IP: 194.150.99.* 21.08.05, 10:03
czy w tym przepisie naprawde daje sie 4 cale jajka, a nie same żółtka?
Zrobilam ciasto wg tych proporcji i wyszło bardzo rzedkie, więc w efekcie
dodalam mąki znacznie więcej niż przepis przewiduje.
Moze ktos rozwiąze mój problem.
Obserwuj wątek
    • Gość: fred Re: Szarlotka IP: *.outsourcing.atman.pl 06.09.05, 07:37
      Elizo,ja wbijam tylko 1 całe jajo i do tego 2 - 3 żółtka
      Z tą śmietaną to tez ostrożnie - na samym końcu.
      Ja najpierw mieszam "suche" : makę, cukier, proszek do pieczenia,
      potem dodaje masło i zółtka.
      Jeżeli masa jest naprawde bardzo sucha - taka , ze nie da sie wyrobic w
      jednolitą masę to wtedy po trochu śmietany.
      Na "farsz" polecam antonówki - pojawily sie wlasnie na bazarach - bardzo kwaśne
      i aromatyczne
    • Gość: Kuchcik Re: Szarlotka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 11:58
      Robiłem to ciasto jest pyszne. Proporcje się zgadzają!,jest tylko jeden problem
      wszystkie przepisy nie podają rozmiaru blach lub tortownicy, a przecież są
      różne rozmiary. I jeszcze jedna uwaga ciasto trzymam ok. 1,5 godziny aby
      nadawało się do starcia na tarce.
      Pozdrawiam Kuchcik.
      • Gość: aa Re: Szarlotka IP: *.rakowiec.waw.pl / *.crowley.pl 05.10.05, 16:45
        No nie wiem. Chyba coś jednak z proporcjami jest nie tak. Ciasto wychodzi
        bardzo luźne i nie ma mowy o tarciu na tarce. Musiałam dodac sporo maki.
    • Gość: Rafał Re: Szarlotka IP: *.arsstudio.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 20:50
      A dodałaś napewno mąkę czy co innego: )
    • Gość: natalicja Re: Szarlotka IP: *.net.autocom.pl 03.03.07, 22:02
      Mam to samo... I po dwóch godzinach w zamrażalniku po prostu rozgniotlam cholerstwo paluchami na płaskie placuszki, bo już mnie szlag trafił; śmietany nie dałam. Nie wiem, jak autorzy sobie radzą z tym tarkowaniem.
      • Gość: ewa Re: Szarlotka IP: 82.160.77.* 28.06.07, 13:18
        rzeczywiście ciasto wychodzi lużne dodaj 1całe jajo+3 żółtka napewno
        pomoże.Pozatym ciacho pycha
    • Gość: gosia Re: Szarlotka IP: *.upc-j.chello.nl 06.04.07, 19:28
      Powinno byc; 3 zoltka i 1 jajko,reszta tak samo.Pozdrawiam!
      • Gość: MARTKA Re: Szarlotka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 17:05
        TAK SIE ZASTANAWIAłAM CZY WINA ZBYT LUżNEGO CIAST ANIE LEZY W ZBYT DUZEJ ILISCI
        MASLA DAJCIE SPOKOJ I TA SMIETANA WłOZYłAM JE WłASNIE DO PIEKARNIKA MAM NADZIEJE
        ZE CHOCIAZ DOBRE BEDZIE BO NAMECZYłAM SIE PRZY NIM JAK DZIK NO I OCZYWISCIE O
        TARCIU NA TARCE NIE BYłO MOWY
    • Gość: gusiaczek Szarlotka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 16:41
      Jakiej śmietany tu się dodaje?? Kwaśnej czy słodkiej?? BBardzo ważne!!
      • Gość: ania Re: Szarlotka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 11:10
        Do kruchego ciasta nie daje się nigdy słodkiej śmietany a zawsze kwaśną aby
        ciasto było kruche a nie ciapowate
    • Gość: kiki Szarlotka IP: *.sotn.cable.ntl.com 11.10.07, 15:37
      witam, chcialam upiec ta szarlotke ale angielskie jablka (gdzie
      mieszkam) sa twarde i prawdopodobnie takie zostana po upieczeniu
      ciasta. Co myslicie o podsmazeniu ich na patelni? Myslalam zeby
      podpiec samo ciasto a potem je dodac i na chwilke do piekarnika....
      ale nie wiem czy i tak nie wyjdzie zakalec...
      • Gość: jablkla Re: Szarlotka IP: 149.254.200.* 17.10.07, 23:51
        w Asdzie i Morrisonie sa poslkiie jablka importowane, w Tesco pewnie
        tez
    • Gość: Ania Szarlotka IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.10.07, 09:21
      Ja też musiałam dodać dużo więcej mąki niż przewiduje przepis...Z
      jabłkami nie chciało mi sie bawić więc dodałam gotowe ze
      słoika.Można teraz kupić bardzo dobre jabłka prażone z cynamonem i
      rodzynkami...
    • Gość: janina Szarlotka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 13:32
      robię z podobnego przepisiu tylko ja nie daję całe jajka lecz same
      żółtka,a białka ubijam z łyzka cukru,połowę ciasta rozkładam na
      blachę wsadzam do piekarnika i pieke około 15min póżniej
      wyciągam,nakładam jabłka ale ja je duszę wcześniej troszkę i do
      jabłek dodaję budyn w proszku,na jabłka rozkładam ubite białko a
      póżniej ścieram na tarce lub rekoma układam takie nieforemne
      placuszki i wsadzam ponownie do piekarnika piekę około 40min...(do
      ciasta dodaję kwasną śmietane,kefir,kwasne mleko obojętnie co tylko
      żeby było kwaśne
    • Gość: konrs Szarlotka IP: *.chello.pl 25.12.07, 13:36
    • Gość: corben Szarlotka IP: *.chello.pl 25.12.07, 13:37
      Ciasto z przepisu jest idealnie kruche. Polecam
    • Gość: tondi Szarlotka IP: *.interkam.pl 30.01.08, 17:56
      duza bedzie ta porcja z tego przepisu???????????
    • Gość: Megi Re: Szarlotka IP: *.aster.pl 06.03.08, 13:52
      To chyba trzeba byc logicznym ze trzeba dodac zoltka a nie ugotowane
      jajka...
    • Gość: kasik288 Szarlotka IP: 83.2.24.* 11.10.08, 12:56
      te ciasto jest bombowe
    • Gość: homarka Re: Szarlotka IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.08, 16:28
      Najlepsza szarlotka jaka
      jadłam to właśnie ta. Polecam wszystkim ;)
    • Gość: Marevi Szarlotka IP: 83.230.20.* 15.11.08, 18:16
      robiłam to ciasto pycha.Zamiast tylu jajek dałam jedno całe i 3 żółtka a
      resztę produktów tak jak w przepisie.Połowę ciasta trzymałam w lodówce a drugą
      połowę w zamrażalce.Polecam
    • ancia83 Szarlotka 03.03.09, 08:06
      mam pytanie odnośnie śmietany. Nie ma chyba w sprzedaży śmietany
      kwaśnej 22%. Czy będzie dobrze jesli dodam 18% ??
    • Gość: gość Szarlotka IP: *.chello.pl 22.08.09, 20:25
      Nie przeczytałam opinii i oczywiście męczyłam się z kupą luźnego ciasta. Dawno
      tak nie klęłam. Nie polecam tego przepisu!!!!!
      • genova51 Re: Szarlotka 25.08.09, 12:23
        Do kruchego ciasta daje się tylko żółtka i kwaśną śmietanę.
        Dodanie do żółtek dodatkowo całego /łych/ jajek, to już ciasto półkruche.
        Są przepisy na kruche ciasto, do których daje się żółtka ugotowane na twardo i
        przetarte przez sitko.
        Na pół kg mąki wystarczy 3/4 - 1 kostka masła lub margaryny.
    • Gość: gość Re: Szarlotka IP: 46.112.49.* 05.11.10, 19:45
      ja mam takie hobby że testuje przepisy z neta - rzeczywiście ciasto jest bardzo rzadkie i zamiast 40 dag mąki trzeba dodać 80 dag inaczej ciasto straszliwie klei się do rąk i nie da się go nawet rozciągnąć na blaszce - kończąc przepis jest tani i prosty - pamiętać trzeba jednak o dodaniu podwójnej ilości mąki - rezygnajcją z części jajek nic się nie zdziała
      pozdrawiam i rzyczę smacznego
      • kikizmoralive Re: Szarlotka 19.11.10, 15:11
        Ja też próbuję wszystkich przepisów, które znajdę w necie, chociaż ostatnio jakoś porzuciłam szarlotkę na rzecz jabłkowych rożków, może dlatego, że wyjątkowo dobrze mi wychodzą;) Ale dziś wpadłam na taki fajny przepis na staroświecką szarlotkę i chyba go wypróbuję w weekend www.klub.dilmah.pl/blog/entry/sezon-na-jabka/ Dam znać jaki rezultat :)
    • marcinziemek Szarlotka 22.11.10, 13:02
      Zapraszam na mojego bloga.
      100-kulinarnych-przepisow.blogspot.com/
      Znajdziecie tam wiele przydatnych przepisów na smakowite posiłki :)
      Wprawdzie dopiero zaczynam ale z dnia na dzień będę wrzucał nowe przepisy :)

      Pozdrawiam i zapraszam
      100-kulinarnych-przepisow.blogspot.com/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka