/matki z dziećmi nie zawsze umieją odpowiednio zabezpieczyć się w takim autobusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva A od czego jest kierowca? IP: *.173.10.15.tesatnet.pl 06.05.09, 09:01 Nie może z fotela tyłka podnieść? Taksówkarz jak ma klienta z walizką wysiada z auta i otwiera bagażnik (dwa razy). Najczęściej też sam też pakuje bagaż do środka. Jesteś kierowcą autobusu? Odpowiedz Link Zgłoś
test1410 Re: A od czego jest kierowca? 06.05.09, 18:09 Nie jestem kierowcą autobusu (dodatkowo nie jestem Zielonej Góry). Żeby łaskawie wytłumaczyć do czego służy to oparcie i pas bezpieczeństwa? Może by kiedyś dojechał, tyle że za spóźnienia traci się premię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2226315 Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 13:46 a ja tych wszystkich przeciwnikow wozkow inwalidzkich w autobusach,wsadzil bym w taki wozek na 24 godziny i kazal sie przejechac wzdloz i wszerz miasta z czterema przesiadkami Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes W poznańskim autobusie widziałem pasy do 04.05.09, 07:56 przypinania wózków inwalidzkich i specjalny dzwonek. Nie interesowałem się tym specjalnie, ale myślę, że to jest właściwa droga do rozwiązania tego problemu. No i w najbliższych wyborach zielonogórzanie powinni pozbyć się prezydenta i tych wszystkich "przygłupiastych" radnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca Re: W poznańskim autobusie widziałem pasy do 04.05.09, 08:12 To jest STANDARDOWE wyposażenie wszystkich Solaris'ów i MAN'ów - chodzi wszak nie tylko platformę (tą mają MAN'y, ale wszystkie mają też funkcję 'przyklęku' na bok), ale i pasy zabezpieczające. Na miejscu pracowników MZK zastanowiłbym sie, dlaczego tych zapezpieczeń w ich autobusach nie ma. Wasz ramolzezdymbca (nie-wózkowicz, ale zawsze zadziwiony, że nawet we Frankfurcie n. Odrą o każdej porze dnia i w każdym miejscu można spotkać osoby na wózkach wszelkiego rodzaju) Odpowiedz Link Zgłoś
sany666 Bo się rozpłaczę 04.05.09, 07:57 Przejazdy busami są ponad jej możliwości finansowe, ale wózek elektryczny i hipoterapia już nie. Biedacy to sobie muszą o kulach radzić, żeby dojść do sklepu po serek i burżuazyjne media mają to w d... Niech ten wózek zarejestruje i sama jeździ bawić się z kucykami. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Idiotów nie sieją, sami się rodzą 04.05.09, 08:04 No więc się urodziłeś:D Proś teraz Boga, abyś za karę nie musiał jeszcze jeździć takim wózkiem. Wózki często są darem (rodziny, fundacji, innego niepełnosprawnego, któremu już potrzebny nie jest z powodu pogorszenia stanu zdrowia, lub śmierci)... często to efekt wieloletnich starań i wyrzeczeń... Samochód dzisiaj luksusem już nie jest a wózek elektryczny miałby nim być? Współczuję "pomyślunku":D sany666 napisał: > Przejazdy busami są ponad jej możliwości finansowe, ale wózek elektryczny i > hipoterapia już nie. Biedacy to sobie muszą o kulach radzić, żeby dojść do > sklepu po serek i burżuazyjne media mają to w d... > Niech ten wózek zarejestruje i sama jeździ bawić się z kucykami. Odpowiedz Link Zgłoś
sany666 Re: Idiotów nie sieją, sami się rodzą 04.05.09, 08:09 Hipoterapia też jest "darem innego niepełnosprawnego"? Gdybyś nie był skończonym kretynem wiedziałbyś, że Boga nie ma. A mnie na taki wózek nie stać. Jedynie na kule. Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca Re: Idiotów nie sieją, sami się rodzą 04.05.09, 08:21 sany666 napisał: > Hipoterapia też jest "darem innego niepełnosprawnego"? Ponieważ tego nie wiesz, to Ci napiszę: często tego typu terapia jest prowadzona (i fundowana) przez fundacje i organizacje; z takiej pomocy korzysta dziecko sąsiada. > Gdybyś nie był skończonym kretynem wiedziałbyś, że Boga nie ma. Spójrz w lustro i ... bez komentarza. > A mnie na taki wózek nie stać. Jedynie na kule. A nie zastanowiłeś się dlaczego tak jest? Właśnie dlatego, że padasz ofiarą poglądu, iż Twoje miejsce jest wyłącznie w domu i masz się cieszyć swoją rent(k)ą inwalidzką. Gdyby nie 'domowy areszt' zapewne i Twoje możliwości przemieszczania się byłyby znacznie większe. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Nie wierzę w ani jedno twoje słowo, bo 04.05.09, 08:23 najnormalniej kłamiesz. Mój brat jeździł na takim wózku akumulatorowym (zwykłym zresztą też). Dostał go po kimś innym od jakiejś (nie wiem jakiej) fundacji, która z kolei miała go z zagranicy (tam też niepełnosprawni umierają). Nie był to szczyt luksusu (widziałem i takie), ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi to co ma. Trzeba troszkę poszukać, podzwonić... no, ale jak ktoś jest leniwy i myśli, że mu wszystko podstawią pod nos to niech chodzi o kulach (a swoją drogą nie przypominam sobie, abym widział chodząca o kulach osobę na ulicy... może jak byłem mały, ale było to chyba "zaraz po wojnie" i na filmach:DDD O Bogu nie wypowiem się, bo to indywidualna sprawa sany666 napisał: > Hipoterapia też jest "darem innego niepełnosprawnego"? Gdybyś nie był skończony > m > kretynem wiedziałbyś, że Boga nie ma. > A mnie na taki wózek nie stać. Jedynie na kule. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk49 sany666 - rzadki rodzaj debila faszysty 04.05.09, 08:19 Jesteś typowy polski kołtun i ksenofob, śmierdzisz na odległość ideologią faszystowską. Skąd w tym nieszczęsnym kraju biorą się takie indywidua, jak TY? Wózek, a tak jest w 98% przypadków ta niepełnosprawna dostała za darmo - fundacje, organizacje charytatywne itp. Za hipoterpię płaci pewnie też jakaś organizacja tego typu. Odsetek bogaczy wśród niepełnosprawnych jest kilkanaście razy niższy niż w pełnosprawnym społeczeństwie. Jak nie masz durniu nic do powiedzenia to siedź cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Bo się rozpłaczę IP: *.tvn.pl 04.05.09, 08:47 debilu wózek, ludzie niepełnosprawni dostają od organizacji społecznych albo np. od miasta. Czyli z jednej strony pomagamy, z drugiej nie pozwalamy żyć normalnie. Ta dziewczyna dostaje pareset złotych renty. Ale nie chce więcej pieniędzy, tylko mozliwości do samodzielności. Zastanów się, co piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seth Re: Bo się rozpłaczę IP: *.ntlworld.ie 04.05.09, 09:10 Sany666 dziękuje za wszystkie dobre słowa polskich obrońców uciśnionych. Bóg z wami, towarzysze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwyczajny czlowiek Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.netcologne.de 04.05.09, 08:42 Zawsze wiedzialem, ze Polska to nieszczesliwy kraj. Kraj samych klesk. Kiedys byly kleski urodzaju, lub na zmiane nieurodzaju, a dzis? Dzis mamy kleske pustoglowych imbecyli. Na calym swiecie komunikacja miejska przewozi niepelnosprawnych z wozkami i bez. Tylko w Polsce jakos to sie nie udaje. Same kleski w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terri Re: Ś r e d n i o w i e c z e IP: 91.109.118.* 04.05.09, 08:50 Sredniowiecze - jak mozna tak traktowac drugiego czlowieka, nie wiedzac co los przyznaczy dla siebie. A poslanka ktora wypowiedziala 'jedna babe' powinna byc natychmiast wyproszona. Pokazuje swoje wychowanie, ktore jest na punkcie ZEROWYM. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Wygląda na to że zielonogórscy rajcowie 04.05.09, 08:51 zagrażają społeczności za której pieniądze i na rzecz której powinni pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex ej, ale ten wozek jest naprawde ciezki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 09:15 ej, ale oni maja przeciez troche racji, znaczy sie, wozek jest bardzo ciezki. faktycznie moze byc niebezpieczny w przypadku hamowania i to nie ma nic do rzeczy z tolerancja, to jest fizyka. z drugiej strony w autobusie powinno byc miejsce, gdzie mozna taki wozek przypiac pasami do sciany. odpowiednie pasy wytrzymaja i 100kg a juz na pewno w przypadku gwaltownego hamowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Wózek wcale nie jest ciezki, chociaż troszkę waży IP: *.173.10.15.tesatnet.pl 04.05.09, 10:25 Możesz go sobie zobaczyć na zdjęciu obok artykułu. To jedno. W nowoczesnych autobusach są specjalne miejsca na wózki. Z pasami bezpieczeństwa, alarmem i dzwonkiem. To drugie. Jeśli takich miejsc nie ma (jak w Zielonej Górze) to znaczy, że prezydent i radni zamówili wersje oszczędne autobusów miejskich a zaoszczędzone pieniądze przepieprzyli. Na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Hej fizycy z MZK! Jaka jest różnica między... 04.05.09, 09:15 ... wózek 100 kg i dziewczynka 40 kg a wózek 20 kg i gruby gościu na 120 kg? Czy tego drugiego też wyprosicie z autobusu? Może też wprowadzicie zakaz przewozu pasażerów z wagą powyżej 100 kg, bo taki jak stoi i ma ponad 100 kg wagi to też może w końcu podczas hamowania spowododować niebezpieczeństwo!? ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Hej fizycy z MZK! Jaka jest różnica między... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 09:18 > ... wózek 100 kg i dziewczynka 40 kg a wózek 20 kg i gruby gościu na > 120 kg? Czy tego drugiego też wyprosicie z autobusu? > Może też wprowadzicie zakaz przewozu pasażerów z wagą powyżej 100 > kg, bo taki jak stoi i ma ponad 100 kg wagi to też może w końcu > podczas hamowania spowododować niebezpieczeństwo!? ;-P Gruby gosciu, albo siedzi na krzeselku i wtedy podtrzymuje go oparcie, albo trzyma sie reka uchwytu. Przpuscmy, ze dziewczyna tez moze sie czegos przytrzymac. Czy 40kg dziewczyna utrzyma 100kg wozek? Poza tym wozek ma kola a 100kg gosciu ma nogi. Latwiej ustac na nogach niz na kolach. Odpowiedz Link Zgłoś
demonsbaby Re: Hej fizycy z MZK! Jaka jest różnica między... 04.05.09, 09:43 Odpowiedż godna wręcz fizyka kwantowego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Hej fizycy z MZK! Jaka jest różnica między... IP: 217.116.100.* 04.05.09, 11:08 nazywam sie Stephen Hawking. Odpowiedz Link Zgłoś
anarchoateo Re: Hej fizycy z MZK! Jaka jest różnica między... 04.05.09, 11:34 Hawking porusza się na wózku. Jeżeli miało to być śmieszne to ci się nie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Zacznij od innego pytania. Czy wózek ma 100 kg? IP: *.173.10.15.tesatnet.pl 04.05.09, 10:53 A może waży tylko 40? Czy ktoś go ważył? Poza tym wózki mają hamulce. Bywa, że są stabilniejsze od niejednego człowieka po kilku "małpeczkach". Odpowiedz Link Zgłoś
zmichalg1 Re: Zacznij od innego pytania. Czy wózek ma 100 k 04.05.09, 11:57 Podobne wózki mają akumulator, który sam w sobie jest niezłym puckiem ołowiu. Przy gwałtownym hamowaniu hamulec wózka niewiele daje, bo przesuwa się cały wózek nawet na zablokowanych kołach. Ciekawi mnie jak wypadnie ten eksperyment, o którym wspomniano w artykule. Mniemam, że przeprowadzą go na manekinie, na jakim wykonuje się testowe kolizje. A potem nie pozostaje nic innego, aby rolę manekina zaproponować różnej maści i naści krzykaczom (czytaj: obrońcom niepełnosprawnych). Będzie to dla nich idealna wręcz okazja, aby czym prędzej do tej grupy dołączyć, czego mimo wszystko im nie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Myślę, że jesteś urzędnikiem magistratu 04.05.09, 22:21 który zrobi wszystko, aby przypodobać się szefowi. Nawet wbrew rozsądkowi. zmichalg1 napisał: > Podobne wózki mają akumulator, który sam w sobie jest niezłym puckiem ołowiu. > Przy gwałtownym hamowaniu hamulec wózka niewiele daje, bo przesuwa się cały > wózek nawet na zablokowanych kołach. > Ciekawi mnie jak wypadnie ten eksperyment, o którym wspomniano w artykule. > Mniemam, że przeprowadzą go na manekinie, na jakim wykonuje się testowe kolizje > . > A potem nie pozostaje nic innego, aby rolę manekina zaproponować różnej maści i > naści krzykaczom (czytaj: obrońcom niepełnosprawnych). > Będzie to dla nich idealna wręcz okazja, aby czym prędzej do tej grupy dołączyć > , > czego mimo wszystko im nie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 09:25 Jak to fajnie grać na emocjach tłumu, ignorując prawa fizyki (ewentualnie - nie mając pojęcia o fizyce). Gdyby autor pisał: zamontujmy w autobusach pasy dla wózków (ewentualnie jakieś inne zabezpieczenia). Ale nie. On pisze - bezdusznością jest nie pozwolić, aby ciężki, twardy, kanciasty wózek przy gwałtownym hamowaniu (lub przyspieszaniu) kogoś zabił lub połamał. Współczucie jest piękne, ale nie zwalnia ze zdrowego rozsądku. Jeżeli w innych miastach nie ma zakazu to świadczy to jedynie o braku wiedzy decydentów - w końcu, za uszkodzenie ciała pasażera odpowiadać beda własnie oni. Wszyscy wiedzą, że nie wolno kłaść ciężkiego, nie przymocowanego bagazu na tylnej półce w samochodzie ( w innych miejscach też zreszta jest to niebezpieczne). I nie myslą, co może zrobić wózek taranujący człowieka ??? Dla wyjaśnienia - nie jestem z Zielonej Góry, ale z miasta wschodniej Polski, położonego na kilkunastu pagórkach - wiem, jak trudno w autobusie utrzymać choćby wózek z dzieckiem. A to cieżar tak z dziesieć czy dwadziescia razy mniejszy ... .Mnożac przez kwadrat prędkości pojazdu ... . Zgroza. A jeszcze wieksza, ze ktoś dla blizej nie wyjasnionej idei ze sprawy oczywistej robi idiotyczną pokazówkę. W zasadzie to on powinien odpowiadać za ewentualne skutki przewożenia w autobusach wózków elektrycznych bez zabezpieczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Od razu widać, że jesteś ze wschoda... to wiele IP: *.173.10.15.tesatnet.pl 04.05.09, 10:49 wyjaśnia. Tylko dlaczego robisz z własnych współmieszkańców idiotów? To, że sam się ośmieszasz znaczy tylko tyle, że też jesteś niepełnosprawny. Od Patrycji różnisz się tylko jednym szczegółem. Ona jest niepełnosprawna fizycznie a ty umysłowo. Wyjątkowo tobie pomogę dojść do sprawności. Może się uda. Po pierwsze kwestia odpowiedzialności "decydentów". Przedsiębiorstwa komunikacyjne są ubezpieczone od nieszczęśliwych wypadków, które niestety się zdarzają. Po drugie autobusy są wyposażone w pasy do przypinania wózków. I to by było na tyle. Mądremu wystarczy, głupi będzie dalej się upierał przy swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: men Re: Od razu widać, że jesteś ze wschoda... to wie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 11:19 Wiele wyjasnia fakt, ze w chamski sposób obrażasz ludzi. Nie wiem, gdzie widziałaś pasy do przypinania wózków, bo ja sporo jezdzę po Polsce i pasów w autobusach nie zauważyłem. Jezeli jesteś idiotką, która nie wie, jak zachowuja się cieżkie nie umocowane przedmioty przy zmianie szybkosci lub kierunku ruchu - cóz, kolejny raz potwierdza sie fakt, ze likwidacja matematyki i fizyki na maturze była błędem. A i z umiejetnością rozumienia tekstów u Ciebie kiepsko - niepisałem, że zakaz jest dobrym rozwiazaniem, a jedynie, że wózki nie powinny być przewożone bez pewnego umocowania. Mimo wszystko -pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: MZK się upiera: ten wózek nie pojedzie IP: *.otp.pl 04.05.09, 09:29 Parasolka też niebezpieczna i ktoś mógłby się na nią nadziać - ZAKAZAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ale super u Was w tej ZG! 04.05.09, 09:34 Mieszkam we Wrocławiu. Tu mamy więcej dróg, więcej autobusów, więcej gwałtownych hamowań i jakoś nie zdarza się, żeby wózek kogoś zmasakrował. Widać ZG znajduje się w alternatywnej rzeczywistości. Gratuluję Wam moi drodzy władz miasta. Sami ich wybraliście! Odpowiedz Link Zgłoś