Dodaj do ulubionych

śliwki i cukier żelujący

03.08.10, 09:32
mam pytanko chcę zrobić konfiturę ze śliwek ale chciałabym żeby ta konfitura
była gęsta jak galaretka co mam do niej dać ?? pomyślałam o cukru żelującym
czy to dobry pomysł a może jedną galaretkę śliwkową ??już sama nie wiem
doradzcie
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirka Re: śliwki i cukier żelujący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.10, 00:38
      Chcesz zrobic konfiturę ze śliwek?
      Tzn. będziesz gotować wydrelowane (lub nie) śliwki w gęstym syropie
      (woda i cukier w proporcji 1:1), bedziesz gotować długo i powoli,
      zbierając łyżką powstającą pianę, aż śliwki całkowicie nasączą się
      cukrem, zrobią się szkliste i bedziesz je używac do dekoracji
      deserów lub do jakichś innych wyrafinowanych celów?

      Czy po prostu chcesz zrobic "coś" do smarowania pieczywa czy
      naleśników?

      Jeśli to pierwsze - to podziwiam, ale uważam, że konfitury z wiśni
      są lepsze.
      Jeśli to drugie, to masz dwie możliwości:
      1) gotujesz sliwki w garnku często mieszając, odparowujesz je, one
      pięknie gęstnieją, trochę słodzisz i otrzymujesz dobrze znane,
      poczciwe POWIDŁA :-)
      2)odmierzoną, rozdrobnioną porcję śliwek mieszasz w garnku z
      żelfiksem, gotujesz wg instrukcji na opakowaniu i otrzymujesz równie
      dobrze znany poczciwy DŻEM. Taki dżem po zastygnięciu ma lekko
      galaretowatą konsystencję.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka