cleopatra2009 21.11.09, 18:53 Jakie sa? W galerii malo ciekawe potrawy, glownie serniczki, pierniczki muffinki, rzadko pojawia sie cos wzbudzajacego uwage. Brak otwarcia na inne kuchnie swiata. Czy Polacy znaja sie na dobrym jedzeniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0oo.owieczka Re: Kulinarne gusta Polakow 21.11.09, 19:02 Współczuję cleopatro, że nie potrafisz poruszać się na forach GW, nawet po jednym, po Galerii Potraw, i widzisz bardzo wybiórczo. Może kłopoty z czytaniem? Nie musisz korzystac z wyszukiwarki, wystarczy zmieniac strony, by zobaczyc setki wspaniałych pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Kulinarne gusta Polakow 21.11.09, 19:39 To, co sie dzieje na GP nijak sie ma do przecietnego polskiego domu. Swoja droga - jest tam fura swietnych pomyslow: i solidnej klasyki, i mnostwo nowinek. Faktycznie - nie wiem, na co autorka watku kreci noskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Kulinarne gusta Polakow 21.11.09, 19:37 Czytalam pare lat temu ankiete o wymarzonym posilku Polakow: pomidorowka, schabowy, kapusta zasmazana, mlode ziemniaki, sernik/makowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kulinarne gusta Polakow 21.11.09, 19:51 Moje ulubione danie z dzieciństwa to właśnie pomidorówka z makaronem i schabowy (ale z gotowaną marchewką-nie z kapustą). Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Kulinarne gusta Polakow 21.11.09, 20:08 Ja to nie wiem - uwielbiam nowe rzeczy, smaki, eksperymenty itd. Ale na ostatni posilek przed koncem swiata wybralabym tylko to, co mi sie z domem i dziecinstwem kojarzy - jakies kluseczki i mieso z sosem, i surowke z marchewki :) Odpowiedz Link Zgłoś
karmelek4 Re: Kulinarne gusta Polakow 22.11.09, 10:20 bene_gesserit napisała: jakies kluseczki i mieso z > sosem, i surowke z marchewki :) > hehe..a ja rosół i ziemniaczki polane gulaszem wołowym + korniszon :) Sama jeszcze nigdy takiego zestawu nie robiłam, ale kto wie..moze kiedyś.. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Kulinarne gusta Polakow 22.11.09, 11:37 Koniec swiata podobno niedlugo, bedziesz miala okazje :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Kulinarne gusta Polakow 22.11.09, 10:08 bene_gesserit napisała: > Czytalam pare lat temu ankiete o wymarzonym posilku Polakow: > pomidorowka, schabowy, kapusta zasmazana, mlode ziemniaki, > sernik/makowiec. > > Oprócz makowca/sernika, w miejsce których jest placek z powidłami, reszta to JEDYNY repertuar obiadowy mojej teściowej.No i ona nie robi schabowego, tylko plastry schabu dusi albo miele i sa mielone. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Kulinarne gusta Polakow 22.11.09, 11:46 O, mielone. Ja rozumiem twoja tesciowa. Sto razy, ja, dziecko kryzysu, wole mielone od schabowych. Z duza iloscia slodkiej cebulki, pulchne od bulki, z siekana natka, wilgotne w srodku i chrupiace na zewnatrz. Na koniec swiata chyba nasmaze mielonych :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Kulinarne gusta Polakow 22.11.09, 13:39 bene_gesserit napisała: > O, mielone. Ja rozumiem twoja tesciowa. > > Sto razy, ja, dziecko kryzysu, wole mielone od schabowych. Z duza > iloscia slodkiej cebulki, pulchne od bulki, z siekana natka, > wilgotne w srodku i chrupiace na zewnatrz. Na koniec swiata chyba > nasmaze mielonych :) Prawda, mielone mojej teściowej to mistrzostwo świata, podobnie kapucha :) > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Kulinarne gusta Polakow IP: *.icpnet.pl 21.11.09, 19:38 :D Dawno się tak nie ubawiłam. :D Nie udała się prowokacja. Polacy są bardzo otwarci. Chwilami za bardzo. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: Kulinarne gusta Polakow 21.11.09, 20:16 Ten brak otwarcia na inne kuchnie świata to nie bardzo widzę. Zresztą irytuje mnie narzekanie, że my tak tylko po naszemu, to co mamusia gotowała i mało światowi tacy jacyś. Dziewięćdziesiąt procent Włochów jada to co ich mamy i babcie gotowały, tak samo Japończycy, Meksykanie czy kto tam jeszcze jest. Tylko Polak jak jada po naszemu zapyziały jest i zaściankowy, wiocha w ogóle i słoma z butów. Kompleksy jakieś czy coś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kulinarne gusta Polakow IP: *.dip.t-dialin.net 21.11.09, 20:28 zgadza sie kompleksy. wiekszosc mlodych kobiet7mezczyzn chce na sile pokazac co umie i kombinuje sushi z parowka, bo to przeciez takie "zachodnie". po drugie to wielka konkurencja "miedzyludzko/kobieca" typu "zobacz na co mnie/nas stac!" "no jak to to wy nie znacie devolaji" czy jak to tam sie zwie;) smieszy mnie szukanie na sile "zagranicznych" dan i produktow na sile aby pokazac sasiadce, jak to u nas w domu je sie "prawdziwa" chinszczyzne:) nie umiejac zrobic dobrego kotleta mielonego czy schabowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Kulinarne gusta Polakow 22.11.09, 10:20 Ja uważam, że u jednych kompleksy, gdy się uważa, że wszystko co kojarzy się z ludową kuchnią polską jest z miejsca obciachowe, a u innych entuzjazm z otwarcia na świat, z dostępu do nowych smaków. Niektórzy z jednej platońskiej jaskini wchodzą w inną i trzymają się sztywno jedynych poprawnych przepisów, a inni korzystają w inny sposób - łączą, eksperymentują i nieźle się bawią. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Kulinarne gusta Polakow 22.11.09, 12:44 Oj, ale wiesz - ten Włoch to odżywia się kuchnią śródziemnomorską, Meksykanin - meksykańską, a Japończyk - wyrafinowaną azjatycką. Cóż, że dla nich nasza zasmażana kapusta i barszczyk to egzotyka i wyrafinowanie, a te na codzień od pokoleń spożywane pasty, tortille i tempury bokiem im wychodzą. Nasze jest nudne i passe, bo nasze. Odpowiedz Link Zgłoś
0yotte Re: Kulinarne gusta Polakow 21.11.09, 21:07 Przede wszystkim zdumiewa mnie taka ocena GP, ale może to o inną galerię chodziło? jakie potrawy wg autorki wątku są "wzbudzające uwagę"? Ja bym nawet powiedziała, że w GP jest lekkie przegięcie właśnie w stronę kuchni świata, a stosunkowo małe otwarcie na naszą narodową kuchnię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: Kulinarne gusta Polakow 21.11.09, 22:31 a co zlego w serniku i makowcu??? Odpowiedz Link Zgłoś
la_fresa Re: Kulinarne gusta Polakow 21.11.09, 22:51 Eee, ja tam nie wiem, lubię kuchenne eksperymenty, raz na tydzień powiedzmy odstawię jakieś egzotyczne cudo z dostępnych składników, ale co złego jest w naszym tradycyjnym jedzeniu? Na co dzień takie jem i mam się dobrze, nie narzekam na nudę na talerzu a przynajmniej wiem że jem zdrowo - większość rzeczy sezonowych, z własnej działki, z rynku od znajomych sprzedawców itd. Podoba mi się to co T. Pióro napisał w "44 przyjemnościach" (mam pod ręką więc cytuję): "Lepszy piękny, zdrowy burak z działki teściów, niż papaja, której nikt nie chciał na Hawajach, znakiem czego zalega w hipermarkecie". Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kulinarne gusta Polakow 22.11.09, 09:08 Moze zalozysz wlasny blog kulinarny? Chetnie tam zajrzymy. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs nie potrafia rego zrobic? 22.11.09, 09:42 bo zamiast z naszej kuchni ktora ma tyle mozliwosci i jest bogata, zrobic nowe ciekawe i mlode przepisy szukaja amerykanskich muffinek i tej ceslow? jak by sie w starej polsce nie znalo surowek z bialej kapusty, przepraszam,ale to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: nie potrafia rego zrobic? 22.11.09, 10:23 Co do kolesławy to owszem, ale mufiny, przed którymi się długo broniłam jako snobizmem, okazały się świetne :) Warto czasem ściągnąć coś od innych, nie porzucając tego co dobre u siebie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna jak dlugo jeden gatunek nie wypiera 22.11.09, 10:29 rodzimego, to z czym problem? Czy muffin nie moze stac obok makowca? A koleslaw obok kapusty z grochem? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jak dlugo jeden gatunek nie wypiera 22.11.09, 11:44 Ja sie pytam, czy muffina nie mozna zrobic z makiem albo z dodatkiem maki gyryczanej i wtedy nie bedzie on symbolem amerykanskiego kulinarnego kolonializmu w naszym pieknym kraju, a raczej zywym dowodem na to, ze Polka potrafi :) Nie dzielmy kuchni na narodowe i nie spierajmy sie, czy lepsza nasza, czy obca. Gotowanie łączy, łączmy i my, inspirujmy się sąsiadami i cieszmy sie, ze za morzem zaczynaja odkrywac kasze gryczaną i zalety mąki kartoflanej :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewkka Re: jak dlugo jeden gatunek nie wypiera 22.11.09, 12:07 No to u mnie dzis króluje tradycja albo wiocha jak kto chce: na pierwsze rosół z domowym makaronem; na drugie - ja sztuka mięsa z sosem chrzanowym i buraczki. Córka mielony. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: jak dlugo jeden gatunek nie wypiera 24.11.09, 23:28 Ewkko, chętnie bym się wprosiła na tenże obiadek... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: jak dlugo jeden gatunek nie wypiera 04.10.15, 11:57 jo.hanna napisała: > rodzimego, to z czym problem? Czy muffin nie moze stac obok makowca? A koleslaw > obok kapusty z grochem? czekamy na odkrycie! Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: nie potrafia rego zrobic? 05.10.15, 12:39 mhr-cs napisała: > > bo zamiast z naszej kuchni > ktora ma tyle mozliwosci i jest bogata, > zrobic nowe ciekawe i mlode przepisy > szukaja amerykanskich muffinek i tej ceslow? Co to jest tej ceslow? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: nie potrafia rego zrobic? 05.10.15, 14:31 pavvka napisał: > Co to jest tej ceslow? do krzyżówki dac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Kulinarne gusta Polakow IP: *.acn.waw.pl 22.11.09, 13:14 Cleopatro, przesadzasz albo podpuszczasz. Akurat galeria to polska kulinarna awangarda, nowinki, odrycia i eksperymenty. Dotyczy gora 10% Polakow. Kulinarne gusta naszego narodu, to styl jedzenia ludzi, ktorzy nie korzystaja z internetu ani nie kupuja ksiazek kucharskich z "dziwadlami" a czesto w ogole zadnych ksiazek kucharskich, czyli 70% populacji czterdziestomilionowego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Kulinarne gusta Polakow 22.11.09, 13:31 Myślisz że włoskie "mammy" korzystają z książek kucharskich? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Kulinarne gusta Polakow 22.11.09, 13:30 Akurat w galerii sporo jest różności, od ciekawostek po zwykły gulasz z kaszą gryczaną. Nie wszystkie wynalazki wydają mi się apetyczne, ale często coś niecoś próbuję. Przeciętny Polak (rękami żony przeważnie) co niedzielę tłucze te same umęczone kotlety schabowe. Bardzo mały odsetek to snoby, które demonstracyjnie odsuną od siebie mielonego, reszta - czyli pewnie z 10% - to tacy, którzy dobrego mielonego z ziemniaczkami i surówką z rzepy albo klasyczną sałatkę z gotowanych jarzyn chętnie zjedzą, ale i sushi też chętnie spałaszują, niekoniecznie z parówką ;) To źle? Sama uważam się za członkinię trzeciej grupy, choć do "wynalazków" typu sałatka gyros czy schab zapiekany z majonezem odnoszę się z lekka podejrzliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: Kulinarne gusta Polakow 22.11.09, 20:20 Chicarica pozwolisz, że podpiszę się pod tym co napisałaś? Zdecydowanie zaliczam się do trzeciej grupy-nie bardzo jestem w stanie jeść codziennie obiadów tzw typowo polskich (no mielone, schabowe, bitki itp) bardzo mi smakują ale rzadziej-ostatnio po 2 tygodniach góralskiej kuchni w ferie jadłam sałatki i makaron przez tydzień:-) Staram się podawac jakąś pastę, chińszczyznę, sporo ryb żeby było różnorodnie. GP jest od dawna niewyczerpanym źródłem natchnienia a stwierdzenie, że nic ciekawego w niej nie ma to wg mnie absurd, trzeba miec nieźle w tyłku przewrócone żeby chcieć czytać tylko wysublimowane przepisy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death dziwi mnie ta niechęć Polaków do własnej kuchni... 22.11.09, 22:08 Tym bardziej, że w czasie moich podróży non-stop natrafiam na ludzi, którzy wychwalają swoje lokalne kuchnie. I tak Azjaci jedzący ryż kilka razy dziennie często mówią, że bez ryżu było by trudno, ci z Ameryki Centralnej jedzą non-stop tortille i się wciąż nimi zachwycają, w Europie Włosi kochają swoje pizze i makarony, Francuzi sera i wina.... a jak Polak lubi ziemniaki, schabowego i kapustę to zaraz zaścianek. A tym czasem większość zagranicznych gości chętnie próbuje polskiej kuchni - nie wszystko lubią, ale są jej ciekawi. I często jeżeli zjedzą potrawę przyrządzoną przez kogoś kto lubi i umie gotować będą się naszą kuchnią zachwycać... Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: dziwi mnie ta niechęć Polaków do własnej kuch 22.11.09, 22:31 Niechęć? Ja się ciągle spotykam z czymś wręcz przeciwnym - z niechęcią do spróbowania czegokolwiek nowego. Otwartość to cecha pozytywna, a człowiek otwarty chętnie spróbuje wszystkiego. I polskiego, i "zagramanicznego". Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: dziwi mnie ta niechęć Polaków do własnej kuch 24.11.09, 23:55 To są dwie skrajne pozycje, które wcale nie występują tylko u Polaków. Mam znajomych wśród wielu nacji, i oni obserwują u siebie bardzo podobne prawidłowości: albo ślepe przywiązanie do własnej, znanej, bezpiecznej kuchni i niechęć do czegokolwiek nowego, albo pogarda dla swojej kuchni jako 'oblatanej' i z deka burackej, towarzysząca nadmiernemu zachwytowi wobec wszystkiego co zagramaniczne. Ale są też oczywiście postawy pośrednie, czyli najzdrowszy złoty środek, jakim jest uznanie dla własnej tradycji i otwarcie na nowe doznania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: Kulinarne gusta Polakow IP: *.Red-79-154-33.dynamicIP.rima-tde.net 05.10.15, 16:31 "Kulinarne gusta Polakow ..." Wszystko co nie jest polskie. Zal. Magi. Odpowiedz Link Zgłoś