Gość: jaaa IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 22:24 Na rynku dostępne są pomarańczowe, zielone, szare... Jaka będzie najlepsza na zupę? Z góry dziękuję za odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanga_and_roo Re: jaka dynia najlepsza na zupę? 11.10.11, 22:34 Byle nie makaronowa. Bardzo smaczne są zupy z kilku gatunków. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: jaka dynia najlepsza na zupę? 11.10.11, 22:42 od lat robię z pomarańczowej i polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: jaka dynia najlepsza na zupę? 11.10.11, 23:55 polecam pizmowa - jest duzo wyrazniejsza w smaku od zwyklej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Dziękuję za szybką reakcję na mój post i pomoc! :) IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 08:52 Co prawda sezon dyniowy dopiero ruszył i jakoś wielkiego wyboru nie ma, ale liczę na okaz :) Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_and_roo Re: Dziękuję za szybką reakcję na mój post i pomo 12.10.11, 10:26 A gdzie mieszkasz? Sezon już w sierpniu się zaczął, teraz u mnie na targu jest sporo dyni olbrzymiej, ale jest też makaronowa, ambar, justynka. No i te halloween, ale z tego co wiem, to one łatwo się wykrawają, lecz smakują średnio (acz jadalne są). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Dziękuję za szybką reakcję na mój post i pomo IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 12:21 Mieszkam w stolicy. Obskoczyłam dwa przyległe bazarki i niestety w sprzedaży są jedynie ogromne dynie, z których wykrojono jakąś część no i to, co pozostało nie za smakowicie wygląda. Zwiędłe jakieś, wyschnięte. Szczerze to wybór żaden. Na 4 może stoiskach dynie uświadczysz i to pojedyncze sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_and_roo Re: Dziękuję za szybką reakcję na mój post i pomo 12.10.11, 13:00 W takim razie polecam bazar na Kole (szczególnie pana, który ma stragan 1 w rzędzie od strony ul. Newelskiej), oraz Pana Ziółko (centrum) forum.gazeta.pl/forum/w,77,127003702,129274981,Re_Pan_Warzywko_bylam_i_kupilam_ze_hej_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Pytanie off topic.. IP: *.dyn.iinet.net.au 12.10.11, 13:16 czy zupy z dyni to jakas starsza, czy nowsza polska tradycja??, bo ja pamietam, ze dynie w Polsce przeznaczalo sie na roznego rodzaju "condiments"- czyli dynia w zalewie octowej itd... ostatnio jednak duzo zadecia na temat zup z dyni...czyzby kuchnia anglosaska az tak zdominowala polska??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aquqm Re: Pytanie off topic.. IP: 212.160.148.* 12.10.11, 14:53 zupa z dyni to kuchnia anglosaska? serio? za komuny moja babcia przerabiala dyniena rozne potrawy - w tym i zupy i jakos sie nam to nigdy z Albionem nie kojarzylo zupa z dyni na mleku to bardzo typowe polskie danie racuchy drożdzowe z dynia placki z dyni - robione jak ziemniaczne wiec generalnie o co kaman? Odpowiedz Link Zgłoś
olila2 Re: jaka dynia najlepsza na zupę? 12.10.11, 13:27 też myślę, że najlepsza pomarańczowa - z dodatkiem imbiru i boczku - mmmmm:) Odpowiedz Link Zgłoś
galtom Butternut Squash 12.10.11, 14:35 Kupilem bez klopotu w Tesco (tyle, ze w Karvinie - Czechy) - za Waszą radą. Zupa wyszla rewelacyjnie zostaly mi jeszcze do upieczenia slodkie ziemniaczki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Jesteście rewelacyjne :) IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 20:00 Dziękuję! Nigdy nie zawiodłam się na tym forum! Odpowiedz Link Zgłoś