Dodaj do ulubionych

Proste danie na rocznicę...

20.02.12, 15:07
Kochane forumowiczki,
Ponieważ ja raczej z tych średnio gotujących (znam z 3 potrawy), proszę doradźcie mi co ugotować na romantyczną kolację dla dwojga. Ma być oryginalnie czyli niecodziennie (sam fakt gotowania jest dla mnie oryginalny, gerelanie chodzi o to żeby było coś nowego, ja na codzień to makarony lub maks. kotlety).
Dodatkowe wymagania:
- proste w przygotowaniach.
- kolacja w środku tygodnia więc nie mam na przygotowania więcej niż 1 godzinę (chyba, że coś dzień wcześniej)
- narzeczony mięsożerny, lubi ostre smaki, ja z gatunku mięsno wybrednych (odpadają nogi z kury, podroby, mięso gulaszowe itd)
W ogóle nie mam pomysłu, piec, gotować, podrzucćie jakikolwiek pomysł od czego zacząć...
Obserwuj wątek
    • 83kimi Re: Proste danie na rocznicę... 20.02.12, 15:26
      Może tortille meksykańskie np. takie albo takie? W pierwszym przypadku możesz osobno podsmażyć kurczaka i osobno warzywa.
      • consponsa Re: Proste danie na rocznicę... 20.02.12, 15:33
        Pomysł nie zgorszy, jednakże pech chciał, iż kolacja walentynkowa było knajpiano meksykańska:) Powtarzalibyśmy pomysł:)
        Ale plan fajny i nie za skomplikowane... czekam na więcej i z góry dziękuję:)
    • Gość: pasqda Re: Proste danie na rocznicę... IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.12, 16:37
      Polecam to:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67922294,67922294,0,2.html?v=2
      Nieskomplikowane, sympatyczne, bardzo smaczne i jako dodatek wystarczy już tylko jakaś jarzynka albo sałatka.

Do tego jakiś lekki deser (np. mus owocowy lub czekoladowy), który możesz przygotować dzień wcześniej.
    • 83kimi Re: Proste danie na rocznicę... 20.02.12, 17:32
      A może gulasz węgierski? Robi się go co prawda dłużej niż godzinę, ale można go przygotować dzień wcześniej i będzie wtedy nawet lepszy, fajnie się przegryzie. Do tego pieczywo i winko. Ja też nie przepadam za mięsem i mój facet zawsze wyjada mięso, a ja resztę.
      Inny pomysł - zupa ziemniaczano-porowa z łososiem, jak przygotujesz więcej, to spokojnie można się nią najeść, możesz do tego zrobić jeszcze jakieś zapiekanki i będzie ok.
    • simon_r Re: Proste danie na rocznicę... 20.02.12, 17:47
      Jako mięsożerny facet chciałbym dostać STEK wołowy z antrykotu... krwisty jak cholera ułożony pieknie na rukoli. Do tego zielone szparagi uduszone na pomidorkach koktailowych z czosnkiem i rozmarynem podlanych białym winem.... jak nie ma szparagów to może być brokuł albo zielona fasolka szparagowa...
      I jakieś 100% tempranillo Grand Reserva.

------------
      Grecja Turcja i inne relacje z podróży
    • vandikia Re: Proste danie na rocznicę... 20.02.12, 18:11
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,127361628,127361628.html
      i żeby mieć tak max pewności, że wszystko będzie OK, to mięso dzień wcześniej potraktuj oliwą/olejem, kilkoma kroplami octu i ziołami i do lodówki
      następnego dnia obsmażyć i dalej wg przepisu :)
      • kaskahh Re: Proste danie na rocznicę... 20.02.12, 20:43
        wlasnie chcialam zaproponowac to mieso z gruszka i gorgonzolla
        pyyycha
      • nanana_2 Re: Proste danie na rocznicę... 26.02.12, 01:20
        vandikia napisała:

> fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,127361628,127361628.html
        > i żeby mieć tak max pewności, że wszystko będzie OK, to mięso dzień wcześniej p
        > otraktuj oliwą/olejem, kilkoma kroplami octu i ziołami i do lodówki
        > następnego dnia obsmażyć i dalej wg przepisu :)
        >
        >
        dzięki za link, danie wyszło super :)
    • chixi Re: Proste danie na rocznicę... 20.02.12, 18:17
      Jeśli budżet nie jest problemem to steki są niezłym pomysłem. W necie znajdziesz masę porad odnośnie steków doskonałych.
      A owoce morza? Krewetki w maśle, czosnku i pietruszce... Chwilka roboty a strasznie dobre. I jedzenie palcami jest zmysłowe ;)
      Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym? Z jabłkami i rozmarynem?wołowina po burgundzku - do zrobienia dzień wcześniej.
    • triismegistos Re: Proste danie na rocznicę... 20.02.12, 19:11
      Proponuję mięsko w sosie pieprzowym, jest pyszne, a do tego prościutkie. Najlepiej użyć wieprzowych polędwiczek.
      Polędwiczki należy pokroić w dość grube plastry i bardzo krótko obsmażyć na bardzo gorącym oleju, tak, by były mocno rumiane, ale surowawe w środku.
      W porządnym rondelku rozpuszczasz masło, wlewasz trochę mleka i dodajesz podziubany drobno camembert, może być jakiś tani typu turek. Mieszasz intensywnie na małym ogniu, jak ser się rozpuści dodajesz zielony pieprz z zalewy, mięso, mieszasz razem przez jakąś minutę i natychmiast podajesz.
      Możesz podać z ryzem, ja bym sugerowałam pieczone ziemniaki i jakąś sałatę.
      • moriax Re: Proste danie na rocznicę... 20.02.12, 20:22
        mój m uwielbia taką sałatkę :
        - pierś z kurczaka - chwilę wcześniej potraktować przyprawami - czosnek rozgnieciony, sól pieprz,
        jeśli lubicie curry
        - sałata - lodowa, rucola, roszponka co tam lubicie
        - pomidorki koktajlowe
        - ogórek , może cebulki trochę (to zależy jakie dalsze plany ;)) )
        - sos albo vinegr. albo jogurt nat+trochę oliwy+sok z cytr+ my lubimy curry trochę
        Wstawiasz pierś do pieca (lub na patelnię ją) , układasz ładnie sałatę z dodatkami
        i na to ciepłe jeszcze mięso pokrojone w plastry
        pycha!
        ja zjadam duuużo sałaty i mało mięsa, m duuużo sałaty i duużo mięsa :)
    • amaroola zrob dobre curry indyjskie 26.02.12, 03:55
      > - narzeczony mięsożerny, lubi ostre smaki, ja z gatunku mięsno wybrednych (odpa
      > dają nogi z kury, podroby, mięso gulaszowe itd

z dobrego kurczaka -

curry mozna zrobic dzien wczesniej, jest latwe, troche jak gulasz i wlasciwie przyrzadzenie nie powinno zabrac dluzej niz pol godziny (przepisow wiele w galerii - ale nie baw sie z kupowaniem pojedyncch przypraw tylko kup jakas dobra paste lub mieszanke curry)

mozesz do tego kupic jakis chlebek jesli nie umiesz gotowac ryzu (albo zagniesc samemu ciasto na podplomyki 'chapati' i usmazyc na suchej patelni a potem cieniutko posmarowac maslem - wtedy mozna curry jesc 'palcyma' rwac kawalki placka i wybierac nim curry.

mozna tez chyba kupic gotowe papadums - i szybko usmazyc na glebokim oleju (niezbyt 'glebokim' ma sie rozumiec) - chrupki fajny dodatek

dodatkowo jakis jogurt z mieta lub ogorkiem i czosnkiem, czatney moze - ale to tylko wtedy jesli masz pod reka jakis sklep z egzotycznymi produktami - choc mysle ze i supermarkety maja juz jakies indyjskie pasty i chutneje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka