Dodaj do ulubionych

Cała prawda o "wadach" Nokii!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:09
Możecie mówić różne bzdury, że Nokie są drogie, mają słabą polifonie,
wyświetlacze, baterie... Dla udowodnienia porównujecie z telefonami innych
tańszych i nibylepszych firm i twierdzicie że Nokie mają koszmarne
wyświetlacze, a to nieprawda! Gdy porównasz wyświetlacz Nokii co ma 4 tys.
kolorów z innym telefonem w tej samej cenie co ma 65 tys. kolorow, to już
Nokia jest zła, słaba, do niczego... Nikt nie porównuje Nokii 4 tys. kolorów
z innym telefonem 4 tys kolorów. Np. 3220 ma stokroć lepszy wyświetlacz od
C65 mimo iż mają po tyle samo kolorów.
Polifonia? Z polifonią jest baaardzo podobnie.

Nokia to NAJLEPSZA firma produkująca drogie ale i niemalże bezawaryjne
telefony komórkowe!
Obserwuj wątek
    • Gość: nokia Re: Cała prawda o "wadach" Nokii! IP: 212.122.214.* 07.05.05, 12:41
      Popieram! kiedys mialem ericssona i zepsula sie po 3 miesiacach siemens
      zdrapaly sie dodatki po miesiacu a z noika jest spokuj 5 miesiecy i dziala super
    • Gość: Krakus czy naprawdę wszyscy muszą pisać o pierdołach??? IP: *.net.autocom.pl 07.05.05, 13:07
      chyba tego kto chce kupić fona najbardziej interesuje czy się nie psuje, nie ma
      ukrytych wad fabrycznych, nie gubi zasięgu, ma dobrą jakość połaczeń głosowych.
      Ważna też jest bateria. Kolory to są ważne, jak kupuje się monitor
      • Gość: blq pierdoly vs nie-pierdoly IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:16
        hej Krakus!

najwieksze firmy juz dawno poradzily sobie z takimi problemami jak awaryjnosc,
        wady fabryczne itp. Kiedys bardzo awaryjnym telefonem byl panasonic, i
        praktycznie zniknalz rynku, a jeszcze 3 lata temu nalezal, jak nie do pierwszej,
        to do drugiej ligi.

jakos trzeba jednak te telefony dzielic, na lepsze i gorsze. nie deprecjonuj,
        prosze, roli multimediow w telefonie. telefony obecnie przezywaja ten sam etap,
        jaki komputery osobiste przechodzily pod koniec lat osiemdziesiatych:

- gwaltowny etap rozwoju funkcji, zwiekszenie mocy obliczeniowej, liczby
        kolorow, jakości dźwięku. telefon przestaje służyć wyłącznie do dzwonienia, a
        zaczyna zastępować pewne inne gadzety. jasne ze poki co aparat cyfrowy to w
        komórce "pierdoła" - ale zobaczymy za 10 lat! a w takich funkcjach, jak np mp3
        niektore telefony sprawuja sie calkiem niezle.

niestety - nie nokie. przy czym cena nokii jest zdecydowanie za wysoka, w
        stosunku do jej mozliwosci.
        • Gość: Krakus Re: pierdoly vs nie-pierdoly IP: *.net.autocom.pl 07.05.05, 15:18
          widzę że jesteś niepoprawnym aktywistą antynokiowym. A ja mam już rok 6100 i
          jakoś sobie chwalę. bateria w miarę trzyma (wiem że to nie to co w moim
          poprzednim 6310!!!), ani razu nie miał awarii. A takie np. siemensy podobno z
          serwisu nie wychodzą. I np. (buhahahaha) często zdarza się im ZAWIESIĆ :)) No
          normalnie jak Winda 98 :)))
          • Gość: blq Re: pierdoly vs nie-pierdoly IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:13
            po prostu nie lubie, jak ktos zdziera, niewiele majac do zaoferowania.

a o czarnej przyszlosci siemensow swoje napisalem. wiecej nie musze pisac.
            lezacego sie nie kopie :)

pozdro!
            • Gość: Krakus Re: pierdoly vs nie-pierdoly IP: *.net.autocom.pl 07.05.05, 18:05
              no to już piszesz rozsądniej ;) szkoda tylko że dałeś się złapać specom od
              marketingu operatorów i innych na sztuczkę z wyciąganiem kasy za jakieś
              gó..ane "multimedia". Gry w telefonie, jakieś badziewne podróby "aparatów"
              cyfrowych(???), video dla krasnoludków albo krótkowidzów na malutkim
              wyświetlaczu i inne niepotrzebnie zwiększające koszty i wagę telefonów śmieci.
              To ja dziękuję za takie "udogodnienia"
              • Gość: blq nie dalem sie wciagnac, co to to nie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 19:35
                nie dalem sie wciagnac zadnym specom!

muzyki na komorce slucham okolo 2h dziennie, no, chyba ze nie wychodze z domu.
                czasem w nocy tez slucham, przed snem, by nie budzic domownikow. komorka to dla
                mnie walkman, 2 w 1.

co do gier - wiesz, mam dobry wzrok (mimo wielu godzin przy kompie i tak od
                kilkunastu lat, czyli od dziecinstwa), a i gry na moim telefonie są fajne.
                wyswietlacz 176*220 pikseli wcale nie jest taki maly!

zreszta - sa ludzie lubiacy miec wiele urzadzen wyspecjalizowanych, sa tez tacy
                lubiacy miec "jedno do wszystkiego". sa np ludzie majacy konsole do gier, i
                komputer do pisania tekstow. ja wole grac i pisac na kompie - bo i gry
                ciekawsze, i mniej kasy wydam. tak samo jest z mp3 w telefonie - niczym nie
                ustępują tym z discmana, a oszczednosc pieniedzy ogromna.

aha, i jeszcze jedno. o jakim wyciaganiu pieniedzy mozna mowic, skoro ja za swoj
                telefon dalem około 500zł (telefon, karta pamięci, słuchawki). dopłacając 100zł
                więcej, ludzie malutcy mają siemensa m55 w Germanosie :P

cóż, nie zrozumiemy sie pewnie... różnica pokoleniowa, czy co?

pozdr.
    • Gość: blq Nokia jedzie na opinni sprzed 5 lat i daleko.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:28
      ... daleko na niej nie zajedzie.

Zeby wypowiadac sie o telefonach trzeba miec o nich wiedze. I to zarowno wiedze
      porownawcza dot konkretnych marek i modeli, jak i wiedze o pewnych procesach,
      ktore rozgrywaja sie w swiecie telefonii komorkowej.

Wiekszosc ludzi (zwlaszcza starsze pokolenia, bedace dojrzalymi juz w czasach,
      gdy komorki zaczely pojawiac sie na rynku) traktuje telefon tylko i wylacznie
      jako przedmiot sluzacy komunikacji. niestety - "to se ne vrati" - takie
      podejscie przeminelo wraz z pojawieniem sie na rynku Siemensa SL45, Nokii 5510,
      a potem calej masy telefonow, coraz bardziej multimedialnych.

Firmy takie jak SonyEricsson lub Motorola postawily zarowno na multimedialnosc
      telefonu, jak i jego zaawansowanie techniczne za rozsądną cenę. U Siemensa
      wyglada to roznie, ale (to moja prywatna opinia) ze wzgledu na opinie
      niestabilnego telefonu koncern ten powoli wycofuje sie z produkcji komorek.
      Czyli robi to samo, co panasonic przed paroma laty.

Nokia zaś, postawiła sobie inny cel:
      - z jdnej strony produkcje "okrętów flagowych" - wspaniałych komórek za wielkie
      pieniądze, przeznaczonych dla bogatych i wymagających odbiorców. Te telefony
      (3230, 6260, 6630, 6680, 6670, 7280 itp) istnieją głównie po to, by pokazać że
      Nokia umie jeszcze zrobić dobry telefon;
      - z drugiej zaś strony, niesety - prymitywne, przestarzałe, obskórne telefony
      (nadal za poważne pieniądze) przeznaczone dla otępiałych mas, którym można
      wcisnąć każdy kit. Dla mas, które po prostu się nie znają. Jeśli są ludzie
      gotowi przepłacić 50% kupując telefon w jakimś Germanosie, to tym bardziej są
      ludzie gotowi przepłacić 50% by mieć Nokie. I co z tego, że dostają technologie
      sprzed 2 lat za cenę nowego sprzętu? Przeciez tak naprawde mało kto zna się na
      telefonach....

Jestem pierwszym, ktory kibicuje firmom europejskim. Niestety w bitwie
      Nokia-Motorola Nokia od ponad roku przegrywa. I jesli nie zmieni swojej polityki
      - przegra z kretesem.

• Gość: KT05 Re: Cała prawda o "wadach" Nokii! IP: *.pronet.lublin.pl 07.05.05, 14:47
      Ło matko.

Jak się porównuję telefony to się nie porównuje SE T610 z Nokią 3310 czy Nokii
      9500 z Ericssonem T10s. Porównuje się telefony podobnych klas, w podobnej cenie.
      Ot choćby - Nokia 3510i (czy nawet 3100) vs SonyEricsson T230/T290i. Takie
      porównania mają sens. I wychodzi, że wyświetlacz T230 jest lepszy od 3510i.
      Obydwa mają 4096 kolorów. A w porównaniu do 3100 już jest inaczej i bardziej na
      korzyść Nokii. I robi się uczciwe za i przeciw. A że często Nokia obrywa to inna
      sprawa...

Niestety jest prawdą to co zostało napiane wyżej. Nokia niestety swoje telefony
      dla masowego odbiorcy robi coraz gorsze. Technologicznie to ich telefony dla
      "mas" zawsze były zacofane moim zdaniem. Kiedy wszedł WAP to dopiero Nokia 3330
      miała do niego dostęp. A ja w okresie królowania Nokii 3210 (a więc 3 modele do
      tyłu!) miałem w moim kupionym Trium Geo dostęp do WAPu. I do wibracji, których
      też 3210 nie miała ;) A z drugiej strony już 3210 miała wiadomości obrazkowe ;)
      A GPRS w Nokiach masowych? Nokia 3510. A już Ericsson T65 to miał. Dużo
      wcześniej. Nokia wprowadza często nowinki techniczne, rózne, czy to EDGE czy
      aparaty czy cośtam. Ale zanim się pojawiają na rynku masowym to już jest
      wyprzedzana przez inne firmy.

Obecnie telefony Nokii dla rynku masowego nie są cudami techniki. A inne firmy
      coraz bardziej stawiają na multimedialność telefonu. Zaawansowane funkcje
      dostępne są niestety tylko w tych droższych telefonach fińskiego koncernu. A
      szkoda, bo tym sposobem tracą sporo. Z drugiej strony wielu tych multimedialnych
      nowinek się nie używa...

W dodatku kontrowersyjny jest design Nokii, wiele telefonów jest... dziwnych z
      wyglądu. Oczywiście są ludzie, którym takie się podobają. I są też ci co im się
      nie podobają. Ale o gustach się nie dyskutuje.

Osobiście nie podoba mi się także polityka Nokii w dziedzinie standardów. Zestaw
      HF Bluetooth Nokijny często nie chce działać z telefonami innych producentów,
      choć standard jest jeden. Ze swoimi telefonami też nie chce współpracować
      niekiedy ;) Choć mój HSW-2 działa doskonale z T610. A standard EMS? Dlaczego gdy
      go opracowano, to większość producentów go zastosowała? Oprócz Nokii trwająćej
      przy Smart Messaingu? A MMS? Dlaczego telefony Nokii mają problemy z dźwiękami
      odbieranymi MMSem, dlaczego kiedyś przesłanie z Nokii na Ericssona było
      niemożliwe, a z Siemensa na Ericssona bezproblemowe? A przede wszystkim WAP -
      bramka Nokii początkowo była beznadziejna, źle współpracowąła nawet z Nokią
      7110... Inne, zgodne ze standardem działały dobrze.

> Nokia to NAJLEPSZA firma produkująca drogie ale i niemalże bezawaryjne
      > telefony komórkowe!
      Każdy telefon ma wady. A bezawaryjnych modeli nie ma. Niestety felerne
      egzemplarze trafią się zawsze. Osobiście mam awaryjne Nokie w domu.
    • paulinka18b zgadzam sie w zupełności !!!!! 07.05.05, 14:55
      mam nokie 3100 i ma o wiele lepsza jakosc wyswietlacza niz siemens mojej
      kolezanki co ma tyle samo kolorów :) a pozatym jeszcze nigdy mi sie w niej nic
      nie popsulo podczas gdy moja kumpela nosiła swojego juz kilka razy do naprawy a
      na polifonie nie narzekam
      • Gość: blq Re: zgadzam sie w zupełności !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 19:41
        o siemensach nie wspominam, gdyz ta marka powoli upada. stosują złą polityke
        sztucznego powiekszania wyswietlacza, wyswietlacz 132*176 pikseli jest w
        siemensie fizycznie większy, niż u mojej motoroli wyswietlacz 176*220 pikseli -
        efekt tego taki, ze siemensy mają koszmarną rozdzielczość, a ich wyswietlacze
        przypominają monitory PC z początku lat 90-tych.

niestety, by mieć dobre zdanie o wyswietlaczu Nokii trzeba, droga Paulinko, mieć
        nieco rozsądniejsze porównanie - porównaj swoj telefonik z Motorolą c650 lub
        c385, a zobaczysz dopiero, co to jest dobra polifonia (a raczej mp3) i co to
        jest (w miare) dobry wyswietlacz.

nokia 3100 to dobry telefon dla dziecka ponizej 14 r.ż. niestety powinien
        kosztować około 200-250zł, tak by cena była rozsądna w stosunku do jego możliwości.

pozdrawiam
        • Gość: hbfa Re: zgadzam sie w zupełności !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 19:57
          Nie zgadzam się z twoją opinią, że 3100 to telefon dla dziecka. Telefonem dla
          dziecka jest Motorola C350, albo Siemens C60!
          • Gość: blq Re: zgadzam sie w zupełności !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 20:03
            wszystkie w/w telefony to telefony dla dzieci. jedne bardziej, drugie mniej.
            3100 funkcjami nie rozni sie niemal zupelnie od c350. ceną niestety, różni się
            dwukrotnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka