Dodaj do ulubionych

Może to dziwne pytanie...

20.04.04, 20:39
powiedzcie mi - czy jest jakis sposob aby ustalic do kogo nalezy
numer telefonu komorkowego ? Pewnie takich informacji nikt mi w Idei nie
udzieli (ochrona danych osobowych czy cos takiego), a moze sie myle, moze sa
jakies sposoby ? To dla mnie nieslychanie wazne ! Pomozcie, dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Może to dziwne pytanie... IP: *.visp.energis.pl 20.04.04, 21:05
      To mogą tylko organy ścigana, ew. Twój znajomy, który pracuje u operatora. ;-)
      • gale Re: Może to dziwne pytanie... 21.04.04, 10:52
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> (...) ew. Twój znajomy, który pracuje u operatora. ;-)

i ktory ma ochote wybrac alternatywna sciezke rozwoju zawodowego :)
        • Gość: Peppers Sa sposoby IP: *.acn.pl 23.04.04, 11:34
          1. Na telefony sieci IDEA mzona dzwonic w formacie +4850Y88YYYYYY (gdzie Y to
          kolejne liczby numeru. Np. dla numeru 501234567 dzwonimy 50188234567) aby
          polaczyc sie bezposrednio z poczta glosowa danego numeru (o ile ma aktywna).
          Byc moze ktos nagral na poczcie swoje nazwisko lub powitanie. Jest duza szansa,
          ze zidentyfikujesz ta osobe a ona nawet nie bedzie o tym wiedziala. (to znaczy
          dostanie jedynie komunikat, ze ma jedna wiadomosc na poczcie)

2. W sieci IDEA jest taka usluga `Gdzie jestescie`. Pozwala ona na
          lokalizowanie telefonow wewnatrz sieci (niestety za zgoda tej drugie osoby)
          Mozesz psprobowac namierzyc ten numer. Ale pamietaj- uzytkownik tego numeru
          bedzie o tym wiedzial i musi wyrazic na to zgode. Wiecej informacji na
          www.idea.pl

3. Jesli zadzwonisz do biura numerow sieci IDEA (Maciej D. podal numery tych
          biur w jednym z watkow na tym forum) i wymyslisz zgrabna bajeczke to moze i
          podadza Ci nazwisko i adres osoby jak podasz im jej numer. Od czasu
          wprowadzenia (wedlug mnie zupelnie chybionej i bezsensownej) ustawy o ochronie
          danych osobowych nie powinni tego robic ale czesto ulegaja pod presja uroku
          osobistego osoby dzwoniacej oraz jakiejs dramatycznej bajeczki. No chyba, ze
          dana osoba ma zastrzezony numer. Wtedy nic nie wskorasz.

4. Nie przedstawilas sytuacji. Bo widzisz jesli chcesz poznac czyjs numer, bo
          przychodza z niego dziwne SMSy do Ciebie lub ktos z tego nueru wydzwania do
          Ciebie w nocy to na 99% jest to osoba, ktora Ci zna i czuje sie przez Ciebie
          skrzywdzona badz niedowartosciowana. W takim wypadku sproboj odswiezyc swoja
          pamiec i przypomniec sobie czy ostatnio nie poklocilas sie z jakims znajomym,
          chlopakiem itp, czy przypadkiem nie dalas kosza jakiemus niedoszlemu amantowi
          itp. Byc moze w ten sposob sama wpadniesz czyj to numer bez zadnego `sledztwa`.

5. Na policje isc nie radze. Juz to przerabilame z moja byla kobieta. Jesli
          dana osoba Ci nie grozi oni nie maja podstaw, by wyjawic Ci jej dane lub ja
          scigac. Dodatkowo poniewaz pre-paidy sa traktowane jako `budka telefoniczna` w
          przypadku gdyby sie okazalo, ze ten numer to pre-paid policja jest bezsilna (w
          sieci IDEA do tej pory bylo tak, ze trzecia cyfra numeru ɱ oznaczala pre-paida)

Pozdrawiam!
    • atomowy Re: Może to dziwne pytanie... 23.04.04, 16:20
      Niestety oficjalnie nigdzie się tego nie dowiesz. Ochrona danych.

www.ctime.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka