Gość: qe IP: *.110.192.213.cable.satra.pl 08.05.07, 20:03 Ciekawe jaka karę dostanie operator komórkowy od UKE ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: r4ven Era gra na czas? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 22:38 Ciekawe raczej jest czy bede mogl zerwac umowe bez kary czy nie ?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Era gra na czas? IP: *.19.165.21.osk.enformatic.pl 08.05.07, 23:44 A ja ERO-wcom na ich straszaka odpowiedziałem tak: Szanowni Państwo, w odpowiedzi na pismo nr .............z dnia 13 kwietnia 2007, informuję, że zawarte stwierdzenie w Państwa piśmie, że naliczą mi karę umowną jest bezzasadne ze względu na zmianę Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych oraz w świetle przeprowadzonej kontroli i zaleceń pokontrolnych w kwietniu 2007 roku przez UKE w PTC odnośnie zmiany regulaminu. W nawiązaniu do Państwa pisma informuję, że nie mam prawnego obowiązku do informowania, z jakimi zapisami Regulaminu się nie zgadzam. Biorąc jednak pod uwagę `ograniczenia' osób odpowiedzialnych za wprowadzenie zmian do Regulaminu oraz przygotowujących odpowiedź na moje wystąpienie w sprawie wypowiedzenia umowy informuję, że nie zgadzam się z usunięciem w `nowym' Regulaminie Świadczeń Usług Telekomunikacyjnych § 20, punktów 9. i 10. "starego" regulaminu tj.: 9. Operator w odpowiedzi wskazuje uzasadnienie faktyczne i prawne zajętego przez siebie stanowiska. 10. W przypadku negatywnego rozpatrzenia reklamacji Abonent może wnieść w formie pisemnej, elektronicznej bądź faksem odwołanie do Komisji Reklamacyjnej w terminie 14 dni od dnia otrzymania odpowiedzi na reklamację. W związku z powyższym Państwa informacja zawarta w piśmie nr ........., że tak zwane `uzupełnienie' Regulaminu nie oznacza jego zmiany jest wprowadzaniem mojej osoby w błąd (przypuszczam, że również pozostałych klientów PTC Sp. z o.o. którzy nie zgadzają się ze zmianą regulaminu), a usunięcie w Regulaminie § 20, punktów 9. i 10 istotnie rzutuje na prawa Abonenta oraz stanowi podstawę rozwiązania umowy zgodnie z § 30 Regulaminu. W związku z powyższym podtrzymuję swoje oświadczenie o wypowiedzeniu umowy o Świadczenie Usług Telekomunikacyjnych nr .......... dla nr telefonu ............ Jednocześnie prosząc o ponowne przeanalizowanie Państwa stanowiska. Z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: Era gra na czas? 08.05.07, 23:58 Daj znać, jak będziesz miał odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Era gra na czas? IP: *.19.165.21.osk.enformatic.pl 09.05.07, 00:02 Dzisiaj dzwonili na nr żony (mam dwa telefony u nich na siebie) co mi się nie podoba że rezygnuje. Dostali odpowiedź nich dzwonią do właściciela, a nie użytkownika. Także czekam na telefon od ERY z niecierpliwością (oj sobie użyje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chmieel Re: Era gra na czas? IP: 213.77.24.* 09.05.07, 12:27 no to nie źle nawet zadzwonili. Mi odpisali na dwa pisma informując mnie w drugim że moje 2 pismo nie zmienia ich stanowiska w sprawie zerwania prze zemnie umowy, tylko podtrzymują karę umowną w wysokości 1200,00. I tak zastanawiam się ile Ci zostało do końca rozwiązania umowy? może krócej niż moje 18 miesięcy, więc dlatego dzwonią żeby zaoferować jakąś pseudo promocję. Dla ciekawości dodam że na koniec w piśmie dopisali że moje kolejne pisma w tej sprawie zostaną bez odpowiedzi ponieważ znam już ich stanowisko w tej sprawie. Zakładam że moje kolejne spotkanie z nimi będzie za pośrednictwem firmy windykacyjnej lub sądu. Więc zbieram się do walki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Era gra na czas? IP: *.19.165.21.osk.enformatic.pl 09.05.07, 16:04 można się z tobą skontaktować na gg ?? mi dzisiaj przyszedł sms-a że idzie do mnie odpowiedź. Czekam co przyślą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Era gra na czas? IP: *.19.165.21.osk.enformatic.pl 09.05.07, 16:07 a możesz dać treść swojego pisma jakie im wysłałeś tak z ciekawościchciałbym zobaczyć?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chmieel Re: Era gra na czas? IP: 213.77.24.* 10.05.07, 09:47 3804138 pisz śmiało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Era gra na czas? IP: *.19.165.21.osk.enformatic.pl 10.05.07, 16:33 Zostało mi 6 miesięcy. Odezwe się jak dotrze do mnie pismo (zobacze co napisali) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Era gra na czas? IP: 212.160.172.* 10.05.07, 08:24 Hej Ja wysłałem pismo takowej treści: Polska Telefonia Cyfrowa sp. z o.o. Odpowiadając na pismo nr xxx-x-xxx/04/2007 z dnia x.04.2007 r. pragnę poinformować, że nie zmieniłem swojego dotychczasowego stanowiska, gdyż: 1. Stanowisko Urzędu Komunikacji Elektronicznej w sprawie zmiany regulaminu przez PTC jest zbieżne z moim tzn. przy zmianie regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych bezwzględnie należy stosować przepis wynikający z Prawa telekomunikacyjnego art. 59 ust.2. 2. Obowiązujący regulamin świadczenia usług jest niezgodny z Prawem telekomunikacyjnym: - brak zapisu wynikającego z art. 60 ust. 1 tj. brak adresu firmy, - w § 30 pkt 3 regulaminu PTC znajduje się zapis sprzeczny z przepisem art. 59 ust. 2. 3. Wprowadzając zmiany („uzupełnienia”) PTC nie podało daty obowiązywania tych zmian w regulaminie; pismo informujące o wprowadzonych zmianach jest datowane na 14.03.2007 r. zaś pismo z dnia 7.04.2007 r. informuje, że zmiany te obowiązują od 15.03.2007 r. (tekst regulaminu też nie zawiera daty wprowadzenia zmian) czyli brak jest wiarygodnych informacji dotyczących terminu wprowadzenia zmian. 4. „Uzupełnienie” jak PTC nazwało zmianę regulaminu świadczenia usług po ponad dwóch latach obowiązywania Prawa telekomunikacyjnego i Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 1.10.2004 r. w sprawie trybu postępowania reklamacyjnego oraz warunków, jakimi powinna odpowiadać reklamacja usługi telekomunikacyjnej, świadczy o nieodpowiedzialności firmy i lekceważeniu obowiązującego prawa. Dodatkowo zastanawia mnie sens wysyłki informacji o „uzupełnieniu” regulaminu, który nie jest zmianą regulaminu wg PTC i związanych z tym kosztów. 5. Żądanie przez PTC 900 PLN jest bezpodstawnym szantażem. Zgodnie z Prawem telekomunikacyjnym art. 57 ust. 6 wysokość roszczenia z tytułu jednostronnego rozwiązania umowy nie może przekroczyć równowartości ulgi przyznanej abonentowi określonej w umowie. Niestety w umowie nie ma określonej wysokości ulgi. Jestem zaskoczony, że firma PTC nie potrafi dostosować swojego regulaminu świadczenia usług do obowiązującego prawa, zwłaszcza, że PTC stara się o usługę WLR na łączach Telekomunikacji Polskiej. Tłumaczenia firmy są absurdalne, co odbija się na wizerunku i wiarygodności marki ERA (firmy posiadającej ok. 30% rynku telefonii komórkowej). Ja ze swojej strony uprzedzę wszystkich moich bliskich i znajomych o nieprzestrzeganiu prawa przez PTC właściciela marki ERA i HEYAH. Z wyrazami szacunku Maruda Moim zdaniem trzeba wpłynąć ( jak napisałem w piśmie)na Prezes UKE aby wstrzymała się z decyzją przyznającej PTC usługę WLR w związku z niewłaściwym regulaminem świadczenia usług. Odpowiedz Link Zgłoś
kpiarz Re: Era gra na czas? 10.05.07, 09:04 Gość portalu: maruda napisał(a): > Ja ze swojej strony uprzedzę wszystkich moich bliskich i znajomych o > nieprzestrzeganiu prawa przez PTC właściciela marki ERA i HEYAH. A uprzedzasz swoich znajomych, że firma w której pracujesz, też nie przestrzega prawa i ma ciągle kłopoty z UKE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Era gra na czas? IP: 212.160.172.* 11.05.07, 07:29 Gość portalu: maruda napisał(a): > > Ja ze swojej strony uprzedzę wszystkich moich bliskich i znajomych o > > nieprzestrzeganiu prawa przez PTC właściciela marki ERA i HEYAH. > > A uprzedzasz swoich znajomych, że firma w której pracujesz, też nie przestrzega > > prawa i ma ciągle kłopoty z UKE? ale zmiany regulaminu przeprowadza zgodnie z obowiązującym prawem ( prawem abonentów) i nie podaje "głupich tłumaczeń" Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Era gra na czas? 11.05.07, 07:47 Gość portalu: maruda napisał(a): > ale zmiany regulaminu przeprowadza zgodnie z obowiązującym prawem ( prawem > abonentów) i nie podaje "głupich tłumaczeń" Raczej z tym prawem, które Streżyńska narzuci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrrr Silne panstwo co ma sie je gdziec. Gratulacje IP: *.aster.pl 09.05.07, 11:05 Ciekawe co sie stanie gdy tak samo potraktuje np. - wezwanie do placenia podatkow. Korporacja decyzje organu panstwowego ma za nic i moga im naskoszyc. Prawo i sprawiedliwosc:) silne Państwo smiech na sali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: did Era gra na czas? IP: *.airnet.opole.pl 10.05.07, 12:20 Z ciekawosci napisalem pismo o rozwiazanie umowy do ery, to wykpili mnie mimo zalaczonej wypowiedzi prezesa UKE. Nie zalezalo mi co prawda na rezygnacji bo od 10lat dobrze mi sie wspolpracuje, chcialem zobaczyc jak zareaguja, odpisali ze nalicza kare i do 14 dni mam znac dac czy rezygnuje, 6 dnia od trzymania pisma, wylaczyli mi perfudnie telefon. zadzwonilem i okazalo sie ze naliczyli kare 900zl telefon odlaczyli a do taktaka zostanie przeniesiony do kilku dni roboczych poprosilem aby natychmiast mi go wlaczyc jakkolwiek czy TT czy abonament no i zostalem przy abonamencie wedlug ich nie da sie zrezygnowac bez kary a ta zmiana to nie zmiana. pismo zachowalem i czekam na wyjasnienie, w UKE jak zadzwonilem powiedziano mi zeby po prostu nie placic tej kary niestety nie mialem ochoty juz na dalsza wojne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: conrade Era gra na czas? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 19:10 Era z dnia na dzień traci w oczach, kiedy była liderem a teraz raptem 3 miejsce. Myslę, że z dnia na dzień będzie gorzej, chyba, że pojawi się ktos dobry od marketingu, kto poprawi wizerunek firmy. Ja na ich miejscu wymieniłbym cały pion, który decyduje o promocji i rozwijaniu firmy. Ci ludzie nie radzą sobie z nową sytuacją jaka zapanowała na naszym rynku i czas ich wymienić na ludzi z nowymi pomysłami, niech Era nie będzie slepa. Czas działać i to szybko Odpowiedz Link Zgłoś