Dodaj do ulubionych

Problem z rozstaniem z PLAY

16.12.11, 14:14
18.06.2010 podpisałem umowę na internet w play. Umowa na 18 miesięcy.

Wyznaczyli okres rozliczeniowy: od 10 każdego miesiąca do 9 następnego miesiąca.

Opłacałem terminowo wszystkie faktury. Stwierdziłem, że po zakończeniu umowy nie chcę z tego dalej korzystać. W umowie jest wyraźnie napisane: 30 dni wcześniej trzeba wypowiedzieć jeśli się nie chce przedłużać umowy.

Koniec umowy to 18.12.2011. Na wszelki wypadek wysłałem wypowiedzenie 05.10.2010.

Przysłali mi pismo , że dostali moje pismo i proponują mi przedłużenie umowy na super warunkach a jeśli nie przedłużę to moja umowa zostanie rozwiązana z dniem uwaga... 9.01.2012. Uznałem , że musieli się pomylić. Oferta ,którą mi przedstawiono była naprawdę dobra i postanowiłem dowiedzieć się więcej na jej temat. Dzwonię na infolinię a tam nikt nic nie wiem. Oferuję, że podam numer zgłoszenia , który jest na piśmie z ofertą - "nie, bo my i tak nie mamy dostępu". NO trudno... więc jednak umowa się rozwiąże .

A teraz dostaję fakturę na pełen okres od 10.12.2011 do 09.12.2012.

Pytam przez play24 dlaczego zostało mi naliczone 45,37 ? Po 24 godzinach błyskotliwa odpowiedź: "zostało naliczone 45,37 zł bo została wystawiona faktura o numerze xxxxx"

Znowu piszę przez play24 , żeby mi to wyjaśnili bo to powinno chyba być proporcjonalnie policzone a nie za cały okres.

Po dwóch dniach odpisali mi , że naliczony jest cały abonament bo trzeba wysłać wypowiedzenie na 30 dni wcześniej a Pan tego nie zrobił w związku z czym jest im bardzo przykro i strasznie ubolewają.

Dzwonię na infolinię i tłumaczę , że mam nie tylko wypowiedzenie wysłane 2 miesiące przed końcem umowy ale także ich odpowiedź listowną potwierdzającą wpłynięcie mojego wypowiedzenia.

Po kilku minutach pozytywki facet w słuchawce mówi mi , że za późno wysłałem i nie dało rady mi rozwiązać umowy.

Ja się go pytam: Jak za późno? Panie, to było 2 miesiące przed końcem umowy !

Znowu melodyjka ....

Odzywa się, "tutaj chyba faktycznie jest jakaś pomyłka"...

Znowu przerwa ... cisza tym razem

Znowu się odzywa - teraz ma już odpowiedź . Mówi: " Wypowiedzenie faktycznie Pan wysłał terminowo ale Pana umowa kończy się 18.12.2011 jednak okres rozliczeniowy kończy się 9.01.2012 i dlatego my nie możemy zerwać umowy w czasie trwania okresu rozliczeniowego".

Próbuję mu tłumaczyć , że okres umowy jest ważny a nie okres rozliczeniowy. Bezskutecznie.

Pyta się mnie na koniec "czy w czymś jeszcze może mi pomóc ?".
Obserwuj wątek
    • Gość: nordkap Re: Problem z rozstaniem z PLAY IP: *.play-internet.pl 16.12.11, 17:56
      Dopiero się zdziwisz jak po upływie tego okresu net będzie chodził i przyjdzie następna faktura.
      • spacejazzz Re: Problem z rozstaniem z PLAY 16.12.11, 18:48
        Gość portalu: nordkap napisał(a):

> Dopiero się zdziwisz jak po upływie tego okresu net będzie chodził i przyjdzie
        > następna faktura.

Wyjąłem dziś kartę play z modemu i dalej z tego nie korzystam. Dla mnie umowa się kończy 18.12.2011 a jeżeli oni mają u siebie bałagan organizacyjny to ich problem. Ja mogę im zapłacić ostatnią fakturę od 10.12.2011 (początek okresu rozliczeniowego w grudniu) do 17.12.2011 (ostatni dzień świadczenia usługi zgodnie z umową).

Innych faktur nie zapłacę i chętnie pójdę do Sądu z nimi jeśli zajdzie taka potrzeba.
    • gku25 Re: Problem z rozstaniem z PLAY 16.12.11, 22:19
      W Erze mieliśmy tak samo, liczy się okres rozliczeniowy. Czyli zamiast umowy na 24 m-ce mieliśmy ją o około miesiąc dłuższą.
      • spacejazzz Re: Problem z rozstaniem z PLAY 17.12.11, 12:29
        gku25 napisała:

> W Erze mieliśmy tak samo, liczy się okres rozliczeniowy. Czyli zamiast umowy na
        > 24 m-ce mieliśmy ją o około miesiąc dłuższą.

Operator może sobie tak twierdzić, ale ja podpisałem 18.06.2011 umowę na 18 miesięcy a nie na 18 okresów rozliczeniowych. Okres rozliczeniowy to jest wewnętrzna sprawa operatora. Skoro świadczenie usług można rozpocząć w terminie innym niż początek okresu rozliczeniowego to niby dlaczego nie można zakończyć również w innym dniu niż koniec okresu rozliczeniowego ?
        • Gość: dorala Re: Problem z rozstaniem z PLAY IP: *.acn.waw.pl 19.12.11, 22:21
          Ja miałam to samo z telefonem. Też chcieli mi przedłużyć termin zakończenia umowy. Wysłałam reklamację, ale oni upierali się przy swoim. Przesłałam sprawę do UKE i po kilku miesiącach musieli mi przyznać rację. Ja zrobiłam to przede wszystkim dla własnej satysfakcji, a poza tym nie lubię jak się mnie chce zrobić na szaro. Operatorzy liczą na to, że niewielu klientom będzie się chciało z nimi szarpać i nagminnie łamią swoje własne regulaminy. Także tylko pozostaje UKE.
          • Gość: dert Re: Problem z rozstaniem z PLAY IP: *.play-internet.pl 18.01.12, 02:04
            PYTANIE kiedy skończy mi sie umowa ???
            koniec umowy na internet w play przypada na dzień 05.01. 2012r, wypowiedzenie złożyłem 30 grudnia.....
            ... odpowiedź play - .. umowa zostanie rozwiązana z dniem 30.01.2011r z zachowaniem okresu wypowiedzenia 30 dni( czyli do dnia 30.01 doliczają jeszcze 30 dni)... . Pytanie kto mi powie dlaczego umowa ma sie skończyć w lutym?
            czy nie powinno być tak, ze kończy mi sie umowa 05.01.2012, składam wypowiedzenie 31.12.2011 to za trzydzieści dni odłączają neta a nie jeszcze chcą aby choć jeden rachunek zapłacić ????
            • spacejazzz Re: Problem z rozstaniem z PLAY 24.01.12, 12:25
              Gość portalu: dert napisał(a):

> PYTANIE kiedy skończy mi sie umowa ???
              > koniec umowy na internet w play przypada na dzień 05.01. 2012r, wypowiedzenie
              > złożyłem 30 grudnia.....
              > ... odpowiedź play - .. umowa zostanie rozwiązana z dniem 30.01.2011r z zachowa
              > niem okresu wypowiedzenia 30 dni( czyli do dnia 30.01 doliczają jeszcze 30 dni)
              > ... . Pytanie kto mi powie dlaczego umowa ma sie skończyć w lutym?
              > czy nie powinno być tak, ze kończy mi sie umowa 05.01.2012, składam wypowiedze
              > nie 31.12.2011 to za trzydzieści dni odłączają neta a nie jeszcze chcą aby choć
              > jeden rachunek zapłacić ????

Nie płać ostatniej faktury. Na każdej fakturze jest wyszczególnione za jaki ona jest okres. Jeżeli ostatnia faktura wykracza poza okres końca umowy to jej nie płać i poproś żeby ostatni okres rozliczeniowy rozliczyli proporcjonalnie do okresu umowy (oczywiście tego nie zrobią).

W moim przypadku odpisywali głupoty aż zaczęła się polemika na punkty z regulaminu - wtedy przestali odpisywać w ogóle i jak narazie jest cisza. Ostatniej faktury nie zapłaciłem bo nawet jej nie otrzymałem...

Aha , wszystkie zgłoszenia z play24 lepiej sobie zapisywać albo drukować , bo po zakończeniu umowy to wszystko ginie.
            • Gość: dorala Re: Problem z rozstaniem z PLAY IP: *.acn.waw.pl 28.05.12, 13:42
              Akurat w Twoim przypadku Play postąpiło słusznie. Jeśli nie chcesz, aby Twoja umowa została automatycznie przedłużona, powinieneś złożyć co najmniej 30 dni przed jej końcem pismo o jej rozwiązanie. Ty zrobiłeś to za późno. Wobec tego obowiązuje Cię 30 dniowy termin wypowiedzenia (jak przy umowie na czas nieokreślony) liczony od dnia, w którym złożyłeś pismo.
    • big_gadu Re: też mam cyrk zrozwiązaniem umowy !!! 26.05.12, 11:29
      sytuacja moja jest podobna !
      mialem dwa numery na trzy lata,
      i przysłali mi faktury za za okresy rozliczeniowe itd
      dziwne sprawa prawna,
      w punkcie zawierasz umowe skladasz raklamacje itd
      ale umowe o rozwiazanie usługi masz wyslac do centrali play !
      i od terminu dotarcia do niej licza sie terminy !!!

Pisze skarge do UKE,
      ciekawe co mi napisza,

a play powiadomie ze złożylem skarge w tej sprawie !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka