sclavus 22.02.13, 10:44 zajadać się rybą z puszki, na gorąco?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sclavus Re: czy można, 22.02.13, 11:03 ja to wiem, ale chciałem sprawdzić, czy jeszcze ktoś ;) Wielu z moich przyjaciół puka się w głowę: ryba z puszki na gorąco?!?! A ty? - O jakiej rybie myślisz i jak? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonamarta83 Re: czy można, 22.02.13, 11:07 tuńczyk z puszki na ciepło to u mnie norma, np :) ale sądzę, ze Ty bardziej w stronę makreli w pomidorach poszedłeś z tym pomysłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: czy można, 22.02.13, 12:59 ee eee Właśnie tuńczyk, jako cóś do spaghetti ;) Mam to wypraktykowane do perfekcji, na różne opcje Odpowiedz Link Zgłoś
iwonamarta83 Re: czy można, 22.02.13, 13:10 eeee to ja się dziwię, ze ktokolwiek się dziwi tuńczyk do spaghetti w towarzystwie szczypiorku to niebo w ustach :) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: czy można, 22.02.13, 11:16 Litwini robią dziwną zupę rybną. Do warzywnego wywaru wrzucają pokrojone w kostkę ziemniaki i rybkę w pomidorach z puszki. Całość zabielają śmietaną. Widziałam taką zupę ale nie wiem czy się nadaje do jedzenia, bo nie miałam odwagi spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: czy można, 22.02.13, 15:57 Ale brzmi interesująco. Ale też poczekam aż ktoś potwierdzi, że jadalne. :D Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: czy można, 23.02.13, 09:35 matylda1001 napisała: > i rybkę w pomidorach z puszki. za taka rybke"zloto"bym dala, a tunczyka na smietnik wyzucila:) Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: czy można, 22.02.13, 11:33 nawet biryani mozna wyczarowac :-) www.foodlikeammausedtomakeit.com/2012/02/tin-fish-biryani-recipe.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: czy można, IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.13, 12:47 Namiętnie używam puszkowanego tuńczyka do dań na ciepło. Np. kasza jaglana z brokułami, szpinakiem, tuńczykiem i serkiem topionym. Albo makaron pełnoziarnisty z warzywami (marchew, papryka, cukinia, pietruszka lub seler naciowy, albo pieczarki) i pomidorami i tuńczykiem. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: czy można, IP: *.free.aero2.net.pl 22.02.13, 13:23 Dlaczego nie? Jednym smakuje to, innym tamto :P Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus ponieważ nikt się nie przyznał, 22.02.13, 13:35 to proszę: (ilości są takie a nie inne bo wynika to z puszek ;)) (jest nas dwoje więc to, co za dużo, ląduje w zamrażarce... na potem) *** 2 puszki tuńczyka* w zalewie naturalnej; 1 puszka tuńczyka* w oleju 3-4 duże cebule 5 dkg masła 1 kostka bulionu grzybowego 5 cl oliwy z oliwek 5 większych ząbków czosnku chili w płatkach pietruszka zielona albo koriandra *** cebule pokroić w cienkie paski, wrzucić na oliwę z oliwek (ja w woku), lekko posolić (ja Vegetą) i zeszklić... ułożyć cebulę w koronę.... Zalewę naturalną zlać do miseczki, tuńczyka do woka, tego w oleju też, razem z olejem... rozdrobnić... Na wierzch położyć masło! Do miseczki z zalewą wcisnąć czosnek i wrzucić posiekaną pietruszkę (sporo!) lub koriandrę i wymieszać... Kiedy masło się roztopi, wymieszać dokładnie tuńczyka z cebulą, doprawić płatkami chili, Vegetą jeśli trzeba i zostawić na małym ogniu do 10 minut... Następnie wlać na to zalewę z czosnkiem i pietruszką (lub koriandrą), wrzucić bulion grzybowy, doprowadzić powolutku do wrzenia, wymieszać i jeśli konsystencja wydaje się zbyt gęsta do spaghetti - dolać nieco wody i doprowadzić do zagotowania... Wyłożyć spaghetti na talerze, na spaghetti tuńczyka i można posypać tartym parmezanem... :) Wariant z grzybami: mam w zamrażarce przesmażone grzyby w kubeczkach jednorazowych - 2 kubeczki, do tego, co wyżej... Wariant pomidorowy: puszeczka koncentratu plus kopiasta łyżeczka papryki czerwonej w proszku, do tego, co wyżej... * - nie wszystkie tuńczyki w puszce, są jednakowymi tuńczykami w puszce... mieszkam we Francji i wypraktykowałem tuńczyki z Lidl'a... i wcale nie dlatego, że są ciutę tańsze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: czy można, 22.02.13, 16:36 Raz w życiu, w desperacji, dorzuciłam do duszonej kapusty pekińskiej puszkę tuńczyka (bo nic innego białkowego w domu nie było) i... never ever. Obrzydlistwo jak nie wiem, co. No ale de gustibus non est disputandum :) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: czy można, 22.02.13, 16:48 budzik11 napisała: > Raz w życiu, w desperacji, dorzuciłam do duszonej kapusty pekińskiej puszkę tuń > czyka Miałam taką przygodę z tuńczykiem w połączeniu z makaronem kiedy zabrakło mi pomysłów na szybki obiad, koleżanka polecała makaron kokardki z tuńczykiem z puszki i groszkiem (i czymś jeszcze chyba, nie pamiętam) - efekt był nie do zaakceptowania. Wędzonego łososia i paluszków krabowych na ciepło też nie polubiłam, znalazłam ostatnio interesujący przepis na jajka sadzone na takim łososiu i kuszą mnie trochę, ale obawiam się, że znów zmarnuję produkty. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: czy można, IP: *.spine.pl 22.02.13, 17:11 Czasami robię makaron z tuńczykiem bez podgrzewania tuńczyka. Tuńczyka w kawałkach odsączam z zalewy, mieszam z gęstą, niezbyt kwaśną śmietaną, dodaję natkę pietruszki i trochę czosnku, można też ostrej papryczki i skórki cytrynowej. Wymieszać z ugotowanym makaronem i już. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: czy można, 22.02.13, 22:33 ja jadłam taki makaron z tuńczykiem i groszkiem zielonym w restauracji w Berlinie - i było dobre. Kiedyś jak studiowałam i nie miałam nic w domu do jedzenia to zrobiłam makaron z rybą w pomidorach z puszki, było zjadliwe ale też byłam bardzo głodna, może dlatego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: czy można, 22.02.13, 22:50 Szprotki z kaszą gryczaną w śmietanie? Pychota:) Odpowiedz Link Zgłoś