Dodaj do ulubionych

ukradli mi telefon!!!

23.07.04, 12:10
właśnie zostałam drastycznie pozbawiona tego małego praktycznego przedmiotu.
Co dalej, w momencie kiedy mam abonament jeszcze na cały rok? czy bedę
musiała znowu kupować nowy aparat i płacić za aktywację? Czy ktoś już był w
podobnej sytuacji. Powiedzcie coś optymistycznego, bo jestem wściekła na to
wszystko strasznie. Czy już nikomu nie można ufać w tym naszym
społeczeństwie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: m@n Re: ukradli mi telefon!!! IP: *.tele2.pl 23.07.04, 12:44
      Na pewno powinnaś to zgłosić na Policję i jak najszybciej zablokować u
      operatora swoją kartę SIM (jeśli masz abionament).
      Na pewno będziesz musuiała płacić abonament do końca umowy.
      Na pewno będziesz musiała sobie kupić drugi telefon.
      Będziesz musiała poprosić operatora o duplikat SIM-a (raczej płatne).
      A złodziejstwo jest i będzie :/
      Pzdr i powodzenia
    • Gość: mnemon coś optymistycznego IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 14:51
      1) O aparat to popytaj znajomych. Wbrew pozorom ludzie mają mnóstwo starszych
      modeli w szufladach. Poznasz przyjaciół, szkoda, że w takich okolicznościach.

2) Być może skrócą Ci okres do 18 miesięcy, pod warunkiem, że podpiszesz nową
      umowę na 2 lata z nowym aparatem. Przynajmniej ja miałem tak w Erze. Ale to
      jest indywidualna sprawa. Poznasz twarz swojego operatora.

Mam nadzieję, że jest to najgorsza rzecz, jak Ci się przytrafiła.
      Pozdrawiam
      • majapuk Re: coś optymistycznego 23.07.04, 15:00
        dzięki wielkie za porady i słowa otuchy. Wychodzę własnie z pracy i od razu
        lecę na Police.Pozdr.
        • Gość: skater boy Re: coś optymistycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 15:10
          moze napisz w jakich okolicznosciach coby to bylo dla innych przestrogą...
          • Gość: piter Re: coś optymistycznego IP: *.exec.lublin.pl / 212.182.117.* 23.07.04, 16:53
            mi kiedys kolezanka z pracy podprowadzila z plaszcza. na drugi dzien wypadl jej
            z torebki :)
            • Gość: Peppers Kilka spraw IP: *.acn.pl 23.07.04, 21:58
              1. Pierwsze co trzeba zrobic to zblokowac karte SIM o operatora coby zlodziej
              nie nabil Ci rachunku.

2. Zglos ten fakt na policje. Pewnie to nic nie da ale cuda czasem sie zdarzaja.

3. Jesli masz gdzies zapisany IMEI telefonu (na 100% jest on an pudelku) To
              podaj go policji. Wtedy gdy podczas rutynowej kontroli bazaru czy cos w tym
              guscie policjanci trafia na Twoj telefon oddadza Ci go. Mozesz tez probowac
              zablokowac telefon poprzez IMEI u operatora ale nasi operatorzy raczej tego nie
              praktykuja a do tego to tak naprawde nic nie daje wiec mozesz sobie spokojnie
              darowac ta czynnosc.

4. Zazadaj od operatora billingu szczegolowego za ostani okres. Byc moze tuz po
              kradziezy zlodziej dzwonil z Twojego telefonu do kogos. Jesli tak to przekaz ow
              billing policji. To bardzo pomaga w wykryciu sprawcy.

5. Abonament bedziesz musiala placic tak siak. A to czy zakupisz sobie jakis
              telefon od znajomego czy komisie to juz Twoja sprawa. Operatora to nie obchodzi.

6. Operator moze wydac Ci duplikat karty SIM (czyli zachowasz ten sam numer).
              Operacja ta kosztuje okolo 20PLN.

Pozdarwiam!
              • madziara_pl Re: Kilka spraw 24.07.04, 23:07
                Gość portalu: Peppers napisał(a):

> 6. Operator moze wydac Ci duplikat karty SIM (czyli zachowasz ten sam numer).
                > Operacja ta kosztuje okolo 20PLN.

w Idei 50zł
                przynajmniej tyle kosztowalo w marcu zeszlego roku - po kradziezy zakupionego
                przeze mnie 3 miesiace wczesniej nowego telefonu - abonament skoncze placic w
                grudniu :(
                a policja umozyła śledztwo
                • maciej-d Re: Kilka spraw 24.07.04, 23:17
                  w plusie 60zł brutto, nawet na duplikatach zarabiają!
                • Gość: greta Re: Kilka spraw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 20:28
                  umożyla i nawet podala inna date niz to sie stalo..!
                  prawdziwa byla 28.11.2003-oni napisali ze 28.11.2004roku!!!!-ale mialam na
                  karte..i nic na niej..ale szkoda telefonu..
                  • Gość: Peppers Pre-paid IP: *.acn.pl 25.07.04, 21:26
                    W pre-paidze jest tak, ze faktycznie jak ukradna telefon to nawet nie warto
                    blokowac, bo zlodziej i tak nie wygada wiecej z niz bylo na karcie i nie
                    obciazy nas racuhnkami. Ale nie do konca. Otoz jesli zblokujemy karte a potem
                    wystapimy u operatora o duplikat z tym samym numerem, to ow duplikat bedzie
                    mial juz nabite tyle kasi ile bylo na pierwotnej karcie w chwili blokowania.

Pozdarwiam!
          • Gość: majapuk Re: coś optymistycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 13:30
            okoliczności raczej typowe - praca. Prowadziłam jak zwykle zajęcia warsztaty,
            więc grupa ludzi, tłum. To się stało w momencie kiedy dawałam parafki za
            obecność. Część ludzi wychodziła, a ja zajęta podpisywaniem nie widziałam
            niczego innego. Dodam, że telefon wcale nie leżał na wierzchu, owszem na
            szafce, ale był przysłonięty. Ktoś musiał go wcześniej wypatrzeć podczas zajęć.
            Potwierdza się znowu powiedzenie że trzeba mieć oczy do okoła głowy,. Więc nie
            traćcie czujności. POzdr.
            • Gość: greta Re: coś optymistycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 20:29
              mi ukradli cala torbe-wszystko poszlo ..i moje notatki z wykladow rowniez..juz
              nie mam wszystkiego w jednym segregatorze..i to na uczelni..!
              • Gość: majapuk Re: coś optymistycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 12:37
                całą torbę??? jestem pod wrażeniem. To mój telefon w porównaniu z tym to
                niewielka strata, w sumie, jednak... Najgorszy jest fakt, że ktoś ośmielił się
                przywłaszczyć sobie coś naszego. Bezprawnie to zagarnął. A policjant jak to
                zgłosiłam próbował pocieszać mówiąc, że takie czasy.
                Greta łączę się z Tobą w tej bezsilności!!! pozdr.
                • Gość: greta Re: coś optymistycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 12:43
                  policjant byl pod wrazeniem bo wtedy okradli razem ze mna 11 osob-i chyba z
                  wrazenia nie wiedzial oprzez jakie "Ó"pisze sie moje nazwisko-myslal ze góra
                  pisze sie przez "U"!!!!!!skandal-ciesze sie juz nie jestem sama
                  rowniwz pozdrawiam..
                  • Gość: frequent flyer Re: coś optymistycznego IP: 80.241.130.* 27.07.04, 14:29
                    a "umożyła" to nie skandal? ta twoja uczelnia, co za jedna? akademia policyjna?
                    zaś w nazwisku reguły ortografii nie obowiązują, jak komuś Gurski, to słownikom
                    nic do tego
                    • Gość: greta Re: coś optymistycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 14:33
                      no coz AR,ale to bylo w studium wf-u
    • Gość: majapuk Re: tak to wygląda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 09:29
      jestem już po rozmowach w Plusie no i sprawy tak się mają:
      1. oczywiście muszę jeszcze przez rok płacić abonament, no bo umowa,
      2. telefon trzeba sobie dokupić / wiadomo jakiego rzędu jest to wydatek;na
      szczęście rodzice mają zbędny aparat, no ale to w moim przypadku/
      3. i na koniec tak na pocieszenie, to za duplikat karty abonenckiej trzeba
      również zapłacić - w Plusie ta przyjemność kosztuje 60zł z groszami!!!
      To tak dla wszystkich niewtajemniczonych.
      Jak to wszystko się podliczy, to tak jakbysmy kupowali nowy telefon np.na kartę.
      Co w wypadku kradzieży jest bardziej opłacalne i mniej kłopotliwe.
      Uroczo...
      Pozdrawiam wszystkich ciepło, zwłaszcza osoby, które podpowiadały mi na
      początku, co robić. Teraz już jestem mądra. Doświadczenie uczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka