Dodaj do ulubionych

Sushi maki i futomaki

IP: *.idea.pl 01.08.05, 18:19
SWIETNY PRZEPIS!!!!
Obserwuj wątek
        • Gość: **Magda** Re: Geniusz to pisał IP: 217.153.216.* 03.11.05, 20:16
          Jeśli chodzi o sushi to zarówno w serwisach internetowych jak i książkach
          kucharskich jest sporo błędów. Mój ulubiony błąd znaleziony w książce
          kucharskiej to zalecenie by użyć sypkiego ryżu do przygotowywania sushi.

          W tym artykule jest błąd w nazewnictwie. Maki to sushi zwijane, których odmianą
          jest futomaki. Futomaki nie stanowi oddzielnego typu sushi. To, co zostało
          opisane w artykule pod nazwą futomaki to temaki (sushi zwinięte w rożek).
      • Gość: Smakosz Re: PYTANIE O MAJOOONEZ????OD KIEDY?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 22:27
        ...to chyba jakieś odmiany "polish sushi" zawsze myślałem, że sushi jest oparte
        na surowej rybie i dość oryginalnych dodatkach (glony, imbir, wasabi itp.) A tu
        majonezy, tuńczk z puszki???? Osobiście robię z rybą maślaną na wędzoną zimno
        albo łososiem (boję się surowej kupowanej w naszych marketach) - a to już
        uważam za kiepski substytut i profanację tej wspaniałej potrawy.... W Wa-wie
        jest parę miejsc, gdzie można zjeść dobre sushi serwowane przez japońskich
        kucharzy.... niestety dla mnie to troche daleko i odwiedzam te miejsca
        sporadycznie. W Łodzi coś - ktoś - kiedyś próbował, ale chyba mu nie poszło...
        szkoda!
      • Gość: aldi co do majonezu IP: *.kom / *.os1.kn.pl 05.03.06, 12:31
        Z majonezem i filadelfią to jest pewien problem. Filiadelfia jest dodawana
        przede wszystkim do maki sushi filadelfia(czyli łosoś, awokado i filadelfia
        właśnie). Jest to kompozycja amerykańska, japończycy nie przykładali do tego
        ręki i raczej nie będą mieli satysfakcji z jedzenia tego. Tylko trzeba pamiętać
        o tym że sushi w Warszawie czy innym miście Polski jest robione głównie z myślą
        o Polakach/Europejczykach, a oni chętnie to jedzą; trudno nie podawać gościom
        restauracji tego co im smakuje. Oczywiście umiar jest wsakazany jak w każdym
        przypadku. Z majonezem jest trochę inna sprawa-występuje on często jako główny
        składnik wiążący mieszanek, np. awokado, kawałki łososia, majonez. Taka
        mieszanka ma dosyć gęstą konsystencję, jest lepka i można ją znakomicie stosować
        do tzw. gunkan maków ( konstrukcja w kształcie łódki, najczęściej stosowana z
        ikurą ). Ostatnio widziałem Japończyków zamawiający sobie tego typu kompozycję.
        Oczywiście dla części mieszkańców Japoni nie będzię to pożądane czy nawet
        niesmaczne, ale nie koniecznie odzwierciadla to gusta wszystkich Japończyków.
        Gdyby trzymać się ściśle tego co będzie jadła większość Japńćzyków należało by
        praktycznie zrezygnować z maki sushi ( zostawić jedynie hosomaki, czyli cienkie
        maki z jednym gatunkem ryby czy warzywa w środku ) a robić praktycznie tylko
        nigiri sushi, i to często z tamago, ośmiornicą (tako) czy kalmarem ( ika). Jak
        pisałem wcześniej przesada nie jest wsakazana, w dobrym barze/restauracji sushi
        powinno się bez problemu dostać sushi bez tych dodatków.
        • Gość: Sashimi chef majonez IP: *.gdynia.mm.pl 26.08.07, 13:16
          yamabushi napisał:

          > slyszalem od znajomych ze majonez do sushi to raczej wynalazek
          > koreanski (tak jak sushi z parowka)

          Czasami nic nie wiedzac można sie bardzo pomylic!

          Sushi to sposób podania a nie ryz czy ryba.

          Do sushi nie uzywa sie glonów, a algi morskiej, a róznica jezt bardzo znaczna.

          Jezeli chodzi o dodawanie majonezu to pochodzi to od wersji wegetaryjnej zwanej
          California roll, z dodatkiem imitacji kraba (flavored pollock fish stics)
          en.wikipedia.org/wiki/Surimi
          ostatnio podawana równiez z ketchup i GOTOWANYMI (tfu!) lub sztucznymi
          krewetkami.

          japanesefood.about.com/od/sushiroll/r/californiaroll.htm
          images.jupiterimages.com/common/detail/51/67/23036751.jpg
          Majonez z e sztucznym krabem i avocado to podstawa przy preparacji
          california roll!
      • Gość: Pattt Re: Sushi maki i futomaki IP: *.catv.net.pl 30.08.08, 21:50
        Zgadzam się z przedmówcą. Generalnie, przepis z głównego artykułu jest
        zrozumiały tylko dla "zaawansowanych rolujących". Przekonana jestem, że
        początkującym sprawiał będzie problem. Doskonały przepis to ten z artykułu
        powyżej. Zrozumiały i krok po kroku. Na takim zdobywałam swoje kulinarno-sushi
        doświadczenie.

        A'propos "polish sushi"- spotkałam się ostatnio (w pewnej restauracji- sushi
        bar) z wersją maka z (UWAGA!!!) śledź+ogórek kiszony/śledź + szczypiorek. Co o
        takim połączeniu sądzicie?

        Moim ulunionym, tradycyjnie są californijskie maki, a głównym rybnym składnikiem
        sushi jest łosoś. Mam zaufanie do sieci Auchan, jeśli chodzi o czwartkowe i
        sobotnie dostawy świeżych łososi. Zawsze świeże i nigdy nie zaszkodziły nikomu z
        mojej rodziny, a mam w domu młodego, 7.- letniego fana sushi.
        Niestety do tej pory w wyżej wymienionej sieci nie miałam okazji "załapać się"
        na inny gatunek ryby. Ubolewam, bo mam ochotę na rybę maślaną, lub tuńczyka.
        Może wiecie, gdzie w Wawie mogę zaopatrzyć się w te gatunki rybki? Mam na myśli
        sprawdzone i pewne miejsca:>
        • Gość: Roman Re: Sushi maki i futomaki IP: 96.49.84.* 22.10.09, 00:42
          Wow... czy Ty naprawde serwujesz swiezego lososia? Nie moge uwierzyc
          w ignorancje ludzi robiacych sushi. Czy wiesz, ze kazda swieza ryba
          ma zywe robaki - bez wzgledu na to gdzie ja kupisz. Swieza ryba na
          sushi to taka, ktora byla gleboka zamrozona i odtajona na szybka
          konsumpcje w postaci sushi. Chyba tylko w Polsce je sie sushi i
          sashimi ze swiezej ryby.... Szok i zdumienie.
    • Gość: mamiska Cebula, majonez NIE!!!!! NIE!!! NIE!! IP: *.pro-internet.pl 01.10.09, 13:12
      Coś potwornego. To jakiś cudowny hamburger w nori. NIE RÓBCIE CZEGOŚ
      TAKIEGO! Podstawowymi składnikami sushi są: ryba maślana, krewetka
      black tiger, łosoś, surimi (paluszek krabowy), marynowany imbir,
      wasabi (choć tak naprawdę w japonii wasabi służy TYLKO do ozdoby! ma
      b. ostry smak a japończycy cenią sobie naturalne, delikatne smaki
      składników, bez przypraw!), sos sojowy ogórek, avocado, narazie nic
      więcej nie przychodzi mi do głowy.
      Jasne, można sobie pozwolić na eksperymenty - sushi z
      makrelą+avocado+ogórek+b. mało listków imbiru. No ale mimo wszystko
      pozostajemy przy pierwotnej rybie. Tuńczyk ujdzie. ALE MAJONEZ I
      CEBULA? ? ? Przepis pt. "co zrobić, by nie lubić sushi"
      • su4 Re: Cebula, majonez NIE!!!!! NIE!!! NIE!! 28.11.09, 16:23
        Tak na marginesie to podstawowym składnikiem sushi jest odpowiednio
        ugotowany i przyprawiony ryż.Natomiast co do składników to nie
        popadajmy w skrajnosci nie istnieje wzorzec sushi.Tak jak nie
        istnieje wzorzec kanapki z szynką.Dzięki temu że ludzie łamią pewne
        zasady mamy o czym dyskutować i czego próbować.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka