Gość: senin
IP: *.QLD.netspace.net.au
21.01.11, 21:20
czy ktos pamieta lata 70/80-te i te nowe jedzonka serwowane w przy-ulicznych barach typu jedno danie?
zaczelo sie chyba od frytek, potem poszlo w spagetti i pizze no a pozniej to juz tylko kebaby i sajgonki i suszi
ale mody zaczely sie tez pojawiac w domach i restauracjach no i, oczywiscie, sa lansowane przez rozne telewizornie
Przez ostatnich kilka lat w Au obserwowalam juz mode na kuchnie tajska, teraz promuje sie indyjska, byly silne trendy na popularyzacje sushi. Byla moda na 'Lamb shanks", pure z selera, (cena selera poszla w gore z 2 do 10 dolcow za sztuke ;( ), a teraz 'najmodniejsze' jest chyba sashimi.
o, i jeszcze pamietam z Wiednia (20 lat temu) na lasagne sie chodzilo
czy obserwujecie cos takiego w krajach w ktorych mieszkacie - jakies wyjatkowo czesto pojawiajace sie dania czy skladniki - mowe, lub tylko 'odgrzewane' ?
czy wasi znajomi lub inni koledzy gadaja o takich modnych daniach, wybieraja sie do knajp na to "specjalne modne danie", przyrzadzaja je sami?
no jednym slowem: chce byc kulinarnie tendi ;DDDDD, ale nie mam pojecia, co NOWEGO jada wielki swiat... bo ta Australia to takie troche zadupie jest ;((