ampolion 06.08.11, 16:25 Jak zapobiec szybkiemu pleśnieniu chleba? Byle nie zamrażanie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmopolitesiorbut Re: Pleśniejący chleb 06.08.11, 16:32 Czegoś takiego w życiu bym się nie spodziewał. Nie kupuj tylko piecz własny. Odpowiedz Link Zgłoś
cucinissima Re: Pleśniejący chleb 06.08.11, 19:42 Mi przy 30 stopniowym upale po 3 dniach plesnieje rowniez chleb pieczony w domu ;( W skladzie drozdze, woda, sol i oliwa. Chleb na zakwasie nie plesnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pleśniejący chleb IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.11, 21:42 w zakwasie też są drożdże, tyle że dzikie. Skład: woda, mąka, zakwas, sól. Po 4 dniach wysechł, ale fakt, pleśń się nie pojawiła. Tyle że od kiedy piekę chleb, czyli od jakichś 2 miesięcy, upałów nie odnotowałam :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pleśniejący chleb IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.11, 21:49 hm.. teraz przeczytałam resztę wpisów.. wygląda na to, że jak wg tradycyjnych receptur, to nie dość że nie pleśnieje, to jeszcze tydzień wytrzymuje... W takim razie oprócz mąki, wody, zakwasu i soli trzeba jeszcze wziąć "tradycyjny receptur". Poproszę "tradycyjny receptur"... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Tradycyjny receptur. 07.08.11, 09:11 Około 35 g drożdży, około 350 ml ciepłej wody bądź mleka, około 600 g mąki (rodzaje dowolne), około 4 łyżek oliwy, i kwaśny dodatek w postaci octu winnego lub na przykład musztardy. 2 łyżeczki soli i być może pojemnik na pieczywo Tupperware. Właśnie jem chleb upieczony w Alasce tydzień temu. Nie spleśniał i najprawdopodobniej jeszcze będzie "zjadliwy" we wtorek. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Pleśniejący chleb 07.08.11, 10:21 A czy "receptur" (receptura, przepis - ?) to po nowopolsku co i jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pleśniejący chleb IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.11, 10:44 "Tradycyjnych receptur", to chyba liczba mnoga od "tradycyjna receptura". Odpowiedz Link Zgłoś
cucinissima Re: Pleśniejący chleb 06.08.11, 22:03 Ja mieszkam we Wloszech - odkad sie zaczely upaly (a u nas jest tez dosc wilgotno), chleb mi plesnieje. Dostalam ostatnio specjalny worek do przechowywania chleba - z tkaniny z czyms w rodzaju woreczka foliowego pomiedzy wartstwami materilu. Zrobilam chleb w piekarniku, zamiast w maszynie, z mniejsza iloscia wody - zaczal plesniec (plesni sie nie pojawila, ale po 3 dniach poczulam charakterystyczny smak nadpsutego pieczywa, jakbym zostawila jeszcze jeden dzien pieknie by sie zazielenil....). Chyba pozostaje trzymanie w lodowce albo pieczenie malutkich porcji. Tez chetnie poznam 'tradycyjny receptur'. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pleśniejący chleb 06.08.11, 23:00 We Wloszech sa rozne szkoly przechowywania peczywa: ja znam taka w papierowej torbie / w takiej zreszta torbie sprzedaja chleb piekarze /. Moze wyschnac, ale plesni nigdy nie zauwazylam. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Pleśniejący chleb 07.08.11, 10:33 Tak, mam taką "freshbag" do pieczywa, jarzyn i owoców, ale gdy o chleb chodzi to wszystko wydaje się zależeć od rodzaju chleba i od producenta. Ja chleb trzymam w... mikrofalówce! Podejrzewam, że te fale niszczą zarodki pleśni - czasami. Tym pytaniem chciałem się zapoznać z Waszymi podejrzeniami i metodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ami Re: Pleśniejący chleb IP: 212.160.148.* 08.08.11, 15:54 pieczenie chleba ma sens jesli sie go je duzo jesli malo to jest to kompletnie pozbawione sensu - chyba, ze sie lubi wywalac chleb do smieci :/ Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus jesli trzymasz w 06.08.11, 16:33 chlebaku, to musisz umyc i wyparzyc chlebak, o ile masz ceramiczny. Wyparzyc w piekarniku, sa przepisy w necie. Plastikowy umyc wywietrzyc i dobrze przemyc woda z octem iwysuszyc, najlepiej teraz na sloncu. jak nie masz chlebaka, to trzymac trzeba opakowany chleb w niekoniecznie najciemnieszym miejscu kuchni, niektore sklepy sprzedaja chleb w specjalnym papierze z plastikowa warstwa i z dziurkami ale podaj wiecej szczegolow, jak trzymasz chleb, to latwiej poradzic Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: jesli trzymasz w 06.08.11, 17:59 chleb tostowy zdarza mi się trzymać w lodówce (nie zamrażarce), w chlebaku zdarzało mu się zapleśnieć. Inne - kupuję w małych ilościach, nie wiem, czy by zapleśniał, bo szybicej jest zjadany... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: jesli trzymasz w 06.08.11, 18:12 Od lat trzymam chleb w lodówce, dobrze się przechowuje. Ale jeden warunek, to musi być prawdziwy chleb, nie wyrób chlebopodobny. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jesli trzymasz w 09.08.11, 14:59 Chleb tostowy to najgorsze pieczywo: zawiera alkohol przeciw plesni, a i tak roznie bywa. Dzieciom w ogole nie powinno sie go dawac. No chyba ze ktos upiecze w maszynie do chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x nie dotykaj chleba brudnymi rękoma IP: *.unitymediagroup.de 06.08.11, 18:46 Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Pleśniejący chleb 06.08.11, 19:10 Kupować inny chleb, przyzwoite pieczywo nie powinno pleśnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pleśniejący chleb 06.08.11, 20:54 Ja bym powiedziala, ze jest wlasnie na odwrot. Jesli chleb nie plesnieje, znaczy ze dodano do niego srodkow antyplesniowych. Jesli dodano do niego srodkow antyplesniowych, to pewnie sypnieto i spulchniaczy, ulepszaczy, wyrownywaczy i calej reszty tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: Pleśniejący chleb IP: *.aster.pl 06.08.11, 20:19 Kupuję pieczywo raz w tygodniu i nie zdarzyło mi się jeszcze aby kiedykolwiek spleśniało. Fakt, że piekarnia w której kupuję pieczywo, piecze je wg tradycyjnych receptur. Wybór pieczywo bardzo duży, ale i kolejki do niego też są ogromniaste, pakowane jest w firmowe torby papierowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Pleśniejący chleb IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.11, 22:28 Czemu, ampolionie, nie chcesz zamrazac? Wyciagasz z zamrazalnika, wkladasz do piekarnika na chwile i masz swiezy chleb. Jem bardzo malo pieczywa (cwiartka bochenka na tydzien), zawsze zamrazam, bo kupuje dobry i dosc drogi chleb. Nic sie chlebowi nie dzieje w zamrazalniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Pleśniejący chleb IP: 124.150.109.* 06.08.11, 22:56 Wyciagasz z zamrazalnika, wkladasz do p > iekarnika na chwile i masz swiezy chleb. Jem bardzo malo pieczywa (cwiartka boc > henka na tydzien), zawsze zamrazam, bo kupuje dobry i dosc drogi chleb. Nic sie > chlebowi nie dzieje w zamrazalniku. no wlasnie - a jesli przed zamrozeniem pokroi sie chleb w kromki (na kromki?) to nawet do piekarmika nie trzeba wkladac - 5 minut w pokojowej temperaturze i sa jak nowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinia Re: Pleśniejący chleb IP: *.kaskada.net 07.08.11, 09:36 Kiedyś rozmawiałam o tym z piekarzem mającym kilka sklepów. Powiedział, że latem zrezygnowali z pieczenia chleba według tradycyjnych receptur, bo pleśniał. Ten z gotowych mieszanek nie pleśnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Tekst dla amatorki, która kupuje sobie 07.08.11, 10:31 u niego pieczywo. Z dodatkami diabli wiedzą jakimi. Wiesz, ze większość leków, w tym na nadciśnienie i cukrzycę po jedzeniu czegoś takiego nie ma żadnego działania? Wiesz, że nie pleśniejący , krojony chleb niweluje działanie antybiotyków? Wiesz, że producenci (bo tu już trudno mówić o piekarzach) koszt produkcji najpierw zaczęli zaniżać wagę bochenka chleba a potem zaczęli dodawać coraz więcej polepszaczy i innych świństw? Tylko nie proś mnie o linka do udokumentowania tych ekscesów. Nie chwalą się w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Tekst dla amatorki, która kupuje sobie 08.08.11, 16:06 wau, wspaniale zyjesz to jeszcze 100 Lat zacze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinia Do Kosmopolitesiorbuta IP: *.kaskada.net 08.08.11, 17:49 Do mnie pijesz. Bo jeśli tak, to pudło. Właśnie dlatego o tym się dowiedziałam, że dopytywałam się o ten tradycyjny. Nigdzie nie napisałam, że kupiłam z polepszaczami. A swoją drogą, skoro konserwują pieczywo, to dlaczego nie ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Do Kosmopolitesiorbuta 08.08.11, 18:46 Gość portalu: pinia napisał(a): > A swoją drogą, skoro konserwują pieczywo, to dlaczego nie ludzi?< Bo się nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Pleśniejący chleb 07.08.11, 10:50 Bo też w tych gotowych mieszankach jest konserwantów dużo, to dlatego nie pleśnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Pleśniejący chleb 07.08.11, 10:38 Niskie temperatury wysuszają. Nie lubię trocinopodobnego chleba. Ale spróbuję jeszcze raz, zobaczę co się stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Pleśniejący chleb 07.08.11, 11:59 Skorzystaj z mojego przepisu ale jeśli jesteś singlem to zmień proporcje o połowę. Ziarna i inne takie duperele dodawaj tak na pół garści. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Pleśniejący chleb 07.08.11, 16:21 Maciek, ja bym zaczął kupować w innym sklepie... przeciez polskich sklepów to masz tam na grinpoincie do licha i troche; nie kupuj za dużo tylko na dwa dni; wiesz ten pomysł z "konżelaterem" nie jest wcale zły... :-) Pzdr Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: Pleśniejący chleb 07.08.11, 17:30 Chleb domowy, dobrej jakości też pleśnieje, jak jest niewłaściwie przechowywany. Włóż swój niepleśniejący tylko wysychający chleb do woreczka foliowego, zostaw w ciepłym miejscu i zobaczymy, jak zareaguje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Worek fliowy jest wrogiem 07.08.11, 17:54 każdej, przechowywanej w niej żywności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: Worek fliowy jest wrogiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 20:44 i tu sie nie zgodze. Sama pieke chleb w domu ( na zakwasie). Zima, przy mniejszej wilgotnosci nie bylo problemu. Teraz chleb plesnieje. Probowalam przechowywac w lnianej sciereczce ale plesnial po trzech dniach. Foliowy woreczek izoluje od zewnetrznej wilgoci i chleb wytrzymuje dluzej. Przechowywanie w lodowce ( nie w zamrazarce) sie nie sprawdzilo. Co prawda plesni nie ma ale chleb szybko czerstwieje. Nie mam pojecia czemu . Zima , przechowywany w chlebaku wytrzymywal bez szkody dla smaku caly tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Pleśniejący chleb IP: *.dyn.iinet.net.au 07.08.11, 19:49 ampolion napisał: > Niskie temperatury wysuszają. owszem, dlatego nigdy nie trzymam chleba w LODOWCE. Trzymam w zamrazalniku. po rozmrozeniu zachowuje pelna swiezosc - wilgoc i chrupkosc skorki. Ale ja pakuje pieczywo do zamrazania w worek foliowy . tylko do zamrazania w innych sytuacjach plastik won! > Nie lubię trocinopodobnego chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baxter56 Re: Pleśniejący chleb IP: *.paradowski.pl 08.08.11, 18:30 Ja trzymam chleb w lodówce ( nie w zamrażalniku) zapakowany szczelnie w woreczek foliowy. Zachowuje świeżość do tygodnia i nie pleśnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chlebozerca Re: Pleśniejący chleb IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 21:21 ja kupuje malo ale codziennie, mozna to ogarnac bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Pleśniejący chleb 10.08.11, 15:57 akurat kombinowalam, że moze kupic jakies jedzenie z pochlaniaczami wilgoci.Daja to np do orzeszkow I wsadzic te pochlaniacze do chlebaka. Czy to jakis pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Pleśniejący chleb 10.08.11, 16:23 Kupuje raz na kilka dni pół kilo zwyklego bialego chleba skrojonego w kromki i jem go tylko rano na śniadanie średnio póltorej - dwie kromki; jeszcze mi sie nie zdarzyło zeby mi chleb spleśniał... Odpowiedz Link Zgłoś