Dodaj do ulubionych

gdzie dorobic sitko do maszynki

06.01.11, 22:14
Mam nietypowa maszynke a przy przeprowadzce zginely do niej sitka , kto takowe dorobi w Wwie,mysle o jakims slusarzu.Kto ma lepszy pomysl, albo namiar na fachowca.Pilne !
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 06.01.11, 23:18
      Polecam rynek w Legionowie, jest tam pan, który ma wszelkie akcesoria "maszynkowe" różne gabaryty i rozmiary maszynek, no, chyba , że Twoje to jakieś cudo wykonane w jednym egzemplarzu, ale nie podejrzewam;)
    • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 10:55
      sitko do maszynki to jedna część noża.To nie może być zwykłe dorobione z metalu kółko z dziurkami.To musi być ze specjalnej stali,specjalnie ostrzone. Nie wiem czy ktos w jakimkolwiek warsztacie by się tego podjął i za jakie pieniądze. Najprawdopodobniej za pieniądze wydane na "sitka" kupisz nową maszynke. Nawet jak znajdziesz "sitka " na targowisku musisz je naostrzyć. Ostrzy się razem z nożykiem.
      Rozglądnij się za kompletną maszynką.
    • horpyna4 Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 07.01.11, 11:49
      Poszukaj na tzw. ruskich bazarach. Tam można trafić na nietypowe drobiazgi.
    • nottymoni Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 07.01.11, 12:18
      nie trzeba dorabiac. mozna kupic po prostu w sklepach, jako czesc zapasowa. ja mialam maszynke zelmer i bez problemu dokupilam sitko a potem jeszcze nozyk. no i wlasnie sprawdzilam allegro... do wyboru do koloru:-)
      • maszmi Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 07.01.11, 12:41
        Sorka , ale czytaj ze zrozumieniem ,pisze wyraznie , ze maszynka jest NIETYPOWA, czyli typowe sitka NIE PASUJA,aledziekuje za dobre checi.
        • qubraq Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 07.01.11, 13:07
          Yśty...Ty... nie pisz o czymś o czym nie masz pojęcia... ;-) sitko jak i nożyk są z żeliwa i zaden problam dla ślusarza fachmana zrobić dowolne sitko!

maszmi napisała:

> Sorka , ale czytaj ze zrozumieniem ,pisze wyraznie , ze maszynka jest NIETYPOWA
          > , czyli typowe sitka NIE PASUJA,aledziekuje za dobre checi.

Zajrzyj na ul. Poznańską między Wilczą a piekną tam jest zaklad ślusarski, jest też podobny na Lwowskiej vis-a-vis budynku Architektury Politechniki W-wskiej, na Pradze jest masa zakladow
          • Gość: yśty sto lat temu może i były z żeliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 15:19
            od pół godziny gapię sie w poniższy opis:
            Ostrze ze stali szlachetnej i specjalnie zaprojektowana śruba dla najwyższej wydajności mielenia. 3 tarcze z otworami 3 mm, 4,5 mm i 8,2 mm oraz unikalna przystawka do potrawy Kubbe. Wszystkie przystawki są zrobione ze stali szlachetnej pierwszej klasy.
            .Braun Triumph posiada trzy perforowane tarcze z otworami o średnicy 3, 4,5 i 8,2 mm oraz specjalne przystawki Kubbe. Tarcze są zrobione z higienicznej stali szlachetnej..
            To stąd:

www.braun.com/pl/household/food-preparation/meat-mincers-triumph.html
            i usiłuję znależć w tym opisie(pierwszym z brzegu) informację,że noże do maszynki są zrobione z żeliwa.
            Wobec powyższego nie bardzo moge zgodzić się z Tobą,że piszę o czymś, o czym nie mam pojęcia.
            Mam nadzieję,że Twój dość napastliwy ton jest wynikiem złego dnia...
            Mimo wszystko odradzam dorabianie kompletu sitek i noża w jakimkolwiek warsztacie.
            Mam nadzieję,że inicjatorka postu poinformuje nas o wynikach rekonesansu po warsztatach ślusarskich
            • Gość: yśty to nie jest przypadek,teraz noże robią ze stali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 18:51
              •Sitko ze stali szlachetnej o średnicy otworów 5 mm
              www.bosch-home.pl/produkty/drobny-sprzęt-kuchenny/przygotowywanie-żywności-(rozdrabnianie-i-mieszanie)/maszynki-do-mielenia-mięsa/MFW1501.html?source=browse
              Nożyk L40H wykonany ze stopu stali
              www.agd-rtv.net/product_info.php?products_id=13468
              Tworzywo noża: Stal nierdzewna
              gremlin.com.pl/a-p3338.html

Noże ze stali nierdzewnej
              www.topmarket.pl/a-p40346.html
    • linn_linn Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 07.01.11, 13:31
      Troche nie na temat, ale na pewno mozna zlecic zrobienieu urzadzenia do krojenia makaronu :) / tagliatelle /:
      bi.gazeta.pl/o/a/forum/390/3/390356.jpg
      W czasie kuchennych klotni lepiej nie miec go pod reka.

• mhr-cs Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 08.01.11, 15:31
        linn_linn

u nas to sie uczylo
        cos robic z metalu,
        ale to bylo tylko
        liceum(gimnazium)
        mimo tego znam,
        dla fachowca to drobnostka,
        hej taka maszyna robi sama,
    • Gość: yśty Re: gdzie dorobic sitko do maszynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 19:56
      www.eva-tec.pl/cat,176_Wyprzedaż_maszynka_do_mięsa,product,626_Maszynka_do_mięsa__wielkość_10
      sklep-masarski.pl/index.php?cPath=21_10&%3BosCsid=1cff7ddd022e26821f5d764acb787e07
      www.cylex.pl/firmy/janik-krzysztof--wyr%C3%B3b-sitek-i-no%C5%BCy-do-maszynek-mi%C4%99snych-10604866.html
      www.skapiec.pl/site/cat/324/filtr/_0_0_6061_0_0_0_0_0_0_0
      Masz tu informacje na interesujący Cię temat.
      W środku jest adres firmy,która dorabia sitka i noże do maszynek do mięsa. Dorobienie sitka(nawet nietypowego to koszt około 25 złotych(typowe 20 zł).Noża nietypowego nie dorobią. Typowy kosztuje około 10 złotych(dorabiany).
      Pod jednym kolejnym adresem masz informacje na temat ostrzenia noży i sitek(należy to wykonywać jednocześnie w zakładach z tzw szlifierkami magnesówkami)
      Maszynkę ręczną kupisz w cenie 55-85 złotych.W komplecie masz sitko i nóż.
      Maszynkę elektryczną kupisz już za 130 złotych. W komplecie masz sitko i nóż.
      Podsumowując- nie licz na to,że ktos Ci dorobi nóż do maszynki nietypowej,skoro wyspecjalizowany zakład nie chce się tego podjąć(rozmawiałem z właścicielem).
      Jesli jednak,to zapłacisz dodatkowo za wykonanie formy do odlewu , co tu może byc kosztowne, bo nie masz wzorca.
      • maszmi Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 07.01.11, 21:59
        dzieks za tyle propozycji.Mam na szczescie 1 sitko,ale takie najmniej uzywane , bo z wielgachnymi otworami , ale tym samym mam ulatwione zadanie,bo widze dokladnie , ze wszystkie dostepne na rynku sitka sa niepasujace,czyli pozostaje jedynie dorobka lub zakup nowej maszynki,czego chcialam uniknac, bo moja sprawdzila sie znakomicie.
        Poinformuje oczywiscie o wynikach moich poszukiwan i prosze was tez o dalsze pomysly.
        • momas Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 07.01.11, 22:10
          a z ciekawosci.... jakal to maszynka?
          • qubraq Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 08.01.11, 12:50
            Yśty, dzieki za naukę! Faktycznioe - moja stara maszynka jest z XIX wieku - austriacka mojej babci. Nie mam maszynki do mięsa Brauna, mam względnie nową maszynkę naszego Zelmera
            Dianę - sitko i nożyk są z całą pewnością z żeliwa a ślimak z siluminu...
            W tej starej maszynce komplet tnący zawsze sam ostrzylem na ściernicy o ziarnie 600 i było okej;
      • maszmi Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 08.01.11, 15:17
        Napisalam do firmy Zamont i otrzymalam szybko fachowa odpowiedz, ze tego wymiaru nie maja w programie , a poza tym zamowienia przyjmuja od 10 sztuk , co tez jest zrozumiale.
        Moja maszynka do Moulinex.
        Poddaje sie! Kupie sobie po prostu nowa maszynke z sitkiem do maku w zestawie,ale bardzo bym chciala uniknac Zelmera, moze ktos moze polecic dobra elektryczna maszynke do mielenia,bede wdzieczna , pozdrawiam M.
        • mhr-cs Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 08.01.11, 15:36
          maszmi

dopiero teraz,
          dziwne
          czego ludzie
          jeszcze nie wymysla
          aby cos napisac?
        • Gość: marciasek Re: gdzie dorobic sitko do maszynki IP: *.ghnet.pl 08.01.11, 17:00
          A właściwie czemu nie Zelmer? Maszynki do mielenia maja całkiem porządne.
          • qubraq Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 09.01.11, 11:28
            marciasek napisała:

> A właściwie czemu nie Zelmer? Maszynki do mielenia maja całkiem porządne.

No pewnie że tak ale Ona chce mieć zagraniczną... :-)
            • Gość: yśty ja Ją rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 13:56
              też nie kupię niczego spod marki Zelmer albo Phillips. Malakser Zelmera okazał się dziadostwem,palącym sie raz za razem,w maszynce Zelmera poszła przekładnia zrobiona z tandetnego tworzywa,odkurzacz rozwalił fabryczny worek i skutecznie zakurzył mi całe mieszkanie(taki był szczelny).W polskim piekarniku poszedł silnik wentylatora chłodzenia. Mimo kilkutygodniowych wysiłków, w całej Polsce nie dostałem silniczka wartości 80 zł. Trzeba wymienić cały piekarnik wartości 800 zł,a może i wiecej.Phillipsa blender o mocy 700 Wat skopcił mi się podczas ucierania twarogu z olejem.
              Miast malaksera mam teraz Kenwooda Chefa,maszynkę kupiłem Brauna,a blender będzie Boscha.Żadnych polskich dziadostw,mimo świadomości,że Zelmer robi na eksport i to z powodzeniem.Kiedyś miałem dwa aparaty fotograficzne Zenit-jeden wyprodukowany przez Rosjan na rynek wewnętrzny,drugi w wersji eksportowej,olimpijskiej. W tym pierwszym skracałem osie,prostowałem elementy obudowy,szlifowałem wałki,skręcałem ponownie obiektyw,nanosiłem na obiektyw warstwę światłochronną,naprawiałem ustawienie matówki. W oryginalnym , fabrycznie nowym aparacie kupionym we Lwowie.
              • mhr-cs Re: ja Ją rozumiem 09.01.11, 14:02
                Gość portalu: yśty napisał(a):

Phillipsa blender o mocy 700 W
                > at skopcił mi się podczas ucierania twarogu z olejem.
                wspanialy zart,
                • Gość: yśty daleko mi do żartów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 14:13
                  ot co
              • qubraq Re: ja Ją rozumiem 09.01.11, 18:23
                yśty napisał:

> też nie kupię niczego spod marki Zelmer albo Phillips.

Rozumiem, współczuje; widocznie miałem fart z wyrobami Zelmera :-)
            • maszmi Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 09.01.11, 20:46
              Moja mama miala Zelmera i psul sie dokladnie raz w roku, taka mala plastikowa czesc sie kiepscila i dlugo sie czekalo na sprowadzenie do fachowca , a potem mama kupila 3 takie czesci i wtedy spalil sie silnik maszynki...
              Problem w tym , ze zachodnie maszynki nie maja sitka do maku, poza Kitchen Aid , ale to juz inna bajka.Chcialam dokupic do mojego Moulinexa takie sitko, bo mam maszynke , szatkownice i wyciskarke , czyli 3 w 1 ,wiec szkoda mi bylo z tego rezygnowac, a nie lubie obstawiac sie nowym sprzetem a trzymac stary, nie jestem chomikiem!
              Dzieki wszystkim zyczliwym za pomoc , i sorka za marudzenie ,pozdrawiam M.
        • Gość: x Moulinex dzisiaj nie istnieje, pozostała IP: *.unitymediagroup.de 09.01.11, 13:45
          nazwa używana przez grupę SEB S.A.
          de.wikipedia.org/wiki/Groupe_SEB
          • Gość: yśty Re: Moulinex dzisiaj nie istnieje, pozostała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 14:17
            Moulinex istnieje nadal. Oto jego dane adresowe:
            Moulinex S.A.
            Imm Le Monge, 22 Place des Voges
            F-92400 Courbevoie
            France
            Tel: 33/1/41 99 41 99
            URL: www.moulinex.fr
            Grupa SEB to po prostu grupa firm połączonych kilkoma wspólnymi interesami.

• very.martini Re: gdzie dorobic sitko do maszynki 09.01.11, 14:07
          > Poddaje sie! Kupie sobie po prostu nowa maszynke z sitkiem do maku w zestawie,
          > ale bardzo bym chciala uniknac Zelmera, moze ktos moze polecic dobra elektryczn
          > a maszynke do mielenia,bede wdzieczna , pozdrawiam M.

a ile jesteś skłonna za nią zapłacić, oto jest pytanie;)

16%VOL
          22%VAT
    • Gość: yśty przesadzasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 14:15
      w swoich sformułowaniach
      • reniam_123 ZELMER 09.01.11, 18:51
        Wrócę do tematu ZELMERA. Kiedyś, gdy chciałam kupić mikser tej marki i wypytywałam o jakość i gwarancję użytkowania sprzętu, dowiedziałam się że części do ZELMERA, od jakiegoś czasu produkowane są w Chinach (taniej podobno), więc może to jest przyczyną teraźniejszego badziewia, dodam jeszcze że mam 20letnią maszynkę do mięsa tej firmy i jestem zadowolona, ani raz się nie zepsuła( teraz jak o tym wspomniałam, to pewnie zaraz coś w niej nawali) ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka