IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 13:26
wyszło za pierwszym razem i jest swietne
Obserwuj wątek
    • Gość: aaa Re: Tiramisu IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.verizone.com.pl 23.12.04, 15:09
      poniewaz u nas ser mascarpone jest dosc drogi stosuje wersję 1 lub 2 opakowania
      mascarpone po 250 gr i do tego 330 ml smietanki kremowki 36 proc kt ubijam na
      sztywno i masa jest równie dobra- nawet troche lzejsza.Ilość żółtek tez
      ograniczam do 3-4. Zreszta w zależnosci pd regionu kazdy włoch robi tiramisu
      inaczej:)) pozdrawiam
    • ela.tu-i-tam Re: Tiramisu 23.12.04, 15:14
      Kilo mascarpone i 10 zoltek, no to porcja dla restauracji.

      Moj przepis 500 gram mascarpone i 6 zoltek daje juz bardzo duza rynienke,
      starczy dla tuzina ...
      www.ccwhois.net/parisvarsovie/tiramisu.html
      I udaje sie zawsze.
    • Gość: sati Re: Tiramisu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.03.05, 15:55
      czytajac ten artykul wlasnie je jem......to deser bogow
      • Gość: @neta Re: Tiramisu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 16:04
        Dziewczyny powiedzcie jakiego kakao używacie?????
        • ela.tu-i-tam Re: Tiramisu 06.03.05, 20:43
          > Dziewczyny powiedzcie jakiego kakao używacie?????

          Gorzkie kakao Van Houtena (tu Wedla nie mam, ma byc gorzkie).
          • kikkera Re: Tiramisu 06.03.05, 20:49
            Zgadzam się z Tobą, Elu. Po wielu próbach okazało się, że właśnie kakao Van
            Houtena to jest to :) nie tylko zresztą do Tramisu, ale także do każdego ciasta
            z czekoladą.
            • Gość: kasia Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 10:18
              popieram
          • Gość: elle Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 12:02
            tylko van houten
        • Gość: kawa Re: Tiramisu IP: *.dkm.cz 25.01.06, 21:27
          a ja posypuję przetartą przez sitko kawą rozpuszczalną Nescafe a nie żadnym
          kakao, to jest pycha!
          • Gość: FK Re: Tiramisu IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 17:38
            Ja nie posypuję kakao tylko gorzką czekoladą. :-)
        • Gość: asiaaaaaa Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 16:45
          najlepsze jest prawdziwe kakao
          smacznego
      • boni_76 Re: Tiramisu 03.04.08, 15:49
        Ja robię z dwóch opakowań serka (kupuję Piątnicę), zużywam 3-4 jaj
        (białka ubijam na pianę i też dodaję). Nieraz podaję ciasto w formie
        tortu więc dodaje nieco żelatyny (dla pewności).
    • Gość: marghe_72 Re: Tiramisu IP: *.acn.waw.pl 06.03.05, 20:39
      gorzkie kakao Wedla :)
    • Gość: jadzia Re: Tiramisu IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.05, 21:01
      ja jeszcze dodaje male kawalki gorzkiej czekolady miedzy warstwy, pycha
    • Gość: spysia Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 20:14
      co to jest amaretto??
      • linn_linn Re: Tiramisu 14.07.05, 20:37
        Amaretto, likier migdalowy. Najslynniejszy Amaretto di Saronno / wlasciwie
        Disaronno / w charakterystycznej "pudelkowej" butelce.
        • Gość: beti Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 14:10
          robię dziś na deser tiramisu włąśnie
    • Gość: PolskiCukier Re: Tiramisu IP: 80.68.236.* 21.07.05, 14:55
      Przypomniał mi się dowcip:
      Jaki jest ulubiony deser szefa?
      TyrajMisiu.
    • Gość: gosć Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 10:12
      no to gratuluję!
    • Gość: jacek Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 07:33
      Pani Agnieszko! Dlaczego wypisuje pani takie rzeczy? Biszkopty firmy San?! Z
      całym szacunkiem dla tej firmy, ale w tym przepisie, polskie biszkopty to
      kompletna porażka. Włoskie prężą się dumnie wtedy gdy je polewamy espresso i
      amaretto, podczas gdy nasze namakają i kapcieją.
      • Gość: anka Re: Tiramisu IP: 81.219.10.* 22.03.08, 02:26
        Robilam z biszkoptów włoskich i z polskich SAN.A robię dosyć często.
        Wszyscy którzy jedli uważali,że z naszymi biszkoptami lepsze. Ale
        tylko San
        Ponieważ gusta nie podlegają dyskusji nikogo nie namawaim-
        przedstawaiam swoje zdanie , ot i wszystko.
    • Gość: aga Re: Tiramisu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 21:43
      ja mam przepis na tansza wersje: biszkopty maczam w kawie (nie za mocno),
      ukladam na talerzu , biszkopty smaruje smietana 36 procent (z piatnicy, jest
      ubita i super smaczna a przytym niedroga),posypuje kakao. i tak kilka warstw.
      mozna dodac tez potarta czekolade na kakao.
      • Gość: magda Re: Tiramisu IP: *.icpnet.pl 28.02.06, 15:01
        ale tu chyba nie o to chodzi żeby zrobić biszkopty z bitą żmietaną i cacao... to
        ma być coś co powala innych z nóg ;)
      • Gość: Wiktoria55@gazeta. Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 20:47
        Dziękuję za wspaniałe przepisy i rady
    • Gość: ga Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:42
      uważajcie na ptasią grypę
    • numenius Re: Tiramisu 04.09.06, 14:13
      dziekuje - swietny przepis - nie trzeba go modyfikowac, bo po co zmieniac
      zwycieska druzyne?:)

      ciasto wyszlo na najwieksze dostepne naczynie zaroodporne pyrex i absolutnie
      nie starczylo dla 12 osób - zjedlismy w 6 osob i kazdemu bylo malo!!!
      • Gość: jagna1606 Re: Tiramisu IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 16:10
        Mam pewna uwage- uzywajcie dobrych, najlepiej wloskich biszkoptow ladyfingers, z
        naszymi (ktore sa tanie, nie wychodzi to co trzeba).
        Oraz, uwazam ze kompletna porazka jest polski serek mascarpone, produkowany
        przez rodzima mleczarnie, i dumnie tak wlasnie nazwany.Robilam tiramisu 3 razy z
        tym serkiem i za kazdym razem masa wyplywa spomiedzy biszkoptow, deser podany na
        stol
        wyglada wrecz obrzydliwie.Owszem w smaku jest to nawet dobre ale nie trzyma sie
        kupy.
        Oryginalny serek ,jak sie go doda do kremu z zoltek i cukru, zn dobrze ubitego
        kogla-mogla,masa pieknie gestnieje i nabiera kremowej konsystencji, pysznej dla
        oka.Nie mowiac o biszkoptach, ktorych dzis uzylam ,wloskich(cena chyba 6,99 za
        paczke -polskie lub nie wiadomo w ogole jakie, kosztuja 4-5 zl).
        Serek mascarpone rodzimy 5.5 zl , a wloski 9 zl.
        Wiec zeby miec efekt i satysfakcje , warto(bardzo!), doplacic te 12 zl za lepsze
        produkty.Wlasnie dzis sie w tym utwierdzilam.
        • Gość: Soozie Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 15:43
          Robilam wielokrotnie tiramisu z serka z piatnicy z 5 zl i wyszlo doskonale !
          zarowno w smaku i konsystencji :)
          co do biszkoptow natomiast sie zgadzam w pelni ! a na dodatke, wcale one nie sa
          drozsze, bo w opakowaniu jest ich wiecej, pamietam, kiedys porownywalam cene i
          wyszlo tyle samo.
          pozdrawiam
          • Gość: FK Re: Tiramisu IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 17:41
            A mnie serek z piątnicy nie podpasował. Niezawodny jest u mnie Epiu, chociaż
            jest trochę droższy. Ale aż się chce go zjeść jak się otwiera opakowanie :)
    • Gość: kuchcińska Tiramisu IP: *.puchaczy.waw.pl 07.03.07, 16:33
      Pycha, pycha pycha - zawsze wychodzi a muszę robić często bo się rodzinka i
      znajomi dopominają i nie pozwalają mi przyjść z pustymi rękami ;) No i bardzo
      dobry to patent na zjednanie teściowej ;))
      • Gość: monia Re: Tiramisu IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.03.07, 18:23
        powiedzcie mi proszę gdzie można w polsce kupić prawdziwe włoskie biszkopty i
        włoski mascarpone?podajcie mi nazwę marketów?
        • mkmarek5 Re: Tiramisu 22.03.07, 12:32
          WłAśNIE, GDZIE W KRAKOWIE???
        • Gość: edek Re: Tiramisu IP: *.aster.pl 22.03.07, 22:21
          włoskie biszkopty kupuję w Lidlu (tak,tak)a mascarpone jest we wszystkich
          większych supermarketach
        • Gość: blanka Re: Tiramisu IP: 212.76.37.* 28.02.09, 00:24
          markety select i male sklepy dobrze zaopatrzone, np warzywniak
          jarzynka na kabatach. Na tych biszkoptach jet napisane tiramisu i
          jest takie okienko w którym je widać.
    • Gość: FK Tiramisu IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 17:34
      Hm... bez białek? :)

      Zawsze się zastanawiam co zrobić z surowymi jajkami, żeby mieć pewność, że nie
      ma tam np. salmonelli ?
      • Gość: joma Re: Tiramisu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.07, 22:12
        czy serek z zóltkami ubijamy robotem czy tez wystarczy po prostu wymieszac
        łyzką ? czy to w ogóle ma jakies znaczenie ?
        • Gość: joma Re: Tiramisu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.07, 19:39
          odpowiem sama sobie :)kupiłam dwa opakowania serka - jedno włoskie Epiu ,
          drugie piatnica , zmieszałam z dwoma zółtkami , bez białek (troche sie boję
          nawet tych dwóch zółtek, do tego oryginalne włoskie biszkopty (w nazwie mają ze
          do tiramisu), zoltka robiłam rezcnie ale jak dodalam serki to latwiej było
          mikserem ! moje tiramisu siedzi teraz w lodówce i czeka na jutrzejszą
          degustcję :), jezli chodzi o konsystencję to juz po 3 godz jest bardzo zwarta,
          biszkopty moczyłam do połowy w kawie i amaretto. Jutro będę mogła powiedziec
          jak smakuje, bo na razie wyglaDA SMAKOWICIE, ale podobno najlepsze po 1 dniu
          wiec czekamy :)
          odnosnie serków i ich konsystencji - ktos napisal ze piatnica sie leje, ja mma
          wrazenie ze jest bardziej zwarta niz włoskie epiu.
    • Gość: deczko Re: Tiramisu IP: *.energis.pl 05.01.08, 11:48
      Czy mozna zrobic tiramisu bez zoltek?? Szczerze mowiac surowe jajka odstraszaja
      mnie od tego deseru, choc wielka mam na niego ochote!
      • joma24 Re: Tiramisu 14.03.08, 16:27
        ja robiłam zawsze z zóltkami, jedynie ilosc redukuję o połowę w tym
        przepisie, zółtka nadaja mascarpone to cos ... wg mnie
      • Gość: żonka salmonella !!!!!!!!!!!! IP: 82.139.152.* 20.08.08, 15:33
        parę osób pytało co zrobić z surowym białkiem żeby mieć pewność że nie będzie
        salmonelli
        JAJKA PRZED ROZBICIEM TRZEBA SPARZYĆ WRZĄTKIEM (ZALAĆ NA OK. 10 SEKUND)
        • Gość: biol Re: salmonella !!!!!!!!!!!! IP: 213.155.170.* 27.12.08, 23:23
          Sama się zalej...bakterie tą niszcza najsłabsze detergenty,wystarczy
          umyć jajko,ściereczka czy gąbeczką na kt był płyn do mycia naczyń,to
          chroni przed bakteria z zewnatrz,ale jak wiadomo może ona tez być w
          srodku;p
    • numenius A jednak mama modyfikacja... 15.03.08, 13:05
      Biszkopty - tylko SAN, raz sprobowalem ponoc najlepszych wloskich biszkoptow
      VICENZOVO i... one sa niestety za bardzo zbite [san przy nich faktycznie wyglada
      jak ubogi brat] i przy degustacji nie dziela sie tak latwo i idealnie jak san
      [te niemal sie rozpadaja i o to wlasnie chodzi [wg mnie;)]

      Serek mascarpone - stosowalem tylko EPIU, ale ostatnim razem kupilem PIATNICE.
      podczas miksowania przezylem chwile autentycznej grozy, bo porobily sie straszne
      grudy!! myslalem o wyrzuceniu calej masy ale na szczescie grudki sie roztopily i
      masa w efekcie wyszla doskonala - tzn jest bardziej lejaca [ale nie rozlewajaca
      sie] niz epiu i w smaku tez jest ok, ale dodalem nieco wiecej cukru niz zwykle.

      Polecam przed podaniem posypac odrobina drobnego cukru, pyyyychaa [tak jak w
      Antich cafe, gdzie jest wg mnie najlepsze kupne tiramisu w warszawce, na drugim
      miejscu jest Vera Italia na Sąchockiej a na trzecim Miedzy Nami w wersji
      jednowarstwowej]
      • gnusmass Re: A jednak mama modyfikacja... 05.05.08, 23:57
        numenius napisał:

        > Biszkopty - tylko SAN, raz sprobowalem ponoc najlepszych wloskich biszkoptow
        > VICENZOVO i... one sa niestety za bardzo zbite [san przy nich faktycznie wyglad
        > a
        > jak ubogi brat] i przy degustacji nie dziela sie tak latwo i idealnie jak san
        > [te niemal sie rozpadaja i o to wlasnie chodzi [wg mnie;)]
        >
        > Serek mascarpone - stosowalem tylko EPIU, ale ostatnim razem kupilem PIATNICE.
        > podczas miksowania przezylem chwile autentycznej grozy, bo porobily sie straszn
        > e
        > grudy!! myslalem o wyrzuceniu calej masy ale na szczescie grudki sie roztopily
        > i
        > masa w efekcie wyszla doskonala - tzn jest bardziej lejaca [ale nie rozlewajaca
        > sie] niz epiu i w smaku tez jest ok, ale dodalem nieco wiecej cukru niz zwykle.
        >
        > Polecam przed podaniem posypac odrobina drobnego cukru, pyyyychaa [tak jak w
        > Antich cafe, gdzie jest wg mnie najlepsze kupne tiramisu w warszawce, na drugim
        > miejscu jest Vera Italia na Sąchockiej a na trzecim Miedzy Nami w wersji
        > jednowarstwowej]
        ja tez 1 zmieniłem
        Nie miałem biszkoptów San ale zwykłe marketowskie, najtańsze na rynku.I tez było
        ok. Ale zamiast chłodzić kawę, zalewam 1 łyżeczkę mocnego fluidu zimną wodą i
        nie czekam.Wcześniej dla intensywnego smaku dawałem mocną, parzona kawę , ale
        teraz jest szybciej i efekt identyczny.
        • Gość: pani łyżeczka Re: A jednak mama modyfikacja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 01:21
          ok. Ale zamiast chłodzić kawę, zalewam 1 łyżeczkę mocnego fluidu zimną wodą i
          > nie czekam.Wcześniej dla intensywnego smaku dawałem mocną, parzona kawę , ale
          > teraz jest szybciej i efekt identyczny.

          No i fakt. Szybciej i wygodniej z już "zrobioną" kawą. Udał im sie ten wynalazek
          kawowy.
    • Gość: ewika Tiramisu IP: *.20-87-r.retail.telecomitalia.it 19.03.08, 21:45
      sprostowanie
      tiramisù wloskie - nie nalezy sypac kakao za kazdym razem lecz na
      koniec (na wierzch),druga sprawa trzeba podkreslic jesli ktos nie
      wie,ze kawa ma byc ostudzona.
      na tiramisù mozna uzyc tez,spodu biszkoptowego (gotowy w
      supermerkatach),jak rowniez normalnego cukru a nie cukru pudru gdyz
      jest drozszy.
      zycze smacznego.
    • Gość: ewika Tiramisu IP: *.20-87-r.retail.telecomitalia.it 19.03.08, 21:59
      sprostowanie
      tiramisù wloskie - nie nalezy sypac kakao za kazdym razem lecz na
      koniec (na wierzch),druga sprawa trzeba podkreslic jesli ktos nie
      wie,ze kawa ma byc ostudzona.
      na tiramisù mozna uzyc tez,spodu biszkoptowego (gotowy w
      supermerkatach),jak rowniez normalnego cukru a nie cukru pudru gdyz
      jest drozszy.(
      niestety jadlam wiele tiramisù ale daleko im od prawdziwego wlskiego
      na bazie mascarpone z firmy Galbani.
      palce lizac.
      A kto zawita do Rzymu to polecam "Settimio all'Arancio"
      via dell'Arancio 50
      blisko wlasnie via del Corso na skrzyzowaniu z via Condotti ta co
      prowadzi do Piazza dI Spagnia
      tel restauracji.
      tel.0039/06/6876119


      zycze smacznego.
    • Gość: ania Re: Tiramisu IP: *.office.allegro.pl 21.03.08, 15:14
      robię od jakiegos czasu to Tiramisu -jest cu-dow-ne -kawa Lavazza
      oczywiście schlodzona, biszkopty-zdaje się krakowskiej produkcji,
      amaretto-kompozycja niebiańska....

      jajka nalezy myć oczywiście dokładnie :-)


      www.pisanki.pl
    • numenius Tiramisu 27.04.08, 12:06
      a czy robicie żółtka na parze?
    • Gość: nobo bez alkoholu?... IP: 213.172.178.* 20.05.08, 10:27
      Czy można zrezygnować z alkoholu, a może znacie jakiś bezalkoholowy substytut?
      Mam w rodzinie abstynenta i chciałabym zrobić ten deser, jednak bez popełnienia
      gafy...

      Proszę mi jeszcze napisać jak dużej formy używacie? Nie mam wyobrażenia ile tego
      wyjdzie.

      Będę wdzięczna za odpowiedź ;)
      • Gość: a.n.i.a Re: bez alkoholu?... IP: *.gprs.plus.pl 23.05.08, 13:48
        ja robie zawsze bez alkoholu i jest wspaniałe a robię tak: ubijam 5
        żółtek z 3-4 łyżkami cukru, jak już mi się zrobi kogel-mogel to
        dodaję po łyżce serek mascarpone (zawsze tylko z piątnicy 2
        opakowania po 250 g),jak już mam gładką masę to dodaję do niej ubitą
        pianę z tych 5 jajek i delikatnie mieszam aż się połaczy. biszkopty
        (takie zwykłe paluszki marki tesco- dobre są ) maczam w kawie ale
        bardzo delikatnie (nie całe tylko tak delikatnie z wierzchu) i
        układam w naczyniu żaroodpornym podłużnym bo jest przezroczyste i
        tiramisu świetnie w nim wygląda :) to polewam masą i z wierzchu
        posypuję startą czekoladą - gorzką lub deserową, a potem znowu
        biszkopt - masa - czekolada, mi zwykle starcza na 3 warstwy. nie
        daję alkoholu ani żadnego olejku migdałowego, kawy bardzo niewiele.
        Jest pyszne :)
        • tequilkuk Re: bez alkoholu?... 13.12.08, 13:21
          Teraz doczytalam ze robimy prawie tak samo :)
      • tequilkuk Re: bez alkoholu?... 13.12.08, 13:18
        Ja robie zawsze bez alkoholu, wloszka od ktorej mam przepis zachnela sie jak jej
        powiedzialam ze daje kahlue albo amaretto i podzielila sie tym przepisem:
        500 gr macsarpone
        paczka biszkoptow
        4 jajka
        300 gr cukru
        kakao lub czekolada do posypania
        kawa i mleko do biszkoptow
        Zoltka utrzec z cukrem, dodac mascarpone (wyjete wczesniej z lodowki zeby nie
        bylo zimne), utrzec dobrze - dodac ubite na piane bialka - dalej ucierac (sekret
        imho tkwi tutaj, musi byc naprawde prawie sztywne)
        Zaparzyc filizanke dobrej kawy (im lepsza kawa tym lepszy efekt)
        dodac mleko, maczac w ty biszopty (tak szybko, nie zeby naprawde zamiekly)
        ulozyc warstwe. polac warstwa kremu, kolejna warstwa biszkoptow i warstwa kremu.
        Wstwic na min 24 godziny do lodowki :)
        Ja posypuje czekolada na godzine przed podaniem.
        • tequilkuk Re: bez alkoholu?... 13.12.08, 13:20
          Przypomniala mi sie nazwa najlepszych wloskich biszkoptow: Pavesini (czy jakos
          tak) - one sa malenkie i bardziej chrupiace niz kazde inne. Warto sobie
          przywiezc pare paczek z wloch :)
    • Gość: Anett Tiramisu IP: *.gdynia.mm.pl 27.05.08, 15:22
      A czy ten przepis jest na dużą brytwannę, czy na tortownicę????
    • Gość: qwerjaqwer Tiramisu IP: *.srg.vectranet.pl 02.07.08, 18:38
      A ja robię z 400 ml śmietany 30% , którą ubijam , 1/2 szklanki cukru pudru , 1/2
      kg sera na sernik Piątnicy , dodaję 3 łyżeczki rozpuszczonej i podgrzanej
      żelatyny . Bez jajek . Doskonałe z ciemnym biszkoptem który kupuję w
      Kauflandzie . ( Produkowany w Czechach ) Jest super.
    • Gość: ZDZICH Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 12:45
      Świetnie smakuje , tylko zbyt dużo kawy -zredukowałem o 20 %.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka