Dodaj do ulubionych

jaka dynia najlepsza na zupę?

IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 22:24
Na rynku dostępne są pomarańczowe, zielone, szare...
Jaka będzie najlepsza na zupę?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Obserwuj wątek
    • kanga_and_roo Re: jaka dynia najlepsza na zupę? 11.10.11, 22:34
      Byle nie makaronowa. Bardzo smaczne są zupy z kilku gatunków.
    • vandikia Re: jaka dynia najlepsza na zupę? 11.10.11, 22:42
      od lat robię z pomarańczowej i polecam :)
    • rozyczko Re: jaka dynia najlepsza na zupę? 11.10.11, 23:55
      polecam pizmowa - jest duzo wyrazniejsza w smaku od zwyklej
      • Gość: jaaa Dziękuję za szybką reakcję na mój post i pomoc! :) IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 08:52
        Co prawda sezon dyniowy dopiero ruszył i jakoś wielkiego wyboru nie ma, ale liczę na okaz :)
        • kanga_and_roo Re: Dziękuję za szybką reakcję na mój post i pomo 12.10.11, 10:26
          A gdzie mieszkasz?
          Sezon już w sierpniu się zaczął, teraz u mnie na targu jest sporo dyni olbrzymiej, ale jest też makaronowa, ambar, justynka. No i te halloween, ale z tego co wiem, to one łatwo się wykrawają, lecz smakują średnio (acz jadalne są).
          • Gość: jaaa Re: Dziękuję za szybką reakcję na mój post i pomo IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 12:21
            Mieszkam w stolicy. Obskoczyłam dwa przyległe bazarki i niestety w sprzedaży są jedynie ogromne dynie, z których wykrojono jakąś część no i to, co pozostało nie za smakowicie wygląda. Zwiędłe jakieś, wyschnięte. Szczerze to wybór żaden. Na 4 może stoiskach dynie uświadczysz i to pojedyncze sztuki.
            • kanga_and_roo Re: Dziękuję za szybką reakcję na mój post i pomo 12.10.11, 13:00
              W takim razie polecam bazar na Kole (szczególnie pana, który ma stragan 1 w rzędzie od strony ul. Newelskiej), oraz Pana Ziółko (centrum) forum.gazeta.pl/forum/w,77,127003702,129274981,Re_Pan_Warzywko_bylam_i_kupilam_ze_hej_.html

• Gość: senin Pytanie off topic.. IP: *.dyn.iinet.net.au 12.10.11, 13:16
      czy zupy z dyni to jakas starsza, czy nowsza polska tradycja??, bo ja pamietam, ze dynie w Polsce przeznaczalo sie na roznego rodzaju "condiments"- czyli dynia w zalewie octowej itd...

ostatnio jednak duzo zadecia na temat zup z dyni...czyzby kuchnia anglosaska az tak zdominowala polska???
      • Gość: aquqm Re: Pytanie off topic.. IP: 212.160.148.* 12.10.11, 14:53
        zupa z dyni to kuchnia anglosaska?

serio?

za komuny moja babcia przerabiala dyniena rozne potrawy - w tym i zupy i jakos sie nam to nigdy z Albionem nie kojarzylo

zupa z dyni na mleku to bardzo typowe polskie danie
        racuchy drożdzowe z dynia
        placki z dyni - robione jak ziemniaczne

wiec generalnie o co kaman?
    • olila2 Re: jaka dynia najlepsza na zupę? 12.10.11, 13:27
      też myślę, że najlepsza pomarańczowa - z dodatkiem imbiru i boczku - mmmmm:)
    • galtom Butternut Squash 12.10.11, 14:35
      Kupilem bez klopotu w Tesco (tyle, ze w Karvinie - Czechy) - za Waszą radą.
      Zupa wyszla rewelacyjnie zostaly mi jeszcze do upieczenia slodkie ziemniaczki ;-)
      • Gość: jaaa Jesteście rewelacyjne :) IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 20:00
        Dziękuję! Nigdy nie zawiodłam się na tym forum!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka