Dodaj do ulubionych

Zachowanie numeru stacjonarnego TP.

19.06.07, 20:12
Czy chcąc przejść ze stacjonarnego telefonu tepsy, do którejś z sieci
komórkowych da się zatrzymać dotychczasowy numer ?
Obserwuj wątek
    • marjanka_boss Re: Zachowanie numeru stacjonarnego TP. 19.06.07, 20:14
      Nie.
      W tej chwili możesz przenosić numer pomiędzy operatorami stacjonarnymi lub
      pomiędzy operatorami mobilnymi.
      Kombinacja op stacjonarny na mobilnego lub odwrotna nie jest możliwa.

m.
      • Gość: bazzyl Re: Zachowanie numeru stacjonarnego TP. IP: 212.160.172.* 20.06.07, 08:49
        Na dzień dzisiejszy nie można przenieść numeru z zakresu numeracji stacjonarnej
        do komórkowej. Być może od 2008 r. lub później będzie taka możliwość po
        ujednoliceniu numeracji.
        • pozeracz.narkomanow Re: Zachowanie numeru stacjonarnego TP. 20.06.07, 10:11
          @ bazzyl:

Czy możesz powiedzieć coś więcej na temat przenoszenia numerów
          stacjonarne<->komórkowe?

Z tego co wiem taka przenośność nie jest ani możliwa obecnie ani planowana w
          przyszłości. Plany, dotyczące wprowadzenia 10-cyfrowych numerów, mają na celu
          właśnie m.in. wyraźne rozróżnienie między numerami stacjonarnymi a komórkowymi
          (np. wszystkie numery, zaczynające się na 5 xxx xxx xxx będą ruchome a 6 xxx xxx
          xxx stacjonarne).

Masz może jakieś bliższe wiadomości na temat przenośności f<->m?

Pozdrawiam,
          p.n.
          • Gość: bazzyl Re: Zachowanie numeru stacjonarnego TP. IP: 212.160.172.* 20.06.07, 11:41
            napiszę tyle ile pamiętam z jakiegoś artykułu prasowego, więc proszę tego nie
            brać zbyt pewnie, ale jeśli dobrze pamiętam ujednolicenie numeracji miało być
            dwustopniowe - w pierwszej kolejności miałoby wyeliminować numerację
            geograficzną i umożliwić np. przeniesienie numeru stacjonarnego z Gdańska do
            Krakowa (co obecnie oczywiście nie jest możliwe), natomiast w drugim etapie być
            może byłoby możliwe przenoszenie numerów między sieciami mobilnymi i
            stacjonarnymi, przy czym w momencie gdy czytałem o tym wiele rzeczy było
            nieustalonych (m.in. właśnie problem rozróżenienia numerów stacjonarnych i
            komórkowych), więc nie wiem czy ostatecznie do tego dojdzie
            • pozeracz.narkomanow Re: Zachowanie numeru stacjonarnego TP. 20.06.07, 14:43
              @ bazzyl:

Chyba wiem o co Ci chodzi. Zgodnie z tym co mi z kolei wiadomo, to:

1. "zdjęcie" numerów geograficznych - jak najbardziej, w wyniku czego migracja z
              numerem stacjonarnym jest spokojnie możliwa;

2. nadal występować będzie rozróżnienie pomiędzy numerami stacjonarnymi a
              ruchomymi, głównie po to, żeby abonent/użytkownik znał cenę za połączenie.

Poza tym przenoszalność F-M nie jest wpisana w ramy regulacji telekomunikacji
              UE. Zgodnie z art. 30 ust. 1 in fine Dyrektywy o usłudze powszechnej (Dyrektywa
              2002/22/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 marca 2002 r.) "[N]iniejszy
              ustęp nie stosuje się do sytuacji przenoszenia numerów pomiędzy sieciami
              świadczącymi usługi w lokalizacji stacjonarnej oraz sieciami ruchomymi.".

Gdybym miał się zakładać, to powiedział bym, że jeśli UE jeszcze tego nie
              wprowadza, to nam też przyjdzie poczekać ;-)

Zobaczymy jak będzie po rewizji uregulowań UE.

Czas pokaże :-)

Pozdrawiam,

p.n.
          • Gość: benq Re: Zachowanie numeru stacjonarnego TP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 09:43
            a nie mogli by dac 8 przed kmórkowymi a nie 6
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka