Dodaj do ulubionych

pasta sezamowa

IP: *.range86-129.btcentralplus.com 19.10.10, 16:00
Kupilam w Lidlu. Do tej pory jadlam ja tylko na tostach, a zastanawiam sie, co jeszcze moge z nia zrobic? Oprocz ciastek, na ktore sporo przepisow wyplula mi wyszukiwarka. :-) Jakies pomysly?
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: pasta sezamowa 19.10.10, 16:11
      My też dziś kupiliśmy tę grecką z Lidla w ramach testu :)

      My raczej nie na słodko używamy, tu powinnaś znaleźć kilka zastosowań :

      Syria od kuchni:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71293787,71293787.html
      Sos do falafela:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57397992,57397992.html
      Baba ganough
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,56795915,56795915.html
      Foul moudamas
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55519817,55519817.html
      Pure z bakłażana
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80905719,80905719.html
      Smażony kalafior z sosem czosnkowym i tahini
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61243752,61243752.html
        • corrina_f1 Re: fatal error 20.10.10, 09:29
          Gość portalu: jan napisał(a):

          > w składzie tej pasty jest miód więc to taka słodka tahina, co oznacza, że falaf
          > el co najwyżej wyjdzie dziwny

          Pytająca nie pisała o składzie , dlatego podałam różne przepisy.
          Prawdę mówiąc dopiero Ty mi uświadomiłeś, że zupełnie niepotrzebnie nabyliśmy tą pastę. Nie czytałam etykiety, błąd !!
          Wcześniej nigdy się nie spotkałam z wersją z dodatkiem miodu, kupowaliśmy zawsze czystą pastę sezamową.
          Cóż, trzeba będzie skusić się na jakieś ciacha w takim razie...
      • Gość: Kasia Re: pasta sezamowa IP: 178.73.48.* 20.10.10, 18:34
        Nie jest tak proste. Musisz mieć dobry sprzęt do miksowania (blendery odpadają, mocny robot kuchenny prędzej). Problemem jest jednak sezam. Ten, który kupuje się w Polsce niestety wędruje czasem i kilka mięsiecy do sklepów po różnych magazynach. Albo jest przechowywany nieodpowiednio - sezam nie może leżeć długo, powinien być schowany w ciemnym miejscu. Jeśli kupisz świeży sezam - pasta wyjdzie, jeśli nie - pasta będzie bardzo gorzka i niedobra. Testowałam robienie. Bardziej jednak opłaca się kupić thinę.
      • princesswhitewolf Re: pasta sezamowa 22.10.10, 20:44
        bo to nie jest cos co jada sie samemu. To polprodukt. Zdecydowanie nie powinno byc to slodkie. No gorzki az tez nie powinien byc.... moze sie zepsul.

        Ja kupuje regularnie Tahini paste w sloiku aby zrobic HOUMUS jaki uwielbiam i w zasadzie do wszystkiego zre to bez umiaru, byle za duzo oliwy nie mialo bo tuczy...

        No i jak ktos cukrowe ulepki lubi to HALVA mozna tez zrobic z tego....
        • princesswhitewolf Re: pasta sezamowa 22.10.10, 20:49
          Ja kupuje to Tahini bo jak zwykle unikam nadmiaru tluszczu www.meridianfoods.co.uk/index.asp?Section=Products&details=56

          Tu w UK to jest w kazdym wiekszym sklepie

          ale maja tam tez i ciemne itd odmiany....
          Na pewno nie jest to slodkie ani nie az gorzkie.
          • marciasek Re: pasta sezamowa 23.10.10, 01:25
            Princess, jak ci w tahini tłuszcz przeszkadza, to dolej wody :) Naprawdę: najpierw zgęstnieje, ale jak dolejesz więcej to da się rozrzedzić do konsystencji gęstej śmietany. Do takiej rozrzedzonej pasty dodaję czosnek, sok z cytryny, sól, czasem trochę kuminu i słodkiej/ostrej papryki i thina gotowa. Nie klei się tak do zębów no i procentowy udział tłuszczu się obniża :)
        • novinka1 Re: pasta sezamowa 23.10.10, 12:22
          Podpisuje się obiema rękami. prawdziwe tahini to półprodukt, więc musi być gorzkie (a przynajmniej nie słodkie). Moja mama dodawała do niego kupę cukru i robiła sobie coś na kształt chałwy. W Libanie jest składnikiem past: hummusu i babaghannuszu. Przywiozłam sobie ostatnio z Libanu mały słoiczek i też się zastanawiam, jak go wykorzystać ;)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka