przyladek.dobrej.nadziei 10.04.06, 22:26 Czy ktos wie, jak dzilaja telefony przy wykorzystaniu technologii wi-max? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blq Re: Wi-max 10.04.06, 23:20 Daleko jestem od tego, by się za specjaliste w tej dziedzinie uważać. Moim 'targetem' są komórki klasy średniej i wyższej, a nie kombajny za wiele tyś złotych... ... ale z tego co czytałem, to wi-max to taki jakby następca wi-fi (802.11). Oparty o standard 802.16 zapewnia od wi-fi kilkukrotnie szybszą transmisję (do 75 Mb/s), co jest oczywiście szybkością piorunującą (w porównaniu do GPRS, EDGE a nawet 3G). Jednak wady są takie, że hotspoty mają chyba jeszcze mniejszy zasięg (kilkadziesiąt metrów) całe przedsięwzięcie jest więc bardzo bardzo drogie. A częstotliwość tłumiona przez setki tysiące różnych urządzeń (bt, radia, a nawet kuchenki mikrofalowe :/) Nie znam modelu komórki działającej z wi-maxem. Nawet w zwykły wi-fi wyposazone są tylko niektóre modele. PS. jesli czegos nie rozumiem, to niech mnie ktoś poprawi. W tym temacie, jak widać, zbyt pewnie się nie czuję (brak wiedzy praktycznej). Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Wi-max 11.04.06, 01:09 blq napisał: > Daleko jestem od tego, by się za specjaliste w tej dziedzinie uważać. Moim > 'targetem' są komórki klasy średniej i wyższej, a nie kombajny za wiele tyś > złotych... > > ... ale z tego co czytałem, to wi-max to taki jakby następca wi-fi (802.11). > Oparty o standard 802.16 zapewnia od wi-fi kilkukrotnie szybszą transmisję (do > 75 Mb/s), co jest oczywiście szybkością piorunującą (w porównaniu do GPRS, EDGE > a nawet 3G). > > Jednak wady są takie, że hotspoty mają chyba jeszcze mniejszy zasięg > (kilkadziesiąt metrów) całe przedsięwzięcie jest więc bardzo bardzo drogie. A > częstotliwość tłumiona przez setki tysiące różnych urządzeń (bt, radia, a nawet > kuchenki mikrofalowe :/) > > Nie znam modelu komórki działającej z wi-maxem. Nawet w zwykły wi-fi wyposazone > są tylko niektóre modele. Dzięki, wynika z tego, że jest wiele szumu o nic. > PS. jesli czegos nie rozumiem, to niech mnie ktoś poprawi. W tym temacie, jak > widać, zbyt pewnie się nie czuję (brak wiedzy praktycznej). > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
jaki71 Re: Wi-max 11.04.06, 11:36 przyladek.dobrej.nadziei napisał: > Dzięki, wynika z tego, że jest wiele szumu o nic. To tak jak bys powiedzial ze VoIP po sieci LAN to wiele szumu o nic i nie jest to alternatywa dla telefonow stacjonarnych. Jest to jak najbardziej szum warty szumienia. Tyle ze obecne telefony komorkowe maja przyszczepiana palmy. Ale takze niektore palmy maja przyszczepiane telefony. I z czasem tych drugich bedzie wiecej az pewnego dnie ktos stwierdzi ze cellphone juz jest nie potrzebne ani w palmie ani sam bez palma. Wystarczy Wi-max :)). Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Wi-max 11.04.06, 16:25 jaki71 napisał: > przyladek.dobrej.nadziei napisał: > > > Dzięki, wynika z tego, że jest wiele szumu o nic. > To tak jak bys powiedzial ze VoIP po sieci LAN to wiele szumu o nic > i nie jest > to alternatywa dla telefonow stacjonarnych. Tak w zyciu nie powiem. Na VoIP (stacjonarny) jade od prawie dwoch lat. > Jest to jak najbardziej szum warty szumienia. Tyle ze obecne telefony komorkowe > > maja przyszczepiana palmy. Ale takze niektore palmy maja przyszczepiane > telefony. I z czasem tych drugich bedzie wiecej az pewnego dnie ktos stwierdzi > ze cellphone juz jest nie potrzebne ani w palmie ani sam bez palma. Wystarczy > Wi-max :)). Nie moge sie doczekac :) Odpowiedz Link Zgłoś
jaki71 Re: Wi-max 11.04.06, 11:32 blq napisał: > Jednak wady są takie, że hotspoty mają chyba jeszcze mniejszy zasięg > (kilkadziesiąt metrów) całe przedsięwzięcie jest więc bardzo bardzo drogie. A > częstotliwość tłumiona przez setki tysiące różnych urządzeń (bt, radia, a nawet > kuchenki mikrofalowe :/) Cos mi sie obilo o uszy ze zasieg takiego hot spota ma byc liczony w kilometrach a nie metrach :))) Ale jesli sie myle to mnie poprawcie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Wi-max 11.04.06, 16:25 jaki71 napisał: > blq napisał: > > > Jednak wady są takie, że hotspoty mają chyba jeszcze mniejszy zasięg > > (kilkadziesiąt metrów) całe przedsięwzięcie jest więc bardzo bardzo drogi > e. A > > częstotliwość tłumiona przez setki tysiące różnych urządzeń (bt, radia, a > > nawet > > kuchenki mikrofalowe :/) > Cos mi sie obilo o uszy ze zasieg takiego hot spota ma byc liczony w > kilometrach a nie metrach :))) Ale jesli sie myle to mnie poprawcie :))) Zasieg wi-maxa to okolo 50 kilometow ale jak bedzie wracal sygnal? Odpowiedz Link Zgłoś