Dodaj do ulubionych

ISDN - pare pytań

02.10.03, 20:57
Sorry - puste poszło... Głupia aplikacja...

Nieważne, do rzeczy. Wczoraj dostalem pisemko z tepsy ze wreszcie są w stanie
podłaczyć mi telefon (już po pół roku od oddania bloku do użytku - sukces...)
no i stoję przed wiekopomną decyzją: analogowy czy isdn. Ze stron tepsy już
wiem wszystko o kosztach i dodatkowych usługach mozliwych w isdnie ale to nie
wszystko co chciałbym wiedzieć. Liczę na waszą pomoc.

Mam w mieszkaniu 3 gniazdka telefoniczne, oczywiście podpięte do tej samej
linii. Są to standardowej wielkości gniazda telefoniczne. Czy nie będzie
konieczna ich wymiana - wiem że isdn ma "szersze wtyczki"? Poza tym
rozbierałem te gniazdka i w środku widać ze podpięte są tylko 2 cienkie
kabelki. Wiem że dla zwykłego telefonu to jest OK, ale czy dla isdnu też? A
co gdybym chciał neostradę? Nie trzebaby nic przerabiać w instalacji?

Wyczytałem że tepsa daje taką puszkę którą się włącza w gniazdko i z niej są
wyprowadzenia zarówno na kabelki analogowe jaki i cyfrowe. Czy w momencie gdy
mam 3 gniazdka to do każdego musze mieć taką puszkę, tak? Bo gniazdko bez
puszki jest bezużyteczne - bo kabel isdnowy nie wejdzie a analogowy nie
będzie działał. Dobrze rozumiem? Ile taka puszka kosztuje?

I ostatnie. Tepsa sie reklamuje że można mieć do 8-miu numerów/linii na takim
isdnie. Jak to? Myślałem ze 2 - bo 2 kanały. A moze czegos nie zrozumialem?

To na razie tyle co bym sie chciał dowiedzieć. Wielkie dzieki i sorry za
lamerstwo - to nie moja dziedzina zupelnie...

Pedro
Obserwuj wątek
    • Gość: adam99 Re: ISDN - pare pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.03, 07:33
      Nie martw się puszką ISDN. Panowie z TPSA to zakładają i ciebie to nie
      obchodzi. Najtańszy abonament w ISDN kosztuje 67 zł więc się zastanów. Osiem
      numerów możesz mieć ale dzwonić w jednej chwili mogą tylko dwa. Jeśli masz
      ISDN nie możesz mieć neostrady- taki mają głupi regulamin.
      • jaki71 Re: ISDN - pare pytań 03.10.03, 08:33
        Gość portalu: adam99 napisał(a):

> Nie martw się puszką ISDN. Panowie z TPSA to zakładają i ciebie to nie
        > obchodzi. Najtańszy abonament w ISDN kosztuje 67 zł więc się zastanów. Osiem
        > numerów możesz mieć ale dzwonić w jednej chwili mogą tylko dwa. Jeśli masz
        > ISDN nie możesz mieć neostrady- taki mają głupi regulamin.

To nie regulamin to sa ograniczenia technologiczne. Brak kabelkow.

JAki
        • pedro44 Re: ISDN - pare pytań 03.10.03, 16:01
          Dzięki wielkie. Mam ostatnie pytanie: rozumiem że "puszka" jest niezbędna do
          każdego gniazdka do którego bym chciał coś podłączać. Czyli potrzebowałbym 3.
          Tepsa da mi w cenie instalacji jedną puszkę jak podejrzewam. Ile kosztowałoby
          dokupienie dwóch dodatkowych i czy to jest w ogóle możliwe (bo na przykład może
          być tylko jedna - w końcu to jedna i ta sama linia).
          • t.king Re: ISDN - pare pytań 03.10.03, 20:40
            ISDN - od strony użytkownika jest zakładane urządzenie zwane NT ,które jest
            wyposażone[dla użytkowników indywidualnych]w dwie końcówki analogowe i dwie
            cyfrowe tzn.do końcówek analowych można podłączyć dwa urządzenia analogowe
            tzn.zwykły telefon lub modem oraz dwa zakończenia cyfrowe do których można
            podłączyć tylko terminale ISDN i mimo iż są dwa zakończenia można stosując
            najprostszą metodę czyli coś w stylu rozgałęźnika podłączyć nawet 8 urządzeń
            oczywiście tylko dwa z nich mogą jednocześnie pracować i cztery z nich powinny
            posiadać zasilanie z sieci energetycznej;jakoś połączeń isdn jest o klasę
            lepsza niż na analogu;nie należy też mylić ilości numerów z ilością linii-na
            jednej linii isdn można posiadać nawet 1000 numerów;
            a jeśli chodzi o neostradę tpsa zakłada ją tylko na linii analogowej z prostej
            przyczyny,by zwiększać ilość linii sprzedanych klientowi
    • Gość: pppp Re: ISDN - pare pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.03, 09:16
      z neo i ISDN nie jest tak jak piszą niektórzy - po prostub tepsa jeszcze nie
      kupiła wyposażeń i modemów mogących pracować po liniach ISDN (może ze względu
      na ich cenę u dostawców). Nie ma sensu instalować dodatkowych NT (tak nazywają
      się te puszki) wystarczy drobna przeróbka instalacji w mieszkaniu (włączyć na
      pozostałe gniazda najczęściej wykorzystywaną linię analogową z NT)
    • rwpg Re: ISDN - pare pytań 04.10.03, 18:54
      Mam od roku ISDN. Przeczytałem wszystko uważnie, ale nadal nie wiem, czy mogę
      mieć NEORTRADĘ, czy nie. TP SA mówi, że nie,bo mam ISDN, ale dlaczego? Czy mogę
      zmienić (czy oni mogą mi zmienić) obecnie posiadaną linię, na linię analogową?
      Czy też jest tak, jak ktoś napisał, że ISDN oferuje dwie linie cyfrowe i dwie
      analogowe. Jesli tak no to chyba mógłbym mieć Neostradę?

Yan
    • Gość: obs Re: ISDN - pare pytań IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.03, 21:44
      Musisz zastanowić się, czego właściwie chcesz.
      Jeśli chodzi Ci tylko o to, żeby móc jednocześnie telefonować i siedzieć w
      internecie, wtedy powinieneś kupić neostradę. Chyba, że zamierzasz założyć
      małe biuro z osobnym numerem na fax, telefon szefa, sekretarki i prywatny oraz
      szybszy od analogowego dostęp do internetu to bierz ISDN.
      Ta druga ewentualność pociąga za sobą jednak dodatkowe koszty. Musiałbyś kupić
      dodatkowo centralkę ISDN bo to wymienione przez jednego z dyskutantów NT nie
      spełnia wymogów centralki. Nie można prowadzić rozmów wewnętrzych ani tym
      samym przełączać odebranej z zewnątrz rozmowy na inny numer wewnętrzny. Co do
      puszek: Specjalne puszki potrzebujesz tylko do urządzeń ISDN, np. modem ISDN
      albo specjalny telefon ISDN. Ta "specjalna" puszka to może być zwykłe gniazdo
      RJ45 do ethernetu, przy czym od NT prowadzisz do puszki 4 żyły i łączysz
      odpowiednio a1-4, b1-5, a2-3, b2-6. a1 do b2 to oznakowanie od strony NT a 1
      do 8 to klemki w puszce.
    • Gość: obs Re: ISDN - pare pytań IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.03, 21:47
      Gdybyś miał jakieś pytania skrobnij na byfauch@hotmail.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka