Dodaj do ulubionych

Jarmark produktów regionalnych w Blue City 2011

19.01.11, 10:31
W styczniu Jarmark Produktów Regionalnych, największe cykliczne
targowisko, zagości w weekend 21-23.
W jednym miejscu będzie można zaopatrzyć się zarówno w przepyszne polskie jadło,
jak i regionalne smakołyki.
Blue City od kilku lat co miesiąc prezentuje swoim klientom gamę regionalnych i lokalnych
produktów, które wytwarzane są od lat według historycznych już receptur.
Ta cykliczna impreza przyciąga fanów nie tylko z Ochoty, ale i z całej Warszawy oraz spoza stolicy.
Nic dziwnego, tylko podczas niej można kupić pozbawione konserwantów i
sztucznych dodatków pożywienie, o które niejednokrotnie trudno w naszych sklepach.
Nie inaczej będzie w styczniu.
Na stoiskach wokół fontanny rozstawia się polscy znakomici producenci ze swoimi serami,
wędlinami, wypiekami i przetworami. Całe centrum będzie pachniało niepowtarzalnym polskim chlebem,
a zadowoleni klienci znowu opuszczą Blue City z siatkami wypełnionymi wiktuałami.

Blue City
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 19.01.11, 11:51
      Przestałem kupować na tym kiermaszu bo ceny jakie oferują sprzedawcy są zaiste
      "warszawskie" - podlaskie specyfiki wędlinowe takie jak kumpiak, szołdra czy bindyga/binduga i pyszne "palcówki" moge kupić na Podlasiu za pół ceny! Na czerwcowym "Uroczysku" w Supraślu sery korycińskie są niemal o dyche tańsze niz w BlueCity; Tam na dole obok za to jest równiez dobrze zaopatrzony "supersam" - poznański "Piotr i Paweł" - warto zajrzeć choć na chwilę :-) mają tam czasem ser Carski (super!) z Hajnowki!
      • pavvka Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 20.01.11, 11:45
        A ja jednak wolę kupić na miejscu niż jechać na Podlasie specjalnie po ser za pół ceny.
        • qubraq Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 20.01.11, 12:05
          pavvka napisał:

> A ja jednak wolę kupić na miejscu niż jechać na Podlasie specjalnie po ser za pół ceny.

Nie nie, ja jeżdżę tam po prostu dośc często od wiosny do jesieni tyle ze "Uroczysko" jest raz w roku na poczatku czerwca a kiedy indziej nie chce mi się jezdzić do Gremzów do Korycina choć to niedaleko od Supraśla; dawniej jak sie tylko zaczeły te kiermasze to kupowałem u Gremzów zawsze kilka kawałków różnych serów bo ceny były przystępniejsze... Oni dawniej mieli równiez takie fajne pierozki na straganie; zreszta ja i tak pojadę na kiermasz bo muszę - to sprawdzę jakie mają ceny... :-)
          • Gość: genny Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 IP: 217.11.129.* 20.01.11, 12:32
            To tak, jak ja. Ja też muszę. No i nie wytrzymam, żeby jednak czegoś nie kupić.
      • kwik Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 20.01.11, 17:15
        slyszalam skarge jednego z wystawcow, ze organizator podniosl ceny stoisk (co z pewnoscia przelozylo sie na ceny produktow).
      • Gość: ada Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 IP: 178.73.48.* 20.01.11, 17:17
        hahahaha co za brednie
        nie pojade po kielbase i kawalek serka na podlasie
        • mathias_sammer Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 20.01.11, 17:24
          kielbaska smaczna tez z olsztyna. taka militarna jakas, moze export z bialorusi?
          m.s.
        • qubraq Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 21.01.11, 13:22
          Gość portalu: ada napisała:

> hahahaha co za brednie nie pojade po kielbase i kawalek serka na podlasie

Pojedź, naprawdę warto - chocby po pogodne usposobienie :-) Supraśl jest taki cudowny... :-)
          • mhr-cs Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 21.01.11, 13:27
            qubraq napisał:

> Pojedź, naprawdę warto - chocby po pogodne usposobienie :-) Supraśl jest taki c
            > udowny...
            naprwde polecam,okazja
          • horpyna4 Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 22.01.11, 14:21
            Nie reklamuj tak Supraśla, bo za dużo ludzi się zjedzie i będzie mniej cudowny...
            • qubraq Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 23.01.11, 13:06
              horpyna4 napisała:

> Nie reklamuj tak Supraśla, bo za dużo ludzi się zjedzie i będzie mniej cudowny....

Obejrzyj dziś "Blondynkę" wieczorem na TVP1 - była kręcona w Supraslu tyle ze tam nie ma kolei podczas gdy w serialowych "Majakach" jest; wszystkie "U Pana Boga ..." były tez kręcone
              w Supraślu, Sokółce i Królowym Moscie :-)
              A wiesz ze noclegi na Uroczysko to trzeba zamawiac kwartał wczesniej :-)
              a w lecie to kąpielisko na zalewie rzeki Supraśli przypomina plaże nad morzem szczególnie gdy tak jak w tamtym roku regularnie było +35*C a sloneczną pogode mieli od 1go maja do 1go października! :-)

• horpyna4 Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 24.01.11, 10:07
                Wszystko wiem, ja w Supraślu bywam od 45 lat. A okoliczne lasy to złaziłam "na czuja", bo dawniej nie było porządnych map.

Co do pogody, to Supraśl ma właśnie taki klimat, że bardzo rzadko pada w dzień, natomiast w nocy zdarzają się potężne burze. A osoba, która "nadała" mi w swoim czasie Supraśl, jeździła na wakacje wyłącznie do Supraśla lub Bułgarii (w tamtych czasach raczej demoludy były dostępne dla przeciętnego obywatela). Skuteczność opalania się taka sama, bo Supraśl poza silnym nasłonecznieniem ma jeszcze bardzo czyste powietrze.
                • qubraq Supraśl... 24.01.11, 13:09
                  Wiesz H, w Supraślu wylądowalem pierwszy raz w czerwcu 1976 roku z moją chrześniaczką Magdą i potem juz przez cala dekadę lat 80tych z moimi własnymi orzełkami; jest tam cos co czlowieka trzyma nawet w niepogodę - przeżyłem w Supraślu tę koszmarną noc z 13go na 14 października 2009 roku kiedy to nagle spadło pół metra śniegu i 1/3 Podlasia była kilka dni bez prądu, ależ ja wtedy zmarzłem a przeciez jak tylko przyjechałem 13go to poleciałem od razu nad zalew i jeszcze zdążyłem sie wykąpać w tej zimnej Supraśli ...
                  Masz rację z tymi burzami - ubieglego lata było kilka takich wyjatkowo spektakularnych; uwielbiam burze i wtedy przesiedzialem kilka razy kawałek nocy gapiąc sie w fantastycznie rozbłyskawicowane niebo :-)
                  • horpyna4 Re: Supraśl... 24.01.11, 15:15
                    A wiesz, na czym polega ta szczególna cecha supraskiego klimatu?

Otóż Supraśl jest położony na śródleśnej polanie. Jeżeli rano jest słońce, to powietrze nad miasteczkiem szybko się nagrzewa, unosi do góry i rozpędza ewentualne chmurki. I tak do wieczora jest czyste niebo. Nad lasami nie ma takich zmian temperatury powietrza.

W nocy temperatura nad miastem spada, słup rozgrzanego wcześniej powierza kurczy się i "zasysa" ewentualne chmury znad puszczy nad miasto. Zwykle bardzo skutecznie...
                    • qubraq Re: Supraśl... 24.01.11, 18:22
                      Nie znałem tego procesu meteo; nawet sie nie zastanawiałem nad tym; "kupowałem" aurę z całym dobrodziejstwem Puszczy Knyszyńskiej :-)
    • mhr-cs Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 19.01.11, 12:02
      kikamarikamarikesz

u nas tez
      oczywiscie te ceny
      malo kto kupoje,
      u nas to cos w rodzaju
      pujde,popatrze
      zjem kielbaske
      popijem piwem,
      • qubraq Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 19.01.11, 16:54
        Tam na kiermaszu chyba nie ma picia piwa na stoiskach ale wiem ze jacyś ludzie maja takie różne wyszukane napoje - ja gdy tam kursowałem to akurat interesowałem się podpiwkiem i kwasem chlebowym ale mieli równiez likiery, domowe nalewki i chyba zakwasy buraczane; a propos zakwasu to mnie się już konczy kolekny zapas i bede musial zrobic nowy buraczany oraz selerowy :-)
        • mhr-cs Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 19.01.11, 17:07
          qubraq napisał:

> Tam na kiermaszu chyba nie ma picia piwa na stoiskach ale wiem ze jacyś ludzie
          > maja takie różne wyszukane napoje - ja gdy tam kursowałem to akurat interesował
          > em się podpiwkiem i kwasem chlebowym ale mieli równiez likiery, domowe nalewki
          > i chyba zakwasy buraczane; a propos zakwasu to mnie się już konczy kolekny zapa
          > s i bede musial zrobic nowy buraczany oraz selerowy :-)

no wlasnie
          co kraj to obyczaj,
          to tez mamy
          ale jak juz sie tam
          idzie,to piwko jest
          ta nowa moda polacy nie pija?
          dziala odwrotnie,
          rosjanie sie nie boja
          i reklamuja swoja wodke,
          • aggie8 Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City 20 20.01.11, 17:01
            A Biobazar na Żelaznej, w Norblinie? W każda sobotę od 8-17. Ktoś był? Ja się chyba wybiorę. Może ceny lepsze niż w Blue City.
    • qubraq Re: Jarmark produktów regionalnych w Blue City... 22.01.11, 13:46
      Niestey - nie pojechałem i jutro tez nie pojadę - jakos tym razem nie mam nastroju do tego kiermaszu; G. przebacz ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka