Dodaj do ulubionych

Nokia 2600 - pytanie natury technicznej

03.08.05, 08:50
Witam,

W sobote kupiłam telefon. Od razu podłaczyłam go do ładowarki i po około 5h pokazał, ze bateria jest pełna. Wczoraj wieczorem doprowadziłam do jego całkowitego rozładowania i zostawiałam na noc by sie ładował... Ku mojemu zaskoczeniu po 8h telefon dalej sie ładuje - tzn. cały czas nie pojawił sie napis, ze `bateria pełna`... a jak wyciagne ładowarke to bateria pokazuje, ze jest pełna! Czy ktos sie spotkał z czyms takim? Co robic? ładowac dalej? Czekac na ten komuniakat, ze jest pełna czy zaczynąć sie martwic?

Bardzo prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: blq Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 08:59
      o... a jednak ktoś uzywa Opery i Nokii jednoczesnie :)

odpowiadając na pytanie - jeśli ładowarka jest oryginalna, to albo był to
      jednorazowy "wybryk", albo padł w telefonie układ odpowiedzialny za "czucie"
      poziomu naładowania. w takich sytuacjach podobno bateria i płyta główna telefonu
      mają 50% na "bycie winowajcą", więc jak zaniesiesz do serwisu, to zapewne zaczną
      od wymiany baterii i tylko się modlić, żeby to była bateria...

no ale poki co jeszcze raz naładuj telefon i sprawdź czy nie będzie dobrze.
      • hen0i Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 03.08.05, 09:03
        hm... chyba mam zacienie.. ale co ma Nokia do Opery? :-)

Bateria oryginalna. To dopiero drugie ładowanie trgo telefonu... i juz nie udane :( Poki co odłaczyłam od ładowarki, a bateria pokazuje, ze jest pełna.
      • hen0i Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 03.08.05, 09:04

fuuu, oczywiscie w poprzednim poscie chodziło mi o to, ze ładowarka oryginalna :-)
      • misae Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 03.08.05, 09:08
        nowe baterie nigdy nie sa calkowicie rozladowane w nowych modelach, mozna je
        smialo uzywac przez kilka godzin.
        Jesli podlaczylas telefon bezposredniopo zakupie (zakladam ze nowego telefonu)
        to bateria naladowala sie szybciej niz po calkowitym rozladowaniu.
        Martwi mnie jednak te 5h moim zdaniem to stanowczo za duzo...
        wiec moje pytania sa nastepujace:
        czy telefon jest nowy?
        czy bateria jest orgyinalna?
        czy ladowarka jest oryginalna?
        • hen0i Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 03.08.05, 09:11
          Tak, telefon jest nowy - kupiony w sobote.
          Bateria z ładowarką są oryginalne.

W tej chwili podpięłam go do innej ładowarki (to tego samego telefony, tyle, ze inna), i czekam co sie stanie... Caly czas sie dalej ładuje :(
          • misae Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 03.08.05, 09:18
            czyli co? wskaznik stopnia naladowania baterii pojawia sie i znika, tak?
            Jak nowy telefon, kupiony w salonie to nie powinno byc problemu z
            reklamacja...a powiedz mi jaka ty masz ladowarke? ACP-7?
            • hen0i Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 03.08.05, 09:21
              Wskaznik stopnia naładowanie cały czas pracuje - pokazuje, ze ładuje - ale ładuje tak juz wiele godzin i nie pokazuje sie napis `bateria naładowana`. Gdy odłaczam od ładowarki bateria pokazuje, ze jest pełna, gdy podłaczam do ładowarki cały czas ładuje... i tak juz pare godzin.

ładowarka:ACP-7E
              • misae Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 03.08.05, 09:29
                hmm ACP-7E nie wiedzialam ze taka istnieje...jaki ma poziom napiecia i
                natezenia pradu na wyjsciu?
                • hen0i Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 03.08.05, 09:31

Niestety nie znam sie na ładowarkach, ale jest na niej napisane:
                  230V~/50Hz/21mA/4,8VA
                  • misae Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 03.08.05, 09:40
                    z wyjscia to OUTPUT
                    na przyklad DC 5.7V, 800mA
                    • hen0i Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 03.08.05, 09:43
                      acha, rozumiem

wiec:

Output 3,7V/355mA/1,3VA
                      • misae Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 03.08.05, 10:00
                        zasada jest taka, ze natezenie na wyjsciu z ladowarki nie moze byc wieksze niz
                        dopuszczalne na baterii - mozna zniszcyc baterie, 355mA jest ok
                        jesli masz baterie BL-5C to 3.7 V jest tez OK,
                        ta ladowarka dlugo laduje :o(
                        ja bym poszukala modelu ACP-12 - szybko laduje i mozna sprawdzic czy wszystko
                        jest w pozadku
                        • hen0i Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 03.08.05, 10:05
                          Misae dziekuje Ci za pomoc i wszystkie wskazówki

Mam w domu inna ładowarke wiec zobacze co i jak... ech, ja to mam pecha.

Pozdrawiam!

• wirmo Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 08.08.05, 10:26
        Nic nie padło. jest to wina użytkownika telefonu. Nie mówili Ci w sklepie że
        baterie się formatuje? Jak kupisz telefon włączasz pod ładowarke i ładujesz 12
        godzin nie zależnie czy pisze ze sie naładowało czy nie. Robisz tak 3 razy.
        • hen0i Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 08.08.05, 13:47
          Wirmo, nie wina uzytkownika bo czytac instrukcje to ja potrafie i zapewniam, ze nie jest to mój pierwszy telefon. Jak nie wiesz o co chodzi to lepiej sie nie udzielaj. Pozdrawiam :)
          • wirmo Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 08.08.05, 15:16
            No i czego uważasz się za najmądrzejszego?? Jak ja nie lubie takich ludzi.
            Twoja wina i tyle.
            • mwilq Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej 10.08.05, 04:32
              A może po prostu komunikat "bateria naładowana" pojawił się i zgasł,kiedy tego nie widziałeś?W nokiach 6610 oraz 8210 tak właśnie się dzieje-komunikat pojawia się,ekran się podświetla,a po chwili powraca do wygaszacza.
              • Gość: znawca tematu Re: Nokia 2600 - pytanie natury technicznej IP: *.plock.mm.pl 10.08.05, 15:53
                ten typ tak ma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka