Dodaj do ulubionych

Kabel+t610 i mnostwo problemow

10.09.04, 22:32
Kupilem kabel na com do t610 i niestety w ogole nie dziala. Nie wiem z czego to wynika. Probowalem na roznych kompach, comach i programach (oficjalnych i nie) i ciagle nic:( Poszedlem do miejsca zakupu i tzw 'fachowiec' powiedzial, ze musze probowac, probowac i probowac. Od zmian w biosie to zmiany kompa (tu troche przesadzilem). W koncu doszlismy do porozumienia, ze ja mu oddam kabel i kupie ten na usb (z doplata). Tylko nie wiem czy to wina komorki, kompa, kabla czu oprogramowania. Ktos mial takie problemy i czy ewentualnie proponujecie jakies rozwiazanie?
Obserwuj wątek
    • irkm81 Re: Kabel+t610 i mnostwo problemow 12.09.04, 15:33
      Tak mam kabel na con do S55 i wczoraj dzialal dzis juz nie, rece opadaja.I ja
      nie mowie o wgrywaniu durnych dzwonkow czy obrazkow, ale podlaczam ten telefon
      z mysla o internecie i taka kaprysnoosc tego polaczenia troche mnie wnerwia.
      Proponuje kable na USB, lub Irda ( za tym ostatnim rozwiazaniem przemawia
      uniwersalnosc)
      • Gość: Peppers Hmmm IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.09.04, 19:07
        1. Zawsze mozna zadzwonic lub zameilowac do tych od SONYERICCSONA. Telefon i
        mail jest na ich stronie internetowej. Oni moga wiedziec co jest przyczyna
        problemu. Czasem jest to jakis maly szczegol. Np wiem, ze trzeba odpowiednio
        ustwawic `obroty` porty USB.

2. Kupna kabla USB nie polecam, bo jesli chodzi o sterowniki itp to jest on
        100razy gorszy od kabla COM.

3. Polecam zdecydowanie kupno IrDa. Jest to rzecz uniewrsalna i nie wymagajaca
        zadnych sterownikow.

4. Jesli istnieje watpliwosc, czy problem nie tkwi w telefonie to radze oddac
        go na przeglad do serwisu zamiast wydawac kase na kolejne kable.

Pozdrawiam!
        • olus_stad Re: Hmmm 12.09.04, 21:38
          Idre mialem i nadal mam...z nia problem:(( Owszem podpinam ja na moja plyte glowna zgodnie z instrukcja (plyty), system ja elegancko wykrywa i na tym sie konczy, bo do zadnych stosunkow miedzy irda a komorka nie dochodzi. Tzn irda wykrywa obecnosci urzadzenia i na tym ich komunikacja sie konczy. Moze to wina wiekowej plyty glownej, nie wiem. W kazdym razie powoli trace cierpliwosc do takich rzeczy. W koncu wydam 150zl na port bluetooth albo najme informatyka!

Nie wiem czy wykonanie telefonu (albo maila) to dobry pomysl z tego powodu, ze kabel nie jest orginalny (tzn od SE), takich kabli nie zalecaja oni uzywac, stad chyba nie mam co liczyc na ich pomoc.

Dlaczego mowisz, ze usb zly? Sie powaznie zastanawiam, a Ty mi stracha napedziles:)

Co do reklamacji telefonu to jeszcze sie wstrzymam. Niedawno reklamowalem ladowarke i nie chce tracic 2tygodni czasu w towarzystwie Nokii 1610 jako rewelacyjnego telefonu zastepczego dopoki sie nie upewnie, ze kabel naprawde nie dziala.

Masz Peppers jeszcze jakis pomysl?
          • dr_jekyll Re: Hmmm 12.09.04, 21:44
            Olus - poza założeniem Irdy i wykryciem sterowników trzeba jeszcze pomieszać w
            Biosie. Nie napiszę Ci jak, bo nie mam pojęcia, natomiast parę lat temu jak
            kupiłem złącze miałem podobny problem - niby wszystko ok ale sprzęty się nie
            widzą. Ktoś mi tu kiedyś na forum napisał jak to zrobić w Biosie i wszystko
            chodzi...
            • dr_jekyll Re: Hmmm 12.09.04, 21:51
              Heh, przesadziłem z tym "parę lat temu", to był styczeń 2003 ;-)

Znalazłem w archiwum:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=75&w=4282676&a=4282676
              Może i w Twoim przypadku zadziała.
              • Gość: Peppers ... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.09.04, 22:49
                1. Mi IrDa dziala bez problemu. Jednak ja mam wersje wpinana w port USB a nie
                do plyty glownej. Skoro jednka komputer wykrywa telefon to powinno byc wszystko
                OK. Ustawiasz w telefonie `wyslij pliki via IrDa` i powinno pojsc. Aby
                przerzucic dane w druga strone musisz wlaczyc port IrDa w telefonie i mozesz
                juz nagrywac pliki do telefonu klikajac na symbol portu IrDa w pasku zadan
                komputera. Z IrDa problemy wystepuja jedynie w telefonach firmy NOKIA. Sam sie
                dziwie, dlaczego IrDa nie chce Ci pracowac.

2. Z telefonem do serwisu chodzil mi raczej o to aby podali Ci jakie parametry
                trzeba ustawic w systemie komputera. Wiesz, odpowiednie porty, obroty itp. Nie
                musisz im nic mowic, ze masz nieoryginalny kabel. Zwyczajnie popros im o pomoc
                w konfiguracji sprzetu. Niestety zle ustawienie `obroy=tow` portu czy cos
                podobnego moze uniemozliwic jakakolwiek transmisje.

3. Skoro masz kabel COM to upewnij sie, ze jest on podpiety do dobrego portu.
                Przeciez kazdy komputer ma 2 porty COM. (a czasem i wiecej). Sproboj podpiac
                kabel do sasiedniego portu i sprawdz czy to przypadkiem nie zalatwi sprawy.

4. Nie lubie kabli USB, bo w przeciwienstwie do kabli COM one same w sobie sa
                swojego rodzaju urzadzeniami i wymagaja sterwonikow, instalowania itp. Czyli
                mam jedno wiecej urzadzenie ktore trzeba skonfigurowac i ktore moze sie popsuc.
                A ich zaleta w porownaniu z kablami COM jest jedynie szybkosc.

Pozdrawiam!
                • olus_stad Re: ... 13.09.04, 09:59
                  1. i tu sobie w brode pluje, ze przyzulilem kilka zlotych i irdy na usb sobie nie kupilem...
                  wlaczyc irde w telefonie to wlaczam, ale nic poza tym sie nie dzieje
                  2. to dobry pomysl, jak juz z wlasnych sil opadne to do nich przedzwonie i moze ktos mi pomoze.
                  3. tez probowalem, bo mam sdi na coma i najpierw pozamienialem, pozniej sdi odlaczylem i nic:( comy sa chyba w porzadku, bo kiedys mialem sl45 i stacje dokujaca na coma i wszystko elegancko chodzilo!
                  4. po takich perypetiach to sie naprawde zastanawiam czy nie lepsze jest jeszcze jedno urzadzenie w kompie ale dzialajace;)
              • olus_stad Re: Hmmm 13.09.04, 09:54
                Jestem po lekturze tych postow z linka i niestety mam na plycie glownej zupelnie inne opcje:
                Onboard IR:
                2e8h/irq10
                3f8h/irq4
                2f8h/irq3
                3e8h/irq4

Te sprawdzilem wczesniej i bez rezultatu:(

IrMode:
                irda sir
                ibm fir
                hp fir

Tu mialem pierwsza opcje odznaczona.

Albo irda jest kopnieta (i kabel tez???) albo mam wybitnego pecha do laczenia kompa z komorka:(
    • Gość: gość Re: Kabel+t610 i mnostwo problemow IP: *.hcm.com.pl / *.hcm.com.pl 13.09.04, 07:33
      Poszukaj na www.kabelki.pl tam są schematy ,kabelki, i opis Irdy i jak ją
      ustawić w biosie.
      Pozdrawiam.
      • olus_stad Re: Kabel+t610 i mnostwo problemow 13.09.04, 10:06
        Musze Ci powiedziec, ze procz duzej ilosci kabli audio-wideo nie znalazlem nic na temat irdy ani kabelkow:)) To na pewno ten adres? Bo pod tym adresem jest internetowy sklep z kablami, ale nie do cegly:)
    • Gość: gość Re: Kabel+t610 i mnostwo problemow IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 14:53
      Przepraszam ale link był z pamięci a to jest chyba prawidłowy
      www.twojekabelki.friko.pl/
      • olus_stad Re: Kabel+t610 i mnostwo problemow 14.09.04, 09:50
        Dzieki, patrze i analizuje:)
        • Gość: Cornolio IrDa + kabel IP: *.ch.pwr.wroc.pl 14.09.04, 13:09
          1. Pamiętaj, że jak się ma podłączony port IrDa bezpośrednio na płycie, to w
          niektórych płytach głównych nie działa port COM1 lub COM2. Może stąd te
          problemy z "kablem"?
          2. Nie wystarczy mieć port IrDa w komputerze i jego poprawna konfiguracja.
          Należy też włączyć IrDA w SE T630 (podobnie jak Bluetooth).
          • olus_stad Re: IrDa + kabel 14.09.04, 13:44
            1. Jezeli o to chodzi to mam podlaczony albo kabel albo irde, nie dwie naraz. Wyslalem do firmy od ktorej kupilem prozbe o schemat i sciagnalem manuala do mojej plyty glownej zeby miec 100% pewnosci. Wszystko w fazie testow:)
            2. Jasna sprawa, ze wlaczylem:)
            • Gość: gość Re: IrDa + kabel IP: *.hcm.com.pl / *.hcm.com.pl 15.09.04, 06:56
              Cześć jak tam pomogła stronka którą ci podałem?.Ja zrobiłem Irde sam
              podłączyłem do płyty wł. kompa sys.Milenium wykrył urządzenie i działało bez
              problemów z tym że musiałem włączyć Irde w biosie i ustawić tarnsfer na średni
              nie mogło byś na full bo wtedy nie chodziło.Przesyłanie fotek,dzwonki ,motywy w
              dwie strony bez problemu.
              Pozdrawiam
              • olus_stad Re: IrDa + kabel 15.09.04, 09:51
                Mam: schemat irda, ustawienia w biosie, instrukcje do plyty glownej...jak sie teraz nie uda to znaczy, ze:
                a) irda jest kopnieta
                b) ja jestem kopniety

Zajme sie tym po zaleglym egzaminie (sobota). Na pewno zdam relacje czy irda z tarcza czy na tarczy:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka