Dodaj do ulubionych

Monachium - jedzenie

IP: *.ghnet.pl 17.05.11, 18:54
W przyszłym tygodniu wybieram się na tydzień do Monachium. Jakie miejsca związane z kulinariami i miejscowe specjały, dania polecacie ? Googlowalam juz sobie, ale chodzi mi o opinie tych, co spróbowali sami.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Monachium - jedzenie 17.05.11, 21:22
      koniecznie viktualienmarkt
      oprocz tego na jednej z bocznych uliczek odchodzacych od niego jest kawiarenka serwujaca od 100 lat najlepszy topfenstrudel na swiecie. uliczka jest waska, na ulicy stoja 2-3 stoliki, a strudel widac w oknie. wyglada mniej wiecej tak
      wbrew pozorom uwazam, ze trzeba rowniez udac sie do "cepelii", czyli odwiedzic hofbräuhaus. w ogole lokale browarow sa godne polecenia, augustiner bräustuben i paulaner
      w ogrodkach piwnych polecam bretzn (precel), obazda (rozciapciany camembert z creme fraiche, papryka i masle), radi (cieniutkie plastry bialej rzodkwi z sola), weißwurst mit süßen senf (biale kielbaski z wody ze slodka musztarda), hendl' (pieczony kurczak) i oczywiscie schweishaxe, czyli golonke. najczesciej grillowana.
      • ania_m66 Re: Monachium - jedzenie 17.05.11, 21:44
        i jeszcze koniecznie sprobuj pressack - tak cos jak nasz salceson, ale lepsze :)
        i wurstsalat, czyli salatka z kielbasy
    • Gość: emigrantka Re: Monachium - jedzenie IP: *.ghnet.pl 17.05.11, 22:24
      dzieki za linki - zabieram sie za ich czytanie - oraz uwagi.
    • znana.jako.ggigus w tygodniu 17.05.11, 22:46
      - b ow sobote i niedziele teren jest okupowany przez turystow, trzeba isc do ogrodka piwnego am Chinesischem Turm i wypic tam 1 Maß (literek) piwa albo Weinschorle czyli wino z woda.
      Albo inne piwne mieszanki.
      Zagryzc obazda, prezlem, salatka kart., tam maja dobra kuchnie.
      Ogrodki piwne generalnie sa godne polecenia w wiekszosci mozna miec ze soba jedzenie.
      Hofbräuhaus - tam polecam Germknödel, ale nie za dlugo tam byc, bo to skansen.
      Poza tym Monachium ma fajne wloskie knajpy, swietne pizze, (Da Mario w Szwabingu lub Taormina w Westendzie), w dzielnicy kolo dworca zjesz kuchnie miedzynarodowe, fajny Hindus na Adolf Kolping-Str.
      Fajny Grek Lukullus, Birkneau, ale to daleko dosc od centrum.
      Kolo Isartor - centrum miasta - jest fajna knajpa z bawarskim jedzeniem, poznasz ja po tym, ze jest niedaleko od wyjscia z kolejki i zawsze tam tlok.
      Na Leopoldstraße sa fajne lodziarnie, i trzeba tam sie przejsc, poogladac.
      Na Odeonplatz - Tambosi, fajny na letnie wieczory, kolo opery, jak ktos lubi, no ale teraz troche za zimno.
      Cukiernie - na rogu Türkenst. i Adalbertstr. kolo uniwersytetu, tez w centrum, swietne torty, np. z hiszpanska wanilia.

Podaj, co Cie interesuje, to bedzie mi latwiej cos zaproponowac.
      • znana.jako.ggigus jeszcze mi sie przypomnialo 17.05.11, 22:54
        i jeszcze Seehaus, ogrodek piwny w engl Garten przy zachodzie Slonca piekny widok, a jak sie dobrze usiadzie, to ma sie Slonce do ostatniej minuty
        lodziarnia Sarcletti na Rotkreuzplatz, w niedziele po poludniu to instytucja
        wbrew poradom Ani-m66 nie poelcam ogrodka piwnego Augustinera (chociaz kolo tego browaru niedaleko mieszkam i znosze zapachy ichnie), to ogrodek jest przepelniony i glosny.
        cukierna Piemonte kolo Marienplatzu niedaleko
        www.mux.de/Cafe-Piemonte-Petersplatz
        pyszne ciasta

A w weekend do ogrodka piwnego Zum aumeister, trzeba albo spacerkiem po Engl. Garten, albo metrem, ale tam nie ma amerykanskich turystow, co to na raz na 3 pija piwo 0,3 i patrza na tych, co siedza z Maßem w rece
    • Gość: wylogowana znana zlotko IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.11, 01:09
      ja nie wiem, kto po co jedzie. Nie kazdy lubi bawarska kuchnie i dlatego pytalam, co pytajaca lubi.
      (poza tym ja np. jak jade do kraju jakeogos, nie jem tylko lokalnej kuchni, to nudne).
      Jak widac po powyzszych, polecam niekoniecznie to, co zawiera kazdy przewodnik, co ma wady i zalety.
      Nie wiem, gdzie jets dobra golonka, poprosze o inny zestaw pytan.
      Znam wiele dobrych cukierni, takze w bawarskich rekach!
      • Gość: emigrantka Re: zlotko IP: *.ghnet.pl 18.05.11, 07:49
        Nie wiem, czy lubie bawarska kuchnię, bo jej nie znam.
        Dlatego właśnie chcę spróbować lokalne dania i produkty.
        Więcej info na temat cukierni mogę poprosić ? Chodzi mi zarówno o takie tradycyjne, jak i ew. "dizajnerskie" czy też kreatywne, o ile są takowe tam.
        • znana.jako.ggigus dodam, ze 18.05.11, 10:31
          monachium to najbardziej wloskie miasto na polnocy i naprawde mozna tu niezle zjesc po wlosku.
          A ze to miasto miedzynarodowe, tez mozna zjesc w roznych kierunkach.
          co do kuchni bawarskiej - jeszcze pomysle, np. ciezko o dobre Spaetlze, niestety.

O, Augusitiner na Landsbergerstraße - räg Holzapfel, tramwaj 19/18 - tam jest dobre bawarskie jedzenie (dwie dobre knajpy zamkneli ostatnio)

cukiernie: oj, tego jest sporo
          pyszne kulki magiczne proftiterol kolo Grossmarkthalle i fajne miejsce na popoludnie
          lodziarnia na ulicy Thersienstraße (ten sam przystanek metra), mozna probowac Kaiserschmarrn, jak sie ma szczescie, to jest smaczny
          cukiernia Rottenhöfer
          www.rottenhoefer.de/
          kolo Odeonsplatzu, usiadz na gorze przy oknie i patrz, a potem idz poglaskac lwy, dajace szczescie, i podsluchaj, o czym rozmawiaja stasze panie obok
          torty i lody w Sarcletti , o ktorym pisalam, tort z truflami - bom-ba!!
          tureckie slodycze w okolicach dworaca, sklep Sulatn przy Goethestraße,
          o, tu tez lody wloskie dobre
          www.qype.com/place/183152-Gelateria-Adria-Muenchen

cukiernia Kubitschek tez niebezpieczna
          www.cafe-kubitscheck.de/
          pierniki
          http://maps.google.de/maps/place?hl=de&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&um=1&ie=UTF-8&q=lebkuchen+schmidt+m%C3%BCnchen&fb=1&gl=de&hq=lebkuchen+schmidt&hnear=0x479e75f9a38c5fd9:0x10cb84a7db1987d,M%C3%BCnchen&cid=18239203400178011873

z b. mila ekspedientka, mowiaca po polsku

ehm, cukiernie kreatywne to...?

a jak jeszcze cos mi sie przypomni, to dopisze
        • znana.jako.ggigus i jeszcze b. monachijska cukiernia 18.05.11, 11:51
          muenchen.prinz.de/restaurants/restaurantfinder/cafe-frischhut-cafe-cafes-gastro,69940,1,LocationFinder.html
          przypomnialam sobie, ze musze o niej napisac

bawarskie specjalnosci: Rohrnudeln, Auszogene, jak masz szczescie, to cieple jeszcze, obok Viktualienmarkt sobie obejrzysz

a co do kuchni bawarskiej - w samym Monachium o dobra jest trudno, bo dla turystow sie nie oplaca (Hofbräuhaus to zwyczajne mordestwo na bawaskiej kuchni, to jedzenie z polgotowcow), moi koledzy, skamosze gdzies jezdza po okolicy
        • mhr2 jak u nas tradycyjne,ale tez modne i dietetyczne 18.05.11, 12:17
          Gość portalu: emigrantka napisał(a):

> Nie wiem, czy lubie bawarska kuchnię, bo jej nie znam.

• znana.jako.ggigus bawarska kuchnia w miescie 19.05.11, 12:49
      jednak jest, przemyslalam sprawe
      to knajpa-instytucja i dobra kuchnia
      www.munichx.de/trinken/bar_kurzinfo.php?name=Wirtshaus%20im%20Fraunhofer&strasse=Fraunhoferstr.&hnr=9
      i fajna kawiarnia z dobrymi tortami i ciastami
      niedaleko Viktualienmarkt
      www.cafewienerplatz.de/
    • Gość: emigrantka Re: Monachium - jedzenie IP: *.ghnet.pl 22.05.11, 21:41
      Dzięki za wszystkie linki i podpowiedzi. Poczytam sobie jutro wieczorem przed samym wyjazdem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka