Dodaj do ulubionych

Makowiec na święta i inne takie....

12.12.05, 02:48
No właśnie- wątek już był ale jakoś sie nie rozwinął.. Co robiliscie juz na
swieta Bozego Narodzenia i wiecie,że warto robic bo jest dobre i mało kłopotu?
Nie chciałabym sobie dokładac pracy (jak to czasem z TM bywa) wiec podzielcie
sie swoim doswiadczeniem..Robił ktos moze makowiec? Wg. jakiego przepisu- bo
jest kilka różnych i tak myśle nad tym co tu zrobic...W tym roku wszystko sama
musze przygotowac i zaplanowac.. Pomozcie smile
Obserwuj wątek
    • basia_11 Re: Makowiec na święta i inne takie.... 12.12.05, 12:29
      Ja, tradycyjnie, będę robić makowiec, ale pierwszy raz z wykorzystaniem TM,
      który jest u nas od czerwca, więc świąt jeszcze z nami nie przerabiałwink
      W kwestii makowca nie zamierzam eksperymentować, zrobię według przepisu o
      wieloletniej tradycji w mojej rodzinie i myślę, że TM spokojnie sobie poradzi,
      tzn. wyrobi ciasto i masę makową. Muszę tylko poczytać jak przygotowuje się mak
      w TM, tzn. czy mieli się suchy i potem parzy, czy odwrotnie.
      Z wydatną pomocą thermomixa w sobotę produkowałam świąteczne pierogi i uszka,
      razem z TM i moją Córcią zrobiliśmy ok. 400 szt. Sporo, ale część ekspediuję
      kurierem do mojej Mamy, a część stanowiły ruskie na bezpośrednie spożyciewink
      Z pomocą TM na pewno zrobię jeszcze sernik a co poza tym... jeszcze nie wiem,
      lae na pewno będzie pomagałwink

      pozdrawiam serdecznie
      Basia
    • muza24 Re: Makowiec na święta i inne takie.... 12.12.05, 21:52
      ja:

      1. keks
      2. sos tatarski

      Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie?

      Pozdrawiam przedświątecznie
      • patka.f Re: Makowiec na święta i inne takie.... 13.12.05, 02:23
        Niestety nie robiłam tego w TM sad Rok temu robiłam natomiast pierogi - ciasto z
        przepisu na ruskie, bo jest super a farsz na oko- z grzybkami i kapustka i było
        ok. Robiłam też rybe po grecku i tez po swojemy doprawiłam...i jak dla mnie
        jarzynki trzeba zrobic ze dwa razy tyle co w przepisie, bo jak dla mnie to za
        malo..Poza tym duzo szybciej niz normalnie.. I jeszcze pierniczki na choinke
        robiłam- wyszly ok, ale nie smakowały dobrze- raczej do ozdoby..tradycyjnie
        robione lepsze..Ot co- całe moje doswiadczenie świateczne.. Jak mi sie cos
        przypomni to dopisze..
      • chomcza Re: Makowiec na święta i inne takie.... 21.12.05, 18:34
        Ha! Sos tatarski jest po prostu rewelacyjny! Doskonały też z szyneczką!
        Uzależnia silnie! wink
        Ja robię go często na wyraźną prośbę znajomych...
        • muza24 Re: Makowiec na święta i inne takie.... 25.12.05, 11:39
          jakiego majonezu i jakiej śmietany używacie? Mi wydaje się on zbyt rzadki. Jakieś pomysły na modyfikację (oprócz niżej podanego śledzia)?

          Pozdrawiam
    • graja7 Re: Makowiec na święta i inne takie.... 22.12.05, 11:39
      Ja sos tatarski robię ze śledziem. Po prostu matiasy po uprzednim wymoczeniu
      kroję na kawałki i wkładam do tego sosu. I mam fajną sałatkę śledziową. POlecam.
    • vena1980 Re: Makowiec na święta i inne takie.... 23.12.05, 18:40
      Chodzi Ci o tradycyjny makowiec? Ja zrobiłam kantyczkę, wyrabiając ciasto w TM.
    • basiaurban Re: Makowiec na święta i inne takie.... 26.12.05, 20:41
      Witam na forum po raz pierwszy smile Wiem, że moja odpowiedź to właściwie
      musztarda po obiedzie, ale podzielę się moimi spostrzeżeniami.
      TM kupiłam już ponad dwa lata temu. W zeszłym roku robiłam masę makową w TM, no
      i jakoś mi nie podeszła. W tym roku mak potraktowałam tradycjnie 3 razy
      maszynką. Przygotowuję natomiast rewelacyjny sernik w TM, tzn. konkretnie masę
      serową, bo kruchego jakoś jeszcze nie próbowałam robić w maszynie.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka