Dodaj do ulubionych

Mloda kapusta

14.06.11, 13:15
witam
podzielcie sie swoimi przepisami na mloda kapustke :)
tak patrze w necie i tyle roznych przepisow jest i probuje po kolei ale jeszcze na swoj typ nie trafilam :)
Obserwuj wątek
        • agniecha-hexa Re: Mloda kapusta 16.06.11, 10:24
          wczoraj tez robilam :)
          ale tylko poddusilam mloda kapuste na patelni uprzednio zblanszowana z duza iloscia masla i bulionu do smaku i oczywscie koperkiem,powiem tylko ,ze byla pyszna :)

          dzieki za fajne przepisy jakie tutaj sie pojawily ,wiele mam jeszcze do wyprobowania :)
          • qubraq Re: Mloda kapusta 16.06.11, 10:56
            agniecha-hexa napisała:

            > wczoraj tez robilam :)
            > ale tylko poddusilam mloda kapuste na patelni uprzednio zblanszowana z duza iloscia
            > masla i bulionu do smaku i oczywscie koperkiem,powiem tylko ,ze byla pyszna :)

            No pewnie ze tak,,, :-) Zaciekawił mnie ten pomysł z cynamonem a jeśli już cynamon to i utarty goździk i pewnie ze dwa plasterki imbiru - ale bez wanilii - Nasz mistrz Jacek F. tak każe robić, że to niby "święta trójka": cynamon gożdzik i imbir... a może jeszcze czwarty muszkieter - gałka "muszkieterowa" ... :-) Jacek, co Ty na to? :-)
    • coralin Re: Mloda kapusta 14.06.11, 17:44
      Młoda u mnie tylko na jeden sposób: pokrojona cebula, odrobinę masła (można pominąć, bo i tak będzie śmietana), sól, woda. Dusić, w trakcie dodać dużo pokrojonego koperku, a pod koniec trochę śmietany.
              • mantra1 Zakwaszam 15.06.11, 18:10
                U mnie bez żadnych skwarków, smalców, wędzonek - to dobre do kiszonej, albo do bigosu - a wyłącznie z ...cynamonem. :) Szatkuję, gotuję do miękkości w osolonej i osłodzonej wodzie, odcedzam, podduszam na maśle, posypując odrobiną mąki dla uzyskania odpowiedniej "zwartości", po czym doprawiam: sporą ilością pieprzu, cynamonem, sokiem z cytryny, albo kwaskiem cytrynowym w płynie (tzw. cytrynką), ewentualnie jeszcze dosładzam i dosalam.
                Ma być słodko-kwaskowo-pieprzna o wyraźnej, cynamonowej nucie. Tak robiła moja prababcia, babcia, mama i ciotki, tak robię i ja i zapewniam, że chociaż przepis może brzmieć dość szokująco młoda (tylko młoda!) kapusta z cynamonem smakuje przednio, na gorąco i na letnio w upalny dzień. No, chyba, że kogoś całkiem odrzuca od tej przyprawy.
                  • eurytka Re: Zakwaszam 28.06.11, 18:52
                    Chciałabym mieć chrupka kapustę do kiszki, bo mam, na jutro.
                    Kapusta czeka na uszatkowanie.
                    Zaraz to zrobię i zakwaszę a potem ugotuję,( jutro), dodam kminku i będzie chrupka?,
                    choć gotowana?
                    Surówki nie chcę a kiszonej do jutra nie wyprodukuję.
        • eurytka Re: Mloda kapusta 15.06.11, 10:36
          Niezakwaszaną również robię,
          chodzi o lekkie, delikatne zakwaszenie.
          Stara kapusta kiszona dziś gdy nowa jest po 1 zeta?
          Szkoda żołądka pewnie.
          Ukisić młodą warto warto samemu.
          Pierwszą wodę z gotowania jej, odlewam, jakoś się boję tych "minerałów".
    • floress Re: Mloda kapusta 15.06.11, 11:11
      Gotuję całą główkę w wodzie ze świeżymi gałązkami koperku. Gdy jest już miękka odlewam wodę, kroję na cztery i podaję z bułką tartą.
      • qubraq Re: Mloda kapusta 15.06.11, 17:42
        Mnie nauczyła Esmoni: cebulka podsmazona na masle na to pociachana mloda kapustka ciutke bulionu zeby sie nie przypaliła, fura kopru przyprawy smakowe - co kto lubi - ja daje utarty kminek rozmaryn i tymianek plus sól i pieprz... i już :-)
    • Gość: mw Re: Mloda kapusta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 20:46
      ja uwielbiam łazanki z młodej kapusty; no i gołąbki - jako ciekawostkę zrobiłam ostatnio gołąbki zwykłe ( tzn z ryżem) z młodej białej ( ładne zielone wyszły) i gołąbki z kaszą z kapusty czerwonej - bardzo ładnie wyglądały na tacy ułożone w szachownice:) ( efekt niezamierzony, goście zwrócili uwagę)
    • vandikia Re: Mloda kapusta 15.06.11, 21:22
      u mnie krótko i prosto
      młoda posiekana rzucona na niewielką ilość wrzątku, dodana łyżka masła, garść kopru i sól
      na koneic troszkę śmietany 18%
      • mam_monka Re: Mloda kapusta 17.06.11, 23:43
        U mnie też krótko i prosto: siekana dosyc grubo, łyżka masła, do tego ziele angielskie, listek laurowy a na koniec gotowania pomidor bez skórki pocięty w cwiartki, koperek, sól i już:) Wody nie dodaję, bo i kapucha puszcza i pomidor wilgotny. No i pomidor troszkę zakwasza. Za to zagęszczam zasmażką. Wiem, wiem... ale mnie gotowac uczyła babcia ze Sląska-tam się zasmaża niemal wszystko:)
        Frakcjo śląska - to nie złośliwie.
      • Gość: marbor1 Re: Mloda kapusta IP: *.aster.pl 17.06.11, 23:19
        U mnie tylko młoda kapusta, pęczek dymki, pęczek koperku, masło, sól i ani kropli wody.
        Dymkę razem ze szczypiorkiem drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać poszatkowaną młodą kapustę i zblanszować ją na patelni ok. 5-10 min. Przełożyć do rondla, dodać poszatkowany koperek, sól do smaku, przykryć pokrywką i poddusić jeszcze ok. 10-15 min. na małym ogniu.
        Jeśli ktoś lubi kapustę lekko kwaskową, to można dodać soku z cytryny. Kapusta powinna pozostać jędrna.
        Młoda kapusta podczas cieplnej obróbki wydzieli z siebie tyle własnego soku, że nie trzeba jej podlewać żadnym płynem.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka