10.04.06, 22:26
Czy ktos wie, jak dzilaja telefony przy wykorzystaniu technologii wi-max?
Obserwuj wątek
    • blq Re: Wi-max 10.04.06, 23:20
      Daleko jestem od tego, by się za specjaliste w tej dziedzinie uważać. Moim
      'targetem' są komórki klasy średniej i wyższej, a nie kombajny za wiele tyś
      złotych...

... ale z tego co czytałem, to wi-max to taki jakby następca wi-fi (802.11).
      Oparty o standard 802.16 zapewnia od wi-fi kilkukrotnie szybszą transmisję (do
      75 Mb/s), co jest oczywiście szybkością piorunującą (w porównaniu do GPRS, EDGE
      a nawet 3G).

Jednak wady są takie, że hotspoty mają chyba jeszcze mniejszy zasięg
      (kilkadziesiąt metrów) całe przedsięwzięcie jest więc bardzo bardzo drogie. A
      częstotliwość tłumiona przez setki tysiące różnych urządzeń (bt, radia, a nawet
      kuchenki mikrofalowe :/)

Nie znam modelu komórki działającej z wi-maxem. Nawet w zwykły wi-fi wyposazone
      są tylko niektóre modele.

PS. jesli czegos nie rozumiem, to niech mnie ktoś poprawi. W tym temacie, jak
      widać, zbyt pewnie się nie czuję (brak wiedzy praktycznej).
      • przyladek.dobrej.nadziei Re: Wi-max 11.04.06, 01:09
        blq napisał:

> Daleko jestem od tego, by się za specjaliste w tej dziedzinie uważać. Moim
        > 'targetem' są komórki klasy średniej i wyższej, a nie kombajny za wiele tyś
        > złotych...
        >
        > ... ale z tego co czytałem, to wi-max to taki jakby następca wi-fi (802.11).
        > Oparty o standard 802.16 zapewnia od wi-fi kilkukrotnie szybszą transmisję (do
        > 75 Mb/s), co jest oczywiście szybkością piorunującą (w porównaniu do GPRS, EDGE
        > a nawet 3G).
        >
        > Jednak wady są takie, że hotspoty mają chyba jeszcze mniejszy zasięg
        > (kilkadziesiąt metrów) całe przedsięwzięcie jest więc bardzo bardzo drogie. A
        > częstotliwość tłumiona przez setki tysiące różnych urządzeń (bt, radia, a nawet
        > kuchenki mikrofalowe :/)
        >
        > Nie znam modelu komórki działającej z wi-maxem. Nawet w zwykły wi-fi wyposazone
        > są tylko niektóre modele.

Dzięki, wynika z tego, że jest wiele szumu o nic.

> PS. jesli czegos nie rozumiem, to niech mnie ktoś poprawi. W tym temacie, jak
        > widać, zbyt pewnie się nie czuję (brak wiedzy praktycznej).
        >
        >
        >
        >
        >
        • barracuda7110 Re: Wi-max 11.04.06, 09:55
          pl.wikipedia.org/wiki/WiMAX
        • jaki71 Re: Wi-max 11.04.06, 11:36
          przyladek.dobrej.nadziei napisał:

> Dzięki, wynika z tego, że jest wiele szumu o nic.

To tak jak bys powiedzial ze VoIP po sieci LAN to wiele szumu o nic i nie jest
          to alternatywa dla telefonow stacjonarnych.

Jest to jak najbardziej szum warty szumienia. Tyle ze obecne telefony komorkowe
          maja przyszczepiana palmy. Ale takze niektore palmy maja przyszczepiane
          telefony. I z czasem tych drugich bedzie wiecej az pewnego dnie ktos stwierdzi
          ze cellphone juz jest nie potrzebne ani w palmie ani sam bez palma. Wystarczy
          Wi-max :)).
          • przyladek.dobrej.nadziei Re: Wi-max 11.04.06, 16:25
            jaki71 napisał:

> przyladek.dobrej.nadziei napisał:
            >
            > > Dzięki, wynika z tego, że jest wiele szumu o nic.

> To tak jak bys powiedzial ze VoIP po sieci LAN to wiele szumu o nic
            > i nie jest
            > to alternatywa dla telefonow stacjonarnych.

Tak w zyciu nie powiem. Na VoIP (stacjonarny) jade od prawie dwoch lat.

> Jest to jak najbardziej szum warty szumienia. Tyle ze obecne telefony
            komorkowe
            >
            > maja przyszczepiana palmy. Ale takze niektore palmy maja przyszczepiane
            > telefony. I z czasem tych drugich bedzie wiecej az pewnego dnie ktos
            stwierdzi
            > ze cellphone juz jest nie potrzebne ani w palmie ani sam bez palma. Wystarczy
            > Wi-max :)).

Nie moge sie doczekac :)
      • jaki71 Re: Wi-max 11.04.06, 11:32
        blq napisał:

> Jednak wady są takie, że hotspoty mają chyba jeszcze mniejszy zasięg
        > (kilkadziesiąt metrów) całe przedsięwzięcie jest więc bardzo bardzo drogie. A
        > częstotliwość tłumiona przez setki tysiące różnych urządzeń (bt, radia, a
        nawet
        > kuchenki mikrofalowe :/)

Cos mi sie obilo o uszy ze zasieg takiego hot spota ma byc liczony w
        kilometrach a nie metrach :))) Ale jesli sie myle to mnie poprawcie :)))
        • przyladek.dobrej.nadziei Re: Wi-max 11.04.06, 16:25
          jaki71 napisał:

> blq napisał:
          >
          > > Jednak wady są takie, że hotspoty mają chyba jeszcze mniejszy zasięg
          > > (kilkadziesiąt metrów) całe przedsięwzięcie jest więc bardzo bardzo drogi
          > e. A
          > > częstotliwość tłumiona przez setki tysiące różnych urządzeń (bt, radia, a
          >
          > nawet
          > > kuchenki mikrofalowe :/)

> Cos mi sie obilo o uszy ze zasieg takiego hot spota ma byc liczony w
          > kilometrach a nie metrach :))) Ale jesli sie myle to mnie poprawcie :)))

Zasieg wi-maxa to okolo 50 kilometow ale jak bedzie wracal sygnal?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka