Dodaj do ulubionych

Zmywarka - plastikowe dno

07.06.09, 22:10
Noszę się z zamiarem zakupu zmywarki BOSCH SGV 45M83 EU i w jedynej
opini jaką na jej temat znalazłam jest napisane, że ma plastikowe
dno. Czy to jest jakiś problem? Czy ktoś z Was użytkuje taki lub
podobny model?
Obserwuj wątek
    • Gość: kaka Re: Zmywarka - plastikowe dno IP: *.centertel.pl 17.06.09, 09:35
      no własnie ja tez sie przymierzam do tego modelu i prosze o opinie.
      Co pradwa sprzedawca powiedział ,ze nie stanowi to problemu jedyne
      co klienci ponoc mówia to,ze resztki jedzenia moga sie osadzac na
      dnie w rogu ( ale to mozna oczyscic po myciu). I jeszcze jedna
      ciekawostka model Siemens SE64M364EU to identyczny model Boscha .
      Widziałam je obiena raz i sa poprostu identyczne z wygladu. Róznica
      tylko w pobieraniu wody o 1l i jak pamietam jedna ma 4 a druga 5
      programów ale na opisach ceneo i allegro sa roznie opisywane te
      zmywarki. Sprzedawca tez mówił ze one rownoczesnie zjezdzaja z tasmy
      produkcyjnej, wiec juz nie iwm o co chodzi, która wybrac ???
      • Gość: AGA Re: Zmywarka - plastikowe dno IP: *.chello.pl 05.07.09, 08:33
        a czy orientujecie sie jakie dno ma siemiens 64m364eu albo bosh SMV50e10eu albo gdzie ewntulanie mozna sie dowiedzieć które modele maja plastikowe a które z metlowe dna bo w specyfikacjach producenta nie ma takich informacji?
    • Gość: terri Re: Zmywarka - plastikowe dno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.09, 15:18
      Nie bałabym się dna plastikowego jako takiego, ale tego,że ta zmywarka jest w
      ogóle z jakichś częsci oszczednosciowych -bo skoro nawet na kawałku blachy
      oszczędzają, to co dopiero na droższych elementach (tych, których nie widać).
      Czy to czasem nie jest model tylko dla Osteuropy?
      Zwróć uwagę na śmigła, powinny byc metalowe, nie plastikowe, bo mogą uderzyć o
      jakieś źle ustawione naczynia i łatwo o awarię.
      • chipcia13 Re: Zmywarka - plastikowe dno 05.07.09, 21:48
        Jesli chodzi o śmigła to ja mam od 1996 zmywarkę Bosch z
        plastikowymi śmigłami i nic się nie uszkodziło mimo złego ustawienia
        naczyń - po prostu smigło się nie kreci i naczynia są niedomyte.
        Mnie bardziej niepokoi to plastikowe dno - możliwość prezciekania?
        gromadzenie się odpadków w szparach?
        Znalazłam inną zmywarkę Bosch SMV 58M00EU i róznica miedzy nią a
        BOSCH SGV 45M83 E jest chyba tylko w tym dnie. No i oczywiście w
        cenie o ok.1000. Mam teraz dylemat: z jednej strony wolałabym
        solidniejszą( metalowe dno - jeśli faktycznie ma to jakieś
        znaczenie) a z drugiej strony wiem, że ta nowa zmywarka raczej mi
        nie posłuży kilkanaście lat jak ta stara, która dalej jest na
        chodzie, tylko ma połamane i pourywane niektóre elementy wnętrza i
        ogólnie wygląd ma juz niezbyt wyjściowy. Nie wiem czy warto dokładać
        ten 100o zł. A wszelkie opienie o zmywarkach w sklepach
        internetowych są od użtkowników, którzy je mają po kilka tygodni
        więc nie są zbyt miarodajne:]
    • Gość: ania Re: Zmywarka - plastikowe dno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.09, 15:29
      ..proste-produkcja z Łodzi na dawne demoludy.
      • johana75 Re: Zmywarka - plastikowe dno 25.07.09, 14:40
        W mojej zmywarce Aeg mam plastikowe śmigło które mi sie
        uszkodziło,tzn mam teraz źle skierowany strumien wody z jednej
        dziurki, ale nie wpływa to na jakość zmywania. Niestety łyżeczki
        takie z rurką wyszły poza koszyk i lekko uszkodziły smigło! trzeba
        uwazac jednak.
      • Gość: Lechoo Re: Zmywarka - plastikowe dno IP: *.radomsko.vectranet.pl 15.11.09, 20:58
        Zgadzam się w 100% z przedmówcą na podstawie swoich spostrzeżeń.
        Odpowiedź jest prosta - zmywarki BOSCH i SIEMENS z plastikowym dnem bez względu
        na model są produkowane w EU tj. w bardzo dużej części w fabryce w Łodzi, (na
        górnej części drzwi przy zamku jest wypalony laserem napis z modelem i Made in
        EU lub Europe), natomiast modele z metalowym dnem komory produkowane są w 90% w
        Niemczech (analogicznie jak w poprzednim przypadku na górnej części drzwi przy
        zamku jest wypalony laserem napis z modelem i Made in Germany). Widziałem
        również dwie te same zmywarki stojące w sklepie obok siebie (o tym samym nr
        modelu, nie różniące się ceną)- jedna ze zbiornikiem z tworzywa sztucznego z
        opisem na drzwiach Made in EU i druga ze zbiornikiem z metalowym z opisem na
        drzwiach Made in Germany. W fabryce w Łodzi również niektóre modele zmywarek
        60-ek produkują z dnem blaszanym, na pewno wszystkie modele o szerokości 45 cm
        produkowane są z dnem metalowym - informacja potwierdzona przez osobę pracującą
        w fabryce w Łodzi, w czasach kiedy sam szukałem zmywarki (listopad 2008) - teraz
        być może się to zmieniło. Tak, że pytajcie sprzedawcę przyszłe użytkowniczki i
        użytkownicy, szczególnie przy zakupach przez internet lub przy zakupach w
        sklepie, kiedy proponują Wam model zapakowany, czy aby na pewno jest w nich dno
        z metalu. Nie chcę straszyć, ale człowiek, z którym wówczas rozmawiałem sam
        stwierdził, że BOSCHA z polskiej fabryki świadomie by nie kupił.Coś w tym jest.
        Pozdrawiam wszystkich użytkowników zmywarek(i nie tylko).
    • Gość: desa Re: Zmywarka - plastikowe dno IP: *.chello.pl 27.07.09, 11:30
      Plastikowe dno w niczym nie przeszkadza. Są zmywarki z dnem
      metalowym , ale ja nie widzę tu żadnej różnicy.
      • Gość: Lechoo Re: Zmywarka - plastikowe dno IP: *.radomsko.vectranet.pl 15.11.09, 21:06
        Zacznie przeszkadzać za jakiś czas. Trzeba wziąć pod uwagę i pamiętać, że wiele
        środków do zmywarek ma w składzie również cząstki stałe (drobiny - to one
        właśnie niszczą powierzchnię naczyń mytych w zmywarkach), które się nie
        rozpuszczają się w wodzie, a zawarte roztworze wodnym, uderzając w tworzywo po
        paru latach powoduję niestety erozję i niszczenie gładkiej powierzchni tworzywa.
        Na pewno utrzymanie czystości będzie trudniejsze w takiej zmywarce.
    • Gość: Salata Re: Zmywarka - plastikowe dno IP: *.multimo.pl 28.07.09, 20:42
      Witam,
      jezeli masz mozliwosc wyboru to wybieraj tylko metal. Mozj znajomy ma zmywarke
      do wymiany wlasnie przez plastikowe dno, ktore po 3 latach uzytkoania sie
      odksztalcilo i uszczelki nie trzymaja jak powinny.Ma zmywarke Siemensa,a teraz
      szuka nowej bez plastiku w newralgicznych miejscach.

Pozdrawiam
      Marcin
      • johana75 Re: Zmywarka - plastikowe dno 28.07.09, 23:20
        Właśnie dzisiaj powiedziała mi miła pani w sklepie agd w Niemczech
        ze te z plastikiem to najtansze wersje , ale co ciakawe po jakimś
        czasie plastik robi sie chropowaty i przyklejają się do niego
        resztki jedzenia więc nie jest już zbyt higienicznie.
        • chipcia13 Re: Zmywarka - plastikowe dno 29.07.09, 21:49
          dziekuję za informacje! Sama juz w międzyczsie wpadłam na to, żeby
          jednak nie brać "plastiku". Co ciekawe w "stacjonarnych" sklepach
          90% zmywarek do których zagladałam jest z plastikowym dnem.
          • Gość: anna Re: Zmywarka - plastikowe dno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 22:15
            masz racje,ja obejrzalam wszystkie zmywarki w b. duzym sklepie agd w
            W-wie i wszystkie byly z plastikowymi dnami.Sama szukam z metalowym
            i juz wiem,ze one musza miec w symbolu litere M miedzy cyframi.Tak
            mi powiedzial znajomy
            • chipcia13 Re: Zmywarka - plastikowe dno 30.07.09, 15:48
              Ja w tej chwili biorę pod uwagę Bosch SMS M 08EU albo SMS M 02 EU.
              Różnią się głównie tym, że pierwsza jest w kolorze inox a druga jest
              biała. Zastanawiałam się jeszcze na SMV 58 M 00 EU - ta ostania
              kosztuje ponad 2500 a dwie pierwsze ok 1800 i 1650 zł.Ceny
              oczywiście ze sklepów internetowych. Chciałam mieć schowany panel
              ale nie wiem czy warto dopłacać 700-800 zł + koszt zabudowy a mogą
              być problemy z dokupieniem frontu w kolorze mebli więc chyba wezmę
              którąś z wolnostojących.
              • johana75 Re: Zmywarka - plastikowe dno 30.07.09, 16:56
                Które z tych wybranych przez ciebie maja metalowe dno?wszystkie?
                • chipcia13 Re: Zmywarka - plastikowe dno 30.07.09, 22:48
                  Wszystkie - chyba,że mi się coś pozajączkowało;) ale mam zamiar
                  upewnić się przed zakupem
              • marta76 Re: Zmywarka - plastikowe dno 03.08.09, 12:55
                SMV 58 M 00 EU
                metalowe dno.Właśnie nam dostarczyli
                • chipcia13 Re: Zmywarka - plastikowe dno 03.08.09, 19:55
                  Bosch SMS53M08EU też ma na pewno metalowe dno - sprawdziłam i
                  zamówiłam - jutro będzie u mnie:)
                  • Gość: GrAnT Re: Zmywarka - plastikowe dno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 21:32
                    Można wiedzieć gdzie zamówiłaś bo też mam zamiar kupić tą zmywarkę (Bosch
                    sms53m08eu) ale napaliłem się na jeden sklep a aktualnie jej w nim nie ma.

Z góry dzięki.
                    Pozdrawiam GrAnT
                    • chipcia13 Re: Zmywarka - plastikowe dno 03.08.09, 21:43
                      Jestem z Krakowa więc szukałam miejscowych sklepów ale nie jest to
                      najtańsza oferta. W tych sklepach, które mają najniższą cenę
                      zazwyczaj brak zmywarki.
                      Kupiłam w Najlepsi AGD RTV.
                      • Gość: Moniq Re: Zmywarka - plastikowe dno IP: *.olsztyn.vectranet.pl 04.08.09, 18:28
                        Po wnikliwej analizie i odwiedzinach w kilkunastu sklepach, dowiedziałam się o co chodzi z tym dnem w zmuwarce:
                        -Plastikowe są mniej trwałe, moga się zarysować i co najważniejsze wchłaniają zapachy! Po kilku latach użytkowania, to może nieznośnie pachnieć.
                        -Metalowe (zwróćcie uwagę czy są napewno metalowe czy tylko plastik pokryty folią aluminiową) są trwalsze, mniej podatne na uszkodzenia i nie wchłaniają zapachu, dają się łatwiej czyścić.
                        • chipcia13 Re: Zmywarka - plastikowe dno 04.08.09, 22:01
                          Ja mam już rozterki poza sobą - zmywarka stoi i pierwsze mycie ma za
                          sobą. Jak na razie wszystko OK :)
                          • Gość: magda500 Re: Zmywark Bosch SMS53M08EU IP: *.chello.pl 22.05.10, 15:07
                            Witaj chipcia13!
                            Jestem pierwszy raz na tym forum a interesują mnie zmywarki. Szukam
                            i szukam ale to jest worek bez dna. Przepatrzyłam już wszystkie
                            możliwe poradniki, fora ,opinie i nadla nie jstem pewna co do zakupu
                            choc skłaniam się do Boscha tego właśnie co Ty posiadasz. Mam prośbę
                            czy mogłabyś mi szczerze opiasać działenia tej zmywarki czy naprawdę
                            jest warta swojej ceny. Ja też jestem z Krakowa.
                            Z góry dziękuje.
                            Pozdrawiam Magdalena

Oto mój adrs: magda500@vp.pl lub gregorus500@vp.pl
                            • roneczka Re: Zmywark Bosch SMS53M08EU 22.05.10, 22:08
                              A mi pan w sklepie netowym powiedział że wszystkie modele Boscha z
                              symbolem SMV mają metalowe dno. Ja przymierzam się do zaku SMV 50E10
                              EU i być może po niedzieli już coś będę mogła napisać.
                              Podobno na perwno jest to zmywarka made in Germany.
                              • johana75 Re: Zmywark Bosch SMS53M08EU 22.05.10, 23:45
                                na 100% made in Germany. mam ją i tak mam napisane na drzwiach :)
                              • Gość: Musze_kupic_nową Re: Zmywark Bosch SMS53M08EU IP: 62.87.200.* 07.11.13, 14:09
                                Odświeżam temat, może komuś się przyda. Po 10ciu latach użytkowania zmywarki Bosch, przyszedł czas na nową. Serwisant starej polecił Boscha / Siemensa i tylko ze stalowym dnem. Przed chwilą dzwoniłam na infolinię producenta. Należy unikać modeli z literką L lub D w symbolu. To oznacza dno z tworzywa. Natomiast M, T, U, V oznaczają dno stalowe. I tak np model SMI 40M65 EU ( 60tka do zabudowy) ma dno metalowe.
                                • Gość: kupujacy Re: Zmywark Bosch SMS53M08EU IP: 217.98.1.* 22.11.13, 19:06
                                  wcale nie prawda że te symbole oznaczają plastikowe czy metalowe dno . SMV 53l00eu jest z dnem plastikowym
                                  • Gość: też kupujący Re: Zmywark Bosch SMS53M08EU IP: *.rzeszow.vectranet.pl 24.11.13, 20:29
                                    Co się nie zgadza? SMV 53l00eu ma "L" w nazwie i tak jak Gość: Musze_kupic_nową napisał, oznacza to, że ma dno z tworzywa.
                                • Gość: Ania Re: Zmywark Bosch SMS53M08EU IP: *.c197.msk.pl 22.01.14, 21:34
                                  Wszyscy piszą, że plastikowe dno jest be i że powinno się kupować tylko z metalowym. Ale nikt do końca nie pisze dlaczego. Dzisiaj w dwóch różnych anglojęzycznych artykułach znalazłam następujące informacje. Plastikowe wnętrza są na tyle wytrzymałe, że zazwyczaj wytrzymują dłużej niż sama zmywarka. Mogą pojawić się jakieś odbarwienia, ale w sumie kto tam patrzy...Poza tym przy twardej wodzie szybciej odbarwienia mogą się pojawić na stali. Zmywarki z plastikowym dnem gorzej przenoszą wibracje i przez to są nieco głośniejsze od tych metalowych. Zaletą tych metalowych jest lepsze trzymanie przez nie ciepła, przez co pobierają mniej energii podczas procesu suszenia. Metalowe mogą osiągać wyższą temperaturę prania (ponad 70), przez co nie tylko lepiej wypiorą, ale nawet wysterylizują naczynia. Plastikowe osiągają temperaturę maksymalnie 60 stopni i nie dają tej możliwości. Mniej więcej tyle w temacie. Każdy może podjąć decyzję, czy to się opłaca. Sama mam zmywarkę Boscha od 17 czy 18 lat. Faktycznie posiada metalowe dno, ale czy to decyduje o jej żywotności - wątpię. To jedynie pokazuje, że Bosch naprawdę robi porządne sprzęty.
                                  • chris1970 Re: Zmywark Bosch SMS53M08EU 23.01.14, 12:13
                                    W wątkach już przewijały się informacje, dlaczego plastykowe dna są złe. Dzięki za podsumowanie, ale pominęłaś też aspekt kontaktu resztek żywności z plastikiem i zachodzące interakcje. W wyniku czego po kilkumiesięcznym użytkowaniu takiej zmywarki, capi z niej jak niewietrzonej kołdry.
                                    • Gość: justynamartyna1 Re: Zmywark Bosch SMS53M08EU IP: 62.140.132.* 28.03.14, 12:25
                                      Witam mam dylemat dot. Kupna zmywarki
                                      Wybór padł na siemens m.redcoon.pl/B439007-Siemens-SN25L271EU_Wolnostoj%C4%85ce
                                      Ale czar prysl gdy otworzylam do środka
                                      Plastikowe dno
                                      Teraz nie wiem czy go brać
                                      Na + ma szuflade na sztucce
                                      Za 50 e wiecej bede miała siemensa z metalowa podłoga ,ale bez szuflady ,za to 2 db cichszego
                                      Decyzje muszę podjąć do jutra ponieważ tylko w tym tygodniu jest ten model w promocji 80 e taniej
                                      Więc nie wiem co robić
                                      Za model z szuflady na sztucce i metalowa podłoga trzeba zapłacić 200 e wiecej
                                      To przekracza mój budżet
                                      Proszę o rady pozdrawiam
                                    • Gość: basia Re: Zmywark Bosch SMS53M08EU IP: 91.221.158.* 08.01.15, 23:45
                                      Mam od trzech lat zmywarkę Bosch, która ma dno z tworzywa i nic nie śmierdzi , nic się nie odbarwia.Siostra ma metalowe dno i wygląda masakrycznie ,jakieś białe plamy i kropki.A Jak spadł jej nóż to zrobiła jej się rysa.
                                      • Gość: Pegerus Re: Zmywark Bosch SMS53M08EU IP: *.opera-mini.net 12.08.15, 22:09
                                        A wiec tak czytam te wasze rozwazania i stwierdzam ze dzisiaj usmiac sie mozna z tego jakie glupoty wygadujecie na temat plastikowego dna wlasnie wtedy szukalem informacji jak wszyscy i czytalem te glupoty ktore tu wypisujecie minelo 8 lat a moja zmywarka bosch sgs55e92eu nadal zmywa i nic sie z nia nie dzieje a juz tym bardziej z jej plastikowym dnem wyglada jak nowe i to nie tylko muj egzemplarz mam porownanie bratowa tez kupila boscha wtedy co ja tylko troche slabszy model i rowniez dziala do dzisiaj bez zadnej awarii i dno ok moja najlepsza przyjaciolka ma identyczny model jak ja tylko kupila ja jeazcze rok wczeaniej i tez sie nic z nia nie dzieje dziala od nowosci 9lat i wszystko ok a wiec to wasze odksztalcanie odbarwianie chropowatosc przenikanie zapachow to mit ktory sami stworzyliscie i go powielacie
                                        • Gość: qsc Re: Zmywark Bosch SMS53M08EU IP: *.cablenet.one.pl 12.12.16, 14:05
                                          kolega ma z dnem plastikowym i po 2,5 roku rozszczelniła się na połączeniu plasku z metalem i zmywarka do wyrzucenia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka