Dodaj do ulubionych

przesyłanie plików do PC przez bluetooth

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 22:35
Nie mogę zainstalować PC Studio w WIN98SE. Czy ktoś ma doświadczenia z
zastosowaniem adaptera bluetooth do przesyłania MP3 i zdjęć między komórką
Samsung SGH-J700 a PC ? Czy oprócz sterownika adaptera BT potrzeba jeszcze
jakiś program w pececie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: SGH-J700 "Pomoc" od Samsunga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 16:51
      PC Studio w wersji 313 HB2 nie instaluje się w systemie WIN 98 SE. Nie instalują
      się również sterowniki USB. Nie muszę mieć tego programu, jeżeli istnieje
      jakikolwiek sposób na przesłanie zbiorów między komputerem i tą komórką.
      Próbowałem uzyskać pomoc w tej sprawie od konsultantów Samsunga. Oto ich odpowiedzi:

"Wskazany model telefonu nie współpracuje z systemami operacyjnymi z
      rodziny Windows 98. Firma Samsung nie rozwija oprogramowania do systemów, które
      nie są już wspierane przez producenta.
      Aby telefon działał przy połączeniu z komputerem należy korzystać z
      oprogramowania, które nie przewiduje współpracy z systemem Windows 98."
      Konsultant : Michał Zarubiński

"Program PC Studio współpracuje z systemem Windows 98 SE.
      Dodatkowo należy zainstalować sterowniki USB,
      które dostępne są na stronie internetowej.
      Z chęcią udzielimy odpowiedzi na ewentualne następne pytania."
      Konsultant : Michał Królak

• skynews Re: "Pomoc" od Samsunga 04.12.08, 11:38

Jeden i drugi konsultant ma racje.
        Twój problem polega na tym że do WIN 98 SE b. trudno jest znaleźć odpowiednie
        sterowniki USB a bez tego nie podłączysz nic.

Możesz spróbować tych sterowników ale nie gwarantuje powodzenia:
        www.technical-assistance.co.uk/kb/usbmsd98.php
        Enjoy it !
        • Gość: SGH-J700 Re: "Pomoc" od Samsunga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 22:22
          Udało mi się przesłać zdjęcie do PC jako załącznik do e-maila. Dziękuję za próbę
          pomocy ale po ściągnięciu tego sterownika nie umiem go wykorzystać. Komórka
          zgłasza sie do systemu, który prosi o podanie ścieżki do odpowiedniego pliku
          instalacyjnego *.inf. Niestety ściągnięty program nie tworzy folderu ze
          sterownikami, zamienił mi tylko informacje systemowe z polskich na angielskie.
          Na szczęście znam dobrze ten język ! Spróbuję zakupić adapter bluetooth z
          odpowiednim oprogramowaniem, może przez to łącze uda mi sie wymieniać pliki.
          Ciekawe, że komórka nie ma w swoim menu opcji wysyłania plików do PC przez USB !
          Jest tylko wysyłanie przez MMS, e-mail i bluetooth. Jest też opcja przeniesienia
          na kartę pamięci, ale potrzebny jest czytnik kart pamięci do PC i sama karta
          mikroSD.
          Łączę pozdrowienia
          • skynews Re: "Pomoc" od Samsunga 07.12.08, 17:15

"Spróbuję zakupić adapter bluetooth z
            odpowiednim oprogramowaniem, może przez to łącze uda mi sie wymieniać pliki."

Do adaptera bluetooth jest dołączone oprogramowanie BlueSoleil.
            Nie sadzę żeby to działało z WIN 98 SE:
            www.bluesoleil.com/

Enjoy it !
            • Gość: SGH-J700 Re: "Pomoc" od Samsunga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 20:56
              Bardzo dziękuję za poradę. Próbowałem zainstalować BlueSoleil 6 ale niestety nie
              jest to możliwe w systemie Win98SE. Poszukałem porady w Google i w efekcie mam
              już zainstalowany BlueSoleil 1.6. Teraz pozostaje kupno adaptera Bluetooth. W
              MediaMarkcie widziałem najtańsze po 30 zł (firmy "4 World" czy jakoś inaczej).
              Żeby jeszcze miał sterownik na Win98SE. Łączę pozdrowienia.
              Jacek z Poznania
              • skynews Re: "Pomoc" od Samsunga 08.12.08, 11:11

Zobacz jeszcze to:
                Polska wersja nieoficjalnego dodatku Service Pack dla systemu Windows 98 SE
                dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=772&Windows+98+SE+PL+nieoficjalny+Service+Pack+2.1b
                Enjoy it !
                • Gość: SGH J-700 Re: "Pomoc" od Samsunga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 19:43
                  Zrobiłem to co powyżej ale skończyło się na awarii systemu WIN98SE.
                  Teraz mam zainstalowany WIN XP i mimo słabego kompa (400 MHz) działa
                  znakomicie. Bluetooth tez już mam, zainstalowany Bluesoleil z
                  dołączonej do adaptera Pentagram płytki. Niestety do każdego
                  adaptera BT musi być zainstalowany dedykowany Bluesoleil. Obsługa
                  tego połączenia jest dość trudna. Trzeba w odpowiedniej kolejności
                  włączać i wyłączać urządzenia bo inaczej zawiesza się komputer. Ale
                  wygoda jest, nie muszę włazić pod stół i szukać gniazda na kabel,
                  adapter BT jest na stałe włożony do gniazda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka