GoĹÄ: aneta IP: *.idea.pl 01.08.05, 18:19 SWIETNY PRZEPIS!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: sushi master Geniusz to pisał IP: *.os.kn.pl 03.11.05, 17:38 Cóż za interesujący przepis, jakie dokładne wskazówki co do sposobu przygotowania, jakaż wiedza fachowa na temat sushi ... A na poważnie: jak można taki bełkot publicznie prezentować jako przepis ? Żałosne... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: **Magda** Re: Geniusz to pisał IP: 217.153.216.* 03.11.05, 20:16 Jeśli chodzi o sushi to zarówno w serwisach internetowych jak i książkach kucharskich jest sporo błędów. Mój ulubiony błąd znaleziony w książce kucharskiej to zalecenie by użyć sypkiego ryżu do przygotowywania sushi. W tym artykule jest błąd w nazewnictwie. Maki to sushi zwijane, których odmianą jest futomaki. Futomaki nie stanowi oddzielnego typu sushi. To, co zostało opisane w artykule pod nazwą futomaki to temaki (sushi zwinięte w rożek). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Julka Re: Sushi maki i futomaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 20:26 Rewelacja!!!!wreszcie najadłam się sushi do woli!!! pycha Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wiktor PYTANIE O MAJOOONEZ????OD KIEDY?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 13:44 Niedawno spotkalem sie w stolecznych knajpach z dodawaniem majonezu (tudziez philadelphii) do wiekszosci maki (poza nigri z racji tego,ze sa maleee) - od kiedy istnieje taka moda? Miny Japonczyków były dość niewyraźne kiedy tego sprobowali... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Smakosz Re: PYTANIE O MAJOOONEZ????OD KIEDY?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 22:27 ...to chyba jakieś odmiany "polish sushi" zawsze myślałem, że sushi jest oparte na surowej rybie i dość oryginalnych dodatkach (glony, imbir, wasabi itp.) A tu majonezy, tuńczk z puszki???? Osobiście robię z rybą maślaną na wędzoną zimno albo łososiem (boję się surowej kupowanej w naszych marketach) - a to już uważam za kiepski substytut i profanację tej wspaniałej potrawy.... W Wa-wie jest parę miejsc, gdzie można zjeść dobre sushi serwowane przez japońskich kucharzy.... niestety dla mnie to troche daleko i odwiedzam te miejsca sporadycznie. W Łodzi coś - ktoś - kiedyś próbował, ale chyba mu nie poszło... szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aldi co do majonezu IP: *.kom / *.os1.kn.pl 05.03.06, 12:31 Z majonezem i filadelfią to jest pewien problem. Filiadelfia jest dodawana przede wszystkim do maki sushi filadelfia(czyli łosoś, awokado i filadelfia właśnie). Jest to kompozycja amerykańska, japończycy nie przykładali do tego ręki i raczej nie będą mieli satysfakcji z jedzenia tego. Tylko trzeba pamiętać o tym że sushi w Warszawie czy innym miście Polski jest robione głównie z myślą o Polakach/Europejczykach, a oni chętnie to jedzą; trudno nie podawać gościom restauracji tego co im smakuje. Oczywiście umiar jest wsakazany jak w każdym przypadku. Z majonezem jest trochę inna sprawa-występuje on często jako główny składnik wiążący mieszanek, np. awokado, kawałki łososia, majonez. Taka mieszanka ma dosyć gęstą konsystencję, jest lepka i można ją znakomicie stosować do tzw. gunkan maków ( konstrukcja w kształcie łódki, najczęściej stosowana z ikurą ). Ostatnio widziałem Japończyków zamawiający sobie tego typu kompozycję. Oczywiście dla części mieszkańców Japoni nie będzię to pożądane czy nawet niesmaczne, ale nie koniecznie odzwierciadla to gusta wszystkich Japończyków. Gdyby trzymać się ściśle tego co będzie jadła większość Japńćzyków należało by praktycznie zrezygnować z maki sushi ( zostawić jedynie hosomaki, czyli cienkie maki z jednym gatunkem ryby czy warzywa w środku ) a robić praktycznie tylko nigiri sushi, i to często z tamago, ośmiornicą (tako) czy kalmarem ( ika). Jak pisałem wcześniej przesada nie jest wsakazana, w dobrym barze/restauracji sushi powinno się bez problemu dostać sushi bez tych dodatków. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ivo Aldi IP: *.nap.wideopenwest.com 14.06.06, 18:46 Widze ze masz b.duzo wiadomosci na ten temat.Mozez policic jakias strone gdzie moglabym dowiedziec sie wiecej o sushi,sahimi itp? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marcin Re: Sushi maki i futomaki IP: *.forward.pl / 83.19.255.* 30.01.06, 12:59 Spoko tylko gdzie kupić te wszystkie składniki co???? jakies glony , sake , przyprawy i inne cuda Wie ktos może gdzie to można dostać?? Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: Sushi maki i futomaki 30.01.06, 13:06 Gość portalu: Marcin napisał(a): > Spoko tylko gdzie kupić te wszystkie składniki co???? W każdym hipermarkecie - np. Tesco. jakies glony , sake , przyprawy i inne cuda Wie ktos może gdzie to można dostać?? Można kupić. Dostać to można gorączki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaaa Re: Sushi maki i futomaki IP: *.veranet.pl 07.02.06, 18:38 albo w markecie ALMA są tam gotowe zestawy do robienia sushi trzeba tylko dokupić warzywka i rybę :-) Albo wszystkie te składniki można też tam kupić solo :-) jak kto woli. Idealnego przepisu nie ma,żadne sushi nie będzie smakowało tak jak w restauracji zwłaszcza z surową rybą. Ale przecież można spróbować zrobić je samemu i dodać dokładnie to co lubimy :) Robiliśmy z moim Skarbem w poprzedni weekend i było rewelacyjne , przy tym dużo zabawy i wygłupów kiedy już jedliśmy je pałeczkami :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: Sushi maki i futomaki IP: *.aster.pl 09.04.06, 22:14 Jesli jestes z Warszawy, polecam sklep z produktami egzotycznymi na tylach hali mirowskiej. Niskie ceny maja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ksl Re: Sushi maki i futomaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 20:10 Można kupić. Dostać to można gorączki. ..Zwłaszcza jak się czyta że ktoś robi sushi ze składników z Tesco Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hajmahajma Re: Sushi maki i futomaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 21:27 glony nori, ryż do sushi, wasabi i marynowany imbir można kupić niemalże w każdym markecie na półce z żywnością egzotyczną. Tylko cena pozostawia wele do życzenia... Pół kilo ryżu kosztuje 11 zł.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hajmahajma Re: Sushi maki i futomaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 21:30 glony nori, ryż do sushi, wasabi i marynowany imbir można znaleźć niemalże w każdym markecie na półce z żywnością egzotyczną. Tylko cena pozostawia wiele do życzenia... Pół kilo ryżu kosztuje 11zł :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ed Re: Sushi maki i futomaki IP: 212.33.64.* 26.03.07, 10:32 Na allegro można dostać wszystko i jest dużo taniej. Kilogram ryżu kosztuje ok 9 zł. I nori o wiele tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Staszka Re: Sushi maki i futomaki IP: *.citysat.com.pl / 81.210.63.* 14.02.06, 09:04 wyśmienite Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maaama Sushi (Japonia) IP: *.microchip.net.pl 22.07.06, 11:10 Gratuluję poczucia humoru. Przepis jest SUPER!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qqqq Sushi maki i futomaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 19:17 ale zapomniano o wasabi i gari - kardynalne błędy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mirek Sushi maki i futomaki IP: *.augustow.mm.pl 15.12.06, 20:21 Super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yamabushi majonez 22.01.07, 16:45 slyszalem od znajomych ze majonez do sushi to raczej wynalazek koreanski (tak jak sushi z parowka) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sashimi chef majonez IP: *.gdynia.mm.pl 26.08.07, 13:16 yamabushi napisał: > slyszalem od znajomych ze majonez do sushi to raczej wynalazek > koreanski (tak jak sushi z parowka) Czasami nic nie wiedzac można sie bardzo pomylic! Sushi to sposób podania a nie ryz czy ryba. Do sushi nie uzywa sie glonów, a algi morskiej, a róznica jezt bardzo znaczna. Jezeli chodzi o dodawanie majonezu to pochodzi to od wersji wegetaryjnej zwanej California roll, z dodatkiem imitacji kraba (flavored pollock fish stics) en.wikipedia.org/wiki/Surimi ostatnio podawana równiez z ketchup i GOTOWANYMI (tfu!) lub sztucznymi krewetkami. japanesefood.about.com/od/sushiroll/r/californiaroll.htm images.jupiterimages.com/common/detail/51/67/23036751.jpg Majonez z e sztucznym krabem i avocado to podstawa przy preparacji california roll! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: d.dopitova@seznam. Sushi maki i futomaki IP: *.karneval.cz 19.11.07, 11:10 Kochani,sushi zaczelam robic jak moj syn sie ozenil z Japonka.Raz w tygodniu je robie.Znajome co umnie sprobowaly sushi tak robia w domu.Jest to wyborne na diete... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kelner Sushi maki i futomaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 10:45 Przepis świetny ,ale jak nasz kucharz zrobi to wszystkim klientom smakuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aneta Sushi maki i futomaki IP: *.elisa-laajakaista.fi 21.02.08, 15:12 Litości- to ma być przepis na sushi?!!! A gdzie przepis na prawidłowe gotowanie ryżu- co jest kluczowe, a przepis na dressing do ryżu? Jeśli ktoś chce zrobić dobre sushi to polecam wrzucenie hasła w google... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jutrzenka Sushi maki i futomaki IP: *.chello.pl 10.08.08, 13:58 O Bożeeee, przecież zawijane rożki to nie futomaki, tylko temaki. Futo to grube roli z 5-ma składnikami... Kurcze jak już piszą artykuł to mogliby sprawdzić podstawowe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pattt Re: Sushi maki i futomaki IP: *.catv.net.pl 30.08.08, 21:50 Zgadzam się z przedmówcą. Generalnie, przepis z głównego artykułu jest zrozumiały tylko dla "zaawansowanych rolujących". Przekonana jestem, że początkującym sprawiał będzie problem. Doskonały przepis to ten z artykułu powyżej. Zrozumiały i krok po kroku. Na takim zdobywałam swoje kulinarno-sushi doświadczenie. A'propos "polish sushi"- spotkałam się ostatnio (w pewnej restauracji- sushi bar) z wersją maka z (UWAGA!!!) śledź+ogórek kiszony/śledź + szczypiorek. Co o takim połączeniu sądzicie? Moim ulunionym, tradycyjnie są californijskie maki, a głównym rybnym składnikiem sushi jest łosoś. Mam zaufanie do sieci Auchan, jeśli chodzi o czwartkowe i sobotnie dostawy świeżych łososi. Zawsze świeże i nigdy nie zaszkodziły nikomu z mojej rodziny, a mam w domu młodego, 7.- letniego fana sushi. Niestety do tej pory w wyżej wymienionej sieci nie miałam okazji "załapać się" na inny gatunek ryby. Ubolewam, bo mam ochotę na rybę maślaną, lub tuńczyka. Może wiecie, gdzie w Wawie mogę zaopatrzyć się w te gatunki rybki? Mam na myśli sprawdzone i pewne miejsca:> Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Roman Re: Sushi maki i futomaki IP: 96.49.84.* 22.10.09, 00:42 Wow... czy Ty naprawde serwujesz swiezego lososia? Nie moge uwierzyc w ignorancje ludzi robiacych sushi. Czy wiesz, ze kazda swieza ryba ma zywe robaki - bez wzgledu na to gdzie ja kupisz. Swieza ryba na sushi to taka, ktora byla gleboka zamrozona i odtajona na szybka konsumpcje w postaci sushi. Chyba tylko w Polsce je sie sushi i sashimi ze swiezej ryby.... Szok i zdumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: przem Sushi (Japonia) IP: *.lublin.mm.pl 06.06.09, 12:25 W KUCHNI JAPOŃSKIEJ NIE UŻYWA SIE SOLI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mamiska Cebula, majonez NIE!!!!! NIE!!! NIE!! IP: *.pro-internet.pl 01.10.09, 13:12 Coś potwornego. To jakiś cudowny hamburger w nori. NIE RÓBCIE CZEGOŚ TAKIEGO! Podstawowymi składnikami sushi są: ryba maślana, krewetka black tiger, łosoś, surimi (paluszek krabowy), marynowany imbir, wasabi (choć tak naprawdę w japonii wasabi służy TYLKO do ozdoby! ma b. ostry smak a japończycy cenią sobie naturalne, delikatne smaki składników, bez przypraw!), sos sojowy ogórek, avocado, narazie nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Jasne, można sobie pozwolić na eksperymenty - sushi z makrelą+avocado+ogórek+b. mało listków imbiru. No ale mimo wszystko pozostajemy przy pierwotnej rybie. Tuńczyk ujdzie. ALE MAJONEZ I CEBULA? ? ? Przepis pt. "co zrobić, by nie lubić sushi" Odpowiedz Link Zgłoś
su4 Re: Cebula, majonez NIE!!!!! NIE!!! NIE!! 28.11.09, 16:23 Tak na marginesie to podstawowym składnikiem sushi jest odpowiednio ugotowany i przyprawiony ryż.Natomiast co do składników to nie popadajmy w skrajnosci nie istnieje wzorzec sushi.Tak jak nie istnieje wzorzec kanapki z szynką.Dzięki temu że ludzie łamią pewne zasady mamy o czym dyskutować i czego próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Oeda Sushi (Japonia) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 10:47 Sprobujcie zrobic kazari sushi - to dopiero frajda! Nasza fundacja ma nawet swoj wlasny obrazek :)) Odpowiedz Link Zgłoś