Dodaj do ulubionych

Crème brûlée czyli problem z palnikiem

16.03.13, 17:15
Co jakiś czas robię crème brûlée i krew mnie zalewa przy karmelizacji. Wypróbowałam wiele rodzajów cukru - żaden do końca mi nie odpowiada. Sporadycznie mi się udaje burszytnowa skorupka na całej powierzchni, zwykle albo jest za brązowa, albo boki "gołe", albo osad po bokach na naczynku. A kwestia palnika chyba największy problem - miałam z TKMaxxa, zaczął się robić ognień zamiast ostraego płomienia, coś tam się stopiło. Kupiłam z Fackelmanna - na początku było ok, teraz nie mogę go doładować gazem i też się jakiś ogień robi. Czy ja coś źle robię? Nie bardzo uśmiecha mi się inwestowanie w profesjonalny palnik Gefu czy Lurch za ponad 2 stówy, tym bardziej, że nie mam pewności, że będzie naprawdę bezproblemowy.
Jak karmelizujecie cukier? Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • ania_m66 lutlampa 16.03.13, 17:32
      czyli palnikiem lutowniczym z hornbach (obi/castoramy itp), o takim
      funkcjonuje bez zastrzezen. tylko za pierwszym razem trzeba lutlampe "przepalic" zeby nabrala odpowiedniej temperatury. niech sie przynajmniej ze 2-3 min popali.
      dziala jak zloto. wszystkie inne opcje ze sklepow typu duka to wersje dla mieczakow.
      kup wersje tansza bez wbudowanego zapalnika. wystarczy odkrecic kurek gazu i od spodu trzymac dosc blisko wylotu zapalona zapalniczke.
      krem brulee robie bardzo, bardzo czesto - praktyczne raz na tydzien, gora na dwa i mysle, ze na tym forum mam w jego produkcji najwieksze, na dodatek wieloletnie doswiadczenie :)
      • kropkaa Re: lutlampa 16.03.13, 17:52
        A tą zapalniczkę to cały czas trzeba trzymać? To wersja dla hardcorowców!
        • ania_m66 Re: lutlampa 16.03.13, 17:58
          no co ty?!!!!
          zapalnicze trzymac momencik do uzyskania plomienia. nie uwazalas na chemii i fizyce? co robi gaz?
          • kropkaa Re: lutlampa 16.03.13, 20:02
            Tak obrazowo to przedstawiłaś ;-)
            • ania_m66 Re: lutlampa 16.03.13, 20:55
              przy kuchence gazowej tez stoisz z zapalniczka przy palniku gotujac rosol? ;)
              tak czy siak polecam wycieczke do marketu budowlanego po oprzyrzadowanie i zareczam, ze twoje klopoty sie skoncza.
              • kropkaa Re: lutlampa 17.03.13, 21:29
                Dzięki, tak zrobię.
    • mhr2 Re: Crème brûlée czyli problem z pal 17.03.13, 08:39
      od lat sa wspaniale bardzo zreczne palniki(14x4cm) i wcale nie drogie!
      • kropkaa Re: Crème brûlée czyli problem z pal 17.03.13, 21:21
        Taki mam już drugi i do kitu to jest.
        Spróbuję z lutlampą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka