Dodaj do ulubionych

Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a

IP: *.slowianin.pl 13.01.07, 16:13
Mam na gwarancji jeszcze ten telefon,który został naprawiony po raz 4-ty,
a PLUS nie chce go wymienic na nowy,czy jak zerwe umowę z nimi ,maja prawo mnie
zasypać karami umownymi?Cholera mnie bierze,bo czekaja, aż gwarancja sie skończy,
i telefon bedę naprawiać na własny koszt.Acha!Za wycene eksperta zarządali
19,90zł.Telefon ma zawsze tą samą usterkę.
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a 13.01.07, 17:05
      Gość portalu: Waldek napisał(a):
      > Mam na gwarancji jeszcze ten telefon,który został naprawiony po raz 4-ty,
      > a PLUS nie chce go wymienic na nowy,czy jak zerwe umowę z nimi ,maja prawo
      > mnie zasypać karami umownymi?

Oczywiście, że mają.
    • gale Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a 13.01.07, 18:01
      Absolutnie podstawowe pytania:

1. Z jakiego tytułu Kolega występuje: gwarancji czy ustawy o szczególnych
      warunkach sprzedaży konsumenckiej?
      2. Do kogo Kolega występuje: do gwaranta czy sprzedawcy?
      3. Kto jest sprzedawcą sprzętu: operator (Polkomtel S.A.) czy inny
      przedsiębiorca (np.agent)?

> maja prawo mnie
      > zasypać karami umownymi?

Oczywiście, że tak. Umowa kupna-sprzedaży aparatu telefonicznego to jedno, a
      umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych to drugie.
      • Gość: Waldek Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a IP: *.slowianin.pl 13.01.07, 18:33
        Kupiłem telefon za 1 zł wraz z dwuletnim abonamentem w punkcie sprzedaży
        w Świnoujściu PLUS GSM,po m-cu wystapiła usterka,przyjęli do naprawy i tak 4 raz.
        Telefon nie ma roku,a ja obawiam się,że chcą przeciągnąć sprawę.
        Rozmawiałem z konsultantem Plus-a zW-wy telefonicznie i pani stwierdziła,że
        telefon winni wymienić po 4 usterce.
        Wymienić to punkt nie chce,chcą mnie obciążyć kosztami eksperta z PLUS-a
        i mam problem.Czy to możliwe,żeby tak"pogrywali"z klientem?
        Nie wiem ,czy jest różnica,gdzie kupiłem?Kupiłem w ich punkcie i chyba przepisy
        tam też obowiązują,prawda?
        • Gość: henio Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 19:22
          Popelniles podstawowy blad, ktory popelnia 99% osob. W momencie gdy telefon ci
          sie psuje idziesz do SPRZEDAWCY czyli do Plus GSM i powolujesz sie na umowe o
          REKOJMI, a nie na gwarancje (do ciebie bowiem nalezy wybor z czego chcesz
          skorzystac). Umowa o rekojmi mowi, ze to sprzedawca ma obowiazek NIEZWLOCZNIE
          naprawic produkt (max. 2 tygodnie). Jesli jest stwierdzona wada i po 2
          tygodniach nie jest naprawiony to domagasz sie nowego albo zwrotu pieniedzy. Od
          sprzedawcy. Krotko i na temat.
          • Gość: henio Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 19:25
            Dla zainteresowanych:
            www.um.oswiecim.pl/pl_chemik/19_2002/articles/konsument.html
            • Gość: Waldek Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a IP: *.slowianin.pl 13.01.07, 19:58
              Do Henia!
              Henio mnie telefon naprawiano trzy razy w przepisowym terminie/jest wada w
              programie/oni cały czas naprawiają.
              Mnie chodzi o to kiedy mogę powiedzieć :STOP,jest czwarty raz naprawiony,ale ja
              nie chcę odebrać tego BUBLA.Mnie rekojmia przysługuje,/tak myślę/po okresie
              gwarancji.
              • Gość: henio Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 00:13
                Nie, rekojmia ci przysluguje tak samo jak gwarancja. Ale zdecydowales sie
                powolac na gwarancje wiec nie mozesz juz powolac sie na rekojmie (bo z rekojmi
                mozna skorzystac najwyzej miesiac po wykryciu usterki). Gdybys sie powolal
                zaraz jak wykryles wade na rekojmie, procedura jest taka: oddajesz telefon do
                sprzedawcy i zaznaczasz na pismie, ze powolujesz sie na warunki rekojmi. W
                ciagu dwoch tygodni MUSZA ci oddac SPRAWNY telefon. Jesli nie, musza ci dac
                albo nowy albo oddac ci pieniadze za niego.
                Rekojmia jest taka sama dla wszystkich, sa to przepisy stale ktorych zmienic
                nie mozna. Gwarancja to osobna umowa, ktorej warunki gwarant ustala sam. Moze
                nawet nie dac ci jej wcale, sam okresla ile naprawa bedzie trwla i sam okresla
                po ilu naprawach wymieni ci telefon na nowy.
                Przeczytaj sobie dokladnie strone ktorej link juz tu przytoczylem, tam sa
                roznice miedzy rekojmia a gwarancja.
                • Gość: skeezy Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a IP: *.chello.pl 14.01.07, 00:35
                  1. Rękojmia dotyczy wyłącznie zakupów towarów nie będących konsumpcyjnymi. W tym
                  przypadku najprawdopodobniej mamy do czynienia ze sprzedażą konsumencką, w
                  przypadku której przepisy KC o rękojmi nie mają zastosowania. Zastosowanie w
                  takiej sytuacji znajdują przepisy ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży
                  konsumenckiej, znacząco różne od przepisów dot. rękojmi.

2. Gość portalu: henio napisał(a):
                  > W ciagu dwoch tygodni MUSZA ci oddac SPRAWNY telefon. Jesli nie, musza ci dac
                  > albo nowy albo oddac ci pieniadze za niego.
                  Bzdura. To nabywca wybiera sposób załatwienia reklamacji, mianowicie nieodpłatna
                  naprawa, wymiana rzeczy na wolną od wad, zwrot pieniędzy.

> Rekojmia jest taka sama dla wszystkich, sa to przepisy stale ktorych zmienic
                  > nie mozna.
                  Kolejna bzdura - patrz pkt. 1.
            • Gość: skeezy Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a IP: *.chello.pl 14.01.07, 00:42
              Gość portalu: henio napisał(a):

> Dla zainteresowanych:
              > www.um.oswiecim.pl/pl_chemik/19_2002/articles/konsument.html

Uwaga! Informacje zawarte na stronie, do której prowadzi powyższy link są
              nieaktualne od przeszło trzech lat!
          • Gość: skeezy Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a IP: *.chello.pl 14.01.07, 00:40

> Popelniles podstawowy blad, ktory popelnia 99% osob. W momencie gdy telefon ci
            > sie psuje idziesz do SPRZEDAWCY czyli do Plus GSM
            Plus GSM jest marką spółki Polkomtel, a nie samodzielnym podmiotem. Poza tym,
            skąd wiadomo, że sprzedawcą telefonu jest Polkomtel? Bardzo prawdopodobne, że
            sprzedawcą był przedstawiciel operatora.

> i powolujesz sie na umowe o REKOJMI
            Raczej na ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej(...).

> Krotko i na temat.
            I błędnie.
            • Gość: henio Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 00:53
              Sprzedawca to ten, kto ci sprzedal, idziesz tam gdzie odebrales i zaplaciles za
              telefon i powolujesz sie na przepisy kodeksu cywilnego, artykuly 556, 560.
              Nie wymyslaj problemow i "samodzielnych podmiotow", to jest wlasnie nowomowa
              omamiajaca ludzi.

Przepisy o rekojmi OBOWIAZUJA, wystarczy zadzwonic do pierwszego lepszego
              oddzialu Panstwowej Inspekcji handlowej albo wejsc na ich strony internetowe.
              Albo na strony Federacji Konsumentow.
              Zyczysz sobie? Prosze bardzo:
              www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=310
              Ludzie, znajcie swoje prawa! Nie dajcie sobie mydlic oczu jakas gwarancja i
              spychologia.
              • Gość: henio Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 01:06
                Oto fragment ze strony Federacji Konsumentow potwierdzajacy to o czym wczesniej
                juz pisalem prostszym jezykiem:

Pamiętajmy, że składając reklamację możemy ją złożyć na podstawie gwarancji,
                ale również skorzystać z uprawnień wynikających z „ustawy konsumenckiej” i
                złożyć ją sprzedawcy – wybór należy do konsumenta i sprzedawca nie może wysyłać
                go do gwaranta. Jeżeli jednak już dokonaliśmy wyboru, to dana reklamacja
                będzie przebiegała już do końca tylko według reguł, które wybraliśmy. Jeśli
                składamy reklamację na podstawie gwarancji, to nie możemy w zakresie tej
                reklamacji korzystać z uprawnień przewidzianych w ustawie i zgłaszać roszczeń
                wobec sprzedawcy. Możemy więc znaleźć się w sytuacji, gdy - korzystając z
                uprawnień danych nam przez ustawę - już dawno byśmy mogli odstąpić od umowy i
                żądać zwrotu pieniędzy, ale niestety gwarancja nie daje takiego prawa, a
                wybraliśmy ten tryb dochodzenia roszczeń. W związku z tym musimy dotrwać do
                końca procesu reklamacyjnego i dopiero potem ewentualnie zgłaszać kolejne
                reklamacje, już na podstawie ustawy.

• Gość: skeezy Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a IP: *.chello.pl 14.01.07, 02:37

> juz pisalem prostszym jezykiem:
                  Z mizernym skutkiem.

> Pamiętajmy, że składając reklamację możemy ją złożyć na podstawie gwarancji,
                  > ale również skorzystać z uprawnień wynikających z „ustawy konsumenckiej"
                  Wspomniana ustawa konsumencka to ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych
                  warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego
                  (Dz. U. z dnia 5 września 2002 r.), a NIE dział II KC - Rękojmia za wady (art.
                  556 - 576).

Nie wypowiadaj się w sprawach, o których masz nikłe pojęcie, myląc pojęcia i
                  błędnie interpretując informacje (chociażby ze strony FK), czym wprowadzasz
                  innych użytkowników w błąd!
              • Gość: skeezy Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a IP: *.chello.pl 14.01.07, 02:43

> Sprzedawca to ten, kto ci sprzedal
                Nie kto inny.

> Nie wymyslaj problemow i "samodzielnych podmiotow", to jest wlasnie nowomowa
                > omamiajaca ludzi.
                Nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz (vide: nowomowa).

> Przepisy o rekojmi OBOWIAZUJA
                Oczywiście że obowiązują, ale nie obejmują sprzedaży konsumenckiej.

> Albo na strony Federacji Konsumentow.
                > Zyczysz sobie? Prosze bardzo:
                > www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=310
                Szkoda, że sam nie skorzystałeś z informacji zawartych na powyższej stronie,
                zanim zabrałeś głos w tym wątku.

> Ludzie, znajcie swoje prawa! Nie dajcie sobie mydlic oczu jakas gwarancja i
                > spychologia.
                Popieram. Jednak żeby poznać swoje prawa, niezbędna jest odrobina dobrej woli i
                władanie umiejętnością czytania ze zrozumieniem. Powtarzanie zasłyszanych, a w
                dodatku błędnych informacji jest wysoce niewskazane...
          • gale Boże!!! 15.01.07, 11:27
            Człowieku, my tu staramy się pomóc Koledze, a Ty swoimi herezjami wprowadzasz
            potworny zamęt.

Yavor, czy można tego Henia wyciąć? Facet szkodzi innym.
            • yavorius Re: Boże!!! 15.01.07, 11:32
              gale napisał:
              > Yavor, czy można tego Henia wyciąć? Facet szkodzi innym.

Wiesz, że nie można...
              • gale ot 15.01.07, 14:35
                Tu bym polemizował. Otóż Użytkownik wprowadza zamęt publikując informacje,
                które nie są zgodne z obowiązującym porządkiem prawnym. A przecież punkt 4.
                Regulaminu mówi: "Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach
                Forum Gazeta.pl treści sprzecznych z prawem". Moim zdaniem tutaj mamy właśnie
                treści sprzeczne z prawem.

:)
        • gale Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a 15.01.07, 11:25
          Nadal brak odpowiedzi na fundamentalne pytania:

1. Z jakiego tytułu Kolega występuje: gwarancji czy ustawy o szczególnych
          warunkach sprzedaży konsumenckiej?
          2. Do kogo Kolega występuje: do gwaranta czy sprzedawcy?
          3. Kto jest sprzedawcą sprzętu: operator (Polkomtel S.A.) czy inny
          przedsiębiorca (np.agent)?
          • Gość: Waldek Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a IP: *.slowianin.pl 15.01.07, 20:01
            Ja nie wiem jak to sie fachowo nazywa,czy operator,czy agent.
            Aparat kupiłem w salonie firmowym Plusa Gsm+abonament/telefon za 1 zł.+50 zł
            m-nie/na telefon mam gwarancje,odsyłają go do serwisu i serwis decyduje o wymianie
            jak narazie naprawia,czwarty raz ta samą usterkę tzn,wymienia oprogramowanie.
            Serwis mimo mojego żądania o wymianie nie podjął takiej decyzji.
            Czuję się oszukany.Skończy się gwarancja,a ja zostanę z ręką w nocniku,czyli
            z telefonem-BUBLEM.Acha abonament mam na dwa lata i gwarancja chyba też,bo
            zabrali mi ją razem z aparatem.
            • gale Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a? 15.01.07, 22:39
              Waldku,

Bardzo chciałbym Ci pomóc ponieważ akurat tematyka praw konsumenta jest mi
              bardzo bliska. Ponieważ widzę, że czujesz się bardzo zagubiony w tej całej
              sytuacji i obawiam się, że za problem winisz - w tym przypadku - Bogu ducha
              winnego operatora, sugeruję abyś udał się z tą sprawą do powiatowego rzecznika
              konsumentów.

Przypuszczam, że mieszkasz w Świnoujściu, a zatem Twoim rzecznikiem jest Miejski
              Rzecznik Konsumentów, pani Adriana Lesiewicz, tel. 91 327 86 71, ul. Wojska
              Polskiego 1/5. Świetnym rzecznikiem konsumentów, w mojej opinii bodaj najlepszym
              w Polsce jest pani Longina Kaczmarek ze Szczecina. Uważam jednak, że w tak
              trywialnej sprawie doskonale poradzi sobie każdy MRK. Przed udaniem się do
              Rzecznika zgromadź wszystkie dokumenty: umowę o świadczenie usług, fakturę,
              rachunki itd. To ważne, rzecznik powinien mieć materiał, na którym będzie pracował.

Bądź konkretny, przedstaw sprawę możliwie bez emocji, które nie służą niczemu
              dobremu. Pamiętaj, że Rzecznik jest po to aby Ci pomóc, zna Twoje prawa i na
              podstawie przedstawionych dokumentów będzie mógł wesprzeć Cię w ich egzekwowaniu.

Życzę spokojnej nocy i dobrego rozwiązania.

Pozdrawiam,

g.
              • Gość: Waldek Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a? IP: *.slowianin.pl 16.01.07, 07:54
                Tak,mieszkam w Swinoujściu i udam sie do Federacji Konsumenta.
                Bardzo dziękuje za pomoc i dokładne wyjasnienie problemu.
                Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia
    • Gość: Waldek Re: Nokia 6030 bubel z GSM PLUS-a IP: *.slowianin.pl 14.01.07, 08:42
      Panowie,do tej pory nie wiem,czy mam jakieś prawa,czy nie mam.
      W poniedziałek ide do Federacji Konsumenta,ale czy oni będą władni wpłynąć na
      decyzje Plus-a.
      PLUS dużo robi,żeby przyciągnąć klienta,ale póżniej ma go w nosie/ładnie mówiąc/
      Pozdrawiam.
    • kolodziejo Przysłowiowa jakość Nokii /bt 14.01.07, 12:02

• Gość: c Re: Przysłowiowa jakość Nokii /bt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:04
        za 5 razem wymieniaja telefon - koledze tak wymienili motke c651
        • Gość: 7 Re: Przysłowiowa jakość Nokii /bt IP: *.toya.net.pl 16.01.07, 00:14
          Motorola i nokia to 2 różne firmy.
        • Gość: ksl Re: Przysłowiowa jakość Motki /bt IP: *.4web.pl 16.01.07, 01:52
          Gość portalu: c napisał(a):

> za 5 razem wymieniaja telefon - koledze tak wymienili motke c651
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka