Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Żółtodzioby-2

31.07.07, 19:45
    Dlatego, że uciążliwe jest, gdy liczba postów przekracza 100.

a teraz cytuję WB z "ŻÓłtodziobów1":

Wywołany do tablicy z przyjemnością odpowiadam:
    Domaine Vistalba Gran Reserva Fabre Montmayou 2004 to po prostu słaby rocznik
    dla tego dobrego zwykle wina. Dwukrotnie przedstawiony przez importera rocznik
    2002 otrzymał w dwóch niezależnych degustacjach w ciemno średnie oceny 87,4 i
    88,7 (kategoria "Bardzo dobre"), opisy w nrach 2005/6 i 2006/1 MW.
    Natomiast 2004 jednogłośnie został uznany za niedobry. Oto notka degustacyjna:
    Intensywny, mocno dżemowaty nos, jakaś soczysta czereśnia i porzeczka. Bardzo
    dużo alkoholu, niemal nuty porto. To samo w ustach. Etykieta podaje 14,5o, ale
    jest go co najmniej 15,5o. Kto dziś ma ochotę na kąpiel w wódeczce? "On the
    palate the wine shows remarkable balance".

Dodam, że nie był to problem warunków degustacji, bo wino podane było w ok.
    17oC w towarzystwie innych czerwonych z Nowego Świata, które otrzymały oceny
    83-87 (Wakefield Wines, St. Clair, Terranoble).
    Zresztą i na tym forum pojawiło się ostatnio kilka krytycznych głosów o nowych
    rocznikach Vistalby.
    -----------
    Pytanie: Czy sprzedający, szef niezłego sklepu winiarskiego (nie w
    hipermarkecie), ma psi obowiązek wiedzieć takie rzeczy i ostrzegać klienta -
    czy nie ma psiego, bo nie zawsze ma się dostęp do takich info o rocznikach itd. ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: j108 powtarzam pytanie i szybko... IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.07, 02:01
        ...odpowiadajcie,bo wyjadę i będę bez dostępu do netu... :-)

Pytanie: Czy sprzedający, szef niezłego sklepu winiarskiego (nie w
        hipermarkecie), ma psi obowiązek wiedzieć takie rzeczy i ostrzegać klienta - czy
        nie ma psiego, bo nie zawsze ma się dostęp do takich info o rocznikach itd.?
        • Gość: josef108 4 wina IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.07, 01:13
          1. Tannat de Reserva 2003 Bodegas Carrau, Urugwaj, 13%
          2. Casa de la Ermita crianza 2002, Jumilla DO, (Bodegas Casa de la Ermita,
          Murcia), 13,5%
          3. Cordero di Montezemolo nebbiolo 2005, Langhe DOC, 13,5% (Azienda Agricola
          Monfalletto, La Morra)
          4. Ondalán crianza 2003, Rioja DOC, 13,5 % (Bodegas Ondalán, Oyón)

Zamierzam całe to towarzystwo zdegustować/wypić w tych dniach. Proszę o radę w
          temacie napowietrzanie, żeby wydobyć z nich co jest do wydobycia.
          A poza tym - jakby ktoś był łaskaw wywołać we mnie z góry jakieś nastawienie a
          nawet uprzedzenie :-) wobec tych 4 tytułów, to chetnie przyjmę, bo potem sobie
          porównam z doznaniami i będzie nauka.
          • Gość: Smooth Re: 4 wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 13:23
            Moim zdaniem bukiet i smak Tannata z Bodegas carrau jest tak
            niepowtarzalny, że nie będe nic zdradzał - sam się przekonaj, jak
            piłem go za pierwszym razem byłem autentycznie zaskoczony -
            całkowicie różniło się od znanych mi wcześniej doznań smakowych ;-)
            Niech sobie z godzinę pooddycha, zanim rozpoczniesz degustacje.
            Casa de la Ermita czeka na degustacje, sam jej jeszcze nie piłem,
            więc może przewrotnie, to Ty pierwszy podzielisz się na forum
            wrażeniami :-)
            Pozostałych nie piłem.

Życzę udanej degustacji i pozdrawiam
            • Gość: j108 Re: 4 wina IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.07, 15:10
              dzięki
              Piłem już ich podstawowego tannata, o tego:
              sklep-wina.pl/product_info.php/products_id/148
              i był faktycznie bardzo ciekawy, z charakterem, polubilismy się...
              --------------------
              Nadal liczę na rady co do napowietrzania, niekoniecznie dokładnie tych win, ale
              np. ogólnie nebbiolo z Laghe na pewno ma jakieś standardy w tym względzie itd.
              • Gość: Sommoth Re: 4 wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 16:13
                Taak, też go piłem, najwyraźniej wszysccy zaczynają od tego
                podstawowego. Ale gwarantuje - reservą będziesz zaskoczony:-)

Pozdrawiam
                • spol Re: 4 wina 31.08.07, 15:29
                  Piłem kiedyś tego ich topowego tannata o nazwie Amat. No, to prawdziwe zwierzę
                  jest, przywódca stada rzekłbym :-) Rasowy, nieugięty, dumny i pełen wdzięku. Czy
                  wart swojej ceny? Nie umiem powiedzieć. Zbyt rzadko pijam wina z tej kategorii
                  cenowej. Ale do wielkiego dzwona warto :-)

Pozdrawiam!

• Gość: denko Re: 4 wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:34
                    Do wielkego dzwona, tzn. do dużego kawałka ryby? Jakiej?;)
                    P.S. Od wielkiego dzwonu lubię coś zamieścić. Pozdrowienia
                    denko
          • mer75 Re: 4 wina 29.08.07, 16:16
            Moje amatorskie obserwacje z degustacji Casa de la Ermita Crianza
            2002:
            "Kupione w Murcii, 27.04.2007 r., cena 8 euro (El corte ingles).
            Pite 2.05.2007 r. z jamon serano, chorizo, oliwkami i bagietką z
            oliwą.
            Oko: Ładny, niezbyt ciemny kolor, połyskliwe, klarowne.
            Nos: dominuje typowy dla tempranillo aromat ciemnych owoców,
            wzmacniany przez udział w kupażu cab sav, łagodne nuty beczkowe -
            przyjemne, niedominujące.
            Usta: dobra owocowość, odpowiednia kwasowość, zharmonizowane, trochę
            brak złożoności, niezbyt długie, w sumie niczym nie zaskakuje, ale
            doskonale pasuje do wskazanego wyżej menu.
            Ogólna ocena: dobre wino na codzień, ale udźwignie również kolację
            we dwoje, dobra relacja cena/jakość, chętnie powtórzę zakup"

Dodam, że producent ma m.zd. ładnie dopracowany design butelki (nie
            tylko tej), otwieranie jej, korek, nalewanie, to sama przyjemność.
            To tyle.
            Widziałem to wino później w Polsce w absurdalnej cenie około 60 zł.
            Pozostaje poczekać na kolejny wyjazd do Hiszpanii.
            Po degustacji żałowałem, że nie zdecydowałem się na kupno za 20 euro
            tego samego producenta Petit Verdot 2001.
            Pozdrawiam!

• Gość: ermita Re: 4 wina IP: 217.96.21.* 29.08.07, 16:33
              mer75 napisała:

> Widziałem to wino później w Polsce w absurdalnej cenie około 60
              zł.
              > Pozostaje poczekać na kolejny wyjazd do Hiszpanii.
              > Po degustacji żałowałem, że nie zdecydowałem się na kupno za 20
              euro
              > tego samego producenta Petit Verdot 2001.
              > Pozdrawiam!
              >
              czy chodzi o to wino i jego absurdalna cene w Polsce?

sklep-wina.pl/advanced_search_result.php?keywords=ermita
              • mer75 Re: 4 wina 29.08.07, 16:46
                Dokładnie. Pierwsze wino z lewej na otwierającej się z linku
                stronie. Dziękuję koledze: 68,15 zł i 54,52 zł (cena klubowa). Ja
                widziałem w mniej więcej tych cenach w sklepie "realnym".
                Kto był w Hiszpanii, wie, że El corte ingles nie jest najtańszym
                sklepem, a tam to wino kosztowało 8 euro. Ale chyba nie ma co się
                znowu pastwić nad kwestią cen. W każdym bądź razie jak na 8 euro to
                świetne wino, jak na 68 zł (bo nie należę do klubu) - przesada.
                • Gość: Ladyn Re: 4 wina IP: 195.175.37.* 29.08.07, 17:06
                  Po pierwsze:

Le Corte Ingles ma jedne z najnizszych cen na wina na calym
                  polwyspie iberyjskim.

Po drugie:

To wino jest tak paskudnym wywarem z trocin, ze trudno sobie
                  wyobrazic picie go nawet za 5 euro.

Po trzecie:

Wszystkie ceny w Domu Wina sa absurdalnie wysokie i akurat to wino
                  to pikus. To 60 zlotych to nawet nie przelicznik 10 zl za euro a ten
                  importer potrafi policzyc sobie 20 zl za euro. Zreszta polowa win to
                  zlewki. Trudno sie dziwic skoro do wybierania win zatrudnili
                  czlowieka pozbawionego smaku, zapachu i elementarnej wiedzy -
                  Makielkowicza.
                  • mer75 Re: 4 wina 29.08.07, 17:16
                    Gość portalu: Ladyn napisał(a):

Co do "po pierwsze": Bywam w Hiszpanii naprawdę często. Może i El
                    Corte ma "jedne z najtańszych cen wina" (chociaż moje obserwacje są
                    inne, nie tylko co do wina), ale to zdanie jest tak samo prawdziwe,
                    jak moje, że nie jest to najtańszy sklep z winami. Osobiście znam
                    inne, tańsze. Jak i droższe.

Co do uwagi drugiej: surowa ocena, trochę bez sensu.

Co do uwagi trzeciej: w zakresie cen, racja, w pozostałym zakresie -
                    bez komentarza.
                    • Gość: Smooth Re: 4 wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 17:57
                      Co do trzeciej uwagi Ladyna - "Makiełkowicz" alias Makłowicz nie
                      wybiera win dla Domu Wina, a jedynie promuje tam swoje "odkrycia" z
                      Węgier i Argentyny. Zgadzam się całkowicie, że nie ma on o swoich
                      winach żadnego pojęcia (byłem kiedyś na degustacji win węgierskich
                      firmowanych przez Makłowicza - słabiutkie), ale nie można tego
                      rozciągać na cały asortyment Domu Wina. Też nie należę do ich klubu,
                      ale znalazłem tam sporo ciekawych win - fakt, że w absurdalnych
                      cenach, ale ich obecność świadczy raczej o tym,że Makłowicz się do
                      nich nie dotykał.

Pozdrawiam
                  • Gość: josef108 Re: 4 wina IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.07, 21:20
                    Juz nie można o nic zapytać na tym forum, żeby nie dostać kilku odpowiedzi nie
                    na temat, w dodatku ziejących jadem... I to złośliwe przekręcanie nazwiska...
                    Makłowicz to fajny gość, choć może na winach się nie zna...
                    Bardzo proszę o uwagi merytoryczne, a nie emocjonalne typu "wywar z trocin" -
                    takie są bezużyteczne.
                    • Gość: Smooth Re: 4 wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 21:32
                      I moja odpowiedź (acz i tak różna od głównego wątku) była czysto
                      merytoryczna. Makłowicz promuje słabe wina, ale nie ma nic wspólnego
                      z selekcją Domu Wina. Innych wycieczek nie urządzałem:-)

Pozdrawiam
                      • Gość: josef Re: 4 wina IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.07, 19:48
                        ja tez nie odnosiłem się do Twojej wypowiedzi, tylko źle umieściłem post.
                        Chodziło o chamskie słowa "Ladyna", które jak widze zostały już usuniete z forum
                        i bardzo dobrze.
                        • Gość: Smooth Re: 4 wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 14:48
                          Josef, spróbowałeś już tego Tannata?
                          • Gość: josef Re: 4 wina IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.07, 15:41
                            jeszcze nie. Teraz boję sie pic wina, które nie pochodzą od "wineporta", on mnie
                            może zamknąc do wienzienia...

PS. jak skosztuję to na pewno nie omieszkam, może w wekend
              • Gość: j108 Re: 4 wina IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.07, 21:15
                tak, dokładnie. Ja je kupiłem za 59 chyba, ale to i tak drogo...
                • peyotl108 1 wino 06.09.07, 00:03
                  fotoforum.gazeta.pl/3,0,845369,2,1.html
                  Proszę, spójrzcie na to, czy ktoś zna to wino i może mi powiedziec, co właściwie
                  wypiłem :-) To było na imprezie, po kilku głębszych i nie posmakowałem
                  należycie, a chciałbym wiedzieć.
                  • Gość: winersch Re: 1 wino IP: *.multimo.gtsenergis.pl 06.09.07, 00:39
                    Expert Club to marka własna win sieci Intermarche. W przypadku tego
                    medoka to całkiem pijalne wino
                    • Gość: peyotl Re: 1 wino IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.07, 10:44
                      dzięki

1. Co właściwie oznacza marka własna sieci? Czy Intermarche skupuje winogrona i
                      robi wino, czy raczej zleca zrobienie wina jakiejś wytwórni, jak to działa?
                      2. A np. "Selected by Tesco" - czy można się spodziewać, że tesco zatrudniło
                      specjalistę, który jeździ po świecie i wybiera lepsze wina, czy raczej tesco
                      pyta wytwórców, co mogą tanio zaproponować i to kupuje?
                      3. A jesli w Realu stoi rząd bordeaux, to można się spodziewać czegoś dobrego,
                      czy raczej będzie to 3 liga?

itd., dobrze by było znać te mechanizmy, bo niestety w marketach też kupujemy...
                      • Gość: Peyotl108 amontillado IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.07, 23:43
                        Amontillado solera 1940
                        Bodegas las Urtas,

Czy ktoś zna tego producenta? Czy to dobre amontillado?
                        • Gość: peyotl Re: amontillado IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.07, 22:11
                          Pan Kourtakis z regionu Nemea w Grecji robi czerwone wino Kouros ze szczepu
                          agiorgotiko. Piję rocznik 2000, jest owocowe, takie bardziej stołowe, ale
                          dzielne, i dziwna rzecz, choć wino na str. producenta okreslone jest jako
                          niebeczkowe, w tle jednak wyczuwam nutę beczkopodobną (smak). Co to może być?
                          Czy ktoś zna wina greckie? Kourtakis to największy producent w Grecji (30 mln
                          butelek/rok), ale czy to musi oznaczać marne wino?
                          Prosze o komentarze
                          • peyotl108 Cariñena 13.09.07, 21:13
                            dostałem w prezencie z rzeczonej apelacji tempranillo Los Royales reserva 2002 z
                            Bodegas Vadillo. Mój egz. WinEuropy 05/06 ma brak kartek w tym miejscu, gdzie
                            piszą o Carinena a w 03/04 producent nie jest wymieniony.
                            Czy ktoś się spotkał z tym producentem? Czego można się spodziewać?
                      • docg Re: 1 wino 10.09.07, 07:41
                        Gość portalu: peyotl napisał(a):

> dzięki
                        >
                        > 1. Co właściwie oznacza marka własna sieci? Czy Intermarche
                        skupuje winogrona i
                        > robi wino, czy raczej zleca zrobienie wina jakiejś wytwórni, jak
                        to działa?

• peyotl108 wołowina szuka wina 14.09.07, 14:32
                          we wszystkich przepisach podają, czerwone wytrawne - i już. Ale przecież chyba
                          nie każde. Proszę o radę, jakie tak, a jakie nie. Mam tempranillę reserva 2002,
                          czy będzie zbyt beczkowe czy nie? Itd.
                          potrzebne na dzisiaj :-)
          • Gość: mm Re: 4 wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.07, 09:47
            Uwaga techniczna. Cordero di Montezemolo to nie nazwa wina tylko
            nazwa producenta. Zdaje sie, ze firma nazywa sie rzeczywiscie
            Azienda... Monfalletto, ale znana raczej jako Cordero di Montezemolo
            (to pewnie marka handlowa, pochodzaca od nazwisko zalozycieli). Wino
            nazywa sie Langhe Nebbiolo. Niestety nie pilem tego rocznika.
            Przepiekne drzewo cedrowe rosnie na wzgorzu nieopodal aziendy.
            • peyotl108 langhe - nazwa 16.09.07, 00:01
              mm, masz rację, ale etykieta może zmylić żółtodzioba, bo to wygląda tak jakby
              nazwę firmy użyli jako nazwę wina
              fotoforum.gazeta.pl/5,2,peyotl108.html
              nie piłes tego rocznika, ale w ogóle miałeś kontakt z tym winem?
              w WE wytwórnia oceniona dość średnio...
              • maciej_mizerka Re: langhe - nazwa 16.09.07, 10:31
                Niestety nie pamietam, czy kiedykolwiek pilem to nebbiolo.
                Prawdopodobnie tak. Na pewno pilem ich barola, ale bylo to wiele lat
                temu i w tej chwili nie potrafie nic powiedziec o tych winach. Na
                pewno nie byly to wielkie wina (wtedy na pewno zapamietalbym).
                Najmilej wspominam ich znak charakterystyczny - przepiekny stary
                cedr, ktory od razu rzuca sie w oczy, jak oglada sie panorame langhe
                z punktu widokowego w La Morra. Mieszkalem w 2004 w Annunziacie
                nieopodal tego drzewa w agroturismo Erbaluna (tez produkuje wina,
                ale niestety nic dobrego o nich nie moge powiedziec). Mam kilka
                fajnych zdjec tego miejsca, niestety pliki sa za duze i nie moge ich
                dolaczyc do fotoforum. Pozdr
                • Gość: peyotl108 foto za duże IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.07, 12:26
                  można zmniejszyć w programie ACDSee, jest do ściagnięcia wersja testowa np. na
                  www.dobreprogramy
                  łatwe w obsłudze
      • Gość: Peyotl Moje wina czy moja wina? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.07, 00:48
        Ostatnio zadałem w różnych wątkach chyba z 5 czy 6 pytań na temat konkretnych
        win, producentów itp.
        Nie dostałem odpowiedzi.
        Czy ja mam takie kiepskie wina, że nie warto się nimi zajmować?
        Czy może tu się już nie rozmawia o winach?
        Czy co?
        • Gość: Smooth Re: Moje wina czy moja wina? IP: 213.76.144.* 15.09.07, 16:36
          Myślę, że niepotrzebnie demonizujesz sytuację, masz po prostu pecha,
          że ostatnie wina są obce innym użytkownikom forum. Nie możesz bardzo
          narzekać, bo i na wcześniejsze pytania o Tannata i o Rioje dostałeś
          wyczerpujące odpowiedzi. Sam o Twoich ostatnich winach nie
          słyszałem, przeglądałem nawet Wina Europy, ale też nie znalazłem o
          nich wzmianki.
          Widocznie tak po prostu trafiłeś i już. Ja piłem ostatnio chilijskie
          Erasmo,ale nawet nie próbuje pytać o opinię na forum, bo zdaję sobie
          sprawę, że jest mocno niszowe (no i jeszcze sprzedawane przez
          LPdPrix...)

Nie poddawaj się:-)
          • Gość: peyotl eee IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.07, 16:52
            ee tam, zaraz demonizuje... tak marudzę tylko dla poddierżania razgawora :-)
            pozdrawiam

• Gość: Peyotl108 zwiedzanie Tokaju IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.07, 14:54
              Wybieram się w listopadzie. W artykule z MW (Samochodem do winnic Europy) jest
              sporo informacji, ale nie wiem jakie są zasady zwiedzania winnic i wytwórni, czy
              można przyjść tak "z ulicy", czy wpuszczają pojedynczo, czy jest drogo, czy w
              cenie jest porządna degustacja czy raczej za lepsze tokaje trzeba dopłacić, w
              których wytwórniach jest miło, a w których np. arogancko itp itd; za wszelkie
              informacje będę wdzięczny.
              • Gość: Peyotl barolo z reala IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.07, 22:59
                1. Fratelli Martini Secondo Luigi, bracia robią wino w Piemoncie od 1947 i nic
                więcej nie znajduję w Necie w kontekście barolo. Czy to może być dobre wino?
                Podejrzewam, że jakaś masówka, jak barolo z Toso o które kiedyś pytałem... ale
                łaknę wiedzy, więc proszę specjalistów italiańskich o cokolwiek.

2. Trafiłem na str. firmy Bartex, dość szeroki wybór win, ale czy ktos coś wie,
                nawet ogólnie o poziomie tego importera? (Uprzejmie proszę przedstawicieli firmy
                o wstrzymanie sie od głosu... :-)
                • sstar Re: barolo z reala 09.11.07, 11:12
                  > 2. Trafiłem na str. firmy Bartex, dość szeroki wybór win, ale czy ktos coś wie,
                  > nawet ogólnie o poziomie tego importera? (Uprzejmie proszę przedstawicieli firm
                  > y
                  > o wstrzymanie sie od głosu... :-)

przeciętny poziom raczej niski choc jak wszedzie zdarzaja sie wyjatki

pzdr
                  star
                  • sstar Re: barolo z reala 09.11.07, 11:15
                    np przywoitym winem jest (byl) Element od Sandalford

pzdr
                    star
                  • sstar i jeszcze 09.11.07, 11:16
                    nowozelandzki tani Seagull Merlot

pzdr
                    • sstar Re: i jeszcze 09.11.07, 11:18
                      Lenz Moser jest ok
                      slabych jednak duzo wiecej - nie bede wymienial
                      pzdr
                • giorgio_primo Re: barolo z reala 09.11.07, 12:55
                  Gość portalu: Peyotl napisał(a):

> 1. Fratelli Martini Secondo Luigi, bracia robią wino w Piemoncie
                  od 1947 i nic
                  > więcej nie znajduję w Necie w kontekście barolo. Czy to może być
                  dobre wino?
                  > Podejrzewam, że jakaś masówka, jak barolo z Toso o które kiedyś
                  pytałem... ale
                  > łaknę wiedzy, więc proszę specjalistów italiańskich o cokolwiek.
                  >
                  > 2. Trafiłem na str. firmy Bartex, dość szeroki wybór win, ale czy
                  ktos coś wie,
                  > nawet ogólnie o poziomie tego importera? (Uprzejmie proszę
                  przedstawicieli firm
                  > y
                  > o wstrzymanie sie od głosu... :-)
                  • giorgio_primo Raz jeszcze, bo coś soft forum zastrajkował... 09.11.07, 12:57
                    Gość portalu: Peyotl napisał(a):

> 1. Fratelli Martini Secondo Luigi, bracia robią wino w Piemoncie
                    od 1947 i nic
                    > więcej nie znajduję w Necie w kontekście barolo. Czy to może być
                    dobre wino?
                    > Podejrzewam, że jakaś masówka, jak barolo z Toso o które kiedyś
                    pytałem... ale
                    > łaknę wiedzy, więc proszę specjalistów italiańskich o cokolwiek.

Mają stronę w internecie:

www.fratellimartini.it/
                    Hurtownik odbierający winogrona od ponad 1500 winogradników z całych
                    Włoch. Kiedyś przyzwoita i tania linia win z południa 35 Parallelo
                    za 12 złotych. Produkuje też paskudztwo o wdzięcznej nazwie "Canti":
                    www.net-ost.dk/popup_image.php?pID=335 Czasem trafia się coś
                    ciekawego butelkowanego przez nich pod ich "prestiżową" marką Villa
                    Lanata. Adres producenta to niestety Cossano Belbo i aktualne nadal
                    to:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=66747619&a=68009951
                    Trudno dosyć zorientować się co jest na rynku ich autorstwa bo w
                    zależności od zamówień imoprterów i sieci handlowych generują
                    rozliczne marki a swoją nazwę kryją pod tajemniczymi skrótami. ;-)
              • Gość: Tryton Re: zwiedzanie Tokaju IP: *.bojko.krakow.pl 09.11.07, 14:07
                Tokaj to urocze miejsce, jednak nigdy nie bylem w listopadzie - byc moze moje
                uwagi dotyczace otwarcia tokajskich piwnic beda nieaktualne.
                Z producentow rodzinnych polecam odwiedzic Szepsyego i Tinona. Duze firmy to
                Oremus(lepiej nie kupowac u nich na miejscu bo podniesli ceny, duzo taniej jest
                w restauracji!!! w Szarospatak) niedaleko Oremusa jest bardzo dobra restauracja
                Os Kajan, swietne wina ma tez Kiralyudvar w Tarcal(Aszu 6 P z 2002 LApis jest
                naprawde arcysmaczny)wszystko zalezy od dlugosci trwania pobytu, miejsca
                zakwaterowania i dostepnych srodkow. W razie konkretnych pytan dotyczacych
                telefonow, maili do winiarzy podaje kontakt pawelrymarczyk@o2.pl
                • Gość: Peyotl z tą Ermitą to tak wyszło IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.07, 17:52
                  Casa de la Ermita crianza 2002, Jumilla DO, Murcja
                  tempranillo, monastrell, cs
                  13,5%, 50+ zł
                  10 miesięcy w nowych beczkach... hmm (tylko?)
                  Mocna barwa, mocna struktura, w nosie ciemne owoce, potem beczka nieco słodkawa,
                  lekka nuta likierowa, tytoń (?)...
                  Za to w ustach... jak stwierdziła córka „smakuje drewnem” i faktycznie, nawet
                  gdy ktos lubi mocne, ekstraktywne wina z charakterem... Trochę za bardzo ślina
                  się żeluje :-), i wrażenie jest takie, jakby to wino rozlewano do butelek przez
                  lejki z surowego drewna... Ja tam przygarniam je do serca, bo jest zadziorne jak
                  góral, ale po chwili to zaczyna męczyć.
                  Ciekawostka – pite do roladek z kurczaka z suszonymi pomidorami i szynką
                  parmeńską plus penne z sosem pesto – a więc jedzenie dość zdecydowane w smaku –
                  nie złagodniało wcale... tak jakby chciało sie pokłócić z potrawą... :-)
                  W 2003 wino dostało nagrodę za najlepszą crianzę Hiszpanii w jakimś hiszpańskim
                  piśmie winiarskim... więc może to sprawka 2002 roku? Ktoś wie, jaki on był dla
                  Jumilli?
                  PS. bardzo ładny kształt butelki
                  • Gość: star Re: z tą Ermitą to tak wyszło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.07, 09:46
                    dla Ribery i Riojy wg Parkera było bardzo cienko:
                    dat.erobertparker.com/newsearch/vintagechart1.aspx
                    zgaduję że dla Jumilli dużo lepiej nie było

pzdr
                    star

ps. stąd mało owocu - mogli by w takim roczniku trochę zmniejszyć użycie beczki
                    i zrobić wino cieńsze ale pijalne, ale nie tam, po co -> i mamy taki żałosny efekt
                    • peyotl108 England & Wales 08.12.07, 12:55
                      Czy ktos może podpowiedzieć jakieś angielskie lub walijskie czerwone wytrawne,
                      po prostu jakiegoś reprezentanta tamtejszego winiarstwa, który będzie pijalny...
                      (albo przynajmniej producenta)
                      • peyotl108 Ooo, osad 15.01.08, 21:03
                        Piłem kilka niefiltrowanych win, ale takiej ilości osadu jeszcze nie widziałem.
                        W winie Telmo Rodrigueza. Zrobiło sie takie zbrylone kółko w zagłębieniu denka,
                        ok pół cm grubości.
                        Czy to normalne zjawisko czy już świadczy o jakiejś wadzie?
                      • gleiwitz1939 Re: England & Wales 30.04.08, 08:07
                        Cóż,mogę polecić Ci Chapel Down lub Three Choirs(białe)Oczywiście najpopularniejsze na Wyspach jest Mulled Wine ale nie o każdej porze roku do kupienia.Generalnie angielskie wina są trudne do zdobycia nawet w samym Londynie.Dużo bardziej popularne są tzw.fortified wines np.Full Cream,Amotillado Cherry czy Medium Dry oraz wina imbirowe.Jeśli są jakieś pytania odnośnie rynku angielskiego to chętnie odpowiem.
      • mwi_net Re: Żółtodzioby-2 15.01.08, 21:30
        josef108 napisał:
        > Wywołany do tablicy z przyjemnością odpowiadam:
        > Domaine Vistalba Gran Reserva Fabre Montmayou 2004
        > to po prostu słaby rocznik dla tego dobrego zwykle wina.

Nie mam pewności, czy myślę o tym winie czy bez Grand Reserva (notatki nie
        zawerają w nazwie Grand Reserva, więc raczej mowa o zwykłym winie, pamiętam
        bordową etykietę ze złotymi literami). Otóż dokładnie z tym rocznikiem męczyłem
        się jak koń pod górkę. Następnego dnia już miałem je wlać do mięsa (mimo sporej
        ceny nie dało się wypić) i nagle OLŚNIENIE. CUDOWNE WINO. Gdyby nie to, że nie
        miał mi kto podmienioć tego wina to pomyślałbym, że ktoś mi zrobił dowcip.
        Spostrzeżenie potwierdzone przez niezależne doświadczenie

mwi
        ---
        moje wino
        • sstar Re: Żółtodzioby-2 26.01.08, 08:24
          mwi_net napisał:

> josef108 napisał:
          > > Wywołany do tablicy z przyjemnością odpowiadam:
          > > Domaine Vistalba Gran Reserva Fabre Montmayou 2004
          > > to po prostu słaby rocznik dla tego dobrego zwykle wina.
          >
          > Nie mam pewności, czy myślę o tym winie czy bez Grand Reserva
          (notatki nie
          > zawerają w nazwie Grand Reserva, więc raczej mowa o zwykłym winie,
          pamiętam
          > bordową etykietę ze złotymi literami).

nie zawieraja bo to byl pewno zwykly Malbec (a nie Gran Reserva)
          porownaj strone importera:
          sklep-wina.pl/index.php/cPath/29_57_73/sort/3a/page/1?osCsid=d6705548b9879d8cca8e86e53e58076f

pzdr
          star

• Gość: Peyotl Pomoc doraźna IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.08, 00:28
            będę 3 dni w hotelu, oto ich lista win
            Proszę o podpowiedź, czego warto spróbować, a czego na pewno nie (pomimo np.
            obiecującej nazwy albo... ceny :-)
            Ogólnie się orientuję, ale może znacie konretnie któreś z tych win.
            po 1 - 2 typy z każdego kraju, please
            6460 IL MANUZIO IGT ''SUPER TOSKANER
            2000/01 Toskania czerwone/wytrawne 0,75l 277,80
            6160 CHIANTI DOCG LEONARDO 2004 Toskania czerwone/wytrawne 0,75l 69,00
            2100 SALICE SALENTINO DOC RISERVA
            2000 Puglia (Apulien) czerwone/wytrawne 0,75l 56,00
            2090 MITICO DEL SALENTO IGT 2000 Puglia (Apulien) czerwone/wytrawne 0,75l 117,00
            2140 PRIMITIVO DI MANDURIA DOC
            2004 Puglia (Apulien) czerwone/wytrawne 0,75l 156,80
            2520 ZILUMARI CABERNETMERLOT IGT SICILIA
            2006 Puglia (Apulien) czerwone/wytrawne 0,75l 86,50
            2530 IGT PRIMITIVO SALENTO ANGIO
            2003 Puglia (Apulien) czerwone/wytrawne 0,75l 47,00
            2230 ROCCA 97 – ROSSO DEL SALENTO IGT
            1997 Puglia (Apulien) czerwone/wytrawne 0,75l 172,50
            8990 LA POJA ALLEGRINI IGT 2000 Veneto czerwone/wytrawne 0,75l 265,00
            5460 VALPOLICELLA CLASSICO SUPERIORE RIPASSO DOC
            2003 Veneto czerwone/półwytrawne 0,75l 88,00
            S 679 RIPASSO VALPOLICELLA MARTINO BISCARDO
            2004 Veneto czerwone/wytrawne 0,75l 88,00
            6720 BARDOLINO DOCG CLASSICO SUPERIORE ''LE
            OLLE'' 2004/05 Veneto czerwone/wytrawne 0,75l 93,00
            9000 AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO
            ALLEGRINI DOC 2001 Veneto czerwone/półwytrawne 0,75l 289,00
            5400 IGT IL SAPORITO GARGANEGA/CHARDONNAY
            2005 Veneto białe/wytrawne 0,75l 32,00
            5410 IGT IL SAPORITO MERLOT/RABOSO
            2005 Veneto czerwone/wytrawne 0,75l 32,00
            9002 SIMPATICO BIANCO 2005 Veneto białe/wytrawne 0,75l 34,00
            9003 SIMPATICO ROSSO 2005 Veneto czerwone/wytrawne 0,75l 34,00
            8340 MADREGALE ROSSO IGT TERRE DI CHIETI
            2005 Abruzzo czerwone/wytrawne 0,75l 28,00
            Z 40416 GAVI DI GAVI ALTA DI BATISTINA
            2005/06 Piemont białe/wytrawne 0,75l 71,20
            Z 40415 GAVI BRICCO BATTISTINA 2004/06 Piemont białe/wytrawne 0,75l 77,70
            Z 40414 GAVI LA BATTISTINA 2006 Piemont białe/wytrawne 0,75l 65,00
            S 9140 BARBERA d'ALBA DOC VIGNA POZZO
            2003/04 Piemont czerwone/wytrawne 0,75l 154,34
            S 8850 CRITONE IGT LABRANDI 2005/06 Kalabria białe/wytrawne 0,75l 55,00
            S 2150 GRAVELLO IGT LIBRANDI 2004 Kalabria czerwone/wytrawne 0,75l 154,25
            S 6340 ASSOLATO TRASIMENO ROSSO DOC
            2000 Umbria czerwone/wytrawne 0,75 l 87,00
            NIEMCY
            LB 8-05 LAUBENSTEIN RESLING SPATLESE
            2004 Rheinhessen białe/półsłodkie 0,75l 46,00
            LB 27-05 LAUBENSTEIN SCHEUREBE SPATLESE
            WEINGUT 2004 Rheinhessen białe/półsłodkie 0,75l 43,00
            LB 15-05 LAUBENSTEIN MARIO MUSCAT QUALITASWEIN
            2004 Rheinhessen białe/półsłodkie 0,75l 40,00
            LB 23-01 LAUBENSTEIN ORTEGA BERENAUSLESE
            1999 Rheinhessen białe/słodkie 0,50l 73,00

LB 15-04 LAUBENTEIN MARIO MUSCAT AUSLESE
            2003 Rheinhessen białe/półsłodkie 0,75l 60,00
            LB 4-05 LAUBENSTEIN CHARDONNAY SPATLESE
            2004 Rheinhessen białe/półsłodkie 0,75l 53,00
            LB 16-00 LAUBENSTEIN SILVANER EISWEIN WEINGUT
            1999 Rheinhessen białe/słodkie 0,50l 119,00
            REPUBLIKA POŁUDNOWEJ AFRYKI
            S 1640 EXCELSIOR ESTATE
            PADDOCK SHIRAZ
            2005 Robertson czerwone/wytrawne 0,75l 131,50
            S 1610 EXCELSIOR ESTATE
            CHARDONNAY
            2004 Robertson białe/wytrawne 0,75l 78,00
            S 1620 EXCELSIOR ESTATE
            MERLOT
            2005 Robertson czerwone/wytrawne 0,75l 88,00
            S 1630 EXCELSIOR ESTATE
            CABERNET SAUVIGNON
            2005 Robertson czerwone/wytrawne 0,75l 92,00
            Z 50317 KAAPZICHT PINOTAGE
            STEYTLER
            2003 Stellenbosch czerwone/wytrawne 0,75l 182,83
            Z 50313 KAAPZICHT SHIRAZ
            CUVEE ANNA
            2004 Stellenbosch czerwone/wytrawne 0,75l 119,56
            Z 50310 KAAPZICHT ESTATE RED
            CABERNET
            SAUVIGNON/SHIRAZ
            2004 Stellenbosch czerwone/wytrawne 0,75l 74,10
            Z 50311 KAAPZICHT BIN 3
            MERLOT/CABERNET
            SAUVIGNON
            2004/05 Stellenbosch czerwone/wytrawne 0,75l 81,71
            Z 50712 MORGENSTER ESTATE
            THE SUMMER HOUSE
            2002 Stellenbosch czerwone/wytrawne 0,75l 83,00
            Z 56021 LAIBACH MERLOT 2004/05 Stellenbosch czerwone/wytrawne 0,75l 94,00
            Z 54106 WELMOED SYRAH 2005 Stellenbosch czerwone/wytrawne 0,75l 48,80
            Z 50611 FAIRVIEW PRIMO
            PINOTAGE
            2004 Paarl czerwone/wytrawne 0,75l 114,60
            Z 57024 STENBERG COASTAL
            REGION SAUVIGNON
            BLANC
            2005 Konstancja białe/wytrawne 0,75l 72,50
            FRANCJA
            06066 LA DAME DE MONTMIRAIL VIOGNIER
            2005 Cothes du Rhone białe/wytrawne 0,75l 83,00
            04238 BEAUMES DE VENICE TERRISSIMO
            2005 Cothes du Rhone czerwone/wytrawne 0,75l 63,00
            06051 VACQUYRAS BEAUMIRAIL 2003 Cothes du Rhone czerwone/wytrawne 0,75l 76,00
            05165 SEOUYRET CLAPASIERRE2004 Cothes du Rhone czerwone/wytrawne 0,75l 63,00
            05023 GIGONDAS LE PRIMITIF
            2001 Cothes du Rhone czerwone/wytrawne 0,75l 163,00
            AR 07061979 JURANCON DOMAINE BELLEGARDE
            2006 Jurancon białe/półsłodkie 0,75l 79,70
            AR 08061979 JURANCON DOMAINE BELLEGARDE CUVEE THIBAULT
            2004 Jurancon białe/słodkie 0,50l 101,50
            HE 0008 FITU 2002 Langwedocja czerwone/wytrawne 0,75l 74,20
            AR 0023 GEVREY -CHAMBERTIN
            2003 Burgundia czerwone/wytrawne 0,75l 179,30
            HISZPANIA
            076250 YUNTERO RESERVA 2000 La Mancha czerwone/wytrawne 0,75l 45,60
            075265 YUNTERO GRAN RESERVA
            1998 La Mancha czerwone/wytrawne 0,75l 60,00
            082260 PROTOS JOVEN ROBLE 2004 Ribera Del Duero czerwone/wytrawne 0,75l 80,90
            082275 PROTOS RESERVA 2000/01 Ribera Del Duero czerwone/wytrawne 0,75l 198,10
            053228 EL COTO DE IMAZ GRAN RESERVA
            1995 Rioja czerwone/wytrawne 0,75l 134,00
            056150 MONTE REAL RESERVA 1998 Rioja czerwone/wytrawne 0,75l 125,50
            30362 LA BARONA HACIENDA GRIMON DOC RESERVA
            2000 Rioja czerwone/wytrawne 0,75l 288,70
            056157 MONTE REAL GRAN RESERVA
            1996 Rioja czerwone/wytrawne 0,75l 173,90
            052625 MARQUES DE CACECRES GRAN RESERVA
            2000 Rioja czerwone/wytrawne 0,75l 161,30
            049514 MARQUES DE VARGAS RESERVA
            2003 Rioja czerwone/wytrawne 0,75l 149,00
            049520 MARQUES DE VARGAS RESERVA PRIVADA
            2000/01 Rioja czerwone/wytrawne 0,75l 263,00
            058100 VINA TONDONIA RESERVA
            1996 Rioja czerwone/wytrawne 0,75l 163,20
            057150 RIOJA VINA ALBINA RESERVA
            2000 Rioja czerwone/wytrawne 0,75l 124,40
            069170 VAL CONDE DULCE CRIANZA
            2002 Utiel-Requena czerwone/półsłodkie 0,75l 47,50
            073150 VINA ALBALI RESERVA 1999 Valdepenes czerwone/wytrawne 0,75l 65,20
            073130 VINA ALBALI TEMPRNILLO
            2005 Valdepenes czerwone/wytrawne 0,75l 30,00
            073160 VINA ALBALI AIREN SEMI DULCE
            2006 Valdepenes białe/wytrawne 0,75l 29,50
            073310 VINA ZARA 2001 Valdepenes czerwone/wytrawne 0,75l 38,50
            073160 VINA ALBALI GRAN RESERVA
            1998 Valdepenes czerwone/wytrawne 0,75l 103,80
            069460 CASA DE LA ERMITA RESERVA
            2001 Jumila czerwone/wytrawne 0,75l 115,00
            069454 CASA DE LA ERMITA CRIANZA 2002 Jumila czerwone/wytrawne 0,75l 96,50
            069490 CASA DE LA ERMITA DULCE
            2004 Jumila czerwone/słodkie 0,50l 71,20
            069620 ALAJA MONASTRELLCABERNET
            2005 Jumila czerwone/wytrawne 0,75l 54,00
            065850 ETIM 2003 Montsant czerwone/słodkie 0,375l 104,80
            043040 GRAN BARQUERO CHERRY PEDRO XIMENEZ
            Montilla Morilez czerwone/słodkie 0,75l 97,30
            044005 SHERRY GOLDEN CREM DE SOTO Jarez Xeres czerwone/słodkie 0,75l 62,50
            044150 SHERRY AMONTILLADO DE SOTO MEDIUM Jarez Xeres czerwone/słodkie 0,75l 40,60
            077100 GRAN VILLA NAVARRA 2000 Navarra czerwone/wytrawne 0,75l 45,00
            077048 SENOR DE CASCANTE GRAN RESERVA
            1996 Navarra czerwone/wytrawne 0,75l 71,20
            073420 EPICO 2005 Castilla czerwone/wytrawne 0,75l 44,00
            073740 VINA ALONE 2004 Alicante czerwone/wytrawne 0,75l 47,50
            073835 PENAMONTE CRIANZA 2003 Toro czerwone/wytrawne 0,75l 58,50
            076475 CLOS DE TORRIBAS RESERVA
            2001 Penedes czerwone/wytrawne 0,75l 63,00
            083115 BIO ''e'' ECOLOGIC SEMICRIANZA
            2005 Majorka czerwone/wytrawne 0,75l 89,00
            069360 VALCANTO 2005 Almansa czerwone/wytrawne 0,75l 75,00
            046005 MOSCATEL PINORD Malaga białe/słodkie 0,75l 63,60
            065575 ROTLLAN TORRA RESERVA
            2000 Priorat czerwone/wytrawne 0,75l 84,50
            CHILE
            AR 61001 CASA VIVA SAUVIGNON
            BLANC 2006 Casablanca Valley białe/wytrawne 0,75l 41,00
            AR 61002 CASA VIVA
            CHARDONN
            • Gość: Peyotl Re: Pomoc doraźna - cd IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.08, 00:31
              końcówka listy:

AR 61014 CASA VIVA PINOT NOIR 2004 Casablanca Valley czerwone/wytrawne 0,75l 42,00
              AR 61004 CASA VIVA CABERNET SOUVIGNON
              2005 Casablanca Valley czerwone/wytrawne 0,75l 41,00
              AR 61005 CASAS DEL BOSQUE SAUVIGNON BLANC
              2006 Casablanca Valley białe/wytrawne 0,75l 58,00
              AR 61006 CASAS DEL BOSQUE CHARDONNAY
              2004 Casablanca Valley białe/wytrawne 0,75l 58,00
              AR 61007 CASAS DEL BOSQUE MERLOT
              2004 Casablanca Valley czerwone/wytrawne 0,75l 58,00
              AR 61008 CASAS DEL BOSQUE CABERNET SOUVIGNON
              2004 Casablanca Valley czerwone/wytrawne 0,75l 58,00
              AR 61013 CASAS DEL BOSQUE SAUVIGNON BLANC
              RESERVA 2006 Casablanca Valley białe/wytrawne 0,75l 84,50
              AR 61015 CASAS DEL BOSQUE
              CHARDONNAY RESERVA
              2005 Casablanca Valley białe/wytrawne 0,75l 84,50
              AR 61016 CASAS DEL BOSQUE
              MERLOT RESERVA 2003 Casablanca Valley czerwone/wytrawne 0,75l 84,50
              AR 61009 CASAS DEL BOSQUE CARMENARE RESERVA
              2005 Casablanca Valley czerwone/wytrawne 0,75l 84,50
              AR 61010 CASAS DEL BOSQUE SYRAH RESERVA
              2004 Casablanca Valley czerwone/wytrawne 0,75l 84,50
              AR 61017 CASAS DEL BOSQUE CABERNET SOUVIGNON
              RESERVA 2004 Casablanca Valley czerwone/wytrawne 0,75l 84,50
              AR 610011 CASAS DEL BOSQUE ESTATE SELECTION
              2003 Casablanca Valley czerwone/wytrawne 0,75l 235,00
              AR 610012 CASAS DEL BOSQUE CABERNET SOUVIGNON
              FAMILY RESERVA
              2003 Casablanca Valley czerwone/wytrawne 0,75l 255,00
              AR 1400 CALAMA CABERNET SAUVIGNON
              2005 Central Valley czerwone/wytrawne 0,75l 54,00
              AR 1460 CALAMA SPECIAL RESERVA CABERNET
              SAUVIGNON 2004 Central Valley czerwone/wytrawne 0,75l 98,00
              AR 1440 CALAMA RESERVA CARMENERE
              2003 Central Valley czerwone/wytrawne 0,75l 85,00
              AR 1450 CALAMA RESERVA SHIRAZ
              2004 Central Valley czerwone/wytrawne 0,75l 85,00
              wone/wytrawne 0,75l 90,10
              KALIFORNIA
              AR70034 WOODHAVEN ZINFANDEL
              2005 Shenandoah Valley czerwone/wytrawne 0,75l 44,80
              AR70032 WOODHAVEN MERLOT 2005 Shenandoah Valley czerwone/wytrawne 0,75l 44,80
              AR70013 PINE CREEK RUBY CABERNET
              2002 Shenandoah Valley czerwone/wytrawne 0,75l 61,20
              AR70010 PINE CREEK CHARDONNAY
              2004 Shenandoah Valley białe/wytrawne 0,75l 61,20
              AR70104 RENWOOD D'AGOSTINI BROTHERS
              1998 Shenandoah Valley czerwone/wytrawne 0,75l 162,80

• mer75 Re: Pomoc doraźna 30.04.08, 08:44
              Z Hiszpanii
              - Protos, szczególnie reserva (choć droga, bo w sklepie - oczywiście
              na miejscu kosztowało około 20 euro), sztandarowe wino z Ribera del
              Duero na tej półce cenowej, tempranillo,
              - Marques de Vargas (oba wina), elegancka, subtelna Rioja, też
              droga, 3/4 tempranillo, reszta mazuelo 10%, garnacha 5% i inne,
              - Casa de la Ermita - Reserva 2001 i Crianza 2002, bardzo dobry
              producent z Jumilli, odmiana monastrell, res kosztuje około 15 euro,
              crianza 8-9, obydwa wina godne wypicia, crianza siłą rzeczy nieco
              żywsza, sensownie użyta beczka, nie narzucająca się,
              - Rottlan Torra Reserva 2000 - zdecydowanie najcięższe wino ze
              wszystkich, głęboka barwa, mocna budowa i duża koncentracja, taniny
              dosyć surowe (październik 2007), 11-12 euro

Pozdrawiam i zazdroszczę
              • shogun_smutku Re: Pomoc doraźna 30.04.08, 09:48
                Peyotl, jeśli możesz szepnij, który hotel ma taką listę win?
                jeśli uznasz, że nie na forum wal śmiało na miala.
                Pozdrawiam
                • Gość: Pey Re: Pomoc doraźna IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.08, 15:00
                  to jest hotel - ośrodek "Wenecja" nad jeziorem w Wenecji pod Żninem
              • Gość: star Re: Pomoc doraźna IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 30.04.08, 13:13
                > - Casa de la Ermita - Reserva 2001 i Crianza 2002, bardzo dobry
                > producent z Jumilli, odmiana monastrell, res kosztuje około 15 euro,
                > crianza 8-9, obydwa wina godne wypicia, crianza siłą rzeczy nieco
                > żywsza, sensownie użyta beczka, nie narzucająca się,
                > - Rottlan Torra Reserva 2000 - zdecydowanie najcięższe wino ze
                > wszystkich, głęboka barwa, mocna budowa i duża koncentracja, taniny
                > dosyć surowe (październik 2007), 11-12 euro

dostepne u nas wiec moze nie warto...

pzdr
                star
          • mwi_net Re: Żółtodzioby-2 30.04.08, 15:47
            sstar napisał:
            > > > Domaine Vistalba Gran Reserva Fabre Montmayou 2004
            > > > to po prostu słaby rocznik dla tego dobrego zwykle wina.
            > > Nie mam pewności, czy myślę o tym winie czy bez Grand Reserva
            > nie zawieraja bo to byl pewno zwykly Malbec (a nie Gran Reserva)
            > porownaj strone importera:
            > sklep-wina.pl/index.php/cPath/29_57_73/sort/3a/page/1?osCsid=d6705548b9879d8cca8e86e53e58076f

Po odświeżeniu wątku potwierdzam, że to był zwykły malbec
            • Gość: Janek mineralność IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.08, 23:39
              Proszę, żeby ktoś opisał smak, czy nutę, mineralną. Skąd się bierze, z jakimi
              szczepami jest najbardziej związana, w jakich winach jest na pewno.
              I podał ze 2-3 wina, nie za drogie, (najlepiej do ok. 50 zł), przy których to
              degustacji na pewno można owej mineralności doświadczyć.
              • Gość: edyta881 Re: mineralność IP: *.subscribers.sferia.net 14.05.08, 00:06
                Ej, mineralności i innych pozytywnych cech wina, to w winach
                zakupionych w Polsce nie znajdziesz... chiba.. mogę się mylić...;-))
              • Gość: star Re: mineralność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 01:58
                spróbuj Riesling
                albo Cabernet Franc
                pewnosci nie ma ale moze sie uda...

pzdr
                star
                • Gość: Janek Re: mineralność IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 12:55

ha, dzięki (i za dobre linki też)

Ale tyle to wiem, ale może jakieś konkretne wina? Przecież nie każdy R czy CF
                  smakuje tak samo... (?)
                  Żebym mógł pójśc i kupić, otworzyć i powiedzieć zebranym żółtodziobom: to wino
                  jest wyraźnie mineralne.
                  już coś zresztą znalazłem:
                  www.winomania.pl/rankingi.php?id=1
                  ale jestem przekonany, że istnieją "klasyki" gatunku...

• Gość: Janek Winomania rekomenduje IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 23:40
                    Premier Chenin Blanc 2004 z Simonsvlei - niestety nie ma tego wina w Tesco, czy
                    to jest stara notka, czy moje tesco niedobre?
                    • Gość: star Re: Winomania rekomenduje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.08, 09:59
                      notka pewno nie jest najnowsza, ale moze zmien supermarket ...?

pzdr
                      star
              • Gość: star mineralność->linki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 02:17
                zinquisition.blogspot.com/2006/04/minerality-mythos-and-reality.html
                basicjuice.blogs.com/basicjuice/2006/02/minerality_i.html
                • Gość: Peyotl Carrara i okolice IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.08, 13:18
                  Byłbym wdzięczny za polecenie jakichś win z małej apelacji w pobliżu Carrary
                  (Toskania): Candia del Colli Apuani.
                  Przeczytałemj, co napisano w "Bończyku" :-), ale to są jednak info sprzed 3-4 lat.
                  Może ktoś ma konkretne doświadczenia. Cena tak do 20 eur
                  pozdrawiam
                  • Gość: Janek Chiantigiane IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 22:12
                    www.chiantigiane.it/en/detail_vini.php?id=145&id_linea=6
                    Czy ktoś ma wiedzę o tej wytwórni, a szczególnie o tym winie. Pojawiło się w
                    biedronce, za ok. 30 zł. Jest apelacja i czarny kogut, ale czy to daje jakąś
                    gwarancję poziomu?
                    • Gość: Janek Re: Chiantigiane IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.08, 12:29
                      Ze strony producenta - tekst poniżej - wiem już, że jest to wielka kooperatywa,
                      ale niewiele więcej.
                      (trochę się obawiam, że to podobna historia jak np. z barolo Toso - niby jest
                      apelacja i wszystko, a popelina z fabryki...)
                      Ale ja i tak to wino zde-gustuję, ale nic wam nie opowiem, bo nie odpowiadacie
                      na pytania :-)))

AMOUNTING TO A TOTAL OF 2460 HECTARES
                      WITH VINEYARD PRODUCTION
                      PRODUCER WINERIES AND WINEMAKING
                      The transformation of grapes is performed in the associated wineries of
                      chiantigiane. These concerns transform
                      annually some 17,000,000 kg of grapes grown in the vineyards of over 2000
                      associated producers. The areas of
                      production include most of central tuscany and, in particular, the
                      municipalities of Certaldo, Colle Val d'Elsa, Empoli,
                      Larciano and Castelnuovo Berardenga, where the wine production plants are also
                      located: modern systems
                      adopting the most advanced technology for the production of typical red, white
                      and rosé wines from Tuscany. The
                      process is controlled in all its stages by agronomists and oenologists who
                      establish quality parameters.
                      • sstar Re: Chiantigiane - ostrzegam! 24.06.08, 04:04
                        niestety wygląda na to, że nikt na razie nie miał do niego szczęścia, zobacz sam:
                        Chianti(giane)

ale inne z Biedronki takie jak np Moscatel czy Cava polecam!

pzdr, sstar
                • sstar Re: mineralność->Decanter 24.06.08, 04:06
                  <a href=http://www.decanter.com/archive/article.php?id=258080>Decanter</a> też
                  coś dorzuca nt

pzdr
                  • sstar Re: mineralność->Decanter (poprawka!) 24.06.08, 04:09
                    winno być (coś sie mi link sypnął):
                    Decanter
                    • Gość: Zdzichu Superieur IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.09, 17:39
                      Jaka jest relacja B.Superieur do B.AOC?
                      • sstar Re: Superieur 28.01.09, 18:16
                        Gość portalu: Zdzichu napisał(a):

> Jaka jest relacja B.Superieur do B.AOC?

niby Superieur powinno być lepsze, ale po ostatnim poszerzeniu kategorii
                        Superieur do prawie 500 posiadłości (jak to się w końcu skończyło???) bez
                        prawdziwej selekcji jakości niektórzy się na te superieury i exceptionnele
                        obrazili, a inni załapali; tak więc nie doszukiwałbym się aż takiej regularności!

To trochę tak jak z AOC i VdP, niby te z AOC spełniają więcej norm, ale
                        niekoniecznie są lepsze.

Pzdr, sstar
                        • Gość: Zdzichu Re: Superieur IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.09, 18:45
                          Dzięki. Czyli jest apelacja ogólnobordoska, tylko z teoretycznie wyższej półki,
                          tak? A czy wewnątrz BS jest jeszcze jakis podział?
                          • sstar Re: Superieur 28.01.09, 20:25
                            Gość portalu: Zdzichu napisał(a):

> Dzięki. Czyli jest apelacja ogólnobordoska,
                            > tylko z teoretycznie wyższej półki,
                            > tak?

Tak.

> A czy wewnątrz BS jest jeszcze jakis podział?

Nie ma.

Ale jest jeszcze w Medoc (czyli podregionie Bordeaux)
                            cru bourgeois zeby było ciekawiej:

www.festus.pl/przewodnik/francja/bordeaux/klasyfikacja_win_bordoskich/medoc_cru_bourgeois.html
                            Choc byla z nia jakas afera, cofali, przywracali w koncu nie wiem na czym
                            stanelo ale chyba zatwierdzili skoro na winach tak pisza:-)

Pzdr, sstar
                            • sstar Re: Superieur 28.01.09, 20:32
                              sstar napisał:

> Ale jest jeszcze w Medoc (czyli podregionie Bordeaux)
                              > cru bourgeois zeby było ciekawiej:
                              >
                              > www.festus.pl/przewodnik/francja/bordeaux/klasyfikacja_win_bordoskich/medoc_cru_bourgeois.html
                              > Choc byla z nia jakas afera, cofali, przywracali w koncu nie wiem na czym
                              > stanelo ale chyba zatwierdzili skoro na winach tak pisza:-)
                              >
                              > Pzdr, sstar

a moze nie zatwierdzili, bo tu pisza tylko o 44 cru artisan i dekrecie z 2006 roku:
                              www.bordeaux.com/Tout-Vins/Classification.aspx?contentId=46
                              a tu masz Bdx Sup:
                              www.vins-bordeaux.fr/Tout-Vins/Les-Appellations.aspx?SelectedTabMenu=tabBordeauxSuperieur&culture=en-US&country=us#TabMenu
                              Pzdr, sstar
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka