daaar0 19.06.07, 20:12 Czy chcąc przejść ze stacjonarnego telefonu tepsy, do którejś z sieci komórkowych da się zatrzymać dotychczasowy numer ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marjanka_boss Re: Zachowanie numeru stacjonarnego TP. 19.06.07, 20:14 Nie. W tej chwili możesz przenosić numer pomiędzy operatorami stacjonarnymi lub pomiędzy operatorami mobilnymi. Kombinacja op stacjonarny na mobilnego lub odwrotna nie jest możliwa. m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazzyl Re: Zachowanie numeru stacjonarnego TP. IP: 212.160.172.* 20.06.07, 08:49 Na dzień dzisiejszy nie można przenieść numeru z zakresu numeracji stacjonarnej do komórkowej. Być może od 2008 r. lub później będzie taka możliwość po ujednoliceniu numeracji. Odpowiedz Link Zgłoś
pozeracz.narkomanow Re: Zachowanie numeru stacjonarnego TP. 20.06.07, 10:11 @ bazzyl: Czy możesz powiedzieć coś więcej na temat przenoszenia numerów stacjonarne<->komórkowe? Z tego co wiem taka przenośność nie jest ani możliwa obecnie ani planowana w przyszłości. Plany, dotyczące wprowadzenia 10-cyfrowych numerów, mają na celu właśnie m.in. wyraźne rozróżnienie między numerami stacjonarnymi a komórkowymi (np. wszystkie numery, zaczynające się na 5 xxx xxx xxx będą ruchome a 6 xxx xxx xxx stacjonarne). Masz może jakieś bliższe wiadomości na temat przenośności f<->m? Pozdrawiam, p.n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazzyl Re: Zachowanie numeru stacjonarnego TP. IP: 212.160.172.* 20.06.07, 11:41 napiszę tyle ile pamiętam z jakiegoś artykułu prasowego, więc proszę tego nie brać zbyt pewnie, ale jeśli dobrze pamiętam ujednolicenie numeracji miało być dwustopniowe - w pierwszej kolejności miałoby wyeliminować numerację geograficzną i umożliwić np. przeniesienie numeru stacjonarnego z Gdańska do Krakowa (co obecnie oczywiście nie jest możliwe), natomiast w drugim etapie być może byłoby możliwe przenoszenie numerów między sieciami mobilnymi i stacjonarnymi, przy czym w momencie gdy czytałem o tym wiele rzeczy było nieustalonych (m.in. właśnie problem rozróżenienia numerów stacjonarnych i komórkowych), więc nie wiem czy ostatecznie do tego dojdzie Odpowiedz Link Zgłoś
pozeracz.narkomanow Re: Zachowanie numeru stacjonarnego TP. 20.06.07, 14:43 @ bazzyl: Chyba wiem o co Ci chodzi. Zgodnie z tym co mi z kolei wiadomo, to: 1. "zdjęcie" numerów geograficznych - jak najbardziej, w wyniku czego migracja z numerem stacjonarnym jest spokojnie możliwa; 2. nadal występować będzie rozróżnienie pomiędzy numerami stacjonarnymi a ruchomymi, głównie po to, żeby abonent/użytkownik znał cenę za połączenie. Poza tym przenoszalność F-M nie jest wpisana w ramy regulacji telekomunikacji UE. Zgodnie z art. 30 ust. 1 in fine Dyrektywy o usłudze powszechnej (Dyrektywa 2002/22/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 marca 2002 r.) "[N]iniejszy ustęp nie stosuje się do sytuacji przenoszenia numerów pomiędzy sieciami świadczącymi usługi w lokalizacji stacjonarnej oraz sieciami ruchomymi.". Gdybym miał się zakładać, to powiedział bym, że jeśli UE jeszcze tego nie wprowadza, to nam też przyjdzie poczekać ;-) Zobaczymy jak będzie po rewizji uregulowań UE. Czas pokaże :-) Pozdrawiam, p.n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benq Re: Zachowanie numeru stacjonarnego TP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 09:43 a nie mogli by dac 8 przed kmórkowymi a nie 6 Odpowiedz Link Zgłoś