GoĹÄ: *** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 13:26 wyszło za pierwszym razem i jest swietne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: aaa Re: Tiramisu IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.verizone.com.pl 23.12.04, 15:09 poniewaz u nas ser mascarpone jest dosc drogi stosuje wersję 1 lub 2 opakowania mascarpone po 250 gr i do tego 330 ml smietanki kremowki 36 proc kt ubijam na sztywno i masa jest równie dobra- nawet troche lzejsza.Ilość żółtek tez ograniczam do 3-4. Zreszta w zależnosci pd regionu kazdy włoch robi tiramisu inaczej:)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Tiramisu 23.12.04, 15:14 Kilo mascarpone i 10 zoltek, no to porcja dla restauracji. Moj przepis 500 gram mascarpone i 6 zoltek daje juz bardzo duza rynienke, starczy dla tuzina ... www.ccwhois.net/parisvarsovie/tiramisu.html I udaje sie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sati Re: Tiramisu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.03.05, 15:55 czytajac ten artykul wlasnie je jem......to deser bogow Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: @neta Re: Tiramisu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 16:04 Dziewczyny powiedzcie jakiego kakao używacie????? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Tiramisu 06.03.05, 20:43 > Dziewczyny powiedzcie jakiego kakao używacie????? Gorzkie kakao Van Houtena (tu Wedla nie mam, ma byc gorzkie). Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Re: Tiramisu 06.03.05, 20:49 Zgadzam się z Tobą, Elu. Po wielu próbach okazało się, że właśnie kakao Van Houtena to jest to :) nie tylko zresztą do Tramisu, ale także do każdego ciasta z czekoladą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elle Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 12:02 tylko van houten Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kawa Re: Tiramisu IP: *.dkm.cz 25.01.06, 21:27 a ja posypuję przetartą przez sitko kawą rozpuszczalną Nescafe a nie żadnym kakao, to jest pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: FK Re: Tiramisu IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 17:38 Ja nie posypuję kakao tylko gorzką czekoladą. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asiaaaaaa Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 16:45 najlepsze jest prawdziwe kakao smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
boni_76 Re: Tiramisu 03.04.08, 15:49 Ja robię z dwóch opakowań serka (kupuję Piątnicę), zużywam 3-4 jaj (białka ubijam na pianę i też dodaję). Nieraz podaję ciasto w formie tortu więc dodaje nieco żelatyny (dla pewności). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marghe_72 Re: Tiramisu IP: *.acn.waw.pl 06.03.05, 20:39 gorzkie kakao Wedla :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jadzia Re: Tiramisu IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.05, 21:01 ja jeszcze dodaje male kawalki gorzkiej czekolady miedzy warstwy, pycha Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: spysia Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 20:14 co to jest amaretto?? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tiramisu 14.07.05, 20:37 Amaretto, likier migdalowy. Najslynniejszy Amaretto di Saronno / wlasciwie Disaronno / w charakterystycznej "pudelkowej" butelce. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beti Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 14:10 robię dziś na deser tiramisu włąśnie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PolskiCukier Re: Tiramisu IP: 80.68.236.* 21.07.05, 14:55 Przypomniał mi się dowcip: Jaki jest ulubiony deser szefa? TyrajMisiu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosć Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 10:12 no to gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jacek Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 07:33 Pani Agnieszko! Dlaczego wypisuje pani takie rzeczy? Biszkopty firmy San?! Z całym szacunkiem dla tej firmy, ale w tym przepisie, polskie biszkopty to kompletna porażka. Włoskie prężą się dumnie wtedy gdy je polewamy espresso i amaretto, podczas gdy nasze namakają i kapcieją. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anka Re: Tiramisu IP: 81.219.10.* 22.03.08, 02:26 Robilam z biszkoptów włoskich i z polskich SAN.A robię dosyć często. Wszyscy którzy jedli uważali,że z naszymi biszkoptami lepsze. Ale tylko San Ponieważ gusta nie podlegają dyskusji nikogo nie namawaim- przedstawaiam swoje zdanie , ot i wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: Tiramisu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 21:43 ja mam przepis na tansza wersje: biszkopty maczam w kawie (nie za mocno), ukladam na talerzu , biszkopty smaruje smietana 36 procent (z piatnicy, jest ubita i super smaczna a przytym niedroga),posypuje kakao. i tak kilka warstw. mozna dodac tez potarta czekolade na kakao. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magda Re: Tiramisu IP: *.icpnet.pl 28.02.06, 15:01 ale tu chyba nie o to chodzi żeby zrobić biszkopty z bitą żmietaną i cacao... to ma być coś co powala innych z nóg ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wiktoria55@gazeta. Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 20:47 Dziękuję za wspaniałe przepisy i rady Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ga Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:42 uważajcie na ptasią grypę Odpowiedz Link Zgłoś
numenius Re: Tiramisu 04.09.06, 14:13 dziekuje - swietny przepis - nie trzeba go modyfikowac, bo po co zmieniac zwycieska druzyne?:) ciasto wyszlo na najwieksze dostepne naczynie zaroodporne pyrex i absolutnie nie starczylo dla 12 osób - zjedlismy w 6 osob i kazdemu bylo malo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jagna1606 Re: Tiramisu IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 16:10 Mam pewna uwage- uzywajcie dobrych, najlepiej wloskich biszkoptow ladyfingers, z naszymi (ktore sa tanie, nie wychodzi to co trzeba). Oraz, uwazam ze kompletna porazka jest polski serek mascarpone, produkowany przez rodzima mleczarnie, i dumnie tak wlasnie nazwany.Robilam tiramisu 3 razy z tym serkiem i za kazdym razem masa wyplywa spomiedzy biszkoptow, deser podany na stol wyglada wrecz obrzydliwie.Owszem w smaku jest to nawet dobre ale nie trzyma sie kupy. Oryginalny serek ,jak sie go doda do kremu z zoltek i cukru, zn dobrze ubitego kogla-mogla,masa pieknie gestnieje i nabiera kremowej konsystencji, pysznej dla oka.Nie mowiac o biszkoptach, ktorych dzis uzylam ,wloskich(cena chyba 6,99 za paczke -polskie lub nie wiadomo w ogole jakie, kosztuja 4-5 zl). Serek mascarpone rodzimy 5.5 zl , a wloski 9 zl. Wiec zeby miec efekt i satysfakcje , warto(bardzo!), doplacic te 12 zl za lepsze produkty.Wlasnie dzis sie w tym utwierdzilam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Soozie Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 15:43 Robilam wielokrotnie tiramisu z serka z piatnicy z 5 zl i wyszlo doskonale ! zarowno w smaku i konsystencji :) co do biszkoptow natomiast sie zgadzam w pelni ! a na dodatke, wcale one nie sa drozsze, bo w opakowaniu jest ich wiecej, pamietam, kiedys porownywalam cene i wyszlo tyle samo. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: FK Re: Tiramisu IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 17:41 A mnie serek z piątnicy nie podpasował. Niezawodny jest u mnie Epiu, chociaż jest trochę droższy. Ale aż się chce go zjeść jak się otwiera opakowanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kuchcińska Tiramisu IP: *.puchaczy.waw.pl 07.03.07, 16:33 Pycha, pycha pycha - zawsze wychodzi a muszę robić często bo się rodzinka i znajomi dopominają i nie pozwalają mi przyjść z pustymi rękami ;) No i bardzo dobry to patent na zjednanie teściowej ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monia Re: Tiramisu IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.03.07, 18:23 powiedzcie mi proszę gdzie można w polsce kupić prawdziwe włoskie biszkopty i włoski mascarpone?podajcie mi nazwę marketów? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: edek Re: Tiramisu IP: *.aster.pl 22.03.07, 22:21 włoskie biszkopty kupuję w Lidlu (tak,tak)a mascarpone jest we wszystkich większych supermarketach Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: blanka Re: Tiramisu IP: 212.76.37.* 28.02.09, 00:24 markety select i male sklepy dobrze zaopatrzone, np warzywniak jarzynka na kabatach. Na tych biszkoptach jet napisane tiramisu i jest takie okienko w którym je widać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: FK Tiramisu IP: *.acn.waw.pl 28.03.07, 17:34 Hm... bez białek? :) Zawsze się zastanawiam co zrobić z surowymi jajkami, żeby mieć pewność, że nie ma tam np. salmonelli ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: joma Re: Tiramisu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.07, 22:12 czy serek z zóltkami ubijamy robotem czy tez wystarczy po prostu wymieszac łyzką ? czy to w ogóle ma jakies znaczenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: joma Re: Tiramisu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.07, 19:39 odpowiem sama sobie :)kupiłam dwa opakowania serka - jedno włoskie Epiu , drugie piatnica , zmieszałam z dwoma zółtkami , bez białek (troche sie boję nawet tych dwóch zółtek, do tego oryginalne włoskie biszkopty (w nazwie mają ze do tiramisu), zoltka robiłam rezcnie ale jak dodalam serki to latwiej było mikserem ! moje tiramisu siedzi teraz w lodówce i czeka na jutrzejszą degustcję :), jezli chodzi o konsystencję to juz po 3 godz jest bardzo zwarta, biszkopty moczyłam do połowy w kawie i amaretto. Jutro będę mogła powiedziec jak smakuje, bo na razie wyglaDA SMAKOWICIE, ale podobno najlepsze po 1 dniu wiec czekamy :) odnosnie serków i ich konsystencji - ktos napisal ze piatnica sie leje, ja mma wrazenie ze jest bardziej zwarta niz włoskie epiu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: deczko Re: Tiramisu IP: *.energis.pl 05.01.08, 11:48 Czy mozna zrobic tiramisu bez zoltek?? Szczerze mowiac surowe jajka odstraszaja mnie od tego deseru, choc wielka mam na niego ochote! Odpowiedz Link Zgłoś
joma24 Re: Tiramisu 14.03.08, 16:27 ja robiłam zawsze z zóltkami, jedynie ilosc redukuję o połowę w tym przepisie, zółtka nadaja mascarpone to cos ... wg mnie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: żonka salmonella !!!!!!!!!!!! IP: 82.139.152.* 20.08.08, 15:33 parę osób pytało co zrobić z surowym białkiem żeby mieć pewność że nie będzie salmonelli JAJKA PRZED ROZBICIEM TRZEBA SPARZYĆ WRZĄTKIEM (ZALAĆ NA OK. 10 SEKUND) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: biol Re: salmonella !!!!!!!!!!!! IP: 213.155.170.* 27.12.08, 23:23 Sama się zalej...bakterie tą niszcza najsłabsze detergenty,wystarczy umyć jajko,ściereczka czy gąbeczką na kt był płyn do mycia naczyń,to chroni przed bakteria z zewnatrz,ale jak wiadomo może ona tez być w srodku;p Odpowiedz Link Zgłoś
numenius A jednak mama modyfikacja... 15.03.08, 13:05 Biszkopty - tylko SAN, raz sprobowalem ponoc najlepszych wloskich biszkoptow VICENZOVO i... one sa niestety za bardzo zbite [san przy nich faktycznie wyglada jak ubogi brat] i przy degustacji nie dziela sie tak latwo i idealnie jak san [te niemal sie rozpadaja i o to wlasnie chodzi [wg mnie;)] Serek mascarpone - stosowalem tylko EPIU, ale ostatnim razem kupilem PIATNICE. podczas miksowania przezylem chwile autentycznej grozy, bo porobily sie straszne grudy!! myslalem o wyrzuceniu calej masy ale na szczescie grudki sie roztopily i masa w efekcie wyszla doskonala - tzn jest bardziej lejaca [ale nie rozlewajaca sie] niz epiu i w smaku tez jest ok, ale dodalem nieco wiecej cukru niz zwykle. Polecam przed podaniem posypac odrobina drobnego cukru, pyyyychaa [tak jak w Antich cafe, gdzie jest wg mnie najlepsze kupne tiramisu w warszawce, na drugim miejscu jest Vera Italia na Sąchockiej a na trzecim Miedzy Nami w wersji jednowarstwowej] Odpowiedz Link Zgłoś
gnusmass Re: A jednak mama modyfikacja... 05.05.08, 23:57 numenius napisał: > Biszkopty - tylko SAN, raz sprobowalem ponoc najlepszych wloskich biszkoptow > VICENZOVO i... one sa niestety za bardzo zbite [san przy nich faktycznie wyglad > a > jak ubogi brat] i przy degustacji nie dziela sie tak latwo i idealnie jak san > [te niemal sie rozpadaja i o to wlasnie chodzi [wg mnie;)] > > Serek mascarpone - stosowalem tylko EPIU, ale ostatnim razem kupilem PIATNICE. > podczas miksowania przezylem chwile autentycznej grozy, bo porobily sie straszn > e > grudy!! myslalem o wyrzuceniu calej masy ale na szczescie grudki sie roztopily > i > masa w efekcie wyszla doskonala - tzn jest bardziej lejaca [ale nie rozlewajaca > sie] niz epiu i w smaku tez jest ok, ale dodalem nieco wiecej cukru niz zwykle. > > Polecam przed podaniem posypac odrobina drobnego cukru, pyyyychaa [tak jak w > Antich cafe, gdzie jest wg mnie najlepsze kupne tiramisu w warszawce, na drugim > miejscu jest Vera Italia na Sąchockiej a na trzecim Miedzy Nami w wersji > jednowarstwowej] ja tez 1 zmieniłem Nie miałem biszkoptów San ale zwykłe marketowskie, najtańsze na rynku.I tez było ok. Ale zamiast chłodzić kawę, zalewam 1 łyżeczkę mocnego fluidu zimną wodą i nie czekam.Wcześniej dla intensywnego smaku dawałem mocną, parzona kawę , ale teraz jest szybciej i efekt identyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pani łyżeczka Re: A jednak mama modyfikacja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 01:21 ok. Ale zamiast chłodzić kawę, zalewam 1 łyżeczkę mocnego fluidu zimną wodą i > nie czekam.Wcześniej dla intensywnego smaku dawałem mocną, parzona kawę , ale > teraz jest szybciej i efekt identyczny. No i fakt. Szybciej i wygodniej z już "zrobioną" kawą. Udał im sie ten wynalazek kawowy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewika Tiramisu IP: *.20-87-r.retail.telecomitalia.it 19.03.08, 21:45 sprostowanie tiramisù wloskie - nie nalezy sypac kakao za kazdym razem lecz na koniec (na wierzch),druga sprawa trzeba podkreslic jesli ktos nie wie,ze kawa ma byc ostudzona. na tiramisù mozna uzyc tez,spodu biszkoptowego (gotowy w supermerkatach),jak rowniez normalnego cukru a nie cukru pudru gdyz jest drozszy. zycze smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewika Tiramisu IP: *.20-87-r.retail.telecomitalia.it 19.03.08, 21:59 sprostowanie tiramisù wloskie - nie nalezy sypac kakao za kazdym razem lecz na koniec (na wierzch),druga sprawa trzeba podkreslic jesli ktos nie wie,ze kawa ma byc ostudzona. na tiramisù mozna uzyc tez,spodu biszkoptowego (gotowy w supermerkatach),jak rowniez normalnego cukru a nie cukru pudru gdyz jest drozszy.( niestety jadlam wiele tiramisù ale daleko im od prawdziwego wlskiego na bazie mascarpone z firmy Galbani. palce lizac. A kto zawita do Rzymu to polecam "Settimio all'Arancio" via dell'Arancio 50 blisko wlasnie via del Corso na skrzyzowaniu z via Condotti ta co prowadzi do Piazza dI Spagnia tel restauracji. tel.0039/06/6876119 zycze smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: Tiramisu IP: *.office.allegro.pl 21.03.08, 15:14 robię od jakiegos czasu to Tiramisu -jest cu-dow-ne -kawa Lavazza oczywiście schlodzona, biszkopty-zdaje się krakowskiej produkcji, amaretto-kompozycja niebiańska.... jajka nalezy myć oczywiście dokładnie :-) www.pisanki.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nobo bez alkoholu?... IP: 213.172.178.* 20.05.08, 10:27 Czy można zrezygnować z alkoholu, a może znacie jakiś bezalkoholowy substytut? Mam w rodzinie abstynenta i chciałabym zrobić ten deser, jednak bez popełnienia gafy... Proszę mi jeszcze napisać jak dużej formy używacie? Nie mam wyobrażenia ile tego wyjdzie. Będę wdzięczna za odpowiedź ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a.n.i.a Re: bez alkoholu?... IP: *.gprs.plus.pl 23.05.08, 13:48 ja robie zawsze bez alkoholu i jest wspaniałe a robię tak: ubijam 5 żółtek z 3-4 łyżkami cukru, jak już mi się zrobi kogel-mogel to dodaję po łyżce serek mascarpone (zawsze tylko z piątnicy 2 opakowania po 250 g),jak już mam gładką masę to dodaję do niej ubitą pianę z tych 5 jajek i delikatnie mieszam aż się połaczy. biszkopty (takie zwykłe paluszki marki tesco- dobre są ) maczam w kawie ale bardzo delikatnie (nie całe tylko tak delikatnie z wierzchu) i układam w naczyniu żaroodpornym podłużnym bo jest przezroczyste i tiramisu świetnie w nim wygląda :) to polewam masą i z wierzchu posypuję startą czekoladą - gorzką lub deserową, a potem znowu biszkopt - masa - czekolada, mi zwykle starcza na 3 warstwy. nie daję alkoholu ani żadnego olejku migdałowego, kawy bardzo niewiele. Jest pyszne :) Odpowiedz Link Zgłoś
tequilkuk Re: bez alkoholu?... 13.12.08, 13:21 Teraz doczytalam ze robimy prawie tak samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
tequilkuk Re: bez alkoholu?... 13.12.08, 13:18 Ja robie zawsze bez alkoholu, wloszka od ktorej mam przepis zachnela sie jak jej powiedzialam ze daje kahlue albo amaretto i podzielila sie tym przepisem: 500 gr macsarpone paczka biszkoptow 4 jajka 300 gr cukru kakao lub czekolada do posypania kawa i mleko do biszkoptow Zoltka utrzec z cukrem, dodac mascarpone (wyjete wczesniej z lodowki zeby nie bylo zimne), utrzec dobrze - dodac ubite na piane bialka - dalej ucierac (sekret imho tkwi tutaj, musi byc naprawde prawie sztywne) Zaparzyc filizanke dobrej kawy (im lepsza kawa tym lepszy efekt) dodac mleko, maczac w ty biszopty (tak szybko, nie zeby naprawde zamiekly) ulozyc warstwe. polac warstwa kremu, kolejna warstwa biszkoptow i warstwa kremu. Wstwic na min 24 godziny do lodowki :) Ja posypuje czekolada na godzine przed podaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
tequilkuk Re: bez alkoholu?... 13.12.08, 13:20 Przypomniala mi sie nazwa najlepszych wloskich biszkoptow: Pavesini (czy jakos tak) - one sa malenkie i bardziej chrupiace niz kazde inne. Warto sobie przywiezc pare paczek z wloch :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anett Tiramisu IP: *.gdynia.mm.pl 27.05.08, 15:22 A czy ten przepis jest na dużą brytwannę, czy na tortownicę???? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qwerjaqwer Tiramisu IP: *.srg.vectranet.pl 02.07.08, 18:38 A ja robię z 400 ml śmietany 30% , którą ubijam , 1/2 szklanki cukru pudru , 1/2 kg sera na sernik Piątnicy , dodaję 3 łyżeczki rozpuszczonej i podgrzanej żelatyny . Bez jajek . Doskonałe z ciemnym biszkoptem który kupuję w Kauflandzie . ( Produkowany w Czechach ) Jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ZDZICH Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 12:45 Świetnie smakuje , tylko zbyt dużo kawy -zredukowałem o 20 %. Odpowiedz Link Zgłoś