Gość: popraw23 IP: *.proxy.aol.com 20.03.02, 05:17 Czy ktos zna przepis na strucle z makiem tak zeby po upieczeniu nie byla zbyt sucha.Te kupowane w sklepie sa bardzo dobre,ale wolalabym zrobic sama .Prosze o pomoc i z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kathy38 Re: strucla z makiem 21.03.02, 10:47 Jest to przepis, który przechodzi w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Ciasto: 1 kg mąki 10 dag drożdży 20 dag masła 25 dag cukru 5 żółtek aromaty (skórka cytrynowa z 1 cytryny, cukier waniliowy) mleko do sparzenia mąki 1-2 szklanki, zależy jaka sucha mąka białko do smarowania ciasta 20 dag mąki sparzyć wrzącym mlekiem i rozcierać aby nie było grudek. Ma powstać dość gęsta papka. W ostudzone ciasto wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i wyrobić okrągły chlebek. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie stopić tłuszcz. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodając szczyptę soli i aromaty. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, ciepłe żółtka i wyrobić. Do ciasta wlewać stopniowo ciepłe masło i dalej wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielić na kawałki 30-35 dag, każdy rozwałkować na grubość 1 cm, posmarować białkiem, nałożyć mak i zawinąć. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, położyć strucle i pozostawić do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor. Ponieważ jest to ciasto z mąki parzonej więc jest bardziej wilgotne od tradycyjnego i dłużej pozostaje świeże. A przepis na mak również Cię interesuje? Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popraw23 Re: strucla z makiem IP: *.proxy.aol.com 22.03.02, 00:16 Bardzo serdecznie dziekuje ci za ten przepis.Mam nadzieje,ze mi sie uda.A jezeli chodzi o przepis na mak,to czemu nie...mozesz podac:o) PS.Ale za ten makowiec to naprawde jestem ci wdzieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: strucla z makiem - mak 22.03.02, 22:19 Farsz makowy: 1 kg maku 1,5 szklanki cukru 200 g miodu 1 kostka (200 g) masła cukier waniliowy skórka pomarańczowa (duuużo) zmielone migdały, rodzynki (wg uznania) 4 jajka Mak sparzyć wrzącą wodą i pogotować na małym ogniu aż ziarenka dadzą się rozetrzeć w palcach. Odcedzić. Zmielić w maszynce 2-3 razy. W dużym garnku o grubym dnie (lub na płytce) rozpuścić masło, dodać miód i połowę cukru. Gdy zacznie wrzeć dorzucić bakalie i dodać mak. Podgrzewać, mieszając, aby się nie przypaliło. Czasami masa makowa jest zbyt sucha, wtedy dodaję do niej ciepłej wody z czajnika. Odstawić aby lekko ostygło. Jajka z resztą cukru ubić na parze i dodać do masy makowej. Wymieszać. Uwaga: masa makowa nie może być zbyt gorąca bo jaja się zetną. I jajka dodajemy tuż przed rozsmarowaniem masy na cieście. Odpowiedz Link Zgłoś