Dodaj do ulubionych

Halloween dla dzieci

22.09.10, 14:37
Wiem, że czasu jeszcze trochę jest, ale poniewaz uwielbiam planowanie imprez i imprezy tematyczne, to jakoś mnie dzis wzielo na myslenie o tym.
Zreszta dynie juz na poboczach sprzedają więc mozna zacząć się wczuwac.

Primo: zanim posypia sie na mnie gromy przeciwnikow amerykanizacji ;) przypomne tylko, ze Halloween przypada w Wigilię Wszystkich Świętych i że 1 listopada cała nasza rodzina chodzi na cmentarz. Dzieciaki bardzo lubia i szanują ten dzien.

Za wczesniejszym mysleniem przewaza tez kwestia organizacyjna. Wielu gadzetow u nas po prostu nie ma i z wrzesniowej pensji chce kupic w netowych sklepach na Wyspach akcesoria.
Będzie to konfetti w ksztalcie dyn, czarownic i czarnych kotów, balony w wielkie pajęczyny i gałki oczu oraz naklejki na podloge udajace trupie ślady i sciekajaca krew.

Znalazlam juz na forum kilka fajnych propozycji: kolorowe liscie, które beda dekoracja stolu (pojdziemy na spacer dzien wczesniej), galaretki w ksztalcie ludzkich rąk (galaretke wlewamy w gumową rękawicę, którą potem ściągamy), słynne już kruche ciasteczka w kształcie ludzkich palców i ciasteczka kajmakowe w ksztalcie zniczy (tego akurat nie wiem czy podołam )

Macie pomysł co jeszcze?
Goscie to beda dzieci w wieku 2-5. Plus towarzyszace mamy.
Wiec odpada jako danie sycące zupa cebulowa.
Myślę, że zostanę przy pizzy z dużą ilością keczupu ;)

Moge zrobic wiecej galaretek. Jesli zamowie foremki z ksztalcie ludzkiego mozgu, to taka zielona galaretka wymieszana z jogurtem bedzie swietna.
Bedzie kilk dynio-potworow - ślubny ma juz niezla wprawe w wycianiu, ale zupy dyniowej robic nie bede, bo dzieci (przynajmniej moje) tego nie rusza.

Bedzie troche cukierkow, zeby bylo dla odwiedzajych nas grup (cukierek albo psikus).

Alkohole, nawet z krwawy w tytule, odpadaja.

Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Halloween dla dzieci 22.09.10, 15:16
      parówkowe mumie
      arbuzowy mózg
      bananowe duszki

Korcilo mnie, zeby wkleic tu slynne niemowle z mielonego miesa, ale sie powstrzymam.
      • citronella Re: Halloween dla dzieci 22.09.10, 16:23
        o dzięki!
        :))
        Mumie podobają mi się bardzo.
        Cos bedzie trzeba pokombinowac z tym ciastem do zawijania, bo Pillsbury Breadstick dough, ze sklepów nie kojarzę - ale byc moze wystarczy kupic kruche ciasto (takie mrożone), pokroić je w paseczki i nim zawinąć :)

Arbuz, a predzej melon, jesli mąż pomoze :))

Bananowe duchy też extra :))
        Tyle, że pewnie je zamrożę :)
        • citronella Re: Halloween dla dzieci 22.09.10, 16:33
          a i wlasnie poniewaz to beda takie zupelne maluchy to nie chce uderzac w jakąś wielką makabrę ;)
          Typu włanie niemowlak z miesa mielonego
          czy pomysly (zreszta swietne) podane kiedys przez brunosch:

"2. grubszy makaron spagetti zafarbowany na robalowy róż + jajko sadzone
          pomalowane w wydłubane oko
          3. mięso zafarbowane szpinakiem na apetyczny, zielony kolorek

4. co do jajek - stanowią niewyczerpane źródło kulinarnych dowcipów:
          ugotowane na twardo, lekko nadkrawamy nożem w poprzek, na 1/3 wysokości i
          zdejmujemy białko tak, żeby otrzymać wytrzeszczoną gałę. Można żółtko lekko
          udoskonalić, zakraplając sokiem szpinakowym, albo buraczanym. Potem delikatnie
          na żółtku robimy źrenicę z pieprzu i po całości lecimy tężejącą galaretką.
          Dzięki temu mamy błyszczące zdrówkiem i z zadowoleniem zerkające oko. Kupa
          radości, jeśli całość powtórzymy i mamy parę wilgotnych, patrzących z talerza
          ślepek.
          Można umieścić je w ugotowanym kalafiorze, uprzednio wydłubując w
          nim "oczodoły", żeby się dobrze trzymały. "
        • bene_gesserit Re: Halloween dla dzieci 22.09.10, 20:25
          Ja bym uzyla cienko rozwalkowanego francuskiego (puff pastry). Koniecznie posmarowac jajkiem przed pieczeniem, to nada im antycznego wygladu w piecu :)
    • ka_thy Re: Halloween dla dzieci 22.09.10, 19:00
      Co ciekawsze linki wygrzebane w zeszłym roku:

cukierniczekreacje.blox.pl/2009/10/Bezowe-duszki.html
      kidscooking.about.com/od/halloweenrecipes/tp/gross-recipes-for-halloween.htm
      kidscooking.about.com/od/halloweenrecipes/ss/spider-cupcakes_5.htm
      www.britta.com/HW/HWr.html
      www.endlesssimmer.com/2009/10/13/our-top-10-favorite-halloween-cakes/
      www.marthastewart.com/recipe/shrunken-heads-in-cider
      www.endlesssimmer.com/2009/10/20/top-10-creepy-halloween-recipes/
      www.my-trap-door.com/2008/10/gross-anatomy.html
      www.yourkidshalloweenparty.com/

Może coś wybierzesz lub znajdziesz inspirację :)
      • bene_gesserit Re: Halloween dla dzieci 22.09.10, 20:23
        No wlasnie, Martha Stewart!

bezowe piszczele (imho rządzą)
        sernik na zimno z pajęczyną
        miasto duchów
        mieszkancy miasta duchów ;)
        backto=true&backtourl=/photogallery/halloween-cakes-and-dessert-recipes#slide_4
        cmentarny placek
        dzdzownice z ogrodka (samo danie nie trafia mi do przekonania, ale dzdzownice z parówek sa fantastyczne - swietnie wygladalyby na salacie np)
        diabelskie jaja

Poniewaz dzieci to wielbiciele frytek, mozna jeszcze im zapodac to - zamiast gwiazdek wycisnac stozki i ucharakteryzowac ketchupem na duszki. Albo niech kazde samo sobie umaże swoje duszki jak chce, bedzie wiecej zabawy.
    • roseanne Re: Halloween dla dzieci 22.09.10, 20:15
      gotowany kalafior, koniecznie podany w calosci, polany ozdobnie sosem pomidorowym lub keczupem zastapi "mozg"

tu masz stronke, co prawda po ang, ale jak potrzebujesz tlumaczenia to daj znac
      familyfun.go.com/halloween/halloween-recipes/
    • fettinia Re: Halloween dla dzieci 23.09.10, 11:04
      tu jeszcze watek z GP:)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71345485,71345485.html
      • citronella Re: Halloween dla dzieci 24.09.10, 10:32
        super!
        :)))
        Dziękuję bardzo :)))

Wstepnie spróbuje napewno mumie (ciasto francuskie rzeczywiscie powinno byc lepsze), moze jeszcze te kiełbaski udające odciete palce, babeczki z narysowanym szkieletem (bałam się tego rysowania, ale spróbuje mazakiem cukierniczym i powinno wyjsć), cos bezowego (kosci lub przynajmniej duszki), te jabłka z marshmallows udajace szczeki i pewnie cos jeszcze :)))

Podoba mi sie kilka obrzydliwosci jak np. rewelacyjna kocia kuweta
        www.familycorner.com/family/kids/recipes/halloweenparty.shtml
        czy te dżdżownice z parówek, ale to niech troche podrosną ;)))
        www.marthastewart.com/recipe/worms-in-dirt?backto=true&backtourl=/photogallery/halloween-recipes-and-appetizers#slide_7
        Watek dorzucam do ulubionych i za ponad miesiąc dam znac co mi się udało :)))
        • billy.the.kid Re: Halloween dla dzieci 24.09.10, 10:40
          zwłaszcza tą kuwetą dzieci będą zachwycone.
          mięsko???-samo przypełzło.
    • bene_gesserit Re: Halloweenowe cupcakes 13.10.10, 01:11
      Tutaj. - Nagrobek, stonoga, sowa, nietoperz i pająk.
    • Gość: zigma Re: Halloween dla dzieci IP: 212.160.148.* 15.10.10, 10:42
      paluchy czarwownicy

mozg potwora

paluchy potwora
      • Gość: zigma Re: Halloween dla dzieci IP: 212.160.148.* 15.10.10, 10:45
        wiecej przepisow halloweenowych
    • sonia.2009 Re: Halloween dla dzieci 21.10.10, 12:07
      halloweenowe muffiny

albo

mozg panna cotta

albo

ciasto dekorowane swiatecznie