Dodaj do ulubionych

CZY WARTO kupic termomix???

24.02.04, 22:30
chcialam was zapytac czy warto kupic termomix pozyczam latem od tesciowej
zeby robic dzemy i konfitury pytalam tesciowej jak czesto z niego korzysta
ona i jej corki ... powiedziala ze napewno kilka razy w tygodniu i robi w nim
przerozne rzeczy
mam male dziecko 2 letnie slyszalam ze z niego szybko fajne zdrowe zupy i
budynie 2 dzidzia w drodze wszyscy mowia ze zaoszczedze czas i wysilek na
obiedy
czy to prawda prosze o opinie i wase rady kiedy i do czego najbardziej mi sie
przyda?
Obserwuj wątek
    • Gość: Linn Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.dialup.tiscali.it 25.02.04, 09:31
      Kolejne przepisy przedstawiane sa w programie "Chez Bimby" / Bimby to nazwa
      handlowa na rynku wlsokim / na wlsokim kanale satelitarnym / cyfrowym /
      Mediolanum. O roznych porach dnia, wlasciwie chyba codziennie.
    • Gość: ulka Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: 195.116.149.* 25.02.04, 22:14
      jestem od pół roku szczęśliwą posiadaczką tej maszyny:doskonałe z niej wychodza
      ciasta,faworki np.nigdy nie były tak kruche.Cena przeraża,ale gdy robię drugie
      danie,zupa gotuje się w termomiksie.doskonałe są surowki,także dania gotowane
      na parze. Gorąco polecam!
    • Gość: Samosia Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.proxy.aol.com 25.02.04, 22:30
      Czyżby o ten termomix chodziło?...
      • Gość: Samosia Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.proxy.aol.com 25.02.04, 22:32
        Oto on:
        www.paisdelocos.com/adultos/lovemachine/termomix.html
        • Gość: Miria Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.chello.pl 25.02.04, 22:38
          A ja znalazłam to: www.vigas.pl/pdfy/termomix.pdf ;)))
          Poweidzcie, co to za machina.
    • Gość: Miria Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.chello.pl 25.02.04, 22:31
      A co to jest termomix (do gotowania, pieczenia - OK, ale jak się robi w nim
      surówki - sam robi?;)))))? Proszę o oświecenie. Czy to coś w rodzaju
      szybkowaru, kombiwaru?
      • Gość: Ania Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 22:40
        To taka sprytna maszyna, która sieka(surówki), gotuje w pare min. zupy,miesza
        ciasto, z mrozonych truskawek i mleka w 2 min. zrobi lody, ziarno zmiele na
        mąke, itd.
        • Gość: Miria Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.chello.pl 25.02.04, 22:44
          To prawie cyber-gosposia! A ile to cudo kosztuje?
          • Gość: Linn Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.dialup.tiscali.it 26.02.04, 09:44
            Jesli sie nie myle, prawie 3000.
            • Gość: ur Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.akacje.pl / 81.219.11.* 26.02.04, 15:56
              nazwa tego urządzenia to "thermomix"
              osobiście mam watpliwości czy jest takie wspaniałe , może wypowie się ktoś kto
              używał, a ceny na allegro to 3500zł (nowe nie używane z dowozem do domu)
              www.allegro.pl/search.php?string=thermomix
      • Gość: Ania Re:i jeszcze super kawe parzy!! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 22:41
    • frelpan Re: CZY WARTO kupic termomix??? 26.02.04, 17:59
      Napewno warto kupic Tego robota - zastepuje 20 roznych "pomocnikow" w kuchni
      typu: mikserow, przecieraczy, szatkownicy, ubijakow ...itp. Prosze idzcie na
      stronki i poogladajcie sobie: www.bimby.it (wloska) i www.vorwerk.pl (polska).
      Posiadam to swietne urzedzenie prawie 7 lat i wyczyniam cuda. Moge udzielic dad
      jesli macie watpliwosci, posiadam tez sporo przepisow kucharskich dostosowanych
      do w/w robota.
    • Gość: Ania Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 13:49
      Ja mam go już trzy lata i rewelacja. Korzystam z niego na codzień. Znalazłam
      jeszcze inną stronę (polską): www.republika.pl/klub_tm21 - zajrzyjcie jest
      sporo przepisów. Co do Allegro to mam wątpliwości dlaczego kupować go akurat na
      aukcjach z niewiadomego pochodzenia - ja mam kontakt z prezenterem od którego
      dostaję nowe przepisy, nowinki. Polecam raczej tę droge zakupu.
    • Gość: speni byłam na prezentacji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 15:28
      Rzeczywiście robot robi wszystko i robi to świetnie, prezenter odkąd mnie
      poznał nie daje mi żyć a ja się zastanawiam, czy aby na pewno będzie mi się
      chciało wykorzystywać go do tych wszystkich pyszności, które może zdziałać, czy
      nie skończy się na tym, że będzie używany jako najzwyklejszy malakser ??? Cały
      czas mam poważne wątpliwości, poradźcie coś posiadacze, ale tak szczerze prosto
      z serca.
      • multiaga Re: byłam na prezentacji... 14.05.04, 15:34
        Mam thermomix od 5 lat i szczerze mówiąc używam go tylko i wyłącznie jako wagi
        kuchennej i blendera .Ale to na prawdę jest świetne urządzenie dla ludzi którzy
        mają mało czasu. Ja mam sporo , gotować lubię i wolę to robić w tradycyjny
        sposób bo bardziej mi smakuje niż z thermomixa.
        • linn_linn Re: byłam na prezentacji... 14.05.04, 16:29
          Znalazlam to w jednej z wloskich dyskusji na temat Bimby / wloskiego
          Termomixa /. Moze podyskutujemy?
          Termomix jest przydatny:
          1. jesli nie lubisz gotowac
          2. jesli nie odrozniasz potrawy zrobionej w domu od kurczaka z rozna kupionego
          poza domem
          3. jesli nie lubisz uzywac przypraw, ziol i szukac nowych kompozycji zapachowych
          4. jesli nie zachwycasz sie kolorami potraw, ich zmianami, a takze zapachami
          tych potraw
          5. jesli nie daje Ci satysfakcji powiedzenie "zobacz, co Wam ugotowalam"
          6. jesli czas gotowania uwazasz za stracony
          7. jesli gotowanie nie jest dla Ciebie choc po czesci relaksem
          8. jesli jedzenie potrawy zrobionej wlasnymi rekoma czy przez kogos innego to
          dla Ciebie to samo
          9. jesli nie nudzi Cie ten sam smak danej potrawy
          10. jesli nie lubisz zmian w tej samej potrawie / nawet jesli gotujesz
          podobnie /
          11. jesli w kuchni masz juz wszystko / zastanawia mnie jednak po co to wszystko
          kupilas/es / i nie wiesz na co wydac tych pare tysiecy
          Jesli odpowiedzialas/es twierdzaco na wszystkie warunki, Termomix jest wlasnie
          dla Ciebie.

• Gość: lomas Re: byłam na prezentacji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 16:51
            Linn_Linn odpowiedziałam NIE na wszystkie te punkty!!! A Thermomixa mam
            uwielbiam i nie wyobrażam sobie życia bez niego!!! I uważam że akurat to nie są
            źle wydane pieniądze :)
            Pozdrawiam
            • linn_linn Re: byłam na prezentacji... 14.05.04, 16:55
              Ciekawe, ale napisz co blizej. Tak jest to malo przekonujace.
              • Gość: lomas Re: byłam na prezentacji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 17:12
                oj duzo by pisać ale spróbuje :
                -nie kupuje już dżemów, budyniu, kisielu- wszystko bez grudek, nie przypalone,
                swoje bez chemii
                -zupa krem bajecznie kremowa i szybko
                -nie używam już żadnego młynka, blendera itp itp ( zmieli wszystko oprócz
                maku :(- ziarna na mąke, kawę, orzechy kostki lodu mrożone owoce, bułka
                tarta...
                -soki typu Kubuś w 3 min i wiem co w środku
                -bajeczny sok z zielonej pietruszki
                -lody, sorbety , masy do ciasta( od kilku lat nigdy nie ścięte-a masy to
                naprawde mój słaby punkt :)
                -gotowanie na parze :)
                -wyrabia ciasto ( ale tej funkcji używa głównie moja mamcia - pieczenie ciast
                to dla mnie jeszcze zbyt wielka tajemnica :)
                -deserki typu gerber owocowe - w 1 min wiem co jem
                -pesto itp
                - wszelkiego rodzaju sosy-bez przypalania, bez grudków zawsze udane
                -mieli tzn raczej rozdrabnia mięso nawet zamrożone :) ( ale tego tez nie używam
                bo nie jem mięsa:)) ale mamcia zachwycona
                -jogurtownica
                jak sobie jeszcze cos przypomnę dopiszę,
                Dodam jeszcze, że mama zakupiła to coś w wielkiej tajemnicy przed nami , kilka
                lat temu cena tego robiła jeszcze wieksze wrażenie, przez dłuższy czas mieliśmy
                jej za złe że wyrzuciła w garczek tyle kasy, trochę trwało zanim
                przyzwyczailiśmy się z niego w pełni korzystać i dzięki oszczędnościom
                uzyskanym z jego udziałem zwróciłl się już kulkukrotnie :)
                I ja naprawde nie mam nic wspólnego z dystrybucją Thermomixa :)
                Pozdrawiam
                • linn_linn Re: byłam na prezentacji... 14.05.04, 17:24
                  Wcale Cie o to nie podejrzewam. Pare razy widziam prezentacje w TV Mediolanum.
                  Przyklad: konfitura wyszla rzadka i w niewielkiej ilosci / a prad kosztuje /.
                  Wole zrobic duza ilosc na gazie: malo kosztuje i konsystencja taka, jaka byc
                  powinna.
                  • Gość: lomas Re: byłam na prezentacji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 17:35
                    Moja ma konsystencję zapewniam Cię ze nie lejącą :) może źle robili, Thermomixa
                    trzeba troche rozgryść oswoić a potem on zrobi co Ty chcesz i najważniejsze Jak
                    Ty chcesz :)
                    Pozdrawiam, a prąd jest tańszy niż gaz :)
                    PS Z kg np jabłek kilka słoiczków to chyba nie jest tak mało :)
                    • Gość: lomas Ja go lubię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 17:36
                      ale wiadomo nie każdy musi :)
                      • linn_linn Re: Ja go lubię 14.05.04, 17:43
                        We Wloszech gas jest tanszy. Nie sadze, aby do pokazu TV wybrali osobe, ktora
                        nie umie sie tym urzadzeniem poslugiwac.
                        Nie chodzi o to, czy sie lubi, czy nie. Opinie sa rozne i stad dyskusje.
                        • Gość: lomas Re: Ja go lubię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 17:53
                          W polsce gaz jest droższy:( widocznie wybrali taką osóbkę skoro konfiturka się
                          lała chyba że miała się lać :) Wiem że opinie są różne, ja go lubię ale wiem
                          też że są tacy którzy za nic w świecie się nie przekonają i szanuję ich zdanie
                          ( choć troszkę się dziwię:)
                          • Gość: lomas Re: Ja go lubię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 17:53
                            ups w Polsce
                            • linn_linn Re: Ja go lubię 15.05.04, 09:53
                              Troche mnie to dziwi, ale jesli mowisz, ze tak jest pozostaje mi wierzyc.
                              Od dluzszego czasu czytam opinie o Termomixie i zapewniam Cie, ze na
                              konsystencje konfitur narzeka wiele osob. Ja oczekiwalabym konkretnych
                              argumentow, a nie spisu tego, co mozna zrobic.
                              Jedna z opinii jest taka, ze najlepiej wychodza zupy typu minestrone. To, co
                              robi sie bez gotowania, mozna zrobic prostym robotem. Risotto jest lepsze
                              gotowane metoda tradycyjna, gulasz lepszy gotowany w szybkowarze, ciasto
                              nieporownanie lepsze z maszyny do chleba itp. Wiele osob radzi kupic dobry
                              garnek do konfitur, szybkowar / ktory w odroznieniu od Termomixa oszczedza
                              czas /, maszyne do chleba i prosty robot. Za zaoszczedzone pieniadze mozna
                              pojechac na wakacje. Nie mozna zapominac o cenie, ktora moim zdaniem jest
                              podstawowa wada T. Jest wart majwyzej 25% ceny / opinia tych, ktorzy maja /. Co
                              otym myslisz?
                              • Gość: lomas Re: Ja go lubię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 11:25
                                Czesc Linn to był spis do czego ja go używam, głównie. Oczywiście że można
                                robić wszystko w innym sprzęcie -robot, szybkowar ....... i oszczędzać kasę???-
                                na wakację to raczej nie starczy-może u Ciebie ale u nas skompletowanie robota,
                                szybkowaru, maszyny do chleba (pamiętasz była już o niej dyskusja w grę wchodzi
                                albo badziew za 200 zł albo lepsza za 1000zł), garnek do konfitur i uwierz mi
                                zostanie Ci na wycieczkę do miasta obok z lepszym obiadem :)
                                Ja nikogo nie namawiam na Th , wiadomo jak każda rzecz ma swoich wielbicieli i
                                przeciwników. Ja go używam, jestem zadowolona, dzięki niemu oszczędzam często
                                czas i pieniądze.
                                Nie mam porównania ciasta z Th z ciastem z maszyny do pieczenia, nawet nie wiem
                                jak tamta działa, Th ma funkcję interwał do wyrabiania ciast, może to działa na
                                podobnej zasadzie- nie wiem.
                                A jego cena po podliczeniu wszystkiego co musiałabym kupić zamiast niego , nie
                                jest aż taka koszmarna i jest on wg MNIE wart swojej ceny, choć oczywiście nie
                                miałabym nic przeciwko temu żeby był tańszy:){i tu muszę dodać szczerze- uważam
                                tak dopiero teraz gdy go mam, bo gdyby moja mama powiedziała mi na co bierze
                                tyle kasy kilka lat temu to głośno protestowałabym !!!!]
                                Th ma kilku moich znajomych i wszyscy sa zadowoleni.Oprócz jednej osóbki ,
                                która go kupiła i postawiła jako ozdobę kuchni za szkłem żeby mu się nic nie
                                stało i używa może raz w roku i oczywiście marudzi że nie wart swojej ceny.
                                A czepiając się tych konfitur- może mam jakieś szczęście ;) ale nikt z moich
                                znajomych nie narzeka , a jesienią mam w domu małą wytwórnię dżemików dla
                                sąsiadów i rodziny.
                                Pozdrawiam serdecznie i jeśli wolisz tradycyjne metody proszę bardzo wolna wola.
                                • linn_linn Re: Ja go lubię 15.05.04, 11:47
                                  Ja po prostu lubie byc do czegos przekonana. Chcialabym poczytac opinie iwelu
                                  osb, aby sie ewentualnie przekonac. Wydanie tak duzej kwoty pieniedzy musi byc
                                  uzasadnione, a ja tego nie widze. Co innego osoby, ktore robia liste prezentow
                                  slubnych, a jeszcze nic nie maja. Nie wspomne juz o tym, ze moje watpliwosci
                                  budzi takze system sprzedazy.
                                • Gość: plaska Re: Ja go lubię IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.05.04, 16:21
                                  cześć Lomas nie wiem czy jesteś z Polski czy nie ale wiem ,że w sprawie TM mamy
                                  jedno takie samo zdanie ,że to fantastyczna maszyna godna posiadania .Mam do
                                  ciebie prośbę masz może przepis na pesto i jakieś przepisy własne bo od kilku
                                  tygodni poszukuję jakiś ciekawych przepisów i niie mogę znależć .Jakbyś mógł
                                  sie podzielić jakimś przepisikiem to będę wdzięczna.
                                  • Gość: lomas Re: Ja go lubię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 22:16
                                    Z Polski z Polski :) pesto : bazylia , oliwa, ja daję orzeszki nerkowca nie
                                    piniowe ze względu na ich niedostępność w najbliższej okolicy, czosnek, czarne
                                    oliwki i czasem parmezan, wszystko miksuję na niezbyt gładką masę:)
                                    Co do przepisów z Th to zajrzyj tutaj:
                                    republika.pl/klub_tm21/przepisy/przepisy.htm
                                    www.vorwerk.pl/thermo/thermo_kucharz.htm
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: plaska Re: Ja go lubię IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.05.04, 10:50
                                      A dziękuję szkoda,że nie podałeś proporcji na te pesto ,a do klubu TM właśnie
                                      sie zapisałam przed chwilą.
                    • masia27 Re: byłam na prezentacji... 16.05.04, 10:39
                      Gość portalu: lomas napisał(a):

> Pozdrawiam, a prąd jest tańszy niż gaz :)

co za bzdura! gaz jest i pewnie jeszcze długo będzie tańszy niż prąd
          • Gość: plaska Re: byłam na prezentacji... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.05.04, 16:17
            Lin my to chyba znamy sie z innego forum ,ale musze zabrać głos w sprawie TM
            gdyż widzę ,że jesteś lekka przeciwniczką tej maszyny ,a uważam,że to błąd bo
            tak jak ty jesteś zafascynowana maszyną do chleba tak ja jestem TM. MIANOWICIE
            MAM GO OD 2 miesięcy przez ten czas kupiłam chleb tylko 2 razy gdyż pieke go
            sama a muszę ci kochana powiedzieć ,że wyrabianie ciasta na chleb trwa nie 3
            godziny tak jak w maszynie ,a 3 minuty ichleb wyrobiony,zmielenie 25 dkg.kawy
            20sekund,tak samo z bułką tartą.TMto najdoskonalsza maszyna jaka znam kupiłam
            dwuletniego używanego za 2000tys. zł. i nie żał€ję.Gorąco polecam zakup tego
            urządzenia.
            • linn_linn Re: byłam na prezentacji... 16.05.04, 10:25
              3 godziny trwa wyrabianie ciasta, rosniecie, wyrabianie i pieczenie, ale to
              inna sprawa.
              Ja nie jestem przeciwniczka. Wprost przeciwnie. Gdyby kosztowal tyle, ile jest
              wart, juz dzis / no moze jutro / pobieglabym do sklepu i kupilabym. Mysle, ze
              tak zrobiloby wiele osob. Sprzedaz moglaby wzrosnac i firma zarobilaby swoje.
              Jesli tak nie jest, powody musza byc. Skoro maszyny do chleba zaczynaja swoje
              ceny od 40 euro, dla czego T. kosztuje az tyle? 40 euro mozna pomnozyc kilka
              razy, ale na pewno nie do ceny T. Nie mam go, ale wiem, jak sprzedawane jest
              inne cudo prod. Vorwerk. Odkurzacz. Przyklad sprzed kilku dni: dzwonek
              domofonu, pewna pani chcialby ze mna porozmawiac. ??? Pytam, czy cos sprzedaje.
              Odpowiedz: nie. A nie, wiec o co chodzi? Chcialabym porozmawiac o alergiach. Na
              to ja: kogo pani reprezentuje? Vorwerk. Wlasciwie powinnam poprosic o
              pozostawieni odkurzacza bez oplaty. Nie dziw sie, ze takiej firmy nie moge
              traktowac powaznie. Dodam tylko, ze takie osoby dzwonia do drzwi 3-4 razy do
              roku.
              • Gość: plaska Re: byłam na prezentacji... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.05.04, 10:49
                linn ,dlatego kosztuje aż tyle bo ma w sobie kilka urządzeń ,a mianowicie
                malakser,młynek do kawy ,maszynkę do mięsa,szatkownice ,garnek do
                gotowania,wagę elektroniczną ,jogurtownicę,i wiele innych i pomyśl to wszystko
                w jednym urządzeniu,jak parę lat temu słyszałam cenę tego urządzenia to pewnie -
                chciałam mieć ,ale szkoda było mi kasy i wiesz co przez te lata nakupowałam
                różnych robotów ,blendera itp. szkoda gadać wydałam dużo kasy a teraz te
                wszystkie urządzenia stoją i się kurzą bo używam tylko TM.
            • Gość: gaga Re: byłam na prezentacji... IP: *.mofnet.gov.pl 07.06.04, 12:41
              2000tys.zł to to 2 miliony. Ten twój TM to chyba wykonuje również taniec
              brzucha.
      • Gość: speni Re: byłam na prezentacji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 21:11
        No to żeście mi namieszali...cóż począć mam, bo rzeczywiście jest sie nad czym
        zastanawiać. Mam jeszcze poważne wątpliwości, czy jest się w stanie dopasować
        posiadane juz przepisy do przyrządzenia ich w thermomix, bo nie uśmiecha mi się
        przepisów z książki kucharskiej thermomix używać w nim a pozostałe
        po "domowemu".
    • Gość: janka Do posiadaczy!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.04, 11:27
      To ja mam jeszcze pytanie do szczęśliwych posiadaczy:
      Jak się myje to cudo? Chodzi mi o rozkręcanie, trudność dotarcia do zakamarków,
      itp to co zawsze sprawia problem przy myciu urządzeń.
      I ile kosztuje u takiego prezentera zakładając, że nie kupię na allegro;-)
      • kruszynka301 Re: Do posiadaczy!!!!!!!!!!!!!! 15.05.04, 11:35
        to cudo myje się samo. nalewasz wody, włączasz obroty. Pozostaje tylko wypłukać.
        Nie kupuj na allegro, zaproś prezentera do domu, on ci wszystko pokaże i objaśni. Przecież nie musisz od razu kupować, ale obejrzyj prezentację.
        • Gość: janka Re: Do posiadaczy!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.04, 12:03
          No właśnie nie chciałabym być potem nękana przez prezentera (:-))))))) A czy
          cena u prezentera jest taka sama jak na allegro? Jakieś 7 -8 lat temu byłam na
          takiej prezentacji, ale wtedy cena była równowartością mojego rocznego dochodu
          netto.
          • kruszynka301 Re: Do posiadaczy!!!!!!!!!!!!!! 15.05.04, 13:56
            ten sprzęt jest tak drogi, że nie wyobrażam sobie kupowania go w ciemno, bez poznania podstawowych zasad działania. U mnie na szczęście skończyło się na 1 prezentacji, i tyle. Nie mam żadnego kontaktu z prezenterem.
            Nie mam pojęcia, czy jest jakaś różnica w cenie na allegro i u prezentera - mam TM juz 8 lat. Wążne też jest, abyś dostała album z przepisami w języku polskim - niezbędny w pierwszym roku użytkowania.
            Ktoś mi mówił, że można kupić dużo taniej używane TM, właśnie u prezentera. Biorąc pod uwagę moją dużą eksploatację przez 8 lat (pożyczam jeszcze mamie i siostrze), i fakt, że TM absolutnie się nie psuje, można również pokusić się o używany.
      • Gość: lomas Re: Do posiadaczy!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 11:35
        He zapaomnialam o myciu :)
        najczęściej po prostu wlewam ciepłą wodę i puszczam na duże obroty. Wylewam
        wodę przepłukuję wycieram do sucha i z głowy.
        Ale lojalnie muszę powiedzieć ze np po mięsie moja mamcia ma więcej pracy-
        trzeba go rozkręcić( jednym ruchem ręki) i osobno umyć noże. Czasem trzeba
        rozkręcać jak coś się uda przypalić i po sosach.
        Ale zwykle wystarcza to co napisałam jako pierwsze.
        Pozdrawiam
        PS Zakamarek to ma jeden, między uszczelką przy nożach.
        • Gość: maga Re: Do posiadaczy!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.04, 20:48
          Dziewczyny-powiecie mi ile kosztuje ta maszyna-cud( nowa). Chcę kupić robota
          wielofunkcyjnego i może to nie byłby zły pomysł. Gdzieś od kogo słyszałam
          pochlebne opinie. Ale w tej chwili interesuje mnie cena.
          • Gość: plaska Re: Do posiadaczy!!!!!!!!!!!!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.05.04, 10:52
            Nowa kosztuję 3450tys. ,ale ponoć jak zaprosi sie prezentera na prezentacje do
            domu to jest 500 zł taniej.Na Allegro są nowe od przedstawicieli i można na
            raty.
            • Gość: megan Re: Do posiadaczy!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 20.05.04, 10:07
              Termomix dostałam na początku swojego małżenstwa i powiem że używałam go do
              wszelkich funkcji typu mielenie,miksowanie, ale jak dla mnie wszystko było
              zbyt mechaniczne , marzyłam o bardziej tradycyjnej kuchni a nie tylko wszystko
              wrzucić , zmiksować i zagotować.
              Pozbyłam się go na rzecz mojej mamy i musiałam kupić do kuchni kilka nowych
              urządzeń takich jak malakser, waga czy maszynka do mięsa, ale jeśli ktoś ma w
              pełni wyposarzoną kuchnię to takie dodatkowe urządzenie jest nie do końca
              wykorzystane. Szczególnie za tą cenę.
    • kerstink Re: CZY WARTO kupic termomix??? 20.05.04, 21:58
      Jakis czas temu tak samo sie nad tym zastanawialam.

Przeczytalam jedna ciekawa dyskusje na jakims niemieckim forum. Pamietam
      nastepujace punkty:
      - wystarczy na 4 osoby, ale troche male jak przyjda gosci, wtedy trzeba na 2
      razy, ale np. chleb mozna jeden po drugim przygotowac i wrzucic do piekarnika.
      - jesli sie psuje komputerek, to kiepsko, bo problem z naprawa (zglosil sie
      jeden taki przypadek)
      - cena

Wyszlo, ze najlepiej robi sie sosy, bo sie nie przypalaja. Nie jest dobrym
      rozwiazaniem, jesli ktos lubi gotowac tradycyjnie. Wtedy lepsze sa tradycyjne
      roboty i garnki do gotowania na parze.
      Pamietam jeden wielki plus: wazy ok 8 kg i samochodem bez problemu bierze sie
      nawet w urlop.

Dlugo chodzilam i sie zastanawialam. W koncu zdecydowalam, ze niech na razie
      wykorzystam robot i maszynke do chleba, balam sie, ze bedzie stalo nieuzywane.
      Ale rzeczywiscie idealne w przypadku alergikow (konserwanty).

K.
    • Gość: Aga* Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 09:31
      Mam thermomix od 3 lat, kupiłam na raty, o których juz zapomniałam nawet :)
      Cena obecnie nowego, po przeporowadzeniu prezentacjito ok. 3500,00 zł), jeśli
      kupisz na działalność gospodarczą odzyskasz jeszcze VAT, więc wtedy wychodzi
      taniej o jakieś 600,00 zł.
      Thermomixa używam codziennie i do wszystkich tych rzeczy jakie zostały opisane
      prze lomos (?) i parę innych osób. Jedo głowna zaleta, to to, że można wszelkie
      soki, zupy, przeciery itp. robić w 80 lub 100 st. C, co pozwala zaoszczędzić
      ubytek soli mineralnych i witamin. Poza tym zajmuje mniej miejsca niż wszystki
      urządzenia, które zastępuje, a to bardzo ważne. Jako uzupełnienie tego cudu
      posiadam podstawowy komplet garnków Zepter + pokrywa szybkowarowa (kolejne
      cudo) - byłam bardzo sceptczna, ale dostałam je w prezencie ślubnym i nie były
      nowe, przekonałam się i od kilku lat nie kupuję żadnych nowych kuchennych
      cudów, a moja kuchnia jest całkowicie wyposażona :)
      Thermomix stał się ostatnio także ważny pod innym względem: rok temu moja
      przyjaciółka urodziła trojaczki i kiedy zaczęły się wszystkie te zupki, papki,
      soczki stał się po prostu bezcenny (łatwo mozna policzyć ile kosztowałoby
      żywienie słoiczkowe dla trójki małych dzieci), zwłaszcza, że posiadamy obie
      własne działki poza miastem, a z nich owoce i warzywa wszelkiej maści.
      Z czystym sumieniem mogę to urządzenie polecić, fakt mogłoby być trochę tańsze,
      no ale póki co nie jest ;)
    • Gość: aniko Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: 62.29.248.* 21.05.04, 15:23
      Nie dalej jak wczoraj na jakimś obcojęzycznym kanale trafiliśmy przypadkiem na
      reklamę takiego jakiegoś cuda - być może był to właśnie termomix.
      Oboje sie uśmialiśmy - szczególnie mąż cudzoziemiec, który reklamy takich
      urządzeń co to "wszystko same robią" widywał często ok. 30 lat temu na
      Zachodzie. Stwierdziliśmy, że producenci liczą na to, że nastało nowe pokolenie
      telewidzów albo ludzie już zapomnieli o nieprzydatności takich urządzeń i
      próbują wciskać je na nowo ... Tyle tytułem żartu. A tak poważnie to nigdy nie
      zdecydowałabym się na zakup takiego urządzenia. Bardzo lubię gotować (może
      dlatego że nie jest to moim codziennym obowiązkiem?)i prawdziwą przyjemność
      sprawia mi smażenie na patelni, gotowanie w garnku i pieczenie w piekarniku.
      Zupełnie nie wiem co miałabym sobie ułatwić termomixem. Żadna z kuchennych
      czynności nie jest dla mnie przykra czy żmudna. Ktoś wcześniej napisał, że
      termomix zastępuje 20 innych urządzeń... Otóż ja nie posiadam (na szczęście!)
      20 urządzeń. Mam tylko maleńki mikser, który służy do ubijania piany i
      rozdrabniania. Nic więcej nie jest mi potrzebne - duży mikser oddałam komuś
      przy przeprowadzce. A już na pewno taka "inwestycja" nie ma sensu ze względu na
      dziecko. Przecież okres jedzenia przecieranych zupek trwa zaledwie kilka -
      kilkanaście m-cy i najwygodniej i najbezpieczniej jest kupować jedzenie w
      słoiczkach. Niedrogie wziąwszy pod uwagę fakt, że gotując zupki należy warzywa
      przecież kupić, włożyć własną pracę i zużyć gaz lub prąd. Sporo się też
      wyrzuca. Wiem coś o tym bo mam małe dziecko. A swoją drogą czy ten termomix
      myje i obiera warzywa? Bo jeśli nie to niby co? Przecież postawienie na palniku
      i rozdrobnienie stopka malaksera jest najprosztszą czynnością.
      Na szczęście każdy ma wolny wybór: kupić albo nie. Mnie w każdym razie nikt nie
      namówi ani na termomix ani na garnki zepter ani na odkurzcz rainbow.
      • linn_linn Re: CZY WARTO kupic termomix??? 21.05.04, 16:47
        Ladnie to ujelas. To jest po prostu mikser, ktory dodatkowo gotuje. Tak jak
        maszyna do chleba jest mikserem, ktory dodatkowo piecze. Roznica: ceny maszyn
        zaczynaja sie od 40 euro.
      • Gość: magma Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.idea.pl 06.06.04, 19:52
        Kochana, a mnie nikt nie namówi na odkurzanie 200m kw.wykładzin zwykłym
        odkurzaczem, kolekcjonowanie przeróżnych emaliowanych garnków i po 10 godzinach
        pracy na krojenie warzyw nożem. Różne są sposoby na życie i oczekiwania no i
        przede wszystkm XXI wiek !
    • krasnowo Re: CZY WARTO kupic termomix??? 07.06.04, 15:41
      Nie wiem co ma do tego XXI - przyznam się szczerze, że poczułam się lekko
      urażona :)) Mieszkam na wsi - gotuję zamiennie na kuchence gazowej i kuchni
      tradycyjnej - opalanej drewnem (bynajmniej nie dlatego, że jestem zacofana)
      tylko dlatego, że lubię.Moja kuchnia jest dobrze zaopatrzona. Pracuję zawodowo
      i mam trójkę małych dzieci - młodsze - 2,5 letnie bliźniaki. Nie kupię sobie
      takiego urządzenia, bo mam inne potrzeby - ważniejsze. Opisy zrobiły na mnie
      duże wrażenie i przyznam, że gdyby mnie było stać to pewnie zafundowałabym
      sobie takie cudo, które niewątpliwie urozmaiciłoby i gotowanie i jadłospis, a
      czasem zaoszczędziło pracy. Nasuwa mi się parę wniosków : przede wszystkim -
      skoro masz możliwość testowania tego urządzenia, bo pożyczasz to od teściowej -
      wypróbuj do innych rzeczy, nie tylko do konfitur, a dowiesz się więcej niż z
      opisów, następnie - wydaje mi się po obejrzeniu zdjęć, że jest to urządzenie
      góra dla rodziny 4-osobowej. Każdy ma jakieś swoje ulubione urządzenie bez
      którego , po jakimś czasie, życia sobie nie wyobraża - i zależy to od tego
      jakie się lubi czynności a jakich nie, co lubi się jeść, jak to ma być
      przyrządzone i jak ma smakować.
      Co do żywności "słoiczkowej", pozwolę sobie się nie zgodzić - jest droższa niż
      przyrządzana normalnie (nawet gdy trzeba kupić warzywka bio) szczególnie, gdy
      naszej pociesze nie wystarczy jeden słoiczek, a już na pewno jeżeli karmimy
      dwójkę, czy trójkę bobasów naraz, ale i tak kupno T, tylko z myślą o małych
      dzieciach, na pewno nie zrekompensuje kosztów na jedzenia słoiczkowego.
      Do magmy: Stanowczo jednak protestuję przeciw insynuacjom, jakoby nie pragnąc
      zostania posiadaczką tej cudownej machiny, względnie odkurzacza Rainbow, cofam
      się w XX, ba! - może nawet w XIX wiek !
      • Gość: Emila Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.idea.pl 07.06.04, 17:25
        Inna sprawa kiedy powodem jest bariera finansowa, to rozumię, nie bede miała
        Mercedesa i muszę się z tym pogodzić co wcale nie znaczy, ze nie chciałabym
        jeździć super samochodem. Co innego kiedy tzw. "efekt kwaśnych winogron"
        przemawia. Mówisz że nie potrzebujesz rzeczy na ktore nie możesz sobie pozwolić
        a wręcz je krytykujesz - to jst obłuda i zakłamanie. Ale to nie dotyczy
        postu "Krasnowo", podoba mi się że znasz swoje mozliwości finansowe, ale
        urządzenie uważasz za fajne - to jest obiektywizm. Wiesz...w jednym nie mogę
        się z Tobą zgodzić, lubisz swoja kuchnię "tradycyjną", czy po prostu sie do
        niej przyzwyczaiłaś, a może warto to zmienić? Uważam że życie należy sobie
        ułatwiać !
    • Gość: gosc Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.home.cgocable.net 07.06.04, 22:44
      Gdyby to ustrojstwo bylo rewelacja to juz by stalo w co drugim domu w Ameryce ,
      tymczasem nikt tu o tym nie slyszal.
      • Gość: Kaola Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.idea.pl 08.06.04, 16:08
        wy tam wogóle w Ameryce mało wiecie....a przepraszam w jakich domach bywasz???
      • Gość: moboj Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.magma / *.magma-net.pl 08.06.04, 16:35
        a od kiedy to Ameryka jest wykładnikiem tego, co jest rewelacją, a co nią nie
        jest?
        • Gość: Kaola Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.idea.pl 08.06.04, 16:46
          od kiedy Polacy w Ameryce uważają się za lepszych od Polaków w Polsce
          • linn_linn Re: CZY WARTO kupic termomix??? 08.06.04, 16:51
            W mechanizacji gospodarstwa domowego byli jednak przed nami. Maszyny do
            pieczeni chleba, ktore my odkrywamy, w Ameryce sa w uzyciu od chyba 20 lat.
            • Gość: m Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.idea.pl 08.06.04, 17:50
              Aids też mili pierwsi. A u nas chleb kupuje sie juz dawno w sklepie a oni
              jeszcze w domu pieką???
              • linn_linn Re: CZY WARTO kupic termomix??? 08.06.04, 17:53
                Milo sie z Toba dyskutuje.
                • Gość: m Re: CZY WARTO kupic termomix??? IP: *.idea.pl 08.06.04, 18:05
                  Bużka Linn, wiedziałem,że masz poczucie humoru ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka