Gość: es IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.11, 21:42 Czy da się zawekować na zimę buraki bez octu i zalewy? Ma ktoś przepis na jak najprostsze buraczki (w sensie jak najmniej dodatków), takie dla małego dziecka do obiadu na zimę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmopolitesiorbut Re: buraki pasteryzowane bez octu 17.08.11, 22:07 Jak dla małego dziecka to po kiego chcesz pasteryzować? Buraki są dostępne przez CAŁY rok. A jeśli mieszkasz gdzieś gdzie tak nie jest to je upiecz i po obraniu zamroź zawinięte w folię aluminiową albo spożywczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miss_rochester Re: buraki pasteryzowane bez octu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 22:35 Moje nadwyżki burakow z działki gotuję lub piekę , następnie ścieram na tarce tak jak portrzebuję (wiórki albo papka).Dodaję trochę soli i soku z cytryny , napełniam słoiki i zagotowuję jak każde inne weki na zimę ok. 20min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: buraki pasteryzowane bez octu IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.11, 21:43 Dzięki-tak spróbuję zrobić, mam nadzieję że przetrwają zimę. Chcę teraz zapasteryzować buraki bo zimą czasem sa okropne w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: buraki pasteryzowane bez octu 18.08.11, 21:56 Gość portalu: es napisał(a): > Chcę teraz zapaste > ryzować buraki bo zimą czasem sa okropne w smaku. A ja myślałem do tej pory, że te sprzedawane zimą hodowane są w sezonie letnio-jesiennym... Człowiek całe życie się uczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miss_rochester Re: buraki pasteryzowane bez octu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.11, 22:10 Wierz mi jest różnica między burakiem na świeżo zapakowanym do słoika , a takim co zimę spędza w piwnicy , chłodni , kopcu itp... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: buraki pasteryzowane bez octu 18.08.11, 22:31 Zgodnie z tą logiką należałoby pakować w słoiki na przykład: marchew, pietruszkę, seler korzeniowy, skorzonerę, ziemniaki i kupę, kupę innych warzyw. Dziękuję, postoję. Wystarczy tylko sprawdzać czy nie kupuje się ŹLE przechowywanych bo do tego się wszystko sprowadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: buraki pasteryzowane bez octu IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.11, 22:48 Nie masz nic do powiedzenia nt. wątku to się nie odzywaj. I ciekawe jak sprawdzać przechowywanie warzyw, bo nie sądzę że sprzedawca Ci powie:nie kupuj u mnie bo ja przechowuję w zatęchłej, śmierdzącej piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Wyluzuj. 18.08.11, 22:54 I trochę grzeczności. To nie ja mam problem tylko Ty. A jak nie potrafisz dotknąć na stoisku buraka i sprawdzić czy nie jest miękki to daj sobie wciskać byle g... Zasługujesz na to. Im więcej takich potulnych klientów tym lepiej dla nieuczciwych sprzedawców. Tego jeszcze brakowało żebym nie mógł sprawdzić co kupuję za swoje pieniądze. ALE JAJA!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Wyluzuj. IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.11, 23:00 A według Ciebie tylko miękki burak może być okropny w smaku?To muszę Cię uświadomic że nie. Twarde i ładnie wyglądające też niestety moga być przechowywane w złych warunkach. Ja nie proszę o radę jakie buraki kupować zimą tylko o ich pasteryzację. Jak nie masz nic do powiedzenia w tej kwestii to się nie udzielaj. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Wyluzuj. 18.08.11, 23:17 I bardzo dobrze. Na 13 postów tylko jeden w dodatku bez podania proporcji przepis. Wyczyn... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Wyluzuj. 18.08.11, 23:18 Termal - witam Cię - wszyscy... Nowy jesteś na tym forum co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Wyluzuj. IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.11, 23:24 :) Tak właśnie pomyślałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Buraczki pasteryzowane bez octu IP: *.kaskada.net 19.08.11, 22:11 Moi znajomi robią buraczki z tartym jabłkiem zamiast octu. Proporcje tak 2/3 buraczków i 1/3 jabłek plus trochę soli, ew. cukru do smaku i do słoików. Ja nie robiłm, bo nie lubię robić przetworów, ale próbowałam i bardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś